понеделник, 29 септември 2014 г.

Пиле Кордон Бльо с пикантни картофи / Cordon bleu with Spicy Potatoes


Като каже човек Кордон бльо, звучи така, че сигурно ще готви поне три часа и накрая пак ще го скъсат на готварския за френска кухня. А пък то пълнено пиле. Такива ние в България откогааа ги ядееем :)

И макар аз от известно време да замених пилешкото месо с риба,  пак се случва да си взема и да приготвя от това месце, главно гърдите, защото са най-диетични. Този път реших да ги напълня, както си му е редът - с шунка и кашкавал.


Този път пък имах специален кашкавал у дома, а причината беше, че все гледам тези малки бейбибел кашкавалчета в супера и така и никога не ги бях опитвала. Митко всеки път ги взима, аз всеки път ги връщам и казвам "хайде друг път, сега съм взела пак много неща", но така и не им идваше редът.
Последния път обаче той не ме пита и направо ги донесе у дома, като заяви "дай сега да ги видим тези кашкавалчета" :)  След като ги вкусих, разбрах, че ще бъдат идеалната плънка за месо и почти веднага се сетих за тази класическа рецепта.


Реших да го гарнирам с едни пикантни картофки, които са първо варени, после запържени, че накрая и печени - направо като удавени, бесени и горени на клада. Хич не им беше лесно :)
Обаче пък идеално се вързаха към основното ядене и Митко пак запримлясква доволно :)


Ето и самата рецепта:
За месото:
1 бр. пилешки гърди (пеперуда)
2 бр. бейбибел кашкавал
2 бр. слайс шунка, филе
галета / стар хляб
прясно мляко
олио
сол
черен пипер
 

За картофите:
2-3 картофа
олио
подправки: микс от кориандър, куркума, кимион, червен пипер, лют червен пипер, бял синап, чесън на прах, сол

Започвам като измитото и подсушено месо се разполовява и леко начуква с чук за месо, за да се оформят средно тънки пържоли.
Слагаме отгоре шунката и поръсваме с прясно смлян черен пипер.


Поставяме и разполовеното кашкавалче и завиваме, като накрая затваряме краищата с помощта на клечка за зъби.


Готовите рула овалваме в галета и смлян стар хляб, като лично аз предпочитам втория вариант, тъй като парченцата са по-големи и съответно става по-хрупкаво. Поръсваме и с малко сол.
Най-хубава галета получавам от стар хляб / франзела, месени в пекарна. Винаги смилам остатъците в чопър и съхранявам за по-нататък в книжен плик.


Заливам месото с една-две тънки струйки олио, както и малко в тавичката. Доливам малко прясно мляко, колкото да покрие дъното на съда.



Пъхаме във фурната да се пече на средна до силна фурна, и се заемаме с приготвянето на картофите.
Измиваме ги, почистваме ги хубаво, като оставяме кожата. Нарязваме на кубчета или средни по големина парчета и слагаме да се сварят в малко подсолена вода. Аз извършвам тази процедура в микровълнова фурна, тъй като стават най-бързо.
След като ги извадим, ги поръсваме щедро с микса от подправки, изброен по-горе, който, както и много други неща в рецептата, е въпрос на вкус и може да бъде коригиран според него. Този микс се доближава най-много до този, който се продава в магазините и се води "Подправка за картофи".
Ако нямате чесън на прах, можете да пръжнете няколко скилидки чесън в олиото преди да поставите картофите, и така то ще поеме от аромата на чесъна.

 

И така, както споменах, след варенето овкусените картофи се запържват съвсем за кратко и се прибавят към месото във фурната.


Към този момент на ястието му е нужно само още няколко минути във фурната и е готово за сервиране. Преди това, поръсете с нарязан пресен магданоз за свежест :)

Когато разрежете месото, отвътре ще се излее сърцевината от прекрасен, вкусен кашкавал:


МММММ, че вкусно :)


сряда, 24 септември 2014 г.

Тарт татен с круши / Spiced Pear Tarte Tatin


Е, няма как да не отбележа настъпването на астрономическата есен с някой наистина есенен десерт. Едва ли има някой, който е по-ентусиазиран от захладняването на времето и ежедневните дъждове от мен. Толкова много се кефя, че вчера веднага бързах да извадя по-топлите и пухкави чорапки по-напред в шкафа, и да заровя лице в гардероба, където държа кожените якета и пуловерите. 


Най-сетне идва сезонът на ботушите с платформа, с които мога да стъпвам в колкото си искам локви, без да ми пука, да нося кожа, без да завирам, да се гушкам, без всеки допир на човек до мен да предизвиква топлинен удар и най-сетне въздухът ухае само на Есен. 

Ей сега дойде моето време!


Плейлистата в офиса, вкъщи и телефона е заредена с най-добрия дуум, висенето в  книжарницата за нова книга е седмично занимание, а вкъщи вече подпуках набрания през лятото чай (може и нищо да не остане до зимата).
Ето, аз си знаех, че пак ще се отплесна, заговоря ли за моя любим сезон, затова, осъзнавайки този факт, преминавам към първоначалната идея на поста, а именно - представянето на тази супер вкусна рецепта за тарт татен с круши.


