четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Египетска торта / Egyptian Cake


Днес пак имам повод да почерпя...и то не някой от тия моите измислени, че аз поводи за сладко все ще си намеря. Говоря ви за истински, важен, хубав и радостен повод - моята сестричка става с една година по-голяма. Както вече може би  някои от вас знаят, всяка година й приготвям някоя от по-специалните торти, като миналата година бе тази.
За 2016-та обаче се спрях на една торта, която не само ми бе поръчана да публикувам в блога (Стани, за теб говоря :)), но и много отдавна й се каня, обаче все ми се виждаше много сложна. Леле...колко съм се лъгала! 
Вчера вечерта запретнах ръкави (по никое време) и даже аз се изненадах с каква лекота, точност и бързина забърках кремовете, пекох блатовете, охлаждах и сглобявах всичко. Сега, да си призная, има вероятност причината да е, че от толкова тортоправене, вече мога да ги правя насън, но пък си държа на думата - тортата не е никак сложна!



За разлика от моята сестра ! Тя е зодия риби...да казвам ли повече? :) Един непрестанен ураган от емоции, къде разум, къде чувства, къде някакви енергийни, космически данни, които науката още не е разгадала. Такава е моята сестричка -  едно малко чудо на природата, което в никакъв случай не е нещо, което ще остане незабелязано..или незаобичано.
Затова и макар, като всяка година да честваме празника отделно, все пак живее в Холандия, аз не пропускам възможността да отбележа този прекрасен за мен ден, в който вселената е решила, че една такава доживотна компания ще ми дойде добре.
И така, реших, че няма нещо по-магическо и подходящо за днешния ден от тази невероятната египетска торта.


Тази торта е малко по-голяма от типичните за мен, което се отразява и на количеството в продуктите, но десет яйца ще прежалите за тази чудесия :) 
Карамел, лешници, сметана с лешници, богат и плътен яйчен крем и блатове от...лешници! А ето и как става:
Необходими продукти:
За блата: (ще ни трябват 2 броя) 
5 белтъка 
5 с.л. захар
100 г млени лешници (може орехи, бадеми също) 
1 с.л. брашно (пълна) 


За яйчения крем:
10 жълтъка
600 мл прясно мляко
250 г краве масло (стайна температура) 
10 с.л. захар
8 с.л. брашно (пълни)
1/2 ч.ч.  пудра захар
1 ванилия

За сметановия крем:
300 мл сметана
200 г цели лешници
(плюс захар за сметаната, ако е неподсладена) 
*по желание може да сложите и стабилизатор за сметана

Сега гледайте колко бързо я направих, като координираме действията :) Разделяме в две напълно сухи купи жълтъци от белтъци. Загряваме фурната на 180 градуса и си подготвяме тавичка с махащи се стени с диаметър 26 см. Слагаме и леко намаслена хартия за печене на дъното и леко я набрашняваме. 


На котлона слагаме 400 мл от млякото със захарта да заврат и захарта да се разтвори. В купата с жълтъците слагаме брашното и остатъка от млякото и разбъркваме с бъркалка.


В миксера слагам да се разбият петте белтъка и захарта на сняг. 


Докато се бъркат в миксера, млякото завира и прибавям при непрекъснато бъркане на тънка струйка жълтъчената смес.


Сместа се сгъстява много бързо. Готовия крем прехвърлям върху метален поднос и покривам със стреч фолио. Изкарвам на терасата да се охлади, тъй като не е чак толкова студено навън. (Горещ крем не се слага рязко в много студено, но температурите навън тези дни стават)


Белтъците ми са ми готови през това време, тъкмо фурната е загряла (вижте как става всичко навреме, просто идеално :) Прибавям към тях, пресявайки, брашното и смлените ядки и разбърквам внимателно, за да не "извадя" въздуха на белтъците.


Слагам ги в тавичката  и изравнявам блата. Пъхам да се пече - при мен отне 18 минути. През това време сложих да се бъркат белтъците за втория блат (и си измих накляпаните съдове от крема :)


Когато блатът е готов, той вече се е отделил на места от ръба на тавичката, и го вдигам заедно с хартията нагоре. Слагам следващата хартия, повтарям процедурата - олио - брашно и слагам втория блат да се пече.


През това време си измивам купата на миксера и бъркалката, подсушавам, слагам бъркалката за една-две минути във фризера и след като се е изстудила, разбивам сметаната. Купата със сметаната - пъхам в  хладилника.

