сряда, 2 март 2016 г.

Хачапури със спанак и яйца - храна за очите / Khachapuri with spinach and eggs


*В статията има продуктово позициониране 

Днес пак ще изпълнявам желания. Този път ще бъде солено и тестено и ще включва пожеланата от вас съставка - спанак. Сезонът му тепърва предстои, но пък здравето е на мода всеки сезон, а спанакът е една от най-полезните зелении, които може да консумирате. Действа изключително благоприятно за очите (както и яйцата, които съм включила в рецептата), затова и нарекох под заглавието "Храна за очите". (И самото ястие заприлича на "очо":) ) 


Имам и друга причина да посветя тази статия на зрителното ни здраве. Като човек, който е носил очила почти половината си съзнателен живот, а другата - лещи,  е важно да се грижа за него. Сигурна съм, че сред читателите тук има хора като мен, които са съпричастни с това, особено в нашето ежедневие и непрестанното стоене пред компютъра. Затова искам да отделя един абзац да ви запозная с една нова платформа, която стъпи съвсем наскоро на българския пазар, но е с дългогодишен и доказан опит в редица европейски страни - Lentiamo. В него успях да намеря любимия си продукт най-изгодно като цена в България за момента и с коректно и бързо обслужване. Освен това се сдобих и с някои шантави такива за следващите сесии за хелоуински грим :) И тъй като съм практична натура, цените ме спечелиха веднага и бързо смених доставчика си на лещи. Надявам се тази информация ще бъде полезна и за някои от вас, и макар да е с рекламна цел,  трябва да знаете, че не бих писала за нещо в което не вярвам.

И така, обещах ви абзац и затова няма да се бавя много, а ще премина към рецептата. Смятам, че това отново е едно лесно и идеално за седмична вечеря ястие, което ще накара всеки да заобича спанак, защото комбинацията на продуктите е не само безумно вкусна, но както казах и полезна. Ето и днешните ни хачипури със спанак, сирена и яйце! 


  • Необходими продукти:
  • Около 500 г брашно
  • 1/2 кубче прясна мая 
  • 1 ч.ч. хладка вода
  • 1 с.л. захар 
  • 2 с.л. зехтин
  • 2-3 с.л. течна сметана (мляко) 
  • 1 ч.ч. замразен спанак (една шепа отцеден и нарязан)
  • 1-2 ч.ч. краве  сирене
  • 1 ч.ч. кашкавал
  • 2 яйца (в зависимост от бройката) 
  • 2-3 с.л. масло
  • щипка сол

Започвам като в 2/3 ч.ч. хладка вода прибавям една непълна супена лъжица захар и маята. Разбърквам, за да се разтвори, и оставям да шупне.


Можете да ползвате и суха мая, като ще ви трябва едно пакетче от 7 г.
Забърквам тестото като слагам около 2 ч.ч. и половина от брашното (пресято) в миксера, добавям зехтина (аз го правя на око) и солта.


Добавям шупнатата мая и пускам миксера да бърка с бъркалката за тесто. (Всичко това можете да направите на ръка, но все пак снимките показват моя процес и смятам, че е добре да съвпадат). Добавете още водичка или брашно, ако е необходимо - трябва да получите меко, нелепнещо тесто, което изглежда ето така:

 

Слагам го в леко намаслена купа, покривам с памучна кърпа и го оставям да се надигне за около 30-40 минути (в зависимост от топлината в помещението)


Готовото тесто прехвърлих върху набрашнен плот и доомесих, като накрая разделих на две топки.


Всяка от тях разточих на голям овален лист ето така:


В купа съм смесила натрошеното краве сирене, рендосания кашкавал,  сметаната и нарязания на ситно спанак. Тъй като аз ползвах замразен, след като го размразих, отцедих и нарязах, ми излезе всичко на всичко една шепа.


Завивам страните на хачипурита навътре, а отгоре разпределям половината от плънката. Моите бяха изключително големи, като едната заемаше тавата от фурната, но вие може да направите няколко по-малки, като ще ви се получат и повече бройки. (Ще ви трябват и повече яйца, което съм уточнила при продуктите)


Пъхам ястието да се пече, като ги пека последователно, на средна височина на фурната,  при температура от 190 градуса. След като се зачерви тестото, ги изваждам, чуквам едно яйце в средата и слагам малко масло върху белтъка на яйцето.


Готовата вкусотия може да поръсите с малко лют  червен пипер или лют зехтин.


С такава охота се ядат, че размерът тук наистина няма значение.


 Оставям ви с тези вкусни кадри и ви пожелавам вкусни, спокойни и весели празнични дни! 

 

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


понеделник, 29 февруари 2016 г.

