сряда, 15 април 2020 г.

Великденска шоколадова торта / Chocolate easter cake



Happy Food GIFs - Get the best GIF on GIPHYДоста се чудех с какво да ви изненадам този Великден. В черновите съм натрупала толкова рецепти вече, които не ми остава време да споделя и напиша, но винаги ще има "догодина" или поне го пожелавам на всички ни.

 Трябва да гледаме напред и може сега да не сме на тази вълна много много, но човек за да функционира и да живее има нужда от стимул, има нужда от цели и най-вече надежда. Винаги има шанс да стане по-добре щом сме от тази страна на Земята, затова и смятам, че една шоколадова торта е доказателство за това.

Какъв би бил животът ни без насладата от шоколада и удоволствието да я споделим с близките си. Да видиш ухилената физиономия на лакомия мъж / жена до теб или нацапалото се до уши детенце, докато умело ровят с виличка в чинийката. 


Днешната рецепта не е нещо уникално, невиждано и дори неповторимо, както обичаме ние блогърите да описваме ястията си. Това е просто една наистина вкусна шоколадова торта, която може да приготвите бързо, а и вече сте виждали преди. Това е ТАЗИ ТОРТА(натисни тук) , но в нова визия и с нов крем. 

Отдавна не я бях правила, а всъщност много си я обичам. Блатовете стават наситено шоколадовi и леко лепкави, като сочно брауни, а ганашът замених с лепкав шоколадов крем. Така и така е за Великден, трябваше да й направя и тематична украса, за която не си давах много зор както винаги. И все пак, има нещо ново, което може да научите от нея и това е как да правите шоколадови пера като от снимката. 

Ако някоя от тези идейки ви звучи примамливо, погледнете рецептата надолу: 


Необходими продукти:

За блатовете:
350 г пудра захар
1½ чаена лъжица бакпулвер
1½ чаена лъжица сода бикарбонат
85 гр какао
2 яйца
250 мл прясно мляко
125 мл олио
1 ванилия
250 мл вряла вода


В дълбока купа смесете всички съставки без водата и разбъркайте с дървена лъжица или миксер. Добавете врялата вода на тънка струйка и бъркайте, 

                             

докато се получи доста течна смес.  


           

Намажете две тавички от по 20-22 см в диаметър с олио или готварски спрей против залепване. Разпределете сместа в тавичките. Аз използвам черпак, тъй като е най-лесно да се отмерят равни количества.
Пъхнете ги да се пекат в загрята фурна на 180 градуса за около половин час. 
През това време се захващаме с крема. Може да използвате ганаша от оригиналната рецепта за по-икономичен вариант или този, който е по-богат: 

                             

За целта ни трябват:
За крема:
250 г тъмен шоколад
200 г масло
1 консерва гъсто подсладено кондензирано мляко 
за външния слой: около 250 мл бита сметана

Кремът правя на око, затова от сега си казвам, че продуктите като количества могат да варират. Имах една консерва кондензирано мляко, което трябваше да похарча и така се роди този крем.
В купа слагаме кондензираното мляко, маслото и шоколада и ги слагаме в микровълнова, докато шоколада се разтопи. Правете паузи и разбърквайте периодично. 

Готовия крем изглежда ето така. 

                           

Прибираме го в хладилника да се охлади и да стегне, а през това време изваждаме блатовете и ги оставяме да  изстинат напълно.


Сглобяване на тортата. Работим ловко, най-добре във форма/ ринг за торта, тъй като кремът се отпуска бързо. Аз ви препоръчвам да си направите дупки в самия блат, като малки кладенчета, за да може да се запълни с крема, като например мъфинче с  пълнеж, понеже е много хубав. Аз се сетих в последствие и направих такива само на горния блат. Залепваме тортата с част от крема и прибираме пак в хладилника да стегне. Формата ще ви помогне а не се плъзне блата отгоре.


След като стегне отново разбиваме останалия ни крем с битата сметана на пухкав крем. Той е много по-стабилен и ще държи тортата здрава и без формата за торта. Махаме я и измазваме тортата с този крем. 

Между другото, ако не искате да правите номера с двата вида крем, направете само този със сметаната и сложете от него в цялата торта . Ще стане още по-бързо и няма да имате нужда от ринг :) 


Измазаната торта прибираме в хладилника да спи нищо неподозираща какво я чака утре :) 

Идеи за украса:
Освен, че полепих шоколадови гранули по стените на тортата реших да направя и тематична украса за Великден. Вие може да я пропуснете, затова и не съм я описала при продуктите. вярвам, че въображението ви и може да създаде и къде къде по-хубави и интересни неща. 

Но ето малко идеи:

Разтопих два шоколад на водна баня / микровълнова и си поиграх с него. Облепих със стреч фолио дъното на малка купичка и отгоре направих мрежа от шоколада, така че като стегне да стане нещо като гнездо. 
С останалия пък направих перата. 
Слагаме малко шоколад върху хартия за печене и правим шарки с вилицата ето така:

                            

Оставете да се втвърдят и отлепете.
Тъй като имах още златен ядлив спрей, реших да напръскам перата и малко шоколадови яйца ( бонбони) с него, за да направя украсата още по-впечатляваща. 



Сложих шоколадовото гнездо в центъра, а в него от шоколадовите яйца. Перата пък поставих отстрани. 


Тортата е наистина наситено шоколадова и за шоколадови маниаци, които харесват и лепкави блатове и крем. 
Ако пък искате още идейки за основни великденски ястия, козунаци, десерти и най - вече КАК Да си направите бели яйца, вижте секцията Великден тук


  А, ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!







понеделник, 13 април 2020 г.

