петък, 24 ноември 2017 г.

Торта "Бананели" и 5 години БЛОГинки / Bananeli cake - delicious banana cake and 5 years of blogging


Станаха пет! Вече пет години водя това вкусно местенце. Първо започнах да пиша за себе си, а сега за над 30 000 души. Не е зле за като човек на пет, нали?!  Заслужаваме "дай пет " и една вкусна торта за почерпка.
С голямата аудитория идва и голяма отговорност, затова и летвата се вдига все по-нависоко, да отговарям бързо, да пиша често, да предлагам нови и интересни рецепти, и не само, ами и полезни и интригуващи статии. Да бъда от полза и на разположение за запитвания почти по всяко време на денонощието ( часова разлика, какво да се прави) и какво ли още не. И тъй като всяка година ви споделям по някой аспект от целия процес за поддържането на блог, и тази ще ви споделя нещо "от кухнята" :) 


Вече съм ви писала за емоциите около първите стъпки в блоговоденето - когато чакаш дали ще се появи някое число в брояча за прочитанията, когато получиш първия си коментар, когато получиш първия си ИСТИНСКИ коментар, а не спам или реклама и всичко, което се стремиш да кажеш, а в главата си мислиш, че звучи глупаво и започваш да триеш написаното. А, вие си мислехте, че домашната работа като в училище е свършила!

И сигурно си мислите, че с времето ставаш такъв професионалист, че всичко става по-лесно. Почти сте прави, но не толкова. Вярно, вече мога да направя пандишпан за 10 минути със завързани очи, но все още се притеснявам дали рецептата ще се хареса, дали ще успея да ви зарадвам, да ви усмихна поне малко, да напиша нещо, в което да се припознаете. Дали няма да съм твърде песимистична или твърде пък безгрижна в изказа си. Дали няма да направя банална рецепта, твърде скъпа, твърде сложна, вече правена, дали няма да има спорове за нея и какво ли още не. 
Истината е, че всички искаме да бъдем харесани, одобрени, оценени и да намерим нови приятели и съмишленици. Едва ли има много блогъри, на които грам не им пука какво мислят читателите и ако е така, едва ли поддържат стабилна аудитория. Въпросът е да не забравяме да слушаме вътрешния си глас.


Колкото и хора, толкова и мнения както се казва и е трудно да угодиш на всеки, затова е важно да бъдеш себе си и истински. Предпочитам да не ме харесат за това, което съм, отколкото да ме харесват за това, което не съм, защото в живота има твърде много ситуации, в които ни се налага да се държим като някой друг.  
Затова и моето местенце е шарено - понякога нежно, понякога страшно, ту весело, ту мрънкащо, вдъхновено и уморено, но винаги пречупвайки всякак типична човешка емоция, която е нормално да изпитва всеки един от нас в нещо по-вкусно и забавно.
Иска ми се заедно да готвим миди, а на другия ден пръжки, ту гурме, ту селска манджа, да не пренебрегваме нито един цвят в палитрата на живота - от храната до душата.


Искам да ви благодаря, че сте част от моето пътешествие в кулинарията, в живота, в свободното ми време. понякога в грижите и тревогите, затова, че ме подкрепяте всичките тези години. За това, че ми пишете отзиви, а понякога и вие ми разказвате истории. За това, че ми пращате снимки, търсим рецепти заедно или ми изпращате такива. Благодаря ви, че ме приемате такава каквато съм, че четете моите статии и се смеете с тях. Благодаря, че отделяте време от вашето ежедневие да направите обратна връзка с мен и да ми дадете още повече стимул и увереност, от която всички се нуждаем понякога. Посвещавам тази годишнина на вас, моите читатели, които ме правите много, много щастлива. Искам да ви върна жеста с една торта, която направи всички опитали я много, много щастливи - пухкава и сочна торта с банани. 
На пръв поглед много обикновена рецепта, но истината е, че тази торта ще ви поднесе един облак от нежност и топлина, която няма да срещнете другаде. А ето как да си я направите:


Необходими продукти:

За един блат:
3 яйца
2/3 ч.ч. брашно София мел Екстра
1/3 ч.ч. захар
2-3 ч.л. тъмно какао

За крема:
500 мл сладкарска сметана
1 пудинг банан
5 банана
захар на вкус

Още:
захарен сироп
шоколадов ганаш
банани и бисквити
бита сметана
ядки

Никак скъпи и сложни продукти, нито пък много на брой. Започваме като разбиваме яйцата и захарта на крем, а след това прибавяме постепенно брашното и какаото.


