четвъртък, 10 април 2014 г.

Кюфтета по Цариградски / Meatballs Ala Tzarigrad


Какъв вкусен обяд или вечеря очаква всеки, който реши да приготви тези апетитни кюфтенца по Цариградски! Поне ние, у дома, не се оплакваме и лакомо си ги изпапкахме, Така че от тях не остана нищо друго освен приятен спомен за неповторимия им вкус. Съчатахме ги с холандския напукан хляб, за който вече ви казах в предишната си публикация. Митко не пропусна възможността да натъпче част от яденето в питка и да яде като петгодишен, без да борави със сложните инструменти на масата, по-известни на света като нож и вилица :)



Не помня кога последно съм пържила кюфтета, но някак си вече времето ме кара да правя все повече и повече рецепти за ...бира :) За сега няма противници на идеята, затова и продължавам с пълна пара. Още отсега си казвам, че не бях правила тази рецепта преди и не знам доколко има "оригинална рецепта", но мога да кажа, че моят вариант ми се услади дотолкова, че намери място в блога. Но да преминем и към нея:


Необходими продукти:
За кюфтетата:
500 г кайма
1 яйце
1 филия стар хляб
100 мл прясно мляко
1 голяма глава лук
черен и червен пипер
*подправка за скара
сол (ако е необходимо)

брашно за овалване
олио за пържене

За гарниране:
картофено пюре
магданоз за поръсване

В купа смесваме продуктите за кюфтетата. Използвайте колкото се може по-качествена кайма, а пък ако можете, направо си направете сами такава в месарския, като накарате да ви смелят месо. Но понеже сме реалисти и знаем, че този вариант е малко по-скъпарски, ще си напиша само "кайма" пък вие (или портфейла ви) ще решите, кой вариант е по-подходящ.
Оставете каймата да поеме вкусовете, като я оставите поне за час в хладилника, а след това оформете от нея малки кюфтенца, които да оваляте в брашно.


Загрейте мазнина в подходящ съд и изпържете кюфтетата.


Още топли ги сервирайте върху "легло" от прясно картофено пюре. Реших, че няма нужда да пиша и рецепта за картофено пюре, защото така или иначе всеки го прави според вкуса си. Полейте кюфтенцата с една-две супени лъжици от горещата мазнина и поръсете с нарязан на ситно магданоз.


Всички на масата!
Хапвайте ги още топли-топли и то лакомо-лакомо :)

Актуализация 2019-та година: Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




вторник, 8 април 2014 г.

Баница с локум / Banitza with Turkish delight


Постите продължават, а с това и моите предложения за постни десерти! За днес нещо много семпло, но пък класика - Баница с локум! Приказната комбинация на ароматен локум и запечени до златисто кори, окъпани в прекрасен захарен сироп, може да задоволи за дълго желанието за сладко, но не и за стръвност :) , защото десертът меко казано си го бива.

 

Няма да си кривя душата, по-хубаво е баничката да си е с масло, аз най-обичам да я приготвям с масло и олио, но ако постите, ще трябва да се задоволите само с олио в случая. Но ето и какво още ви трябва:

Необходими продукти:
250 гр кори за баница
160 гр локум
масло / олио за намазване на корите

За сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
1 ванилия
няколко капки лимонов сок

Аз си избрах този път един прекрасен локум с вкус на кокос, който нарязах на малки парченца.


Намазваме две от корите с малко олио / масло и поставяме вътре от нарязания локум. Не знам дали е нужно да споменавам, че тук е мястото, където вие решавате дали ще слагате ядки, но аз лично предпочитам най-семплия вариант на този десерт!



Завиваме на малки и стегнати рулца, които подреждаме в тавичка ето така:




Мажем отгоре с още мазнина и пъхаме да се запекат до златисто във фурната. През това време приготвяме сиропа от продуктите за него. Слагаме ги в касерола и ги оставяме да поврят на котлона, докато сосът започне леко да се сгъстява. Заливаме със сиропа опечената баничка и оставяме да поеме от сиропа за през нощта.


