![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiePAL6ItXWVQgnISMEpvUCy9gdRc7cWfjVrFxsbE-L5PW50xmii9JVGNFcqToZFoXa1XhEvf6ZZr7el535e2tUX6RE65UFzCbc7IKlCEehLmImDZd_Y-tYFvo1zAg7fb50oJL1eOBGlcV4/s400/giphy+%252815%2529.gif)
В България поводи за пиене има всеки ден - я ти е дошла сметка за тока, я съседите ти ще надуят чалга, но виж поводи за празнуване, това трябва да си го създаваме сами.
Аз лично така съм затрупана от работа и като считате работа, считайте всякакъв вид - служебна, блогърска, домакинска, че понякога и градинска, защото ако баба се обади, че има нужда от помощ да се свърши на село още днес, аз трябва да яхна метлата ( кой каквото има, моля, моля) и да ида при нея.
Последният път например ми се обади, че моят орех е родил тази година и е добре да ида да си го обера. Като знам как злоупотребявам с орехите у дома, някое килце аванта няма да ми дойдат лошо за семейния бюджет и както казах - метлата и марш на село, веднага след работа,. Взех си двама помощници с мен, за да има кой да одруса дървото, а пък другите да събираме.
Последният път например ми се обади, че моят орех е родил тази година и е добре да ида да си го обера. Като знам как злоупотребявам с орехите у дома, някое килце аванта няма да ми дойдат лошо за семейния бюджет и както казах - метлата и марш на село, веднага след работа,. Взех си двама помощници с мен, за да има кой да одруса дървото, а пък другите да събираме.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5GKgDFXdPyVUZ2JOAGkRJeyE9-LK7Nzw0L2BraIjrl3a4Rg0mMbW3c5tdlXH3T7dkPCYd82SKDpwqdpp7dCFRdLkmW2d3HNnF4imsiYnLG30SMV6_WdU3VsFiT7bWFp99_wth7NH3QVvt/s400/giphy+%252814%2529.gif)
Ех, Октомври! Хубав месец, за хубави спомени с хубави хора! Пожелаем си още много години да мога да откликвам на обажданията на баба и да ме измъква от ежедневието и задълженията в града, с тези малки наши случки.
Баба е майсторка на тестените печива, и се радва, че внучка й най-сетне може да борави с точилката и по -друг начин, освен да играе " на междузвездни войни"с нея, както правих като малка.
Потопена напълно в духа на Октомври и сладките спомени от почивките ми в Германия, реших да спретна едни октомврийски бретцели у дома.
Потопена напълно в духа на Октомври и сладките спомени от почивките ми в Германия, реших да спретна едни октомврийски бретцели у дома.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXsjn9k-oBi6-deM0KAoVyaoHDgwiSJ3AdsXNkgO75bKWqZF8evoXHSywIwlJNq8DRoYaGcWyB1p8_WOsYvoSLzN7ActLct2mPrzlbv0GgZ76-6GqhT9y6tUHVcyT4jtlEU26SA39jtKnI/s400/tumblr_oiby8d2aJR1rs0w1ho1_500.gif)
Всеки, който ги е опитвал знае, че те си имат специфичен вкус - малко като солети, леко твърди и солени отвън, но меки отвътре. Идеални за мезе с бира, месо или просто лека следобедна закуска.
Да си призная мен малко си ме беше страх от тази рецепта, тъй като си има своите специфики, но който го е страх не ходи в гората, а аз се ръгам навсякъде, така че - ей ги на :)
Спретнах ги по тази рецепта, като се надявам пълното ръководство стъпка по стъпка, да ви покажа, че не са никак трудни за правене.
Необходими продукти:
Около 5 3/4 ч.ч./ 862 г брашно София мел за баница
Около 5 3/4 ч.ч./ 862 г брашно София мел за баница
2 ч.ч. / 454 мл хладка вода
4 ч.л. / 12 г суха мая
2 с.л. / 27 г масло / мас
1 с.л. мед
1 с.л. сол
Още :
морска сол за поръсване
1/4 ч.ч. сода бикарбонат
Започваме с приготвянето на тестото. Пресяваме брашното и затопляме леко водата. В купата в която ще месим ( на ръка или миксер - Люси вече го прави само с миксера :) слагаме две-трети от брашното и правим кладенче. В него изсипваме меда, маята, водата и може малка част от леко разтопената мазнина.