Изсипвам сместа в тавичка, застлана с хартия за печене на дъното и леко намаслена, с размери 24 см в диаметър. пека на умерена фурна, около 160 градуса за 20 минути, като през това време забърквам още един блат от същите продукти. Изпичам и него и оставям блатовете да се охладят напълно.

                    

През това време, а може и предварително приготвям пудинга според указанието на опаковката. Аз използвах такъв с варене и прясно мляко, макар да може да се направи и с вода. Според мен с мляко е по-вкусно. Готовия пудинг също оставям да изстине напълно.
След това разбивам сметаната ( с 1/3 ч.ч чаша захар или по-малко, зависи от вкуса ви, дали е подсладена и т.н)  на сняг и прибавям малко по-малко от изстиналия пудинг банан. Оставям ароматния крем на страна и се захващам със сглобяването на тортата.

                         
                 
Разделям всеки един от двата блата на две, получавайки четири тънки блата. Сиропирам ги със захарен сироп, който винаги имам в хладилника.  Правя го от равни съотношения вода и захар, кипвам ги на котлона и готово. :)
Отгоре разпределям парченца банани. както виждате, бананите са повечко, защото както се изрази вуйна ми " не си ги жалила", което направи тортата по-специална. Самите те са усещаха свежи, а не потъмнили и "лигави" както стават, когато са тънички.

              
Отгоре слагам от крема и продължавам със следващия блат. Процедираме докарай така, като гледам да напоявам добре всеки блат, за да стане наистина сочна торта.      
     
                                                                          
Измазвам тортата добре, като отдолу полепвам трохи, които са от горната коричка на блатовете. Винаги я обелвам, защото е много вкусна и остава леко хрупкава.


Оставям в хладилника да стегне, а след това украсявам по желание. Аз използвах малко шоколадов ганаш ( рецепта тук), бита сметана ( около една чаена чаша течна, която разбих с 2-3 с.л. кристална захар) , няколко бисквитки, орехови ядки и парченца банани. 


Тортичката стана толкова пухкава, бананово ароматна и прекрасна, че просто нямам думи. Думи нямаха и всички, които я опитаха, освен, че дни наред ме карат да я направя пак.


Торта"Бананели" е може би най-вкусната торта с банани, която ще опитате, затова не пропускайте да го направите, а после и да ми пишете с отзиви.


А ако ви харесва тази, чакайте да видите какви съм ви ги приготвила за празниците - няма да можете да си изберете коя от коя по-хубава! Но така е, започва вкусния, коледен сезон, а с него, започвам и още една нова година блогуване :) 
Вкусни, усмихнати и щастливи почивни дни, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

вторник, 21 ноември 2017 г.

Бавно печена свинска плешка с горчица и ябълки / Pork Roast with Apple Mustard Glaze


Днес е денят на християнското семейство и мамчето ще ми дойде на гости. Тъй като не сме от постещите, ще я нагостя с една невероятно вкусна рецепта за бавно печено свинско, която сътворих наскоро. То е вариация на класиката - свинско с горчица и ябълки, която вече имам в блога, като тук вместо пържоли на тиган, реших да опека цяла плешка.


Самата рецепта не е никак сложна и хубавото е, че ще може да сложите всичко във фурната за около 20 минути и след това буквално ще забравите за него. Такова готвене обичам! Обичам месото да има хубава и ароматна коричка, а отдолу да е меко, сочно и на конци...


И защото рецептата е много лесна и бърза, ще премина към нея:
1/2 - 1 кг св. плешка
1-2 глави лук
2-3 ябълки
2 скилидки чесън
2-3 с.л. дижонска горичица
1 ч.л. мед
сол/ черен пипер 
олио

Започвам като запържвам месото добре от всички страни в малко сгорещено олио.


Готовото месо, обтривам добре със сол и пипер, а след това с горичца и мед.
Прехвърлям в съда в който ще печем, а около него нарязвам на кубчета лука, ябълките и наситнения чесън. 


Заливам с "бульон" приготвен от мазнината в, я която сме пържили и малко гореща вода. Подравяме с още малко сол.
Пъхам яденето да се пече на 200 градуса, запечатано под фолио докато заври, а след това намалявам температурата на 150 градуса и пека, докато месото се разпада при натиск с вилица - при мен бе около три часа. 


