сряда, 11 декември 2013 г.

Солени хапки "Коледен венец" / Christmas Wreath Appetizer Recipe




Коледната трапеза трябва да изобилства от храна, приготвена с любов и разбира се, всеки път поднесена по нов и интересен начин. Точно такава идея ви показвам и аз днес, с тези вкусни домашни хапки от франзела, с топено сирене и украсени със свежа салата по избор.
Реших да направя тази рецепта, когато нямах много налични продукти, но пък хубавото е, че можете да  я направите много по-богата и чаровна от моя първи опит.

Необходимите продукти са;
1 бр. франзела
100 гр крема сирене (с подправки по желание)
1/2 бр. свежа маруля
1 домат или няколко чери доматчета
1 морков
1 голяма червена чушка
Други продукти по желание:
зрънца нар
кашкавал
и др.

Нарежете франзелата на равни по дебелина филийки. Подредете и премерете колко голям искате да бъде венеца.


След това намажете хлебчетата с крема сирене. Аз използвам натурално, но вие можете да го овкусите с подправки по желание. Върху топеното сирене ще е по-лесно да залепват парченцата от марулята, като аз ви препоръчвам да използвате предимно къдравите краища на листата.




Украсете венеца с малки кубченца нарязан домат, или още по-добре половинки чери доматчета, които ще стоят като малки коледни украшения. Украсете с парченца морков или кашкавал, за жълт-оранжев цвят в композицията. Много красиво ще стоят и зрънца от нар, които реших да не използвам, тъй като вече ги включих в следващата супер-коледна салата, която ще ви представя.



От голяма месеста червена чушка изрежете елементите за панделката.

Използвайте въображението си и създайте свой уникален коледен венец...за изяждане : ) Прекрасно предястие за Коледната трапеза, което ще зарадва семейството и гостите ви!

Весели Празници!

понеделник, 9 декември 2013 г.

Закуската на хобита: Пухкави пържени филийки с мармалад / The Hobbit`s breakfast : Fluffy french toast with jam recipe



Може и да няма сняг навън, но зимата определено се усеща навсякъде около нас. Но за мен едно от най-прекрасните усещания е да се събудиш от топлината на горящата камина и аромата на топла закуска. Така, като в приказка, може да се почувствате, ако си спретнете такова вкусно угощение още с началото на деня. Ето защо ги нарекох "закуската на хобита", отново вдъхновено от прекрасните книги на Толкин "Хобитът" и "Властелинът на пръстените". Премиерата на втората част на "Хобитът" е тази седмица, затова и реших отново да я посрещна с нещо вкусно. 


Вече ви показах моите хобитски мини пайове с месо, но днес ще сме на сладка тема.
Както знаете от книгите, хобитите са си големи чревоугодници, ето защо им симпатизирам много ( А също така и сестра ми ме нарича така понякога :) ) .
Да се наслаждавам на спокойствие на храната си е също толкова важно за мен, както и за Билбо, така че и аз бих реагирала така, ако някой ми се изсипе на вратата неканен точно  в този момент:


Да започнеш деня с хубава, богата закуска е много важно за хобитите, ето защо намирам, че моето предложение е идеално за целта да бъде наречено "Закуската на хобита".

Представям ви пържените филийки на мама, които познавам от детството си. Разбира се и аз съм хапвала от обикновените филийки със сирене, но мама винаги е правила тази супер пухкава панировка, която обожавам и до днес.


Искам да я споделя и с вас, за да може и вие да си хапнете от тази вкусотия :) А ето и самата рецепта стъпка по стъпка (без частта с изяждането :) )
Необходими продукти:
1 бр. хляб
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
3 с.л. брашно
1 щипка сода
(олио за пържене)

мармалад по избор
пудра захар за поръсване

Започваме първо като групираме филийките две по две и ги слепваме с мармалад (или сладко) по избор. 


В купа разбиваме яйцата. В отделен съд шупваме содата в киселото мляко. След като шупне, прибавяме брашното към киселото мляко. На всяко яйце, което ще използваме, се пада по супена лъжица (равна) брашно. Смесваме всичко на хубава каша, която след това прибавяме към яйцата и отново разбъркваме.
 

