вторник, 4 март 2014 г.

Чешка крем супа с картофи и кисело зеле / Czech Cabbage Creamy Soup with Potatoes Recipe


Направо не мога да се позная. Сигурно ми е нужен някакъв кулинарен екзорсизъм, защото не е нормално за мен да правя толкова много супи, като до миналата година дори не ги поглеждах. Но определено открих един огромен свят от вкусове, които не те карат да се чувстваш като слон като хапнеш малко повече. :) За днес изрових една рецепта в интернет, която ми напомня на един от любимите ми градове в Европа - Прага. Ах, как обичам Прага само. И до ден-днешен си остава любимият ми европейски град!


Винаги, когато съм била там, е било през зимата и затова яденето на точно такива ястия като днешното предложение бяха на дневен ред. И сега, когато времето навън се опитва да ни покаже, че зимата не смята да си тръгва съвсем незабелязано, реших, че е идеалното време да сготвя нещо по-затоплящо. И така, отново се насочих към запасите от кисело зеле и картофи и се захванах с направата на тази толкова питателна и ароматна крем супа. Тя е идеална и за постите, ако решите да използвате само олио за задушаването на продуктите.


Необходими продукти:
1бр. глава кромид
1/2 стрък праз
600-700 г картофи
1 ч.ч. нарязано кисело зеле (от 250 мл)
200 мл течна готварска сметана
1 л зеленчуков бульон
черен пипер

хлебчета за сервиране
масло/ олио за задушаване
сол
ким


В подходяща тенджера слагаме да се затопли малко олио и 1 с.л. масло. Прибавяме нарязания кромид и праз.


Не е необходимо да са на много малки парчета, тъй като после ще се пасира всичко, така че тук може да сте малко по джаста-праста :)

 

Запържваме, докато омекнат леко и прибавяме измитите, обелени и нарязани (последният да затвори вратата :) ) картофи.

 

Оставяме ги леко да се запържат, като след това добавяме бульона. Включваме котлона на максимална степен, докато всичко заври, а след това намаляме да къкри и варим така около 15 минути. Сега е времето да овкусите със сол и пипер.

През това време нарязваме зелето, като гледаме хубаво да го отцедим.


След това го добавяме към картофите и варим още около 10 минути, като прибавяме и ким на вкус.


Готовата супа пасираме, като прибавяме сметаната.


Сервираме в купички от хлебчета и ядем като невиждали :)


Веднага щом я опитах се пренесох в едно от любимите си заведения в града, а именно средновековната таверна U krále Brabantského.


 Атмосферата на ресторанта е меко казано..уникална!


Опитайте и вие, няма да съжалявате :)

петък, 28 февруари 2014 г.

Пудинг торта с шоколад и портокали / Chocolate pudding cake with Oranges



За всички, които сега откриват блога ми ще кажа:

и ви поздравявам, защото идвате точно на време. За днес съм предвидила да ви представя една от най-любимите семейни рецепти, в която шоколадовият фактор е в такова състояние, че може да ви докара кома. За щастие на никой не му се е случило още, но затова пък всеки се прехласва по този вкус и интересния начин на приготвяне на това невероятно изкушение!

 

Очарованието на този десерт се крие именно в това, че под образувалия се пласт от шоколадов сладкиш се крие още по-шоколадов сос!

 

Този вид десерти обикновено ги превеждат на английски като десерт в собствен сос или пък пудинг-торти, затова и аз реших да го нарека така. Най-обичам да го ям още горещ, когато парата носи невероятния аромат на шоколад и портокал:



Но стига сме се давили в лиги, ето я и самата рецепта, като първо са необходимите продукти:

Необходими продукти:
100 гр масло
250 гр самонадигащо се брашно
140 гр захар
50 гр какао
1 ч.л. бакпулвер
сокът и кората от 1 портокал
3 яйца
150 гр мляко
100 гр шоколад с портокалов вкус

За соса:
300 мл вода
250 гр захар
25 гр какао

Започваме като в купа смесваме брашното, захарта, 50 гр хубаво какао, бакпулвера, портокаловата кора и щипка сол.

 

В друга купа разбиваме яйцата с портокаловия сок, 

 


като след това прибавите към тях млякото и разтопеното масло.

 
  
Получената смес прибавяме към купата със сухите съставки 


и разбъркваме:

 

Към тази смес добавяме начупения на малки парченца шоколад.
 

 Получената смес изсипете в предварително намаслен огнеупорен съд за печене.

Следващата стъпка е приготвянето на соса. За целта сложете 300 мл вода с 200 гр захар на котлона. Когато водата кипне и захарта се разтвори, прибавете и какаото и разбъркайте. Така получения сос излейте върху сладкиша.

Пъхнете го да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин.


Печете, докато сладкишът образува твърда коричка, но отдолу все още стои сочен. Внимавайте да не го препечете!

 

 Сервирайте го още топъл и като пропукате кората отдолу ще бликне този неустоим шоколадов сос:

 Оттук вариациите за гарниране на десерта са много. Можете да добавите още парченца портокал, 


 или с малко сладка сметана:


Горещо препоръчвам този горещ десерт !!!

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


понеделник, 24 февруари 2014 г.

Печени чушки със сирене и кашкавал на сач / Roasted Peppers with Cheese recipe

 

Откакто си имам сач ( фръц-фръц :) ), все гледам да пригодя стари рецепти или да намеря нови, с които да го използвам. Май нещо средно е това, което сътворих тези дни. Реших да приготвя едно от любимите си неща, а именно печени чушки и то в сач. Не съм сигурна доколко това повлия на ястието, така че вие можете съвсем спокойно да не използвате глинен съд, а най-обикновен съд за печене. 


Самото ястие обаче си ми е сред любимите  и смятам да ви го представя в следващите няколко минути. Първо обаче необходимите продукти:



20 бр печени чушки
200 гр краве сирене
150 гр кашкавал
3бр яйца
брашно
олио
100 маслини
3 с.л. течна сметана

Първо и много важно е да подготвим сача правилно. За това съм разказвала вече в тази рецепта как става точно. Можете да го подготвите на котлон или фурна, но важното е да започнете загряването постепенно. Аз намазних добре моя, пъхнах го във фурната и включих да загрява на 100 градуса, като постепенно увеличавах.


Това време е напълно достатъчно за да се заемете с най-досадната част, а именно - беленето на чушките. За моя сач отидоха около 20 чушки - домашно производство :)


Следващата стъпка е да забъркаме пълнежа. В купа смесваме натрошеното сирене, яйцата, сметаната и по желание половината от рендосания кашкавал.

 

В загрятия сач започваме да редим чушките, които овалваме в брашно и посоляваме. Това със солта не е задължително, зависи колко е солено сиренето :)


За дъното отидоха около десет броя чушки. След това изсипваме плънката.



Следва още един ред от чушките:




 Аз си оставих съвсем малко от плънката и разпределих отгоре ето така:


Накрая завършваме с щедро количество кашкавал и маслини:


Така получената вкусотия пъхаме във фурната и печем до готовност, което по мой спомен не отне много време :)




Стана толкова превъзходен сач, който бе нападнат моментално. :)


Затова и парченцата не са много стабилни, но ги снимах още горещи-горещи.

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...