Гарнирах ястието с малко домашен картофен чипс и пюре от намачканите кромид и ябълки, който са супер вкусни, месото направо се топи в устата.
Опитайте!
Спокоен и щастлив семеен празник, приятели! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


събота, 18 ноември 2017 г.

Бърза торта с шоколадови палачинки / Chocolate Crepe cake


В нашия град тече "Фестивал на греяното вино" и то не спира да се лее. В четвъртък вечерта минах да го посетя с приятели и така успях да дегустирам три от шесте вида греяни напитки. Във въздуха се носеше още ухание на скара, ароматни карамелизирани ябълки, пуканки и току-що изпечени палачинки. Носеха се и още чашки с весела течност и скоро след това всеки се носеше из въздуха. Абе, наистина забавна вечер!
На сутринта обаче в главата ми бе останало само желанието за благоухайните, топли палачинки от преданата вечер. Имам един специфичен глад за сладко, но нещо мекичко и креместо, което не може да бъде задоволен с парче твърд шоколад. 


След предната вечер обаче хич не ми беше до готвене и знаех, че или трябва да измисля най-лесния и бърз десерт на света или да си остана само с мераците. 
След няколко чаши вода с прясно изстискан лимонов сок и втренчване в една точка, реших, че ще си направя просто набързо няколко палачинки, докато говоря със сестра ми.  Вместо с течен шоколад обаче, щях да ги напълня с крем, затова сложих на съседния котлон да се вари такъв, докато си правя палачинките. Докато се усетя, вече сглобявах торта, която стана ей такава:



Наистина много бърза рецепта, както ще се убедите и вие:
Необходими продукти:
За палчинките
3 яйца
1 2/3 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. какао
2- 3 ч.ч. вода или  прясно мляко
1 ванилия
олио на око

Крем:примери  от тук, готов пудинг крем или  крем Оле

За отгоре: течен шоколад или шоколадов ганаш

За палачинките смесвам всички продукти в купата на миксера, като прибавям и малко олио на око, може би 3-4 с.л и пускам миксера. Разбърквам хубаво, като гледам течността да ми е малко по-рядка от боза, така  палачинките стават по-меки. 
Згрявам котлона на умерена темепартура, намалсявам леко тигана с олио и слагам по черпак от сместа за всяка палаичнка. 
Докато ги правя, на съседния котлон си приготвям крема, като както е в посочената рецепта, може да ползвате и готови пудинги, ако мързелът е просто неописуем - един или два, в зависимост колко крем искате да има в тортата:) 
Сглобяването: ред палачинка, ред крем и така докрай :) 


Измазваме тортата с течен шоколад или за предпочитане шоколадов ганаш, направен от 100 мл кипната сметана и 100 г черен шоколад, разбъркани до получаването на хубав, лъскав крем. Оставам леко да се охлади и сгъсти и измазвам тортата.


Пъхам я в хладилника за кратко, докато измисля как още да я украса, което се оказа, че ще е с малко шоколадови пурички, млени бисквити и стърготини, които имах у дома.

Направих си едно следобедно, дълго кафе и се насладих на парче от тази вкусотия...


Определено не е нито най-изисканото ми, нито най-красивото ми творение, но за човек без глава, се справих доста добре. Важното е, че вкусът е там и докато се, чудех дали да я споделя, защото е е изцяло по моите стандарти си казах, какво пък - всеки има нужда от една наистина лесна палачинкова торта.  
Вкусен уикенд и..наздраве! ;) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Сладки "Таралежчета" / Hedgehog cookies


