сряда, 6 август 2014 г.

Пърженицата на баба


Много рецепти съм научила от баба си, но тази ми е една от любимите и сигурно една от първите, които започнах да приготвям сама. Може би защото е толкова лесна и бърза за готвене, че я прави идеалния обяд и вечеря, а когато си изгладнял от сутринта - може и за закуска: студена от хладилника и намазана върху филийка!

 

Чудя се дали навсякъде в България казват на това ястие пърженица, но знам, че у дома няма две мнения по този въпрос!
Няма да ви казвам, че ям само това ястие и салата от домати цяло лято, защото също ям и сладолед, но общо взето този списък обобщава лятното ми меню - плюс минус малко диня и студен чай от мента и лимон.

Но какво да се прави, макар и не много горещ тази година, този сезон си е отпускарски и не се вживявам много-много в готвенето. Гледам да се насладя на почивката, пък ще имам предостатъчно време да снова в кухнята по време на студените зимни дни :)

 

Ето защо и днес, след като се прибрах от работа, засякох ниски нива на амбиция за готвене, пък и жегата тотално ме беше разкиснала и се спрях на добрата стара пърженица.
Ако има нещо, което винаги провокира апетита ми - то това е ароматът на пържени или печени чушки! Запретнах ръкави и за има-няма 15 минути вечерята беше сервирана, а след около 10 минути и изядена :)
Ето и какво ви трябва за една пърженица:
зелени чушки за пържене
500 г извара
100 г сирене
по 2 яйца на човек :)
олио за пържене

Количеството чушки зависи от желанието ви в този случай. Аз се спирам на варианта - колкото повече, толкова повече. Освен това като се изпържат, те доста намаляват размера си, така че си имам мярка от една метална купа (за целта на занятието ги премерих като шест препълнени чаени чаши). Първата стъпка е измиването и нарязването на чушките.


Слагаме да загрее мазнина, а след това и прибавяме чушките.


Пържим, като разбъркваме периодично. Чушките са готови, когато значително намалят размера си и омекнат.


Добавяме изварата и сиренето, като второто не е задължително, но аз обичам да слагам и от него, пак заради горепосоченото "колкото повече - толкова повече" правило :) . Сол се слага в зависимост от това дали изварата е солена и дали има нужда от такава.


Накрая идва ред на яйцата. Баба ми има правило "по две на човек", така че броят на яйцата зависи от това за колко човека се сервира пърженицата. За мен и Митко ги "ограничаваме" до четири !



Разбъркваме и пържим още малко и ...воала...гореща, вкусна, аромаааатна... 
пърженица за обяд!

 

 

понеделник, 4 август 2014 г.

Рибена чорба със скумрия / Unique Mackerel Soup

 

Ех, тази рибена чорба! Ако има нещо, което е най-подходящо за балансирано хранене през лятото, то това е именно тази питателна течност! След като се усъвършенствах в правенето й със сьомга ( рецептата тук ), реших, че дойде време да я опитам и с друга любима риба - скумрия.
Честно казано скумрия досега обичах да ям само на скара с мноого лимон, но сега, след като я пробвах в чорба, мога да кажа, че още повече ми харесва ( че дори повече и от сьомгата, да не повярва човек :) )

 

И тази година на морето обикалях всички ресторантчета и дегустирах различни разновидности на супата, но и този път, в "Чардакъ" ( както вече ви разказах за това местенце тук ) намерих най-добрия и лек вариант. Лично за мен, чорбата е чорба - без фиде и застройка, затова и пак я направих бистра.
Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1 бр по-голяма прясна скумрия
1 глава лук
1-2 чушки
1 морков
няколко стръкчета пресни копър и магданоз
шепа бял ориз
и 1 голям картоф
девесил
черен пипер
сол / олио

Започваме като в тенджера слагаме измитата и почистена риба, доливаме с вода, количество като за супата. Подправяме с лъжица олио и сол и слагаме да се вари под похлупак. Когато рибата се свари, отстраняваме образувалата се пяна, и я изваждаме в подходящ съд.

 

В образувалия се бульон слагаме ориза, нарязаните на кубчета картофи, нарязаните на ситно чушки, морков, копър и магданоз.


Подправяме с олио и сол и оставяме да се сварят добре.


Когато зеленчуците са сварят, добавяме обезкостената и надробена на малки парченца риба.


Накрая подправете супата с малко млян черен пипер и задължителния девесил!


За повече свежест и кисел привкус не пестете пресния лимон :) 

петък, 1 август 2014 г.

Лесен бутер пай с праскови и сливи / Easy Puff Pastry Pie With Peaches and Plums



Е, това не го очаквах, ама стана. Беше пак, отново и само експеримент с разни продукти у дома, а се получи такава вкусотия, че няма как да не я споделя с вас.
За доказателство за това, че нямах никакво намерение да публикувам този експеримент е и това, че нямам никакви снимки от приготвянето стъпка по стъпка, защото не вярвах, че ще стане нещо кой знае какво. Никога досега не съм грешала повече!


Оказа се прекрасен, ароматен, сочен и същевременно с хрупкава коричка пай, който се комбинира чудесно със сладолед. Смятам, че може да се приготви с почти всякакъв вид плодове, което го прави прекрасен лятно-есенен десерт :)

 

Случи се така, че имах един лист бутер тесто във фризера, няколко поостарели праскови и сини сливи, и ентусиазма, че ще измисля нещо за десерт, което да ме отърве от изостаналите продукти.

 

Резултатът бе толкова добър, че ме накара да се замисля - май трябва по-често да си правя експерименти с лефтовърс :)

Необходимите продукти са приблизителни, тъй като не смятам, че ще сбъркате някъде, ако промените количествата или решите да замените нещо:

Необходимите продукти:
1 лист бутер тесто( 400 г)
2-3 големи праскови (може и друг вид плод)
3-4 сини сливи
няколко бисквити
1-2 с.л. кристална захар

За крема от сирене:
200 гр крема сирене тип "Филаделфия"
пудра захар на вкус
шепа счукани лешници (или други ядки, които ви допадат като комбинация с плодовете)
1бр. яйце

Започвам като в купа слагам нарязаните на парченца праскови и сливи. Смятам, че киселостта на сините сливи идеално се връзва със сладостта на прасковите. Тук можете да добавите и малко кристална захар, ако ви се стори, че сместа е достатъчно сладка. Натрошете няколко бисквити към сместа. Аз имах останали от един пакет "Еверест" и сметнах, че ще се получи добре. Ха, така и стана :)



В друга купичка сложих крема сиренето, което подправих с малко пудра захар. Може би някъде около 1/3 чаена чаша. Добавих и едно яйце, както и шепа печен лешник.


Накрая разделям бутер тестото на две части - едната леко по-голяма от другата. Разточваме по-голямата, която ще бъде нашето дъно. Не се притеснявайте, ако не се получи напълно равномерно разточването. Подвиваме леко краищата навътре, така че да се получи нещо като лодчица. Ето тук съм оформила нещо подобно.
След това слагаме сместа от крема сиренето, като се стремим да разпределим равномерно. Отгоре изсипваме и плодовата смес.

Останалата част от бутер тестото също разточваме леко,  но след това минаваме с този резец за тесто.

 

Когато се разтегли настрани, се получава тестена решетка. 


С нея покриваме пая отгоре.
Печем в предварително загрята фурна, на 200 градуса, докато сладкишът се сдобие с прекрасен златен цвят.

Поръсваме щедро с пудра захар и сервираме още топъл с топка ванилов сладолед.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...