Сладкиш "Дамски каприз" / Jam And Meringue Cake "Lady`s wish"


Не знам дали има десерт по-подходящ за предстоящия мартенски месец, отколкото днешния "дамски каприз". Освен, че в него символично се крият белите и червени цветове на мартеничката, този сладкиш е изключително елегантен и нежен, като всяка истинска дама, което го прави пък и перфектния десерт за осми март. Хубавото тук е, че в тази рецепта можете да използвате някои от останалите ви зимни сладка, които не са вкусни само върху мекици и пържени филийки :)


Тази рецепта ми бе поръчана от един от читателите и тъй като аз съм добра и изпълнителна (нали умря циганката, която ме хвали - та да се похваля аз), не съм чакала втори повод. Истината е, че ми е изключително приятно да изпълнявам вашите кулинарни желания за определни рецепти, особено такива, които не съм правила преди и е чудесен повод да ги приготвя и аз за първи път. Е, този сладкиш не е точно такъв, но пък никой не отказа нито парче, нито две :) 


Най-трудната, ако можем въобще да наречем така, част от тази рецепта е белтъчената покривка, която аз съм усъвършенствала, така че ще ви кажа всичко и вие няма да имате никакви проблеми :) И така, ако тази гледка ви допада и искате на масата ви да се кипри същата красавица, вижте и рецептата!


Необходими продукти:
5 бр яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
1 пак. бакпулвер (10 г)
2 бр ванилия
1/3 ч.ч. олио
сладко по избор

Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците с една чаена чаша захар на крем, 


като постепенно прибавяме пресятото брашно, олиото, бакпулвера и предварително шупнатата в киселото мляко сода.


Подготвяме си тавичка, като я намасляваме с малко олио и я поръсваме с брашно.

                

Изсипваме сместа и слагаме да се пече в предварително загрята на около 170 градуса фурна с обдухване. Готовия блат от фурната оставям леко да изстине, но да не е студен, за да попие повече от сладкото. Надупчваме го с вилица (при мен не бе малко надигнат в средата, което изрязах и изравних и стана още по-добре) и намазваме със сладко. Най-добре с ягоди според мен. Отиде ми цяло бурканче от средните размери.


През това време в миксера се бъркат белтъците. Трябва да ги разбиете на твърд сняга с останалата захар. Понякога захарта е много зърнеста, затова предлагам да се ползва метода на целувките (вижте тук), тъй като така се стопява предварително. Белтъците стават много по-бързо и лъскави. Накрая прибавяме към тях и ванилиите.


Разпределям белтъчения крем върху сладкиша и връщам във фурната. Пека още 5-10 минути на горен реотан (без вентилатор!)  на същите градуси, с леко открехната вратичка. След като постигна желания от мен цвят - нежно бежово - намалям фурната на около 100 градуса и оставям да поизсъхне във фурната още 15-20 минути.



Важно е сместа да е изсъхнала, но мека на допир, тъй като в противен случай горният пласт се чупи при рязане.


А все пак за красиви парчета е нужно ножът да се плъзга лесно между пластовете, оставяйки ни с ей такава красота в чинията!




Аз този път не можах да се въздържа от уханието и примамлвиите белтъци, които ми хвърляше този десерт - буквално!


И започнах да си го хапвам...затова и няма много снимки! Е, има ли по-добро доказателство колко е вкусен! Усмихната, слънчева и вкусна седмица, приятели!


 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Египетска торта / Egyptian Cake


Днес пак имам повод да почерпя...и то не някой от тия моите измислени, че аз поводи за сладко все ще си намеря. Говоря ви за истински, важен, хубав и радостен повод - моята сестричка става с една година по-голяма. Както вече може би  някои от вас знаят, всяка година й приготвям някоя от по-специалните торти, като миналата година бе тази.
За 2016-та обаче се спрях на една торта, която не само ми бе поръчана да публикувам в блога (Стани, за теб говоря :)), но и много отдавна й се каня, обаче все ми се виждаше много сложна. Леле...колко съм се лъгала! 
Вчера вечерта запретнах ръкави (по никое време) и даже аз се изненадах с каква лекота, точност и бързина забърках кремовете, пекох блатовете, охлаждах и сглобявах всичко. Сега, да си призная, има вероятност причината да е, че от толкова тортоправене, вече мога да ги правя насън, но пък си държа на думата - тортата не е никак сложна!



За разлика от моята сестра ! Тя е зодия риби...да казвам ли повече? :) Един непрестанен ураган от емоции, къде разум, къде чувства, къде някакви енергийни, космически данни, които науката още не е разгадала. Такава е моята сестричка -  едно малко чудо на природата, което в никакъв случай не е нещо, което ще остане незабелязано..или незаобичано.
Затова и макар, като всяка година да честваме празника отделно, все пак живее в Холандия, аз не пропускам възможността да отбележа този прекрасен за мен ден, в който вселената е решила, че една такава доживотна компания ще ми дойде добре.
И така, реших, че няма нещо по-магическо и подходящо за днешния ден от тази невероятната египетска торта.


