По петъчно исках да ви изненадам с един сладкиш, който да ви изкуши дотолкова, че да го приготвите още този уикенд. Поне при мен така стана. Още щом го видях, си казах "Ауу, това ще трябва да го направя днес".
Още повече, че е толкова лесен и става бързо, така че успях да го приготвя и в делничен ден!
Продуктите за десерта не са нито много, нито изискващи, а вкусът може да се конкурира само с това очарователно и креативно оформление!
В оригиналната италианска рецепта украсата е само на повърхността на сладкиша. Но вие си ме знаете, винаги се опитвам да добавя нещо от себе си, затова реших да сложа крем и отвътре!
Описала съм подробно всичко в рецептата, за да се убедите, че не е никак трудно! А щом видите изненаданите лица на любимите си, когато им сложите парче от това шоколадово изкушение, ще си обещаете да го приготвяте по-честичко!
Но да не се бавим повече! Да слагаме престилките и да готвим!
Необходими продукти:
За блата:
300 г брашно
190 г захар
4 яйца
50 г какао
100 мл олио
150 мл прясно мляко
1 пак. бакпулвер
1 ванилия
За крема:
2 жълтъка
250 мл прясно мляко
3 с.л. брашно
70 г захар
1 ванилия
Започваме с приготвянето на крема, за да може да се охлади преди употреба. За целта слагаме млякото заедно със захарта и ванилията в подходящ съд на котлона. В друг смесваме жълтъците с брашното, като добавям няколко лъжици от млякото, за да може да стане по-течно като консистенция. Това ще улесни прибавянето към млякото впоследствие.
Когато млякото тръгва да завира, добавяме жълтъчената смес на тънка струйка, като през това време бъркаме енергично с телена бъркалка. Кремът ще започне да се сгъстява, като скоро след това дърпаме от огъня, за да не загори.
Готовия крем изсипвам в пош за еднократна употреба и оставям настрана за да поизстине. През това време се захващам с блата.
За него разбиваме яйцата със захарта, докато последната се разтвори напълно, а сместа стане пухкава. Прибавяме олиото и млякото и разбъркваме отново.
После прибавяме сухите съставки - брашното, бакпулвера, ванилията и
какаото.
Така получената смес изсипвам в тавичка с размери 25-26 см, в диаметър, на дъното на която съм поставила хартия за печене.
Шприцовам половината крем върху блата във формата на спирала и пъхам в предварително затоплената на 180 градуса фурна.
След няколко минути блатът ще започне да се надига около крема, а той да потъва надолу. Когато кремът започва да изчезва, но все още са останали следите от спиралата, изваждам сладкиша и шприцовам останалата част от крема на тяхното място. Отново пъхаме във фурната да се доопече.
Тази част от крема ще остане вече на повърхността, докато първата ще оформи сладкиша отвътре по този невероятен начин :)
Общото време за печене на сладкиша е 30-40 минути, като готовността му проверявам със стария изпитан метод със сухата клечка.
Ако и вие искате да впечатлите някого с лесен десерт, който освен невероятен вкус и интересна визия, крие и малка изненада отвътре, то не си хабете изкуствените нокти :), а направете този сладкиш!