вторник, 25 април 2023 г.

Пиле "Киев" / Chicken Kiev

 

Трудно се готви след празници, не мислите ли? Сякаш вече всичко сме опитали, похапнали и се чудим какво ли да си направим, което да ни се услади след всичките тези пиршества. А, и още се задават. Ей, го Гергьовден е пред нас. Аз ви предлагам да опитате нещо ново, което може би ще свързвате с нещо по-хубаво от наболялата тема за Киев последно време. С този мой призив не омаловажавам, нито желая да стартирам политически дебат, а просто да ви кажа, че има още толкова много рецепти с пиле, които да опитаме.

 Аз отдавна бях хвърлила поглед на тази, ако трябва да съм честна, защото у дома си хапваме често пилешко като цяло. Когато е българско и от проверени производители като Лудогорско пиле, няма причина да не го включваме в менюто, пък и аз никога не злоупотребявам - гледам да редувам понякога месни с безмесни рецепти, за да има баланс във Веселената. 

И така, след като известно време съм без кухня, честно казано си мислех, че ще си отдъхна и няма да искам да готвя. За моя изненада не е така. Оказва се, че мога малко време да издържа на нуждата да си приготвя прясна храна у дома, да заухае на запържен лук или чесън, на топъл хляб, на вряща паста, гореща пица, на ванилия и шоколад. Писна ми да претоплям храната и да ям навън, искам у дома да има топла, вкусна храна, която пари още щом я хапваш....сещате ли се? И така, покрай празниците се събрахме в кухнята на мама и решихме да си приготвим това вкусно пиле "Киев", което се оказа голям джакпот.

Като солената версия на суфлето е...разрязваш го още топло и от него потича изкусен маслен сос с аромат на подправки, който го прави много сочно и идеално овкусено. Ох, лигите ми потичат пак само докато описвам. Трябва да го опитате, а в компания още по-добре. Ето и рецептата: 

Необходими продукти: 
Около 800 г пилешко филе Лудогорско пиле
200 г масло
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
1 стрък пресен лук
1 стрък пресне чесън
кората на един лимон
сол/ черен пипер

За панировката:
2-3 яйца
брашно
галета
олио

Започваме с приготвянето на маслото за плънката, тъй като на него ще ни трябва малко време да стегне. Това масло е  много вкусно и ароматно и може да го ползвате за различни видове хлябове, пърленки, овкусяване на пюрета и въобще да си го мажете на препечена филийка. 


Оставяме маслото да се размекне на стайна температура, и към него прибавяме нарязаните на ситно свежи подправки, лимоновата кора, малко сол и черен пипер.

Омесваме всичко добре и оформяме на "салам" в стреч фолио, което завързваме и пъхаме във фризера да стегне. 


През това време измиваме и начукваме пилешките филенца на средно тънки пържоли. Не бива да четем вестник през тях, все пак трябва да останат сочни, след термичната обработка и да могат да задържат плънката от разтопено ароматно масло, затова внимавайте да не го разкъсате. Моите пържолки бяха малки и ги начуквах по единично, но ако имате дебели пилешки гърди, ги разполовете. 

Подправяме ги отвътре с още малко сол и пипер - няма по-безвкусно от безсолното месо. След като маслото е стегнало, режем кръгчета и ги слагаме в средата на пържолките. 

Завиваме всяка пържолка плътно в стреча фолио, оформяйки ги като саламчета ето така и ги прибираме във фризера за около 20 минути. 

През това време може да си приготвим планировката. 

В три чинийки слагаме по отделно - брашно, галета и яйца. Аз разбих първо две яйца, но сложих после още едно. Галетата е около една пълна чаена чаша, горе-долу толкова е и брашното.

След като филенцата стегнат ги отвиваме и почваме да ги овалваме добре първо в брашното, 

после в яйцето

и накрая в галетата. Повтаряме тази процедура още един път, докато получим хубава и дебела планировка.