В оригинал, тарт татена се прави с ябълки, но аз нямаше как, повтарям нямаше просто как да не го направя с круши при наличието на такива от село.
Бабето ми пак се беше катерила по дърветата като паркур и ги беше обрала, а те бяха просто перфектни - едри, все още с лек зелен цвят и сочни, да се покапеш (както не пропускам да направя и аз)

Веднага информирах баба ми, че взимам няколко, че ще правя отдавна заплануван тарт татен, а тя "взимай бе чедо, ама да знаеш, те много разхлабват", с което изхвърли заплануваната ми изтънчена френска визуализация през прозореца :)

И все пак, десертът е наистина много вкусен, елегантен и толкова елементарен за правене, че ако ви хареса, можете да го приготвите за 30 минути след изчитането на рецептата.
А аз няма да я отлагам повече и затова, ето я и самата нея:

Необходими продукти:
250 г бутер тесто
50 г меко масло
4 бр. по-едри круши
1/2 ч.ч. кристална захар
1/3 ч.ч. кристална кафява захар
един лимон
млян джинджифил
индийско орехче
канела


Започваме приготвянето като намазваме с около две супени лъжици от маслото хубаво съда, в който ще печем сладкиша (моят е с диаметър около 25 см), и покриваме хубаво с половината бяла захар:


Слагаме съда във фурната на 180-190 градуса с обдухване, докато се карамелизира. През това време, измиваме и почистваме крушите,


а след като захарта се карамелизира, изваждаме от печката и



нареждаме  крушите с почистената от семките страна нагоре


Пъхаме във фурната за още около 10 минути или докато крушите почнат да пускат сок. През това време в купа смесвам двата вида захар, слагам подправките, лимонов сок и малко вода (само ако е необходимо). Сместа трябва да бъде на вкус, затова и не съм задала пропорция - сложете повече или по-малко канела, ако я обичате, щипка от другите подправки - аз изстисках само половината лимон, и разбърквах хубаво, като се получи средно течна каша.

Изваждаме крушите, изсипваме сместа отгоре и разпределяме останалото масло.


Накрaя покриваме с разточеното бутер тесто, като подвиваме леко краищата ето така:


Пъхаме във фурната и печем до златисто:


Готовия десерт обръщаме върху чиния много бързо и внимателно, за да не разлеем соковете вътре.


Преди да обърнете прекарайте нож по стените на съда, за да улесните отлепването му :)



Много простичък като съставки и приготвяне десерт, но съдържа истински есенни вкусове, което го прави уникален и идеален за този сезон. Никога преди не съм яла по-вкусни круши и мога с ръка на сърцето да кажа, че


един десерт може да бъде ужасно вкусен и без наличието на шоколад.


П.С. Митко толкова го хареса, че го изяде.. целия, не се шегувам. Думите му бяха "Амо то е много лекичък и само крушки, само още едно парче и така". Ето затова никой друг не можа да го опита, но вече съм обещала да го приготвя пак тази седмица.



петък, 19 септември 2014 г.

Урнeбес / Urnebes


Днес няма да ви предлагам нещо, което ще ви отнеме време за планиране, изпълнение или пък дори ядене :) Освен ако не правите промишлени количества като мен, но какво да се прави, много го обичам. Според мен това е идеалната гарнитура за дните ми на диета, когато консумирам предимно постно месо или риба. Тогава разбира се използвам предимно обезмаслена извара и пропускам мазнината, но пак си става много вкусно.
Предполагам, че повечето от вас са имали удоволствието да похапнат от тази вкусотия, позната в сръбската кухня като Урнебез.



Малко прилича и на нашенската "Родопска закуска", но пък колкото и прилича, толкова и се различава.
И това, като много други традиционни ястия, има много вариации, но аз ви представям любимата си от тях, или поне аз така си го готвя у дома. 
Докато живеех в Германия се запознах с  доста сърби и мога да кажа, че понаучих това-онова за тяхната кухня, но така и досега не се сещах да приготвя някои от тези ястия за блога. Ето, че и този момент дойде :)
И така, ако сте решили, че е добра идея да приготвите идните дни малко Урнебез за всекидневно мезе, гарнитура или салатка, ето и списъкът с необходимите продукти:


Необходими продукти:
350-400г извара ( може и 50/ 50 сирене)
1-2 бр. печени чушки
1 с.л. масло / олио
1-2 скилидки чесън
червен лук
зелена (люта ) чушка
малко праз
червен пипер ( лют и сладък)
черен пипер

Започвам като пасирам печените чушки и нарязвам на ситно зеленчуците. Според мен те трябва да са на вкус, затова и не съм дала точни грамажи. Слагам малко червен лук , малко праз, малко зелена ( люта и / или блага)  чушка, малко чесън,


добавям изварата и разбърквам хубаво, като овкусявам с подправките.


Прибирам в  кутия поне за половин - един час в хладилника ( не, че не може да се яде и веднага), но така поема повече от ароматите на зеленчуците.
Можете да изпечете и някоя зелена люта чушка, както си му е редът,  за да добавите и малко от аромата на огънче :)


Чудно предястие, идеално мезе и лека гарнитура към меса, която ще ви отнеме само няколко минути в подготовка :)


Да ви е сладко!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...