В тази смес потапяме двойните филийки и след това пържим по около минута от всяка страна.


Филийките стават много пухкави и вкусни, ако искате можете да ги отцедите върху парче кухненска хартия.


За да придадете още по-интересен вид на филийките, можете да изрежете с помощта на формичка "прозорче", от което да се вижда прекрасният пълнеж на филийките.


Награбвайте ги, докато са още топли, че гладните хобити не чакат ! :)

 

четвъртък, 5 декември 2013 г.

Пататник с кори на сач / Patatnik


Такова готвене се е заформило тези дни у дома, че вече всеки се реди пред вратата с кутии и съдове за вкъщи. Но ако не сега, кога човек да (или аз най-точно) да се накани да сготви всички рецепти, отлежаващи сума си време. Навън е студено и не е за излизане - тоест, е за готвене :)
Най-сетне доживях и аз да си приготвя пататник. Съвсем сама, с тези две и ръце. То пък не, че е голяма работа, но пък се каня да го направя от 2010 г. някъде, когато го опитах за първи път. Със семейството ми бяхме в Триград по стъпките на Ам гъл от "Властелина на пръстените" или по друг начин казано - да посетим пещерите : ) Разбира се, че видяхме Ягодинската пещера и Дяволското гърло, но за мен най-хубавото преживяване бе в Харамийската пещера. Тя се намира високо в скалата и достъпа до нея става само с катерене, ето така:



Тази цвъцка там съм аз: )


В пещерата:


При изхода на пещерата:


Невероятно преживяване, което всеки, който може, трябва да опита.

След такъв изтощителен и изпълнен с емоции ден, вечерята бе най-прекрасният завършек. Именно тогава си поръчахме пататник и аз се влюбих в него. Реших, че ще го направя някой ден и този ден дойде. Дами и господа, представям ви моя пататник.

 

След щателно разглеждане на рецепти в нета, се спрях не на родопски, а на кърджалийски пататник, който ме грабна много. Рецептата е от тук. Аз разбира се не можах да я спазя съвсем изцяло, защото аз, ако трябва да спазя изцяло рецепта, сигурно ще се метна под някой самолет :)
И без повече лирически отклонения, ето какво ви трябва :

Необходими продукти:
1 кг картофи
1 голяма глава лук
200 гр дърпани кори на сач
100 гр масло

150 гр сирене
3 яйца
сол
джоджен

Първата ни задача е да сварим картофите в малко сол и олио. Нека да не са напълно готови, а все пак твърди, за да можем да ги рендосаме след това. След като картофите са готови, отцедени и достатъчно охладени, ги рендосваме, а след това същата съдба сполетява и лука. Прибавяме джоджена и сол на вкус. Аз реших да добавя сирене, но то не е задължително. Накрая прибавяме яйцата и разбъркваме всичко хубаво.

 

Докато приготвяме сместа, е добре да загреем фурната на 180 градуса и да сложим сача, който сме намазнили хубаво с масло, да се затопли.



Когато температурата е достигната, изваждаме сача и поставяме 2-3 листа от готовите кори ето така. Намазняваме отново леко с олио/ масло.:


аз използвах от тези кори:


След това разпределяме плънката равномерно, покриваме с още два листа от корите, като капака можете да изрежете с големината на съда за печене или да втъкнете всички листа отстрани, както съм направила аз :

Слагаме още малко масло отгоре и пъхаме в печката за около 20 минути. 
 
След това изваждаме, обръщаме пататника с помощта на голяма чиния и го връщаме отново във фурната за още 20 минути, или до готовност.
 
 Сложете отново масло. И при повторното печене е хубаво да сложим една-две чаени лъжички масло върху корите. Аз похарчих около 100 грама масло и затова толкова са посочени и в продуктите.

Накрая се получи невероятен вкус, който си заслужаваше чакането.

Занесох пататника същата вечер на гости на село при баба и дядо, (заедно с поничките с крем) и всички много го харесаха.



Опитайте и вие!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...