Направих лютеничката, направих чушлета и мармаладите, дано зетя скоро нареди и суджуците на терасата и да се подготвяме за зимата викам аз! То и без това сутрин и вечер си нашепва за предстоящия студ, а намаляващия ден все по-често ме подканва към по-лесни и мързеливи идеи за вечери.
Тъй като скоро натрупаните килограми няма да си личат под пуловерите си позволих да си врътна един усукан тутманик, в компанията на гореизброените зимнини. Аз ви казах, че люСеничката вече я подпуках здраво. Но пък не съжалявам - комбинацията е класика.
Тутманикът е такава душичка, пареща и мекичка, а късовете му се дърпат като дунапрен.
Откакто си забърквам тестото с миксера, тестените ястия ми станаха все по-любими за приготвяне, защото не се цапам въобще. Врътна едно тесто за 15 минути, хайде във фурната за 30 минути да втаса и хоп, след това да се попече. То салатка като направиш, един миш-маш и хайде вечерята е готова. Аз да си призная, често си го хапвам без всякакви гарнитури, най-много един айран да сложа на масата. Той си е вкусен и така, а пък добавиш ли му и кашкавал, както направих аз, става още по-богат и ухаен.
За рецептата се доверих на Зичето, а като както казах - кашкавалът е от мен. Но ето и рецептата:
Необходими продукти:
500 г брашно София мел Класик
200 мл хладко прясно мляко
2 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио
1 бр. яйце
1 бр. яйце
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
7 г суха мая
За плънката:
краве сирене
кашкавал
кисело мляко
олио
Още:
Яйце за намазване
Започваме със замесването на тестото. Пресяваме брашното, като прехвърляме две трети от него и го слагаме в тавичка или купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме останалите съставки - мая, затоплено прясно мляко, захар, кисело мляко, яйце и олио. По встрани, към ръба на съда прибавяме солата и започваме да месим.
Прибавяме постепенно и останалата част от брашното и още олио, ако е необходимо докато получим хубаво, еластично, меко тесто, което не лепне. Слагаме в намаслен съд и покриваме с памучна кърпа.
Оставяме да втаса на топло за около час или за половин час във фурната на 50 градуса. Когато тестото е удвоило обема си го изваждаме върху леко намаслен плот и го разделяме на четири равни части.
Тях оформяме на топче, като всяко топче разточваме на лист - кръгъл или правоъгълен по желание, но с еднаква големина. Аз избрах кръгла форма.
В купа смесаме натрошеното сирене, рендосания кашкавал и две-три супени лъжици кисело мляко. Може да добавите и едно яйце. Количеството на плънката също е според вкуса тъй като някои хора предпочитат да има повече, а други по-малко. Аз слагам по около 150 г сирене и кашкавал.
Слагаме една кора тесто, разпределяме от плънката, няколко тънки "щрихи" олио и отгоре слагаме следващата кора.
Процедираме така докрай, като не слагаме нищо върху последната. Разрязваме тестото на ленти и усукваме всяка от тях няколко пъти.
Прехвърляме ги в тава за печене с диаметър около 32 см, също леко намаслена с олио.
Оставяме туртманика да втаса още веднъж на топло. Загряваме фурната на 180 градуса, а преди да го пъхнем да се пече го намазваме с леко размито с прясно мляко яйце ( или само жълтък).
След като тутманикът се изпече, баба ми винаги го задушава с найлонова торба и кърпа, за да стане още по-мек и пухкав. Аз рядко мога да го дочакам, а веднага го слагам на масата и хапвам докато е още горещ.
Тут Ма Никак няма да съжалявате ако си го направите още днес!
Прекрасна седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!