петък, 1 април 2016 г.

Торта "Гнездото на глухаря" / Easter Bird's Nest Cake


Ето, че вече сме в първия ден от месец април и като по традиция днес трябва да се лъжем нещо. Аз не съм голям фен на лъжата, така че ще пропусна тази "забавна" традиция. За сметка на това обаче официално ще открия предвеликденския подготвителен период с интересни, тематични, пъстри и атрактивни рецепти, които ще направят празника ни още по-специален. От вече седмица се нагледах на яйцата и козунаците на хората, които си ги показват така "безсрамно" в кулинарните групи (pun intended), и явно е вече време и аз да ви покажа какви съм ги "надробила в кухнята" напоследък!


През април ще продължа с няколко постни, но невероятно вкусни рецепти за спазващите великденски пост, ще има някои от рецептите, които си поръчахте, за къде без нови видове козунаци и разбира се няколко шокиращо вкусни и визуално грабващи десерти, които ще ви очароват още от първия кадър.
Намирам днешната за точно такава, тъй като представлява птиче гнездо - няма шега и измама! (Казах ви, няма да се лъжем :) ) 


Тортата се прави доста бързо, тъй като представлява всичко на всичко залети и сглобени във форма сладки, но пък предлагам много възможности за експериментиране и себеизразяване. Нямам търпение да видя вашите варианти! 


Ето и самата рецепта:
За сладките: 
4 ч.ч. брашно
150 г масло
3 яйца
3 с.л. мед
6 с.л. захар
1 ч.л. сода, загасена с оцет
щипка сол

За заливките (за двете общо) :
700 мл сметана
100 г масло
15 с.л.захар
50 г какао
1 ванилия

Още : 10-15 ореха

Аз не се стърпях и направих няколко промени в тортата, но както винаги уважавам оригинала и затова споделям този вариант, а в описанието - моите промени. Но в края на краищата се получи наистина чудесна тортичка, много ефектна, идеална за сутрешното кафе. Ето как стана всичко :) 
В тавичка сложих пресятото брашно, щипката сол и захарта.


Направих кладенче, в което добавих леко разбитите яйца, меда и загасената сода. 


Започнах да меся, като си прибавях от разтопеното масло, докато се получи хубаво, нелепнещо тесто. От него откъсвах малки топчета, които приплесквах с длани, и слагах парченца от обелените и почистени орехи. Аз исках да има повече ядки и не съм ги пестила. 

             

Наредих топчетата върху хартия за печене и пъхнах в предварително загрята фурна на 180 градуса. 


Пекох до златисто - около 20 минути. Хубаво е да не ги препичаме много, за да не станат твърди.    


Готовите сладки оставям да се охладят (аз ги направих за около половин час предната вечер), и се залавям за глазурата. За нея - в касерола слагам пълномаслена течна сметана - 450 мл, прибавям 8 с.л. захар и 50 г тъмно, неподсладено какао.


Слагам всичко това на котлона да се затопли и хомогенизира.


Дърпам от огъня и добавям 100 г масло. Оставям леко да се охлади и посгъсти.


След това почвам да потапям топчетата в шоколадовата глазура и да ги редя в подходящ съд под формата на гнездо ето така:


Заделих си само няколко от по-малките сладки за белите яйчица в гнездото. Бялата глазура се приготвя по сходен начин - затопляме останалата сметана, захарта и ванилията и овалваме топчетата, като изсипваме и остатъка от крема в гнездото. 
Хубаво е да оставите да стегне първо шоколадовата структура и да сипете белия крем след това, също охладен, за да не разпадне тортичката. Също така, може да използвате и друг вид сметана, като заквасена например, ако искате да има още по-кремест вид :) 


Аз пък, защото се озовах в ситуация на : "Ауу, ами аз нямам достатъчно сметана", трябваше да бъда креативна и просто овалях "белите яйца" в пудра захар, като преди това съвсем леко ги бях потопила в малкото ми останала подсладена сметана  Получи се идеално...поне според мен :) 


За да не е бедно обаче си излях остатъка от шоколадовата глазура в центъра на тортата, както и постоянно заливах отгоре от време на време, и завърших с малко рендосан черен шоколад, за да има по-рошава форма...като истинско гнездо. 