На другия ден се насладете на непотворимия вкус на този десерт:


Ако сте чужденец и опитвате българската кухня за първи път, и разглеждайки менюто, попаднете на този десерт, носещ името "баница", едва ли ще предположите, че може да изглежда толкова елегантно и очарователно :)


И защото е точно така, ще споделя тази малка галерия от снимки, пък към края, почти съм сигурна, че ще планувате кога да я приготвите и вие :) Сърдечни поздрави! 
Люси
 





петък, 4 април 2014 г.

Холандски напукан хляб / Dutch Crunch Bread


Ама от колко време им се каня на тези хлебчета, значи! Толкова са апетитни и интересни със своите шарки, и сега, когато почти съм усъвършенствала тъмната магия на работата с мая, ставам все по-решителна да я използвам и да си правя тесто. След като понатрупах малко увереност в тази сфера, реших, че е време да опитам точно тази рецепта, която отдавна отлежава в списъка с "чакащи" за приготвяне.
Друга причина да я отлагам бе, че за направата на коричката се използва оризово брашно и дълго време се чудех от къде мога да купя. После обаче изгледах няколко много полезни клипчета в You Tube как да си направя сама такова и реших, че няма да троша пари за оризово брашно.

Получи се много добре и затова бързам да споделя с вас цялата тази технология :)
Първо обаче да кажа за тестото за хлебчетата. Можете да си забъркате съвсем обикновено хлебно тесто, да си купите готово от магазина, или да използвате следната рецепта за тесто, а ето и необходимите продукти за нея:

За 12 малки хлебчета или два големи:
Около 6 ч.ч брашно (или колкото е необходимо)
1 ч.ч. затоплено прясно мляко
1/2 ч.ч. хладка вода
2 с.л. суха мая
3 с.л. захар
4 с.л. олио
1 с.л сол


В купичка смесваме маята, млякото, водата и захарта и оставяме да шупне. В друг съд слагаме четири ч.ч. брашно, олиото и солта и прибавяме към тях шупналата мая. Започваме да замесваме тесто, като постепенно прибавяме още брашно, докато тестото спре да се точи към стените на съда. Изсипете тестото върху набрашнена повърхност и почнете да месите няколко минути, докато получим хубаво тесто, което не лепне по пръстите. Тук ще отиде още някоя и друга чаша брашно.
Готовото тесто оставете да втаса за около час, а след това разделете на части, оформящи желаните от вас по големина питки.
Оставете питките отново да се надигнат, като през това време приготвите пастата за хрупкавата коричка.

За коричката:
2 с.л. захар
2 с.л.олио
2 с.л. суха мая
1 ч.ч. топла вода
щипка сол
1 1/2  ч.ч. оризово брашно (аз си направих домашно)
2-3 капки сусамово олио (по желание)

За тази цел съберете всички съставки за коричката в купа, разбърквайки докато се получи хубава паста. 


Както вече казах, аз нямах оризово брашно, ето защо реших да си приготвя сама по следния начин. Премерих 2 ч.ч. ориз, който измих и оставих леко да се подсуши. След това го сложих в сух тефлонов тиган и започнах да го суша на среден огън на фурната, докато започне леко да придобива карамелен цвят. Трябва да разбъркваме често, защото не искаме оризът да изгори, а по-скоро да се изсуши равномерно, и съвсем леко да се запече. 
Готовия ориз прекарах през блендер, докато стане на брашно. Пресях по-едрите парчета на сито, но в края на краищата пак се получи едно сравнително добро оризово брашно. 

С готовата паста намазваме хубаво хлебчетата отгоре и пъхаме да се пекат в предварително загрята фурна на около 180 градуса с обдухване.

По време на печенето ще забележим как се напуква пастата и се образува хубава хрупкава коричка. Може би защото използвах домашно оризово брашно, моята коричка беше много по-хрупкава, но това не навреди на вкуса изобщо :)
Вижте с какво ги комбинирахме тук в линка. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...