Пости по време на пости - може, но диета? Моля, да не изпадаме във фантазии! Всеки път, когато прочета или ми каже някой, че възнамерява да спазва някакви режими по време на подготовката и самите Великденски празници, ме напушва смях, който много наподобява на този на Брад Пит от известната сцена в "Бандата на Оушън" :)
Ето защо, жестоко препоръчвам амбициите за подобни действия да бъдат прибрани в някой по-висок шкаф и да се извадят едва след Великден, когато и времето ще бъде (надявам се) по-топличко, а не като сега - един ден лято, три дена зима, четири дена Чукотка!
Ето защо, следвайки тази философия, реших, че е време за първите проби на нови рецепти за козунаци. Макар в блога вече да имаме няколко доста добри ( виж тук) , стигнах до заключението, че всяка година ще изпробвам някоя нова. Дори да открия перфектната рецепта, съм убедена, че на следващата година ще ми се иска да изпробвам нещо ново. Пусто любопитство и лакомия ;)
Не съжалявам, че го направих и този път обаче. Попаднах на тази рецепта на Мариана Манчева в една от групите във фейсбук и веднага реших, че ще се пробва. Тъй като нейната рецепта е за хлебопекарна, реших да я адаптирам за миксер, като почти не съм променяла нищо в продуктите. Браво, Марианка, и благодаря, че я сподели с нас. Получи се наистина чудесен козунак и определено поставя добро начало на рецептите тази година!
Тя я е описала много добре, но аз ще ви я покажа и стъпка по стъпка в снимки, което се надявам да ви улесни още повече.
Актуализация 2019-та: Преди да премина към рецептата обаче, искам да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител тук - http://kulinarninagradi.com.
Актуализация 2019-та: Преди да премина към рецептата обаче, искам да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител тук - http://kulinarninagradi.com.
Номинирана съм в пет категории:
Категория “Крилце или Кълка”
Категория “Гозбите на баба”
Категория “Бързо и вкусно”
Категория “Жител; на света”
Категория "Топло от фурната" ,
като наградите са най-голямото признание за кулинарни блогъри в България и ще ми помогнат много за бъдещо развитие, ако ги спечелия:
А ето как да гласувате за мен:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Регистрацията става много бързо и получавате код за потвърждение, който ако не виждате - проверете папка "Спам" :)
. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! Може да го направите и като споделите тази моя публикция във фейсбук!!!
А ето и рецептата:
Необходими продукти:
1 кг пресято брашно
6 бр. яйца
300 г захар
300 мл прясно мляко
180 мл мазнина (смес масло и олио)
1 (42 г) кубче жива мая (или 11 г суха)
кората на 2 лимона
1 с.л. уиски
1 пак. захар с аромат на ром
шоколадови капки за плънка
ядки за украса (орехи и бадеми)
жълтък за намазване
Всички продукти е добре да бъдат на стайна температура и леко затоплени. Започвам като разтварям живата мая в половината от леко затопленото мляко, в което съм сложила една супена лъжичка захар и оставям да шупне на топло.
През това време в миксера разбивам яйцата със захарта на крем. Прибавям ароматите - уискито, захарта с ром и
рендосаните кори от лимон.
След това прибавям около половината брашно, шупнатата мая и остатъка от млякото и разбивам още малко, докато сместа стане като кексово тесто. Сменям накрайника за разбъркване на миксера с такъв за тесто.
Започвам да прибавям от останалото брашно. Прибавих по малко и от мазнината, като след това прехвърлих мекото тесто на плота, който е добре намаслен с олио и го размесвах, докато интегрирах в него и останалата мазнина.
Готовото тесто е много меко и ако не сте с намаслени ръце - лепнещо, но е добре да го оставите така. Мариана го прехвърля в машина за хляб на функция месене, но аз го сложих в миксера и го пусках за по-дълго време на средна степен за месене.
След това го прехвърлих в добре намаслена тава, покрих със стреч фолио, намазано отвътре с олио, а после и цялата тава в торба и го пъхнах във фурната за около час, на 50 градуса.
За това време трябва да удвои обема си ето така:
Готовото тесто изглежда супер пухкаво и на мехурчета. Направо душичка, а как ухае....
Разделям го на две неравни части - по-голяма и по-малка. От по-малката направих един по-малък козунак, който ще ви покажа тези дни. По-голяма част разделих на четири фитила с такива дебелини.
Леко притиснах и поръсих с шоколадови капки, като още от снимките може да видите колко много конци има в тестото. Усуквам фитилите около себе си, а след това и два по два.
Едната двойка завивам на охлювче в средата, а другата около тях, образувайки тази форма. Размерът на тавичката ми е 24 см диаметър, като е добре намазана с олио.
Оставям козунака да втаса още малко - около 20 минути, а след това намазвам с разбито яйце и поръсвам със захар и ядки.
Пека на 150 градуса за около 40 минути, тъй като е по-голям.
За да остане мека кората след изпичане, поставям купичка с вода на дъното на фурната по време на печене и покривам козунака с лист фолио, веднага щом достигне желания от нас загар :)
Не мога да ви опиша нито уханието, нито вкуса от леко разтапящите се шоколадови капки, пухкавата текстура на козунака, нито конците.
За съжаление повечето снимки с по-големи конци не са фокусирани и само тази е що-годе добре, в която се загатва колко много от тях има в него.
И така, ако сте решили да правите първите си проби този уикенд, започнете с тази рецепта, пък после пишете!
И един жокер - утре ще ви представя една невероятно интересна рецепта, която повярвайте ми, не ви се иска да пропуснете ;)
Усмихнати, дебеланчески дни, приятели!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!