Когато и вторият блат е готов, пъхам за няколко минути да се запекат и целите лешници- моите бяха сурови :) Изключваме фурната и сме почти готови.


Докато правя повторно почистване в кухнята, блатовете изстиват, сметаната е готова, а кремът навън също се е охладил.
Последно включване на миксера - разбивам мекото масло с пудрата захар и прибавям малко по малко от жълтъчения крем.


Готови сме! Сглобяваме тортата по следния начин. Слагаме единия блат на дъното на формата, слагаме част от жълтъчено-масления крем,


а върху него половината от сметаната, към която сме прибавили 2/3 от накълцаните лешници.


Поставяме следващия блат и повтаряме. Аз завърших отново с жълтъчения крем, тъй като той е в повече :) 


Пъхам в хладилника и я оставям за през нощта. Почвам пак да мия...майко мила!
Нооо на сутринта ми остава само украсата и чиста кухня, което си струва :)



Украсата: Карамелизирах 300 мл захар с 4-5 с.л. вода и излях карамела под различни форми върху силиконова подложа. Карамелизирах и останалите лешници.


Направих пирамидките от малко останал бял блат (може да използвате и обикновени бисквити) с малко масло и затоплено прясно мляко.  Всичко бе на око, така че да се получи моделираща се паста. 
Украсих с по-големите парчета от карамела страните на тортата, разположих пирамидките, а остатъка от карамела  и малко от лешниците - минах на блендера и изсипах отгоре. Така се получи този прекрасен, златист пясък.


Като повечето торти с масло в крема и тази ще е добре да я оставите на стайна температура да се отпусне преди консумация, но пък препоръчвам да нарежете парчетата предварително, за да ви е по-лесно.


Не знам дали можете да си представите за какъв богат, плътен и нежен вкус става въпрос - а  лешниците правят тортата просто незабравима!



Това е торта не само за специални случаи, но и за специални хора!


Затова искам да пожелая и тук, на моята по-добра половинка - сестра ми, да ми бъде жива и здрава, все така щура, умна, амбициозна, щастлива и винаги поставяйки си и постигайки нови цели!
Обичам те!



А на вас, благодаря, че споделихте празника с нас...почерпете се виртуално и ви пожелавам едни много сладки почивни дни, а ако приготвите тортата тогава, със сигурност ще бъдат!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



вторник, 23 февруари 2016 г.

Рецепти от филми: Джалеби - златото на Индия / Jalebi recipe


От толкова много време искам да пусна тази рецепта, че вече не мога да отлагам. Това се отнася и до всичките ми рецепти в чернови, поне 54 на брой, тъй като може да нямам време да пиша в блога, но това определено не означава, че не намирам време за готвене. 
Ами разбирате, има хора като мен, за които сътворяването на нещо  вкусно е по-скоро храна за душата, отколкото за стомаха. Тази година не започна по плана, който й бях начертала, но животът няма навика да се съобразява с нашите измислени сценарии и често изникват не една и две изненади. Затова пък, въпреки пречките, не оставям котлона студен, миксера - тих, и купите празни.

Ето защо тази вихрушка от предизвикателства ме накара да се понапъна още малко и да ви споделя една златна рецепта за нещо толкова вкусно, колкото и изглежда - Джалеби. 
Знаех за него отдавна, но се вдъхнових да го приготвя едва след като изгледах филма The Hundred -Foot Journey или както го превеждат на български "На един черпак разстояние". 
Един чудесен филм, който съдържа всичко изброено до тук - храна за душата, предизвикателства и разбира се огромна страст към готвенето.



В самото филмче става дума за индийско семейство, което имигрира в малко френско градче и решава да отвори индийски ресторант точно (ама точно) срещу известен ресторант, носител на звезда Мишелин. Е, от там следват и не малко колкото забавни, толкова и не толкова приятни случки, но пък важното е, че този филм завършва щастливо, оставяйки топлина не само в сърцето, но в цялото тяло, което само едно истински добре приготвено ястие може да направи.
И макар по-голямата част във филма да е отделена на желанието на младия индийски готвач Хасан да усъвършенства познанията си във френската кухня, той с най-голямо умиление си спомня за най-любимото му индийско ястие - джалеби.
Вкусните, златни, сиропирани дантели, които майка му е приготвяла.