Усещате ли захлаждането! Май е време да поприключвам с есените рецепти и да преминавам направо към зимните?! Да, да, знам, че имам още малко време, но ако видите колко рецепти са се насъбрали в  чернови, няма да мислите така. Говоря ви за изобилие от изкусителни торти, ухайни тестени печива, сочни месни ястия и въобще нещо страшно...страшно вкусно искам да кажа.
И всичко това пред да посегна към списъка с коледните рецепти, които съм набелязал. Тази зима ще се дебелее пак, но пък на фона на всички трагедии по света, това е най-малкия ми проблем. Сигурно си мислите тази Люси дъно няма ли или краката са й кухи, къде ги побира всичките тези неща - ами както много пъти съм ви казала - раздавам. А ето и последната вкусотия, която обра овациите - тези невероятно вкусни сладки "Таралежки". Направих ги за нашата ежемесечна среща с моите баби, която се състои по обяд, което за тях е около 9. 30 сутринта в близката сладкарница. Те вече са обиколили задачите си, тъй като са станали в шест, а на мен ми трябват три аларми само за да мога да стана и да ида до там. Но пък бабите трябва да се уважават! Обичам да прекарвам време в тяхната добросърдечна и чиста на емоции компания, където всичко е казано с деликатност, любов и търпение. За тях е голяма радост, когато мога да се присъединя към някоя от техните срещи и внеса малко разнообразие и малко от моето нестандартно чувство за хумор. 
Пиейки си кафето в сладкарница, винаги си взимат по нещо от щанда със сладките, но този път аз им занесох по една кутия от тези домашни сладки. То вярно, че бабите си хвалят внучките, но моята баба не ме щади да ми дава съвети, ако нещо не е баш как трябва, затова бях много щастлива, че остана много доволна.


 "Леле, чедо, ма тя се топи в устата. Какво си й сложила?! И шоколада е много вкусен" - бе коментарът на бабето, докато хапваше от сладка. Сръбна още малко от кафето и посегна за втора "Аз ще си хапна още една, за къде да ги пазя?" Каза баба усмихвайки се с ръка на устата :) Много, много вкусни!
Ако не вярвате на моята баба, опитайте ги и вие и ще се убедите. Вече едни от най-любимите сладки, а ето и рецептата;
За около 40 бр:
250 г масло
120 г пудра захар
400 г брашно
1 ванилия
1 яйце
50 г охрехи
100 г шоколад
150 мл сметана
50 г шоколадови пръчици
Започвам като в купа смесвам захарта, яйцето, маслото, ванилията и 2/3 от брашното. Мачкам на ръка, като добавям постепенно от останалото брашно, докато получим хубаво, гладко, меко, нелепнещо тесто.


Разточвам го дълъг фитил, тъй като така ми е по-лесно да отчупвам равни по-големина късчета, които приплесквам между дланите на кръгче. Слагам в средата орехова ядки и оформям ето така:

                             

Редя в тава с хартия за печене и пъхам да се пекат на 180 градуса за около 10 минути, като гледам да останат все още бели ( зависи от фурната и големината на сладките, времето ще варира) Може да направите като за първи път половин доза, като на мен ми излязоха 26 броя сладки :) 

Оставам готовите сладки да изстинат напълно и се захващам с ганаша. Загрявам сметана в касерола на котлона и като тръгне да завира, прибавям начупения на ситно шоколад, аз предпочитам черен. Дърпам от огъня и разбърквам докато получим хубав, еднороден шоколадов сос.

Потапям по-широката част на сладките в него, а след това и в шоколадови стърготини. След като постегнат малко, топвам сладките и отпред, за да оформя муцунката на таралежчетата и с клечка за зъби рисувам очички.

                             

Нареждам в съд за сладки с похлупак и ги държа на стайна температура. Излишно е да казвам, че сладките стават все по-вкусни и меки с всеки изминал ден, защото освен ако похлупакът с който сте ги покрили е от стомана за трезори и изискващ решението на Хелрейзър пъзел за три секунди, вие ще хапвате сладки непрекъснато и почти няма да ви останат такива за отлежаване.

Самата аз изядох три-четири само докато правя снимките...ето защо реших, че трябва да раздам останалите, иначе рисувам да стана сто кила до Коледа. Но Бога ми, не съжалявам за изядените сладки...наистина са супер вкусни!
Опитайте! 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


понеделник, 13 ноември 2017 г.

Цигански шницел / Gypsy schnitzel / Zigeunerschnitzel


Днес искам да ви "подаря" една рецепта, която ми е много скъпа. Когато живях в Германия беше едно от любимите ми ястия и не пропусках случай да го хапвам, когато ми се отдаде възможност. Носи името цигански шницел и макар аналогията да не е толкова апетитна е наистина много, ама много вкусно ястие.