Тази торта е малко по-голяма от типичните за мен, което се отразява и на количеството в продуктите, но десет яйца ще прежалите за тази чудесия :) 
Карамел, лешници, сметана с лешници, богат и плътен яйчен крем и блатове от...лешници! А ето и как става:
Необходими продукти:
За блата: (ще ни трябват 2 броя) 
5 белтъка 
5 с.л. захар
100 г млени лешници (може орехи, бадеми също) 
1 с.л. брашно (пълна) 


За яйчения крем:
10 жълтъка
600 мл прясно мляко
250 г краве масло (стайна температура) 
10 с.л. захар
8 с.л. брашно (пълни)
1/2 ч.ч.  пудра захар
1 ванилия

За сметановия крем:
300 мл сметана
200 г цели лешници
(плюс захар за сметаната, ако е неподсладена) 
*по желание може да сложите и стабилизатор за сметана

Сега гледайте колко бързо я направих, като координираме действията :) Разделяме в две напълно сухи купи жълтъци от белтъци. Загряваме фурната на 180 градуса и си подготвяме тавичка с махащи се стени с диаметър 26 см. Слагаме и леко намаслена хартия за печене на дъното и леко я набрашняваме. 


На котлона слагаме 400 мл от млякото със захарта да заврат и захарта да се разтвори. В купата с жълтъците слагаме брашното и остатъка от млякото и разбъркваме с бъркалка.


В миксера слагам да се разбият петте белтъка и захарта на сняг. 


Докато се бъркат в миксера, млякото завира и прибавям при непрекъснато бъркане на тънка струйка жълтъчената смес.


Сместа се сгъстява много бързо. Готовия крем прехвърлям върху метален поднос и покривам със стреч фолио. Изкарвам на терасата да се охлади, тъй като не е чак толкова студено навън. (Горещ крем не се слага рязко в много студено, но температурите навън тези дни стават)


Белтъците ми са ми готови през това време, тъкмо фурната е загряла (вижте как става всичко навреме, просто идеално :) Прибавям към тях, пресявайки, брашното и смлените ядки и разбърквам внимателно, за да не "извадя" въздуха на белтъците.


Слагам ги в тавичката  и изравнявам блата. Пъхам да се пече - при мен отне 18 минути. През това време сложих да се бъркат белтъците за втория блат (и си измих накляпаните съдове от крема :)


Когато блатът е готов, той вече се е отделил на места от ръба на тавичката, и го вдигам заедно с хартията нагоре. Слагам следващата хартия, повтарям процедурата - олио - брашно и слагам втория блат да се пече.


През това време си измивам купата на миксера и бъркалката, подсушавам, слагам бъркалката за една-две минути във фризера и след като се е изстудила, разбивам сметаната. Купата със сметаната - пъхам в  хладилника.

Когато и вторият блат е готов, пъхам за няколко минути да се запекат и целите лешници- моите бяха сурови :) Изключваме фурната и сме почти готови.


Докато правя повторно почистване в кухнята, блатовете изстиват, сметаната е готова, а кремът навън също се е охладил.
Последно включване на миксера - разбивам мекото масло с пудрата захар и прибавям малко по малко от жълтъчения крем.


Готови сме! Сглобяваме тортата по следния начин. Слагаме единия блат на дъното на формата, слагаме част от жълтъчено-масления крем,


а върху него половината от сметаната, към която сме прибавили 2/3 от накълцаните лешници.


Поставяме следващия блат и повтаряме. Аз завърших отново с жълтъчения крем, тъй като той е в повече :) 


Пъхам в хладилника и я оставям за през нощта. Почвам пак да мия...майко мила!
Нооо на сутринта ми остава само украсата и чиста кухня, което си струва :)



Украсата: Карамелизирах 300 мл захар с 4-5 с.л. вода и излях карамела под различни форми върху силиконова подложа. Карамелизирах и останалите лешници.


Направих пирамидките от малко останал бял блат (може да използвате и обикновени бисквити) с малко масло и затоплено прясно мляко.  Всичко бе на око, така че да се получи моделираща се паста. 
Украсих с по-големите парчета от карамела страните на тортата, разположих пирамидките, а остатъка от карамела  и малко от лешниците - минах на блендера и изсипах отгоре. Така се получи този прекрасен, златист пясък.


Като повечето торти с масло в крема и тази ще е добре да я оставите на стайна температура да се отпусне преди консумация, но пък препоръчвам да нарежете парчетата предварително, за да ви е по-лесно.


Не знам дали можете да си представите за какъв богат, плътен и нежен вкус става въпрос - а  лешниците правят тортата просто незабравима!



Това е торта не само за специални случаи, но и за специални хора!


Затова искам да пожелая и тук, на моята по-добра половинка - сестра ми, да ми бъде жива и здрава, все така щура, умна, амбициозна, щастлива и винаги поставяйки си и постигайки нови цели!
Обичам те!



А на вас, благодаря, че споделихте празника с нас...почерпете се виртуално и ви пожелавам едни много сладки почивни дни, а ако приготвите тортата тогава, със сигурност ще бъдат!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...