Гледайки този филм, а надявам се и снимките тук, едва ли може да не ви се прииска да си отделите половин час и да ги приготвите и сами, а най-хубавото е, че това е една изключително икономична и лесна рецепта. Резултатът е повече от вкусен - той е наистина единствен по рода си. Ако искате да завършите деня подобаващо, запишете си рецептата, приберете се и я направете, а през това време си свалете филмчето (така де, да не мислите, че вярвам, че всеки ще търчи да си купи DVD :))



А ето и самите продукти:
1 ч.ч. брашно (добре е една 1/3 от това количество да е грис) 
1 ч.ч. вода
щипка сол
1/ 2 ч.л. бакпулвер


За сиропа:
2 ч. ч. захар
3/ 4 ч.ч. вода
1 ч.л. куркума (или малко шафран) 
1/2 ч.л. лимонена киселина / лимонов сок

Още:
олио за пържене

Започваме като приготвяме първо сиропа. Слагаме продуктите за него, без лимона, да заврат на котлона.  След като сиропът е готов, оставям още няколко минути да поври, за да се сгъсти. Тъй като често ме питате какво да направите, ако ви стане твърде гъст - просто прибавете малко топла водичка и разбъркайте :) 


След като сиропът е готов, дърпам от огъня, добавям лимонената киселина и оставям да се охлади напълно.
Тестото за джалебите приготвям като в купа смесвам сухите съставки,


а след това и водата. Разбърквам с лъжица - не ви трябва миксер. Получаваме тесто, плътно, като за катми.


Загрявам олио в съд на котлона. Температурата трябва да е 2/3 от мощността.
Прехвърлям сместа в пош или както аз направих - в малко по-плътна найлонова торбичка. Изрежете малко връхче и почнете да правите дантелки в олиото ето така:


Аз си приготвям една чаша или купа в която си държа "поша", така че да не изтича, докато чакам дантелките да се пържат - препоръчвам го от сега :)
Веднага след като се изпържат и от двете страни до златисто, ги прехвърлям за "баня" в студения сироп - само потапям, овалвам и изваждам.



Тъй като в сиропа има куркума, има изключително наситен жълт цвят, който допълнително дарява десерта с топлина :)



Освен това е много икономичен - от една чаша брашно излизат доста бройки, както виждате - така че бих нарекла тази вкусотия идеална за "стиснатите" дни, когато има още толкова време до заплата :)





Може да приготвите десерта само от брашно, но по оригинал се използва грис, което прави текстурата им доста по-хрупкава и затова го препоръчвам. Освен това задължително добавете куркумата - тя е важна, не я пропускайте. Важното е да не сме тесногръди като мадам Малъри :) 




Пожелавам ви слънчева и усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


неделя, 21 февруари 2016 г.

Пиян заек с вино и свинско / Country Style Rabbit and Pork Recipe


Не се оправя това време много-много и това си е! Пак е някакво такова мрачно и...винено :) То на мен много не може да се разчита, защото само сменям вида вино според сезона и температурите, но днес определено е за червено. А хубаво червено вино трябва да се консумира с кеф, добра обстановка и заслужаваща го храна. 
Е, днешната ми рецепта е точно такава - пиян заек по селски със свинско и гарнитура от златни картофки!


Тъй като видях, че тази седмица една от големите вериги магазини ще има заешко на промоция, реших че е добре да ви подсигуря с чудесна рецепта за целта. Ще си оближете пръстите! 

Ето и рецептата:
1 бр. заек
10 с.л. зехтин / олио
5 скилидки чесън
400 мл червено вино
200 г свинско месо (шарено) 
500 г дребни глави лук
6 бр картофи
брашно за овалване
черен пипер, сол, червен пипер

Започваме като измиваме и разфасоваме заешкото на порции.


Осоляваме го и овалваме в брашно. Запържваме всяко парче в загрятата мазнина до златисто.


Готовите парчета слагаме в тавичка, като прибавям чесъна и виното и поръсвам с червен и черен пипер. Добавяме и малко водичка, така че почти да облее месото.


Пъхаме във фурната и печем около 40 минути. Аз пека първоначално на максимална температура, докато водата заври, след това задушвам с фолио, и пускам на 160-170 градуса да къкри.

През това време си приготвям и свинското. Хубаво е месото да е шарено - със сланинка, затова използвах свински гърди. Нарязвам на кубчета


и запържвам в тиган с малко мазнина. Подправям със сол и черен пипер.


Изваждам тавата от фурната и добавям месото, лука (може да използвате и нарязан лук)


и накрая почистените и нарязани картофи.


Пека всичко задушено във фолио поне още час, като го махам накрая за да се запекат картофите.


Бавното печене ви гарантира месо, което се разпада при натиск на вилицата, и е нещо, което си заслужава чакането. 
Опитайте :) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...