вторник, 15 октомври 2019 г.

Ризото с гъби и опушен вкус / Fall Smoky Risotto Recipe


When in dоubt - make risotto! Горе долу това е мотото под което живея през седмицата, а понякога и почивните дни. Понякога си мисля, че тъй като не ми се яде много-много след работа, мога да мина и без вечеря. Почвам да си мисля  така: Един-два дена на диета, и после едно леко захранване и така до пролетта ще е чудесно. Няколко часа по-късно се озовавам в кухнята ровейки по рафтовете като в супермаркет на постапокалиптичен филм и си чукам главата от яд, защо не се напънах да си готвя нещо, което да ме чака в хладилника, а само се залъгвам, че няма да ми се дояде.

Разбирайте тогава, че често вечерята ми се състои от ябълка, която си мисля, че ще засити глада  ми, но обикновено го засилва. После си сварявам някоя яйце с малко пуешка шунка, после отивам и обелвам още две яйца, после си режа домат, после си правя сандвич и завършвам на дивана с буркан Нутела, мажейки го по банан, който след минутка се превръща в два банана.
Изпипвам литър вода и си обещавам на следващия ден да си сготвя.


 И тъй като ми писна от този цирк, ей тук на едно листче съм си написала разни рецептички, които съм си вече приготвила през уикенда за седмицата или такива, които да си приготвям набързо след работа. Едно от най-любимите ми неща, към които посягам е ризотото, защото е чудесно да обера каквото е останало в хладилника и да го бутна вътре, създавайки всеки път нещо различно и уникално по рода си. Освен това, няма какво да се заблуждаваме - няма по-вкусно нещо от горещо, креместо ризото, току що приготвено, а пък за наше щастие става бързо.

Последната рецепта, която ме накара да се размечтая и да се зарадвам, че съм успяла да се вкарам в ред, бе тази - креместо ризото с опушен вкус. Има такъв есенен аромат и вкус, че след него ще искате само да заспите зимен сън. Харесва ми, че хапна ли си ризото не ми се ядат никакви боклуци, а си ме засища достатъчно, че ми остава и за обяд, така че пак да не тършувам шкафовете.

И така ученици, запиШАЙте си тази рецепта, защото ще ви се падне на теста следващата седмица (или поне ще искате да я имате под ръка) Ето я и нея: 


Необходими продукти:
1 ч.ч. ( 230 г)  ориз за ризото 
1бр. средна глава лук
100 г пресни гъби
100 г свинско филе/ бекон/ шунка
60 г пушен кашкавал
500 мл пилешки бульон
2-3 с.л. сметана ( за готвене или заквасена)
2-3 с.л. крема сирене
пушена сол на вкус
пипер меланж на вкус
олио
пушена сол

Започваме като нарязваме на средни по големина парченца лук, гъбите и филето. За по-опушен вкус, може да ползвате пушено филе, но аз ви съветвам да си вземете просто това, което обичате. Не правете експерименти с нещо, което не знаете дали ще ви допадне като вкус.

                            

Загрейте малко олио и запържете за кратко кромида, докато започне да става прозрачен.


Прибавете последователно филето, гъбите и почистения ориз. За да бъде ризотото креместо, не бива да миете ориза ( или поне не продължително), тъй като рискувате да отмиете нишестето, което го прави пухкаво.  

                            

Започнете да прибавяте черпак по черпак от пилешкия бульон, докато се абсорбира напълно от ориза. Слагайте всеки следващ черпак, едва след като попие напълно предишния в ориза.Намалете температурата на средна степен, докато правите това, за да може ориза да поеме бавно и да се сварява добре. 
След като е поел целия бульон, оризът ще е вече сварен напълно и е време да добавите нарязания на ситно пушен кашкавал, сметаната и кремата сирене. Разбърквайте добре, докато всичко се разтопи добре в ризотото. 


Овкусете след това с пипер и съвсем малко пушена сол отгоре. Намерих си пушена сол с мелничка в Лидл последния път,  като е много специфична, но придава много ароматно ухание на ястието.

Ако и вие като мен може да ядете всякакво ризото, това ще ви скрие шапката и ще е всичко, от което имате нужда в края на работния ден :) 

Добър апетит, приятели! 


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...