Аз го свързвам с циганското лято и началото на есента и макар вече да сме по-скоро до зимата, тези дни времето навън е по-скоро слънчево, а никога досега не съм излизала по толкова тънко яке по това време на годината. Много приятна и романтична есен се оказа! 
Вярно, имаше няколко дъждовни дни в нашия край, но пък през останалото време навън е идеално за разходки и аз не пропуснах да си направя такива през почините дни.
А ето на какво се натъкнах: Докато се връщах от селския пазар, където бях да си купя един голям праз, който стърчеше от раницата ми като самурайски меч ( сигурно такива са били на веганите по онова време), се наслаждавах на прошарения от златни листенца асфалт. Във въздуха се носеха различни миризми - на мокра пръст от падналия нощес дъжд, топли сладки от близката пекарна и онова неопределимо ухание на слънце, което сякаш разрежда въздуха с топлината си и става много по мек. Минах и пртез няколко витрини на кафета и заведения, от една от които двама влюбени си държаха ръцете, гледаха се влюбено, пиеха чай и си направиха селфи ( ъф корс), сигурно с хаштаг #Blessed. По-надолу по улицата обаче, в далеч по-скромната квартална сладкарница двама дядовци играеха табла и си прекарваха неделната сутрин също доста добре.


Обичам да наблюдавам живота навън, кара ме да оценявам наистина малките неща, които ми се случват и на мен, но не мога да ги видя от страни. И така докато плувах в тези топли, есенни моментй, една носталгична рецепта изплува в съзнанието ми и вече знаех какво ще си приготвя за обяд. Бях на крачки от нас, но направих лек завой до близкия магазин, където си купих четири крехки свински пържолки, а останалото вече имах в хладилника.
Запътих се към нас с такова нетърпение, че ще опитам отново толкова любимата си рецепта, която сякаш бях забравила с времето.
Докато изкачвах стълбите мислено рисувах картинката на ястието, което ще кипи от цветове и аромат, а след това ще се настаня удобно и ще си загледам някое романтично следобедно филмче!
Ако и вие имате нужда от такъв вид преживяване, съветвам ви да го направите с точно това ястие:


А ето и самата рецепта:
3 бр. чшки ( различни цветове)
4 бр. свински шнитцел
500 мл телешки бульон
1 гляма глава лук
1 скилидка чесън
1/2 ч.ч. доматен сос
80 г брашно
1 с.л. сол
1 с.л. черен пипер
1 с.л. червен пипер
2 с.л. масло
магданоз за поръсване

Започвам като си нарязвам зеленчуците на средно големи парченца - лук, чесън и чушки.


Най-красиво става с различни цветове чушки и аз предпочитам да използвам такива.


В чиния смесвам около половината от брашно. Подправям месото със сол и черен пипер и овалвам добре, като изтупвам излишното брашно. В някои магазини продават директно оформени свински шницели, но може и да ползвате любимо свинско месо ( по- възможност без мазнини като каре например), начукано на тънко.


В една супена лъжица масло и малко олио запържваме шницелите.


Запържвам до златисто и от двете страни, като след това завивам във фолио и пъхам в тавичка във фурната на 170 градуса. Тази стъпка не винаги е необходима, зависи от това какво месо ще използвате, тъй като понякога си стават готови и само на тигана. Но ако месото не е толкова крехки, пъхнете да се допекат във фурната.


През това време в още малко мазнина запържвам чесън и лука до златисто.


След това прибавям чушките и овкусявам с малко сол.


След като чушките са готови, дръпвам ги леко настрани в  тигана, и в другия му край слагам останалото масло и още малко олио. Прибавям 2-3 с.л. от брашното, поръсвам и малко по зеленчуците. Запържвам маслото в долния край на тигана в мазнината леко, докато се сгъсти и прибавям бульона.


Добавям доматите и червения пипер, като аз използвах любимия си домашен доматен сос, тъй като е леко пикантен. :) 
Ако сте сложили повечко брашно и сосът се сгъсти прекалено, просто добавете още малко топла вода.

Оставете ястието да къкри на тих огън още 10 минути.
През това време успях да изпържа малко златни картофки за гарнитура.


Сервираме ястието, като върху горещите шницели слагаме черпак от горещия, ароматен сос.


Пържени картофки и малко свеж магданоз допринасяха за тази пъстра есенна картина.


Мога да ви кажа, че това бе едно от ястието, което споделих с най-голяма неохота, тъй като много ми се искаше да си го изям сама. Но както и да е...както се казва...Щастието е истинско, само когато е споделено!
Вкусна седмица, приятели! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...