Отново прибирам на хладно във фризера, докато загрея олиото. 

След това запържваме филенцата от всички страни за по една-две минути, докато придобият красив златист цвят и изваждаме. 

Допичаме ястието във фурната за още 20 минути, аз го направих в стъклена тавичка, без да слагаме нищо на дъното, вие може да го направите и тавичка с решетка, тъй като целта е да остане с хрупкава коричка. 

Гарнирах пилето с малко домашно картофено пюре и свежа салата от маруля и репички. Не знам дали може да видите добре от клипчето, но при разрязването от месото се изсипва една ароматна рекичка от страхотен сос, в който да топите месото после. 


Много вкусно ястие, което чака да бъде направено от вас, а а ко е така - не забравяйте да го снимате, за да може да се фукаме с кулинарните си способности като споделям вашите произведения в моите социални мрежи :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!




четвъртък, 13 април 2023 г.

Пълнени шоколадови яйца XXL/ Homemade Filled Chocolate Easter Eggs

 

Знаете ли с какво може да завъртите главата на любимите си хора тази година за Великден? Ето с тези невероятни шоколадови яйца "по домашна рецепта". Може би са ви попадали от нета през годините, едни такива вкусни, пълни с изкусителен шоколадов крем за загребване, бял или черен, или пък ядки и всякакви други сладости. Така си мечтаех за тях, че взех  и си ги направих. Обаче първоначално имаше един проблем - нямах такива формички за шоколадови яйца. 

Казах си, няма начин да няма начин и не щеш ли го измислих. Аз ще ви предложа идея, но вие ако решите може да си закупите и истински форми/ молдове за целта от сладкарските магазини. На мен вече кухнята ми е пълна с всякакви инджиктопляктори и веднъж като ги пробвам, втора година не се сещам да ги ползвам, затова вече внимавам с покупките за сладкарските изделия, тъй като трябва да съм сигурна, че ще ги ползвам в дългосрочен план. И така, моето решение беше да си купя от магазина (до нас) две големи пластмасови яйца, които вътре има някаква брутално глупава играчка и бонбонки и да използвам самата пластмаса за отливките. И взе, че стана! 

Сега ще ви покажа стъпка по стъпка, както и примерни пълнежи за рецептата, като имайте предвид, че вие винаги може да сложите ваши по желание - домашен течен шоколад, останал ви крем от някоя рецепта или сладолед дори. Ето как ги направих аз: 

ВИЖЕ ВИДЕО РЕЦЕПТАТА МИ ТУК!

Необходими продукти:
400 г шоколад
4 бр. пластмасови молда за яйца
Крем 1:
1/2 консерва кондензирано мляко подсладено
150 г масло
100 мл прясно мляко
3 с.л. нишесте
150 г бял шоколад ( по желание) 

Крем 2:
1/2 консерва кондензирано мляко подсладено
100 г масло
100 мл прясно мляко
3 с.л. нишесте
50 г тъмно какао
Крем 3:
Инстантен крем Нуга ( тип крем Оле) 
Още за украса:
какао, ядки, шоколад и бонбони по желание

Не си мислете, че списъкът е дълъг - всичко на всичко 5-6 повтарящи се съставки : консерва кондензирано мляко, шоколад, мляко, масло и какао. Може да замените някои, да промените, така и така самата аз експериментирах също, но според мен доста успешно, затова бързам да споделя с вас. 

Първо си подготвяме формичките, аз ги измих добре, подсушаваме и почваме да слагаме в тях разтопен шоколад. Горе долу около 100 г на формичка, така че ако увеличите бройката да знаете. Нанасяме шоколада на пластове - първо един и оставяме да стегне във фризера, после още малко и така докато получим хубава и здрава черупка. 

По-трудно е изваждането им, но ако сте си направили резки отстрани, може да разкъсате пластмасовата форма и да я извадите по-лесно. 