Много харесах този торта - сладки - сладкиш, просто защото има всички вкусни елементи - шоколад, ядки, вкусни сладки и става с всеки ден все по-вкусна (ако й се даде шанс да седи и да чака :) )


Е така започваме април, приятели. И ако днес съм успяла да ви впечатля с хубава рецепта или пък през последната година, не пропускайте да ме подкрепите  в гласуването в годишните награди на Блоговодител, като дадете гласа си за мен в следните категории.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

вторник, 29 март 2016 г.

Здравословни розови хлебчета / Healthy pink beet bread



Как може да направиш най-сладките и симпатични питки, които децата да хапват с удоволствие, но и да са полезни? Ами направи ги розови! 

Точно от това имаме нужда и в днешния хладен и мрачен "пролетен" ден! (Знам, че температурните амплитуди са типични за пролетта, но вече не знам как да се облека - тениска с ушанки и пола с гумени ботуши ми идва в повече.

Освен, че сега е моментът да публикувам постни рецепти на воля, а те не липсват в чернови, така че май ще се наложи да пускам рецепта почти всеки ден :), все по-често у дома хапвам всякакви вариации на цвекло, тъй като е толкова полезно.


Знам, че не всеки е фен на земния му вкус, затова и откриването на вкусни, интересни и успешни рецепти, в които не е така натрапчив е изключително ценно. Като невероятната веганска торта например (която fyi се пече и в момента за втори път през последните дни), така и днешния страхотен, мек и толкова чаровен розов хляб! 


Така и не се спрях на една форма за оформянето, така че успях от една доза да изпека малко хлебче, което направих "рустик", както и няколко питки, които глазирах, за да са идеални за сандвичи. Комбинацията за сандвичите обаче беше пълна импровизация, която грабна сърцето на всеки, който я опита, затова няма да пропусна да ви споделя и нея. Но ето и самата рецепта за хляба:

Необходими продукти:
1/2 кубче жива мая
1 с.л. захар
2-3 шипки сол (може и повече) 
2-3 с.л. зехтин / олио
1 1/2 ч.ч. пюре от цвекло
3/4 ч.ч. вода
3 1/2  до 4 1/2 ч.ч. брашно

Рецептата не е никак сложна, макар да имам доста маркери, с които е добре да се съобразите. Но публикацията, от която я видях, бе доста подробна, така че ще се опитам да ви преведа основното и нещата, които следвах, и тези, които забелязах сама. 
За начало препоръчват цвеклото да се използва сурово, а не да се изпече във фурната. Това е за да може хлябът да има по-скоро розов, а не толкова червен цвят.  Знам, че някои от вас ще се изкушат да направят хляба и с по-тъмно и полезно брашно и от сега казвам, няма да има проблем, просто това определено ще повлияе и на цвета. Но ставайки по-наситено червен, този хляб пак ще бъде чаровен и идеален за плитка с бяло и червено за първи март например :) 

Самата рецепта: В леко затоплената водичка слагам захарта и маята. Аз предпочитам да използвам жива, за по-бърз резултат, но вие можете да използвате и суха. Оставям да шупне. През това време пасирам цвеклото. 


Нарязвам около 2 глави цвекло на малки кубчета и пасирам с пасатора. Аз имах и една половинка сварено цвекло, така че то пусна малко вода, която може да ви се наложи да добавите, за да получите по-пюрена текстура. Ако не правите хляба постен, може да използвате мляко, ако не - вода или червената вода от свареното цвекло. 

В купа смесвам останалите съставки, като пресятото брашно, солта и зехтина.  


След това прибавям маята и разбърквам, като постепенно прибавям пюрето. Започвам с по-малкото количество брашно, като добавям постепенно от него или още малко мазнина, ако е необходимо, за получаването на хубаво хлебно тесто.


Бих искала да уточня тук, че тъй като цвеклото има лек сладък вкус, може да се наложи да добавите малко повече сол към тестото, ако искате да има солен такъв. Доомесвам на плота с още малко брашно, ако е необходимо. 
Оставям тестото в намаслена купа да втаса за около 30-40 минути на топло, а след това, разделям на две.


От едната част оформям хляба, като правя шарка с нож по повърхността, а от другата - оформих няколко малки питки. Оставих да втасат за около 25 минути на топло. 


Преди да ги пека, намазах малките питки с леко разбито с водичка яйце, за да са лъскави след изпичане. (Правих ги по нощите, та снимките са все с различен нюанс от лампите :)) 


Ето го вече на следващата сутрин, като му се насладих в пълната му прелест. С леко хрупкава коричка, но всъщност доста мек, хлябът бе изпратен за подарък на една вечеря и изкльопан до трохичка. В замяна получих думите "пак да направиш" :)


Аз пък се насладих на питките, които хапнах в комбинация с крема сирене, сушено месо (дотук с  постното) и свежа мента. Изключителна комбинация на вкусове, която впечатли и други, на които изпратих останалите сандвичи.


