понеделник, 20 май 2013 г.

Пита слънце със сърце от камембер / Bread with camembert



За мен няма по-прекрасен аромат от този на прясно изпечен хляб. Ето защо и тази рецепта ми е много любима, макар и да я приготвих за първи път съвсем наскоро. Освен че в нея се комбинира всичко, което е свято за домашните стомаси (хляб и сирене), особено харесвам това, че хлябът става хрупкав, а не толкова тестен.


Идеална рецепта за гости, тъй като красотата на ястието се крие в презентацията му и възможността да се хапва едновременно от повечко хора. За приготвянето му пък ви трябват само тесто, малка пита сирене камембер и малко масло. Можете да използвате както обикновено тесто от магазина, така и това от рецептата :) Но ето и необходимите продукти:

За тестото: 
375 мл хладко мляко
25 гр прясна мая
10 гр захар
30 гр масло (и малко за тавичката)
600 гр брашно
щипка сол
1 бр. сирене камембер
розов пипер (по желание)
Започваме, като приготвяме тестото. В леко затопленото мляко разтваряме маята и оставяме да шупне. През това време в тавичка пресяваме брашното. Добавяме солта и захарта, като след това правим малко кладенче, изсипвайки в него шупналата мая. С пръсти започваме леко да объркваме постепенно сместа. Тук можете да добавите малко от маслото и един брой яйце (по желание), ако искате да направите тестото по-богато. :) Оставете да втаса, докато удвои обема си.




След като тестото втаса, го разделяме на пет горе-долу еднакви топчета. Отделете едно от тях настрани и работете само с четири. За още по-пълни инструкции с много снимки можете да погледнете оригиналната рецепта , но аз предпочетох малко по-лесен  вариант.

Разточете първото топче на тънък кръг и хубаво го намажете с разтопено масло. Върху него сложете следващото разточено топче и отново намажете с масло. Направете така и с останалите, като само последния кръг не мажете с масло.



Вземете остър нож и оформете звезда в центъра на кръга чак до долу. Всяка една от тези половини ще разполовите на още веднъж и ще засукате крайщата им така навън, че да се оформят ето така:













Последното топче от тестото разточете също на кръг като с нож направете четири (или повече)  разреза от вън навътре, но не докрай. Поставете в центъра сиренето и започнете да го "обличате", като повдигате краищата и ги увивате около страните му. Можете да използвате малко масло за по-лесното им залепване.




Поставете сиренето в центъра на звездата и оставете да втаса още малко. Намажете с още малко масло и поръсете с розов пипер. 
Накрая печете в загрята фурна на 200 градуса до готовност...по уханието му ще го познаете :)


Откъснете парченца от хрупкавия хляб и потопете в течната сърцевина на сиренето. Гарнирайте със свежа салата и чаша студено бяло вино или ледена бира :)





неделя, 12 май 2013 г.

"Горещ шоколад" торта / Hot Chocolate Cake


Да ви призная, тази торта съм я приготвяла преди около половин година, когато още не се бях решила да направя блога си. Имах желание де - все пак съм й направила доста снимки, но все още събирах смелост.
Още щом видях рецептата, си казах:



Много е вкусна, много е шоколадова, много е сочна...или с една дума "Прекрасна". 

 

Малко ме измъчи глазурата, защото реших, че ако я приготвя рано сутринта, ще има време да стегне и няма нужда да чакам една вечер, но се оказа, че не е точно така. Ето защо има и шоколадово свлачище от едната страна на тортата. И все пак тази торта, както и "бруклинско затъмнение", се нарежда сред първите в класацията на любимите ми торти. А що се отнася до торти, аз съм така:



И отново ще си напомня да не се разпилявам, а да продължа към самата рецепта. Необходимите продукти съвсем не са малко, но пък тук говорим и за много шоколадова торта. Тоест поне един level над останалите  :)

За блатовете ни трябват:
180 гр масло
3 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. орехово олио (или обикновено)
1 ч.ч. вода
60 мл хубаво еспресо
140 гр черен шоколад
3 ч.ч. фина захар
3/4 ч.ч. какао
3 бр яйца
3/4 ч.ч. бътърмилк (или прясно мляко с 1. с.л. лимонов сок)
2 бр. ванилия
100гр печени орехи
2.5 ч.л. сода бикарбонат
2  ч.л канела
1/2 ч.л. лют червен пипер
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. сол


За глазурата:
2 1/2 ч.ч. сметана
90 гр масло
180 гр шоколад (използвах отново черен)
2 ч.ч. пудра захар
2 ч.ч. какао
1/2 ч.ч. златен сироп
1/4 ч.л. сол

За декорация:
шепа бонбони маршмелоу

Както вече ви казах, по-добре е да започнем с правенето на крема - глазура ден по-рано, за да има възможност да стегне. За целта изберете дълбок съд и сложете на средна температура на котлона. Изсипете сметаната и маслото и бъркайте, докато маслото се разтопи, но внимавайте да не завира.

