Какъв вкусен обяд или вечеря очаква всеки, който реши да приготви тези апетитни кюфтенца по Цариградски! Поне ние, у дома, не се оплакваме и лакомо си ги изпапкахме, Така че от тях не остана нищо друго освен приятен спомен за неповторимия им вкус. Съчатахме ги с холандския напукан хляб, за който вече ви казах в предишната си публикация. Митко не пропусна възможността да натъпче част от яденето в питка и да яде като петгодишен, без да борави със сложните инструменти на масата, по-известни на света като нож и вилица :)
Не помня кога последно съм пържила кюфтета, но някак си вече времето ме кара да правя все повече и повече рецепти за ...бира :) За сега няма противници на идеята, затова и продължавам с пълна пара. Още отсега си казвам, че не бях правила тази рецепта преди и не знам доколко има "оригинална рецепта", но мога да кажа, че моят вариант ми се услади дотолкова, че намери място в блога. Но да преминем и към нея:
Необходими продукти:
За кюфтетата:
500 г кайма
1 яйце
1 филия стар хляб
100 мл прясно мляко
1 голяма глава лук
черен и червен пипер
*подправка за скара
сол (ако е необходимо)
брашно за овалване
олио за пържене
За гарниране:
картофено пюре
магданоз за поръсване
В купа смесваме продуктите за кюфтетата. Използвайте колкото се може по-качествена кайма, а пък ако можете, направо си направете сами такава в месарския, като накарате да ви смелят месо. Но понеже сме реалисти и знаем, че този вариант е малко по-скъпарски, ще си напиша само "кайма" пък вие (или портфейла ви) ще решите, кой вариант е по-подходящ.
Оставете каймата да поеме вкусовете, като я оставите поне за час в хладилника, а след това оформете от нея малки кюфтенца, които да оваляте в брашно.
Загрейте мазнина в подходящ съд и изпържете кюфтетата.
Още топли ги сервирайте върху "легло" от прясно картофено пюре. Реших, че няма нужда да пиша и рецепта за картофено пюре, защото така или иначе всеки го прави според вкуса си. Полейте кюфтенцата с една-две супени лъжици от горещата мазнина и поръсете с нарязан на ситно магданоз.
Всички на масата!
Хапвайте ги още топли-топли и то лакомо-лакомо :)
Актуализация 2019-та година: Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/
Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) .
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря на всеки, който ще го направи!
А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!