Нали знаете как понякога в Лидл или Кауфлад остават месца на промоция, тъй като скоро срокът им изтича. Ей така се сдобих с това пуешко. Няма да ви лъжа, че съм нахлузила селските опинци и съм се отдала на био туризъм, където лично съм отгледала тази пуйка. И аз като много други се оглеждам в магазините за намалени продукти, та тук-таме ми изпада по нещо, което по принцип е по-скъпчико, но точно в този момент ми е по джоба.
Пуешкото месо си е вкусно, едва ли има две мнение по въпроса и ако не смятате така, то най-вероятно не сте попадали на правилната рецепта. За щастие Люси си е написала домашното и сега ще ви даде да препишете, като ви представи една любима семейна рецепта, този път в изпълнение с пуешки бутчета.
Пуешкото месо си е вкусно, едва ли има две мнение по въпроса и ако не смятате така, то най-вероятно не сте попадали на правилната рецепта. За щастие Люси си е написала домашното и сега ще ви даде да препишете, като ви представи една любима семейна рецепта, този път в изпълнение с пуешки бутчета.
Когато бях малка винаги карах мама да ми готви "Пиле със сметана" и от тогава съм си по тежките сосове с аромат на сирена и подходящи за топене, по-често с картофи, отколкото с хляб. Тази тенденция явно се запазва и до днес, защото поне веднъж в месеца готвя нещо подобно и всеки път преоткривам колко е вкусно. Пуешките бутчета са наистина чудесен заместител на пилето в случая, което знаете, че не винаги е с добро качество от хранителните вериги. А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
Около 1, 5 -2 кг пуешко ( използвах бутчета)
2-3 с.л. соев сос Кикоман
400 г заквасена сметана
300 г топено сирене
150 мл бяло вино
олио
подправки: сол, чили със сирене, черен пипер, мащерка
Тъй като бутчетата са доста големи ви препоръчам да ги разполовите на две, за да се сготвят по-лесно. За още по-бърз резултат може да ги запържите за кратко от всички страни в малко олио на тигана.
Аз предпочетох да ги овкуся с любимите си съставки - соевия сос на Кикоман, една нова подправка, която си донесох от Холандия с вкус на чили и сирене, черен пипер и сол - всичко е на око. Поливаме с малко олио всичко, и слагаме съвсем малко вода на дъното на съда, така че да не загарят бутчетата.
Пъхаме да се запекат добре на силна фурна, докато получат загар.
През това време в касерола загряваме сметаната, топеното сирене ( което може да е с някакъв вкус, ако предпочитате) и бялото вино, докато получим хубав сметанов сос. Изливаме го върху запечените бутчета и подправяме с малко мащерка. Долейте още вино или водичка, ако сосът е много гъст, тъй като той ще се сгъсти допълнително при печенето. Покрийте ястието под фолио и го печете на тих огън ( около 160 градуса), но след като заври на масимална, за около час-два или докато месото стане крехко.
Сервирайте го върху канапе от запечени, пресни картофки или картофено пюре. Залейте всичко с още малко от останалия ни сос, за да може да топите късове от месото и картофките в него - такава благодат, трудно може да се опише.
Хапка, винце, хапка, винце и животът е прекрасен!
Надявам се рецептата да ви хареса, и ако няма пуешко при "изостаналите" продукти ( както им казвам), заменете го с пиле и пак си го хапнете.
До вкусни срещи, приятели!
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!