Днес пак имам повод да почерпя...и то не някой от тия моите измислени, че аз поводи за сладко все ще си намеря. Говоря ви за истински, важен, хубав и радостен повод - моята сестричка става с една година по-голяма. Както вече може би някои от вас знаят, всяка година й приготвям някоя от по-специалните торти, като миналата година бе тази.
За 2016-та обаче се спрях на една торта, която не само ми бе поръчана да публикувам в блога (Стани, за теб говоря :)), но и много отдавна й се каня, обаче все ми се виждаше много сложна. Леле...колко съм се лъгала!
Вчера вечерта запретнах ръкави (по никое време) и даже аз се изненадах с каква лекота, точност и бързина забърках кремовете, пекох блатовете, охлаждах и сглобявах всичко. Сега, да си призная, има вероятност причината да е, че от толкова тортоправене, вече мога да ги правя насън, но пък си държа на думата - тортата не е никак сложна!
За разлика от моята сестра ! Тя е зодия риби...да казвам ли повече? :) Един непрестанен ураган от емоции, къде разум, къде чувства, къде някакви енергийни, космически данни, които науката още не е разгадала. Такава е моята сестричка - едно малко чудо на природата, което в никакъв случай не е нещо, което ще остане незабелязано..или незаобичано.
Затова и макар, като всяка година да честваме празника отделно, все пак живее в Холандия, аз не пропускам възможността да отбележа този прекрасен за мен ден, в който вселената е решила, че една такава доживотна компания ще ми дойде добре.
И така, реших, че няма нещо по-магическо и подходящо за днешния ден от тази невероятната египетска торта.
Тази торта е малко по-голяма от типичните за мен, което се отразява и на количеството в продуктите, но десет яйца ще прежалите за тази чудесия :)
Карамел, лешници, сметана с лешници, богат и плътен яйчен крем и блатове от...лешници! А ето и как става:
Необходими продукти:
За блата: (ще ни трябват 2 броя)
5 белтъка
5 с.л. захар
100 г млени лешници (може орехи, бадеми също)
1 с.л. брашно (пълна)
За яйчения крем:
10 жълтъка
600 мл прясно мляко
250 г краве масло (стайна температура)
10 с.л. захар
8 с.л. брашно (пълни)
1/2 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
За сметановия крем:
300 мл сметана
200 г цели лешници
(плюс захар за сметаната, ако е неподсладена)
*по желание може да сложите и стабилизатор за сметана
Сега гледайте колко бързо я направих, като координираме действията :) Разделяме в две напълно сухи купи жълтъци от белтъци. Загряваме фурната на 180 градуса и си подготвяме тавичка с махащи се стени с диаметър 26 см. Слагаме и леко намаслена хартия за печене на дъното и леко я набрашняваме.
На котлона слагаме 400 мл от млякото със захарта да заврат и захарта да се разтвори. В купата с жълтъците слагаме брашното и остатъка от млякото и разбъркваме с бъркалка.
В миксера слагам да се разбият петте белтъка и захарта на сняг.
Докато се бъркат в миксера, млякото завира и прибавям при непрекъснато бъркане на тънка струйка жълтъчената смес.
Сместа се сгъстява много бързо. Готовия крем прехвърлям върху метален поднос и покривам със стреч фолио. Изкарвам на терасата да се охлади, тъй като не е чак толкова студено навън. (Горещ крем не се слага рязко в много студено, но температурите навън тези дни стават)
Белтъците ми са ми готови през това време, тъкмо фурната е загряла (вижте как става всичко навреме, просто идеално :) Прибавям към тях, пресявайки, брашното и смлените ядки и разбърквам внимателно, за да не "извадя" въздуха на белтъците.
Слагам ги в тавичката и изравнявам блата. Пъхам да се пече - при мен отне 18 минути. През това време сложих да се бъркат белтъците за втория блат (и си измих накляпаните съдове от крема :)
Когато блатът е готов, той вече се е отделил на места от ръба на тавичката, и го вдигам заедно с хартията нагоре. Слагам следващата хартия, повтарям процедурата - олио - брашно и слагам втория блат да се пече.
През това време си измивам купата на миксера и бъркалката, подсушавам, слагам бъркалката за една-две минути във фризера и след като се е изстудила, разбивам сметаната. Купата със сметаната - пъхам в хладилника.
Когато и вторият блат е готов, пъхам за няколко минути да се запекат и целите лешници- моите бяха сурови :) Изключваме фурната и сме почти готови.
Докато правя повторно почистване в кухнята, блатовете изстиват, сметаната е готова, а кремът навън също се е охладил.
Последно включване на миксера - разбивам мекото масло с пудрата захар и прибавям малко по малко от жълтъчения крем.
Готови сме! Сглобяваме тортата по следния начин. Слагаме единия блат на дъното на формата, слагаме част от жълтъчено-масления крем,
а върху него половината от сметаната, към която сме прибавили 2/3 от накълцаните лешници.
Поставяме следващия блат и повтаряме. Аз завърших отново с жълтъчения крем, тъй като той е в повече :)
Пъхам в хладилника и я оставям за през нощта. Почвам пак да мия...майко мила!
Нооо на сутринта ми остава само украсата и чиста кухня, което си струва :)
Украсата: Карамелизирах 300 мл захар с 4-5 с.л. вода и излях карамела под различни форми върху силиконова подложа. Карамелизирах и останалите лешници.
Направих пирамидките от малко останал бял блат (може да използвате и обикновени бисквити) с малко масло и затоплено прясно мляко. Всичко бе на око, така че да се получи моделираща се паста.
Украсих с по-големите парчета от карамела страните на тортата, разположих пирамидките, а остатъка от карамела и малко от лешниците - минах на блендера и изсипах отгоре. Така се получи този прекрасен, златист пясък.
Като повечето торти с масло в крема и тази ще е добре да я оставите на стайна температура да се отпусне преди консумация, но пък препоръчвам да нарежете парчетата предварително, за да ви е по-лесно.
Не знам дали можете да си представите за какъв богат, плътен и нежен вкус става въпрос - а лешниците правят тортата просто незабравима!
Това е торта не само за специални случаи, но и за специални хора!
Затова искам да пожелая и тук, на моята по-добра половинка - сестра ми, да ми бъде жива и здрава, все така щура, умна, амбициозна, щастлива и винаги поставяйки си и постигайки нови цели!
Обичам те!
А на вас, благодаря, че споделихте празника с нас...почерпете се виртуално и ви пожелавам едни много сладки почивни дни, а ако приготвите тортата тогава, със сигурност ще бъдат!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!