четвъртък, 20 септември 2018 г.

Свински гърди със сини сливи / Roasted pork belly with plums


Напоследък все ме изкушават едни такива рецепти за глазирани беконища, дърпани меса и хрупкави месни корички в златни цветове.
Дали защото захладня, дали защото не хапвах много месо това лято, но ето че започнах пак да се облизвам на всякакви месни гозби. Ако пък идват с някакъв ароматен сос, нищо чудно да ме видите да се присягам със залък за топене и към вашата чиния. Реших да си спестя този срам, и да си сготвя нещо вкусно у дома, с което да мога да се намацам до ушите ако трябва, но да си го хапна с охота. 

Комбинацията на свинско месо и сини сливи ми е много любима, и ако не сте я опитвали, поправете тази грешка. Сладко-киселия вкус на плодовете се съчетава чудесно със соленото месце, което предварително обработих с букет подправки. От зор-заман направих и един ориз за гарнитура, но да си призная си го ядох месото ей така, само със соса. А той ? Той се получи приказка! 


Като много други мои рецепти бе пълна импровизация, но когато знаеш какво точно ти се яде и вече си свикнал да готвиш със затворени очи е много по-лесно да комбинираш вкусовете сам, за да постигнеш желания резултат - без рецепта! Свинското обича лимон и веднага се сетих за Понзу соса, който се готвех да опитам. Някои от вас навярно си спомнят от предишната ми статия тук, че реших да заменя / намаля използването на сол със соев сос за около шест месеца, за да видя дали има този положителен ефект върху тялото както казват.  

Разбира се, спрях се на сосовете на Кикоман, защото на тях имам доверие честно казано, че са естествени и качествени, без ГМО и различни консерванти, оцветители и черни магии. 

Та както казах, за втората си рецепта се спрях на Понзу сос. Той представлява естествено ферментирал соев сос, смесен с лимонов сок и оцет. Много вкусен и  е с ниско съдържание на натрий и въглехидрати, което го прави идеален за диети. Не, че мога да говоря много за диети със свински гърди в устата, но да кажем, че почвам от някъде :) 


И тъй като на мен много ми хареса, ми се иска и някои от вас да го опитат също. Ако искате да спечелите няколко от вкусните сосове на Кикоман, както и една много полезна флашка във формата на малка бутилчица ( наистина е много сладка), ще ви помоля да следите страничката ми във фейсбук и след като задам въпроса кои са съставките на соса Понзу, да отговорите и да споделите публикацията. Така автоматично ще играете за тази награда, а пък аз после ще избера някой на случаен принцип. Ако не успеете сега, обещавам ви да правя такива игри и в следващите месеци и да имате много шансове да спечелите различни награди. Подготвим ви много интересни предизвикателства, така че така и така ще си готвим у дома, поне да се забавляваме и да печелим награди :) 

Аз няма да ви бавя повече с рецептата, а веднага преминавам към нея: 


Необходими продукти: 
400-500 г свински гърди 
10 бр. големи сини сливи
2-3 с.л. Понзу сос
1 с.л. мед
1 с.л. горчица
1 ч.л. кимион
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. чеснов пипер / чесън на прах
1 ч.л. пушен червен пипер
1/2 ч.л. лют пипер ( на люспи) 
сол* по желание

Аз имах 4 бр. готови филенца свински гърди, които първо намазах с Понзу соса и горчицата.


След това овкусих с останалите подправки и наредих в тавичка. 


Между тях наредих нарязаните на резенчета сливи, като за редена салата ;) 


Долях със съвсем малко водичка и още малко Понзу сос отгоре и пъхнах във фурната да се пекат на 180 градуса.


Сливите пускат вода, а сланината мазнина, така че тавичката бързо ще се напълни с течност. Медът кара месото бързо да се карамелизира, затова е добре да го покриете след време с парче фолио, за всеки случай и го печете до готовност. При мен отне около час.
Чудесна гарнитура за ястието е бял ориз или златни картофки - което и да изберете няма да съжалявате.
Добър апетит, приятели! 


  Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



10 коментара:

  1. Много апетитно изглеждат. Понзу соса може ли да се замени с нещо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Жанет! Написала съм какво съдържа соса, така че смятам, че може да си го приготвите с тези съставки :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Понзу сос като дресинг за салата
    Рецептата е адаптирана от goboroot.com

    Продукти:

    2 супени лъжици соев сос
    2 супени лъжици прясно изцеден сок от лайм
    1 чаена лъжица агаве
    1 чаена лъжица кафява захар демерара
    1 супена лъжица олио от гроздови семена, слънчогледово или лек зехтин
    1 чаена лъжица сусамово олио
    щипка морска сол

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Люси!

    Тези пържоли се превърнаха в идеална съботна вечеря!
    Бяха изключително вкусни, а рецептата е представена страхотно (както винаги)

    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Анонимен :) Благодаря, че остави отзивите си под рецептата! Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  4. Не се сдържам да не изкоментирам поредната Ваша впечатляваща рецепта! Току що завършихме вечерята си и още се радваме на балансирания вкус! Сините сливи са изумителна комбинация с гърдите! Безапелационно добро предложение в този преходен сезон! Поздравления!💞

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много, ама много се радвам, непознат :) Знам, че сушените сини сливи са познати за българите в солените ястия, но все пак една част от тях трудно гледат на плодове в солените гозби.Радвам се, че вие не сте една от тях и ми написахте този прекрасен отзив! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  5. Вие сте вълшебница!Много вдъхновяващи и красиво представени ястия!Поздравления и продължавайте да творите❤️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително благодаря за милите думи :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...