 

Добавете, като продължавате да бъркате начупения шоколад, пудрата захар, какаото и златния сироп. Златен сироп можете да намерите вече в някои магазини (основно в интернет), но аз го заменям с 50/50 мед и глюкоза. :)
Когато сместа се хомогенизира, оставете на страна да се охлади, а след това приберете в хладилника за през нощта.

За тортата си пригответе три 20-сантиметрови тавички, като ги покриете с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса.

Приготвянето на блатовете започва, като в дълбок тиган, на средна темепратура на котлона, смесваме маслото, олиото, шоколада и водата. Ако нямате орехово олио, можете да си приготвите сами, като пасирате около половин шепа орехи с олио.
Бъркайте сместа, докато шоколада се разтопи напълно.

През това време в друг съд смесете хубаво брашното и какаото. Изсипете шоколадовата смес постепенно към брашнената смес и бъркайте, докато всичко се хомогенизира. Можете да използвате миксер за целта.  Почнете да добавяте едно по едно яйцата, като продължавате да бъркате. Следва добавянето на бътърмилка и ванилиите.

 

Накрая добавяме орехите, содата, сол, канелата и двата вида пипер и разбъркваме хубаво за да се разнесат добре подправките.


Тази смес разпределяме в трите тавички и печем за около 30-40 мин. или докато забучена клечка за зъби излезе суха от центъра на блата.

Готовите блатове оставете да се охладят хубаво и подравнете с нож, ако е необходимо. Те са изключително крехки и меки :)

Сглобяването на тортата ви е познато: блат, крем, блат, крем, и т.н.

На мен ми се получи доста крем, така че даже си оставих в една кутийка в хладилника. Наистина е хубаво крема да стегне добре, но тъй като съм си нетърпелива, затова и я направих така джаста -  праста.

Първоначално украсих, както беше в оригиналната рецепта с няколко бонбони маршелоу.


Тогава обаче бях правила и първите си целувки, (които още не могат да се доредят да бъдат публикувани в блога) и направих ето тези балерини и лебеди за украсата на тортата:




А ето и парче от тортата:


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

  

сряда, 8 май 2013 г.

Овчарски пай в питка / Shepherd's Pie in a bun



Дни и дни приготовления на ястия, козунаци и шарени яйца, изчезнаха за броени минути веднага след като се седна на масата. Такова е усещането при посрещането на великденските празници. Но и цялото суетене около планирането на празничната трапеза е  80 процента от удоволствието на празника, тъй като често ангажира цялото семейство. 

Може би и вие като мен сега сте останали с доста от яйцата и козунаците, които ще трябва да хапвате редовно да пълното им унищожаване и веднага ще прибегнете до онези рецепти, които превръщат остатъците от храна в ново интригуващо ястие. Нещо подобно е и днешното ми предложение, макар и не обезателно приготвено с агнешко: Традиционният английски овчарски пай, сервиран в индивидуални порции или още по-точно в малки питки.

Макар и в оригиналната си рецепта да се използва агнешка кайма, ако не ви е останало от  месото, можете да замените с телешка, говежда или в краен случай кайма - смес. Но ето и пълният списък с необходимите продукти:

За плънката:
500 гр кайма - агнешка, телешка, смес
1-2 бр средни глави лук
2-3 бр моркови
1/2 ч.ч. грах
1/2 ч.ч. доматено пюре
1-2 скилидки чесън
1 ч.ч. червено вино
1 ч.ч. телешки бульон / вода
1-2 с.л. сос "Уорчестър"
прясна мащерка
сол
пипер
олио


За пюрето:
около 1 кг картофи
2 с.л масло
100 мл прясно мляко
сол 
пипер

Още:
6 средно големи питки 
200 гр кашкавал


Започваме приготвянето, като в дълбок тиган с малко олио запържваме нарязаните на ситно лук, чесън, моркови и  каймата. Добавяме доматеното пюре, разбъркваме, а след това слагаме и виното. Оставяме да изври. След това овкусяваме с малко сос "Уорчестър", мащерка,  сол и пипер. Прибавяме граха и телешкия бульон. (Ако грахът ви е твърд, може да се наложи да го бланширате преди това, за да сте сигурни, че ще се свари.) Задушавате за няколко минути, а след това разбърквате, докато в плънката не остане почти никаква течност.

Докато готвите плънката, можете в друга тенджера с подсолена вода,  да сварите картофите за пюрето. След като поомекнат, отцедете от водата и намачкайте.  Прибавете маслото, млякото, сол и пипер на вкус. В оригиналната рецепта се добавят и един-два жълтъка, но аз предпочетох да използвам традиционното българско пюре. Добавете повече мляко (или пък от отцедената вода) при необходимост.

Последна стъпка от приготвянето на пайовете е да издълбаете хлебчетата. В тях сложете по 1-2 супени лъжици от пюрето на дъното, след това малко от плънката и отново от пюрето. Завържете с малко нарендан кашкавал. Запечете пайовете за няколко минути в силно загрята фурна, докато кашкавалът се запече.

Добър апетит!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...