Ето, че дойде моментът, в който ви представям една достатъчно дълго пазена рецепта в чернови. Но все пак почивните дни са пред нас, както и много големи празници, залепени с още куп почивни дни. Ако и тогава не можете да намерите време да спретнете една домашна торта - то кога?! И тъй като за празничните менюта нещата се планират по от рано, реших, че днес е денят да ви предложа първото (и най-шоколадовото) си предложение за празнична торта. Тази съблазняваща, очарователна и невероятно вкусна шоколадово-морковена торта.
Идеята за съставките, украсата и въобще цялата визия ми се въртеше в главата от доста време, но ето, че след като получих допълнителна помощ от
Др. Йоткер и техните продукти, цялостната концепция ми се изясни и се получи нещо наистина много вкусно, но същевременно лесно за изпълнение. Исках да направя още една от онези торти, които да карат хората да вадят толкова ококорен поглед, който само изравнителна сметка за ток може да предизвика, но също и положително възклицание "WWWOOOOOOOOWWWWWWWWW"
В същото време не исках да я правя много сложна за правене, тъй като понякога дългият лист с продукти ме е отказвал и мен от някои торти, които изглеждат много хубаво на външен вид.
В тази обаче реших да си спестя много грижи, използвайки от готовия крем за сладкиши на
Др. Йоткер, като вмъкнах и доволно количество шоколадов ганаш.
Но най-любимата ми част може би от всичко са супер сочните, наситено шоколадови МОРКОВЕНИ (да, морковени казах) блатове!
Но ако това парче не може да ви убеди за какво става въпрос, вижте самата рецепта! Започвам с необходимите продукти:
За блатовтете:
4 яйца
3 ч.ч. моркови
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 1/4 ч.ч. олио
щипка сол
За крема:
350 мл прясно мляко
3-4 с.л. пудра захар
За ганаша:
200 мл течна сметана
2 бр. шоколад
течност за сиропиране* по желание
За украса:
бита сметана
шоколадови яйчица
вафлена фунийка
Започвам с приготвянето на ганаша. Аз обичам да правя по-голямо количество ганаш и да го съхранявам в буркан в хладилника, като разтапям на водна баня или микровълнова необходимо за мен количество за различни десерти, заливки или други.
В този случай мисля, че тази доза ще ви бъде достатъчна, но ще трябва да си заделите малка част от нея и за украса.
Ганаша приготвям по традиционния начин, като към вече затоплената на котлона до точка на кипене сметана, добавям начупения на ситно шоколад. Махам от огъня и разбърквам, докато се разтопи напълно и стане на гъст шоколадов сос. Първоначално ще бъде рядък, но след като изстине става с консистенцията на течен шоколад, а в хладилника се втвърдява напълно.
Тъй като ние ще го използваме в пластично състояние, го оставям на стайна темпратура.
Пускам фурната на 170 градуса и се залавям с блатовете. Те са много лесни за направа. В купа слагаме четирите яйца, към които прибавяме и олиото, и разбиваме с телена бъркалка. (За тези блатове дори не пускаме миксер::)
В друга купа смесвам всички сухи съставки - брашно, захар (по възможност фин кристал), какао и сол.
Прибавяме и бакпулвер и загасената в малко ябълков оцет сода.
Смесваме двете смеси, като прибавяме на части и рендосаните моркови. Тъй като те са сочни сами по себе си, сместа става гъста и плътна, но все пак течна. Ако са ви попаднали обаче по-сухи моркови и сместа ви остава суха, добавете малко течност (мляко, вода).
Разпределям сместа в три тавички с диаметър 20 см. Предварително намаслени и с кръг от хартия за печене на дъното. Пека ги във фурната, докато забучена в тях дървена клечка, излезе суха.
Готовите блатове изваждаме и охлаждаме напълно. Моите се бяха надигнали на места, затова изравних с остър нож, а останалите трохи запазих и използвах за украса.
За крема: Направих крема според инструкциите на опаковката, като за него ни трябват само 250 мл от млякото и пудрата захар. Аз обаче исках стабилен крем, тъй като тортата не е никак малка, затова реших да го желирам. За целта накиснах 2/3 пак. желатин в малко вода. След това затоплих останалото мляко в джезве на котлона. Когато стана много топло, дръпнах от огъня и добавих набъбналия желатин, и разбърках, докато се разтвори. (Ако искате, можете да направите повече крем, като увеличите млякото и използвате целия желатин!)
Оставям леко да се охлади и прибавям на тънка струйка към крема, докато бъркам с миксера.
Тъй като от топлината на млякото моят крем се отпусна и стана течен, го прибрах в хладилника, като разбърквах от време на време, тъй като се изстудяваше по-лесно по стените на съда и там започваше да се желира. Докато правех това, започнах да се подготвям за сглобяването на тортата.
На два от трите блата предварително си шприцовам концентрични кръгове от вече втвърдилия се шоколадов ганаш (Ако е много твърд, затоплете го отново на котлона (микровълновата) за няколко секунди и разбъркайте). Аз направих така, че шарката да се разминава на двата пласта, но вие можете да я направите, както искате. Също така, ако обичате по-сочни торти, тук е моментът да сиропирате леко блатовете (захарен сироп, компот, мляко с какао или кафе - по желание)
Слагам първия блат с ганаш на дъното на чиния, а около него поставям ринг за торти. Изсипвам половината крем от хладилника, след това поставям втория блат с ганаш и изливам остатъка от крема. Завършвам с последния блат, който също сиропирам леко. Пъхаме в хладилника за около половин - един час.
При мен отне наистина много малко време, докато кремът стегне. След по-малко от час вече бях махнала ринга за тори и измазвах тортата с пласт пухкава, подсладена сметана. Вие можете да изберете и друг крем за измазване, или да добавите какао към сметаната за да стане още по-шоколадова торта. Аз обаче исках да има ярък контраст между цветовете за украса и макар тортата да е предимно шоколадова, исках завършекът да бъде бял.
На следващия ден довърших декорирането - малките шоколадови трохички по дъното, разтопения предварително заделен шоколадов ганаш и с останалата ми сметана (към която също прибавих ганаш, за да стане кафява) и напълних една вафлена фунийка. Подредих след това много малки шоколадови яйчица, които сякаш се изливат по дължината на ганаша и се получи този вкусен рог на изобилието.
И макар в разрез да не може да видите толкова отчетливо двата вида шоколад в крема,
мога да ви гарантирам, че във вкуса определено не остават скрити.
И така, ако подробната рецепта ви е заблудила, че е сложна - не се притеснявайте. Направих я за около два часа привечер, без проблем, доукрасих на сутринта, а на обяд - е, на обяд вече я нямаше. Но така се случва с наистина вкусните десерти! Убедете се сами, а след това ми пишете!
И ако съм успяла да ви усмихна и да ви дам една идея за празниците, ще се радвам да ме подкрепите с гласа си за наградите на Блоговодител в линковете по-долу!
Актуализация 2019-та година!!!! П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.
Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) .
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря на всеки, който ще го направи!
А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!