Козуначен венец с кафява захар / Brown sugar easter bread wreath


Интересно нещо сме ние хората! Успяваме да се приспособим към най-различни условия, макар и да не ни е много приятно. Два чудесни празника отминаха - Лазаровден и Цветница, а дори не успяхме да отбележим именния ден на мама и баба като хората. Всеки по къщите и все така сме на телефона или видео връзка. Вече готвя почти онлайн - ту със сестра ми, ту с Ваня, все някой ми се обажда да ме пита за неща, а аз дори не си правя труда да изглеждам добре пред камерата. В квартала на Ваня всеки си пие на терасата, пускат си музика свирят с китари и си правят наздраве от разстояние. Определено е "интересна" 2020-та до тук и дано само с това да се разминем. За да се пригодим към различни обстановки и ситуации може да ни се наложи да готвим с различни продукти у дома и затова тази година реших да направя един ъпдейт на публикувана от мен рецепта в блога, но този път с кафява захар. 

Още не се наемем да правя "постен/ веган " козунак или такъв без никаква захар, но виж с кафява - защо не. Само ще се засили уханието за сладост! Знаете, че като стане въпрос за такава избирам Passsiflora и това може да ви го докажат вече доста рецепти в блога.

Обичам качествените стоки, но и такива, които мога да си позволя, което в последно време е доста по-широко понятие. Тази рецепта бе една от първите, които пуснах в блога, все още начинаеща в описването на рецепти и дори липсва рецепта за тестото, но сега, надявам се не само да ви дам още по-вкусен и добре описан вариант, но и нещо, което ще ви накара да забравите за всички проблеми, които преживяваме и да се оставите само на насладата. 


И този десерт снимах върху новата ми поставка за торти ( този път в големия вариант), тъй като е повече от ясно, че не мога да им се нарадвам. Ако искате да се сдобиете и вие с такава - вижте тук или пък участвайте за да спечелите такава с ИГРАТА ВИ В ИНСТАГРАМ ( цъкни) ТУК

А сега преминавам към рецептата, която определено ще искате да си запишете - погледнете какви конци има дори в разрез :)



Необходими продукти:
За тестото:
Около 600 г брашно 
200 мл прясно мляко
1 пак. суха мая (7 г) 
2 яйца и 1 жълтък
70 г меко масло
1 пак. ванилия 
кората на 1 портокал и лимон
щипка сол

Плънка:
50 г меко масло
1 шепа шоколадови капки/ ядки или и двете

Винаги си приготвям продуктите на масата преди да започна да готвя не само те стават на стайна температура, но и не се налага да се разсейвам да вадя неща от шкафа или хладилника.


Започвам като си пресяваме брашното, а през това време на котлона загряваме леко млякото и  кафявата захар за тестото. Щом се загрее, дърпаме от огъня и прибавяме маята и разбъркваме. 

                           

Нарязваме си маслото на тънки ленти, макар да е на стайна температура, забелязала съм, че така най-лесно се усвоява в тестото.


В купата на миксера слагаме две трети от брашното, а в него правим кладенче. Изсипваме маята  и прибавяме яйцата и едно-две парченца от маслото. Пускаме миксера да меси, 

                             

като постепенно прибавяме от останалото брашно, маслото, солта и ароматите към него - ванилията и кората от цитрусите.


Бъркаме докато получим меко, но все пак не лепнещо тесто, което поставяме в намаслена с олио купа и покриваме ( със стреч фолио или памучна кърпа)  и оставяме на топло да втасва за да удвои обема си. Може и във фурната на 50 градуса, за да забързате процеса.

                            

След като се е надигнало, го прехвърляме на плота и разточваме във формата на правоъгълник ето така:


Намазваме отгоре с малко меко масло и поръсваме с кафявата захар. Може да добавите още шоколадови капки или счукани ядки, аз сложих и от двете.


Завиваме го на руло, като дължината му бе около 60 см. След това с помощта на остър нож, го разполовяваме на две по дължина ето така:

                            

Усукваме едната част около другата и накрая оформяме на кръг ето така:

Прехвърляме го в тавичката с хартия за печене на дъното и покриваме със стреч фолио. Оставяме да бухне още веднъж за около 15 минути.

Пъхаме го да се пече във фурната на 180 градуса с обдухване, докато се зачерви, а след това покриваме с фолио и печем под него още 25-30 минути. 

Може да го намажете с разбито с малко вода яйце преди печене или пък да го намажете малко преди да го извадите. Така ще може да поръсите отново със захар и тя да не прегаря ето така: 


Аз го намазах преди печене и малко преди да го извадя пак, за да полепне още захар.
Самото тесто не е толкова сладко, но благодарение на плънката и украсата си става истински десерт!



Може да поръсите и с кафява пудра захар или друго, но с каквото и да изберете, задължително  го поднесе с усмивка!



Този венец е може би едно от най-лесните изделия, които може да приготвяте с козуначено тесто и е подходящо и за начинаещи.
Може да замесите на ръка, но ако имате планетарен миксер - определено спестява време и усилия, а конците се постигат с лекота!



Определено не бих се сетила, че е с кафява захар и със сигурност бих се опитала да я интегрирам и в други рецепти, защото сладостта е там, а все пак една идейка по-полезна.



Венецът пасна идеално на новата ми поставка и у дома масата взе вече да се отрупва с Великденски сладкиши. Ако и вие искате да имате такава, непременно опитайте късмета  си в моята Игра, така и така ще тегля на случаен жребий - нищо не губите! :)


Надявам се моят козуначен венец да ви е усмихнал, а пък аз ще се постарая да задържа усмивката ви всеки ден до Великден, когато ще има още чудесни рецепти!
Останете на линия :) 

  Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...