Започваме с приготвянето на тестото. Пресяваме брашното и затопляме леко водата. В купата в която ще месим ( на ръка или миксер - Люси вече го прави само с миксера :) слагаме две-трети от брашното и правим кладенче. В него изсипваме меда, маята, водата и може малка част от леко разтопената мазнина.
Започваме да добавяме постепенно от останалото ни брашно, мазнина и сол, докато замесваме и получим нелепнещо тестото. Съветвам ви да не добавяте цялото брашно, ако ви се струва, че тестото е вече готово - трябва да бъде почти твърдо, но все пак още пластично. Аз бях направила перфектното тесто, но имах още в е купата и реших да ги употребя, но според мен беше излишно, затова и ви казвам на вас, усетите ли че е станало идеално, като пластелин, оставете тези няколко супени лъжици брашно в купата.
След като тестото е готово, го прехвърлете на плота и го оформете на пънче, което да разрежете на 12 равни части. Оформете ги на топки. Оставате ги за малко да се отпуснат на топлото, около пет минути, като ги покриете с кърпа или стреч фолио, а после ги оформете на цилиндър. Оставете ги отново да се отпуснат пет минути. Разбира се, че може да пропуснете някои стъпки, но баварците така правят и аз реших веднъж завинаги да последвам една рецепта без много да питам.
Взимаме едно от тях и го разточваме на едно по-дебело фитилче около 30-40 см, а след това започваме да го разточваме с ръце до към 70 см,
като се стараем да оставим средната част ( някъде около 10 см) по-дебела. Получава се нещо такова. След това идва сплитането, което мога да ви покажа най-лесно със снимките тук:
След като усучем двете по-тънки кранчета, ги вдигаме нагоре и ги притискаме добре в страните, за да могат да залепнат.
Редим бретцелите в подходяща тавичка, като ги оставяме да втасат първо на стайна температура, непокрити за около 40 минути, а след това, за да стегнат ги прехвърляме в хладилника. Така се образува коричка върху тях, и запазват формата си при потапянето си във водата после.
( Към този момент вече се чудех дали си струва времето с тия бретцели, но после си казах, че за около час не съм мислила за нищо негативно, а усещам пеперуди в стомаха, затова и всичко, което ни кара да се чувстваме така, да учим нещо ново и да се развиваме си заслужава)
След като бретцелите са готови, си правим разтвора за тяхната "баня".
Тук идва най-голямата изненада!!!
По принцип за баварските бретцели се прави баня от луга с ниска концентрация на сода каустик ( 4%) , и се работи с ръкавици. Така те придобиват този тъмен, класически цвят, с които ви са познати от магазините.
Тъй като едва ли много от вас ще се заемат да търсят такава сода каустик ( пък тя трябва да е чиста като за лаборатория) , ви предлагам да направите по-лесния начин. Той е просто около 2 литра вряла вода и сода бикарбонат, които да разбъркате добре.
Потопете всяко бретцчелче в тази баня и ги оставате леко да поврат около 2-3 минути, а после отцедете и наредете отново в тавичката.
Ако искате по-тъмен цвят, може да намажете с жълтък ( леко размит с вода) или само да поръсите с морска сол. Аз избрах без яйце :)
Пъхаме да се пекат във фурната на 200 градуса за около 10-15 минути, така че да хванат цвят, но и да останат меки отвътре.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrifmoBWUcAQuaYOk3XWfp-RWDuFfickXdOyuYz2HN2KvGmm3mcRU-FetQ-Xlnvp3AXtWUHIeQ3t2BHrOlrDH2NCUm8ZJsOsT32J_YXVBqHv_bXx_GlGIDz7oRsQgNDUL_l7IRGg_jVEhZ/s320/giphy+%252817%2529.gif)
Бретцелите си имат специфичен вкус, леко тегави, леко твърди, леко меки, леко солени, леко сладки, но не можеш да спреш да ги ядеш. А само колко бира изпиват...
Ach du meine Güte!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDDl552fhftCyDJMGI1TZRzTLbPx0hJiGeizSWbGP4kLU1MCupdWKb1MuFj-40cwuZlLZ-r88_lbWCJqRKzZ2Kw8tMZMVhsaThkv7HOq2avdZvUYo-5Psx35U_LTQytJ0lI384XggE_vH1/s320/giphy+%252813%2529.gif)
Петък е , слънчево е, заслужила съм и аз един биронко!
Усмихнат и вкусни уикенд, приятели!
п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!