И ако днес съм успяла да ви впечатля с хубава рецепта или пък през последната година, не пропускайте да ме подкрепите  в гласуването в годишните награди на Блоговодител, като дадете гласа си за мен в следните категории.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 28 март 2016 г.

Рулца с кайма в хрупкава коричка / Minced meat filled phyllo rolls


Седмицата започна, но не затягайте коланите прекалено! Така и така ще ви се наложи да откопчаете едно копче след като седнете на масата с днешното ми предложение за основно ястие. Както винаги е нещо, което става много бързо, идеално за приготвяне след края на работния ден.


Днес ще похапваме хрупкави рулца от кори за баница, пълнени с кайма и залети с вкусен, пикантен сос. Ще ви отвори такава хапка, че ще се превърне в глътка! 


Гарнираме всичко с малко бял ориз и кисело мляко, като последното тушира леко пикантността на ястието и му дава необходимата свежест. Ако искате разбира се, може да избегнете лютия елемент, но у дома не пропускаме възможност да хапнем нещо пикантно. Ето защо и тази рецепта бързо стана фаворит! Ще се радвам и при вас да е така, затова няма да се бавя -  ето и рецептата.


Необходими продукти:
8 листа кори за баница 
250 г кайма
1 глава лук
3 скилидки чесън
сол, черен пипер, млян кимион, мащерка, червен пипер

За заливката:
1 пълна с.л. масло
1 с.л. олио
1 ч.л. люта салса (паста) 
1 ч.ч. домашен доматен сос / пюре
благ червен пипер за поръсване

На снимката по-долу може да видите, че макар и да направих половин доза от рецептата, като също така модифицирах съвсем леко, количеството получени рулца не е никак малко и мисля, че е достатъчно за едно хранене. У дома не обичаме да се застоява храна с дни, та затова винаги приготвяме, колкото ще се изяде. Затова и вместо един пакет кори за баница, използвах половин или по-точно осем кори. Разделих ги на две по четири броя. 


Взимам първите четири листа и без да ги мажа с нищо, слагам в тях половината от предварително овкусената с накълцан лук, чесън и подправки на вкус кайма. Оформям я по дължина и завивам корите на руло.


Получаваме две рула, които режем на парчета под лек наклон с остър нож и редим в тавичка.


Пека ги до златисто във фурната на 190 градуса, като, ако тръгнат да потъмняват бързо, ги покривам с лист фолио. Важното е каймата да се изпече, но да остане все пак сочна, но това не отнема време, тъй като е на малки порции и разрезите ни позволяват да наблюдаваме процеса. 
Когато са готови, ги изваждаме и ги мажем със соса. 


Него приготвям като в купичка слагам разтопеното масло, олиото, една чаена лъжичка от лютата паста (вие можете да замените с лют пипер) и доматения сок. Моят сок бе домашен и е нещо средно между сок и сос :)  


Заливам хубаво рулцата и пъхам обратно във фурната за още няколко минути, докато сосът се запече. При поднасяне поръсвам с тънък филм от сладък червен пипер, за да имат тази кадифена текстура. 


Не слагам мазнина в тавата, и въобще в рецептата се използва малко като цяло, тъй като ми харесва рулцата да са предимно хрупкави. Освен това използвах кайма смес, а не говежда, която съдържа достатъчно мазнини. 


Не беше никак лесно да се правят тези кадри, докато от чинията ухаеше толкова неустоимо, та се наложи няколко рулца да бъдат жертвани още на момента. 


Ако днешният ден няма да ви даде много време за готвене, а ви се хапва нещо наистина лесно и бързо,


опитайте тази вкусотия! 


Актуализация 2018-та :
И накрая, отново ще ви помоля да ме подкрепите в гласуването в годишните награди на Блоговодител, като дадете гласа си за мен в следните категории.  

- Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
- Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
- Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
- Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Ето как става това:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".


Благодаря на всеки, който ще отдели време и ще гласува за мен, тъй като тези награди са много важна оценка за труда ми, който влагам през годината, както и огледало на моите взаимоотношения с читателите, на които знаете, че държа изключително много! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...