 

Готовите черупки съхранявах в хладилника докато правих кремовете, а ето ги и тях. 
Разделяме на две равни части консерва кондензирано мляко ( от тежкото) - нарочно съм снимала кое съм използвала, за да не се налага да питате.


Загряваме го на котлона като прибавяме към него маслото - аз правих двата крема едновременно на два съседни котлона. 
Към кафявия крем слагаме и какаото и разбъркваме. 

  

Към нишестетата прибавям постепенно прясното мляко, докато се разтвори добре, а после всяко от тях към неговия си крем. Белият крем въпреки това ми стана доста по-течен, ако го оставите да къкри повече време, ще се сгъсти, но може и да добавите бял шоколад, както съм ви предложила по-горе. (За сгъстител може да ползвате и сухо мляко, ако имате.  ) 

 

И двата крема оставяме първо да се охладят, после ги прибираме в хладилника за час-два.


Бях си взела отнякъде ( не помня кога и къде) този нуга крем, но не мисля, че го има в България. Това не е важното, ползвайте останал ви мус, направате си сами такъв или друг пухкав инстантен крем и го разбийте според описанието на опаковката. ( Моят е с прясно мляко) 

  

Шприцоваме от мус крема ( номер 3)  в яйцата, а отгоре слагаме пластове от крем 1 и 2 ( или пък смесваме за мраморен ефект) 

  

Украсяваме отгоре с ядки, какао, бонбони или каквото ви хрумне :) 


Не знам дали от снимката си личи, но това са големи яйца, около 15 см, така че е доволно количество десерт, който смело да загребвате с лъжичка...


Не мога да ви обясня за каква вкусотия става въпрос просто...ето за такова нещо си мечтаех! 


Бъдете смели и експериментирайте, а после ми изпратете вашите чудесни творения които да споделя на моята страничка във фейсбук.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


вторник, 11 април 2023 г.

Агнешко по гръцки Клефтико / Greek Lamb Kleftiko

 

Остават броени дни до Великден и сякаш десетилетия до края на ремонта у дома. Всеки ден майсторите ми сервират нови проблеми, та чак ходенето на работа се превърна в развлечение за мен. Там поне има забавни колеги, чувствам се умна и продуктивна и въпреки целия хаос в офиса пак е по-подредено от вкъщи, където е прахоляк, тухли, кабели и стълби. 

Колко по-забавна бях преди, а? Не знам дали от тревогата по очакването на бебе, стреса покрай ремонта или като цяло факта, че вече повече от шест месеца не съм изпила и една биричка и не съм водила разговор, който поне в някои части не е безсмислено-забавен, но ми се струва сякаш заедно с бременността си отива част от мен. Има някаква тъга, която се натрупва в мен, спомняйки си колко безгрижно и спонтанно можеше да бъде всичко преди. 


Определено ще държа отговорни всички, които ми рекламираха това преживяване като "най-магическото, прекрасно и специално", защото за момента не го чувствам такова. Знаете, че гледам да съм честна и открита с вас, нищо, че вие може и да не сте с мен. Това е моя блог и все си мисля, че има шанс думите ми да останат тук много след мен, затова ми се иска да са истина и по този начин не само моите деца, но може би и внуци да ме опознаят по-добре...а, баба им не може да си криви душата :) 

Не съм перфектна, не съм и от жените, които са мечтали да станат майки от малки, та дори не помня да съм си играла на "майки с деца". Определено обичах да изгаря повече на "Спешно отделение" и да си отбелязвам кога сатурацията пада. Играта на ресторант също беше забавна - правих най-вкусните банички от тоалетна хартия! 

