Няма нищо по-хубаво от току-що приготвено ястие за вечеря, където уханието на ароматите изпълват въздуха, а сосът в тавичката още леко къкри и блести под светлината на лампите (камината, ако имаме късмет), тъй като е тъкмо извадено от фурната.
За съжаление не винаги може да си позволим тази приказна картинка за вечеря през седмицата, тъй като след работния ден (особено ако е понеделник, когато още сме малко дезориентирани от опиянението на уикенда и дори не можем да си намерим г*за с двете ръце) сме толкова изморени, че едва ли ни се готви нещо сложно и трудоемко.
Ето защо поръчка на пица или бързи спагети изглеждат толкова примамливи, но аз ви подкокоросвам да си отделите няколко минути и да превърнете едно обикновено ястие с макарони в наистина необикновено изживяване. Няма да съжалявате!
Говоря ви за пълнени макаронени черупки с кремообразен пълнеж от рикота и спанак, окъпани в горещ, ароматен доматен сос, а най-отгоре - нежна коричка от запечена леко хрупкава моцарела, с разтеглива сърцевина.
Уверявам ви, че при правилна организация ще приготвите ястието за отрицателно време и ще се поглезите с незабравима вечеря още днес.
Ето и рецептата и се уверете сами:
Необходими продукти:
Плънка:
500 г рикота (извара)
1 яйце
сол на вкус
1 ч.ч. спанак
За соса:
1 консерва домати на кубчета (400 г)
250 г доматен сос
2 с.л. зехтин
щипка лют пипер
черен пипер
2-3 скилидки чесън
сол
Още:
Около 250 г (30 бр) макаронени черупки
1 топче моцарела
Започваме като предварително избираме съда, в който ще печем, като подреждаме черупките, за да заделим необходимия ни брой.
Сварявам макароните в малко подсолена вода, докато поомекнат, но не са напълно готови. Отцеждам от водата.
Приготвяне на соса:
В загрятия зехтин запържваме нарязания чесън,
Приготвяме набързо и плънката като за целта задушаваме спанака, докато омекне за кратко на котлона. Аз използвах замразен спанак, затова прибавих една-две супени лъжици вода.
Готовия спанак изстисквам от течността, като накрая имаме топче с такива размери.
Нарязвам на ситно.
Прибавям спанака в купа, където сме сложили рикотата, яйцето и няколко шипки сол. Разбъркваме добре.
Изсипваме соса в тавичката за печене,
Поръсваме всичко с нарязана на ситно моцарела.
Пъхаме във фурната да се опече за около 20 минути на 200 градуса.
Толкова е вкусно, че накарах Митко да яде спанак. За пример само ще кажа, че спанакът при него е сравнителна степен за нещо лошо (тоест имаме : лошо, по-лошо, най-лошо, спанак. )
Затова и у дома има наложено вето на ястия с този зеленчук.
Толкова е вкусно, че накарах Митко да яде спанак. За пример само ще кажа, че спанакът при него е сравнителна степен за нещо лошо (тоест имаме : лошо, по-лошо, най-лошо, спанак. )
Затова и у дома има наложено вето на ястия с този зеленчук.
(При поднасянето полях с малко зехтин, тъй като в самото ястие почти няма мазнина.)
Фактът, че намери това ястие за неустоимо и си го излапа, че и поиска още, значи наистина си струва.
Аз пък от толкова време исках да сготвя тези симпатични мидени черупки, които често ми се усмихват от щанда в магазина.
Е, чакането си заслужаваше!
Оставям ви с още няколко кадъра на тази съблазън (не можах да и се наситя, докато снимам, но мрачното време тези дни не ми беше в услуга по време на снимките)
Затова и кадрите са малко тъмни, но пък все пак се надявам да успяват да ви изкушат и да ги опитате и вие.
Успешна седмица, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!