Обичам децата като нещо чисто, истинско и невинно, което трябва да бъде пазено и обичано, но не съм си мислила, че ще създавам такова сама..в коремчето.. по цял ден. Оказва се и цяла нощ! Ми, че то не спането от сега почвало! Какво те лъжат почивай сега, че после няма. Как се почива като ти тежи на която и страна да се завъртиш, а киселините те прорязват през пет минути?? Как се пише и за храна, когато нито знаеш какво ти се яде, нито какъв вкус има, нито как ще ти се отрази. Как се пише и за храна, когато повече от месец нямаш кухня да се вдъхновиш за такава. Ами... да разберем!

Не знам за децата как ще е, но смея да твърдя, че имам силна интуиция за нещата. Надушвам глупости от километри и понякога е трудно хората да разберат, защо съм толкова недоверчива, но ако нещо не ми се връзва, обикновено има причина. Интуицията ми подсказа също от миналата година и преди това, че е хубаво да имам рецепти в чернови за моментите когато ще правя ремонти или пък може би ще съм бременна и няма да мога да готвя. Гледай ти таз работа как съм си я била измислила. Само цените на агнешкото не съм, но те като гледам хората съвсем измислени цени слагат вече. Не знам дали ще приготвите такова месо за тазгодишния Великден, но ако търсите вкусна и лесна рецепта, предлагам ви да опитате днешната.

 Приготвих я миналата година естествено, а рецептата си избрах от youtube. Тогава бях на гръцка вълна, защото месец преди това бях в командировка в Атина и взе, че ми хареса. Месцето е много свежо, леко и комбинацията от подправки премахва тежкия дъх на месото, което много хора не харесват. Е, все пак, трябва да си вземете хубаво месце - няма как иначе. Нашето беше домашно, така че стана просто чудесно. 

Гарнирах с любимите ми за Великден сотирани картофи, като и за тях ще напиша кратка рецепта, но предполагам няма да е нещо ново за повечето от вас. Да започваме: 

Необходими продукти:
За месото: 
Около 1 кг агнешко месо
4-5 стръка свеж босилек ( може и розмарин)
4 скилидки чесън
50 г зехтин
25 г сол
черен пипер, прясно настърган
1 щипка лют червен пипер
1/4 чаена лъжичка канела* ( по желание) 
 1 лимон ( отделно рендосана на ситно кора и сок) 
1 с.л. риган, пресен, ситно нарязан
1 с.л. мед

За картофите:
1 килограм малки пресни картофи
1/2 стрък копър
3-4 скилидки чесън
сол
2-3 с.л. масло
2-3 с.л. олио

Започваме като нарязваме месото на порции. В чопър смесваме всички останали съставки, като аз слагам босилек вместо розмарин, тъй като второто ми е ми е твърде агресивно като вкус, но ако сложите малко, няма проблем. 

Пускаме на чопъра всички съставки, като разбира се може да увеличите или намалите някои от тях, за да са ви на вкус. 


Изсипваме после върху месото и втриваме добре маринатата в месото. Ако ви се струва малко течност за парчето месо, може да добавите и малко вода като цяло. Покриваме месото добре с фолио, като го задушваме първо на висока температура, а след това намаляваме на


 150-160 градуса печейки още около 2-3 часа, докато почне да се отделя от кокала. Може  да махнете фолиото към края за да се запече за цвят. 


Докато месото се пече, сваряваме картофите - цели или на половинки. Аз го правя най-често в тенджера под налягане - стават много бързо. 
Нарязваме на ситно пресен копър/ магданоз или микс и няколко скилидки чесън. 


В голям тиган загряваме олиото и прибавяме маслото, докато почне да се усеща аромата му. Прибавяме отцедените картофки и запържваме, докато почнат да хващат златист цвят, накрая прибавяме и нарязаните подправки. 


Внимавайте да не прегорите чесъна в маслото, става доста тежък вкуса, но иначе - най-вкусните свежи картофи! 


Сервираме агнешкото върху легълце от горещи, пролетни картофки и 


резенчета лимон и стръкче пресен босилек. 
Много ще се радвам да го опитате  да споделите мнение :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...