петък, 21 септември 2018 г.

Милинки като от закусвалня / Bakery Style Milinki


Доста пъти съм правила тези милинки, но или снимките няма да ми харесат, или рецептата не е точно тази, която искам, или пък са ми ги изяли преди да се докопам до тях. 
Ще кажете - милинки кат` милинки, какво пък толкова? И ще сбъркате като да си направите кола маска на мустаците преди снимка за паспорт. Тези милинки са знакови за моя Благоевград, защото едва ли има безпаметна запивка в клуб Underground без някой да отскочи за милинки до съседната закусвалня. На опашката за милинки можеш да наблюдаваш три етапа на връзка между пияни хора. От свалка ( Ами аз ще си хапна от твоята), до сериозна дългогодишна връзка ( Вземи една за мене, за Иван и Нели, ама милоо... на моята на слагай шарана сол), до последен статии - скандаУ (Защо взе последната милинка. Винаги така правиш. Ей, затова няма да остана с тебе! )


Милинките са си класика за българина, като повечето тестени изделия. И аз съм израснала с тях и като гледам ще си остарея с тях. Затова и реших, че добре да си ги усъвършенствам и да създам онзи така любим вкус от детството, тийнейджърството и сегашното възръствуване, което е по-скоро етапът "И аз не знам какво правя, но се преструвам, че знам".



Любимите ми милинки от закусвалня са точно в тази форма, на цветенце, като може да си откъсваш по топченце едно по едно и е идеална за споделяне. Освен вкусна заливка, милинката завършва с поръска от едра морска сол - съвсем скромно, да не се стряскате.
Направих ги в алуминиеви формички за еднократна употреба, които се продават в почти всеки магазин за левче, като по-долу съм описала диаметъра на съдчето. Ако ползвате по-големия размер, намалете бройката.


И защото знам, че ни предстои по-дълъг уикенд, споделям рецептата с вас днес, пък да си я приготвите още утре или вдругиден. Насладете се на невероятен вкус с тази много лесна рецепта. Ето я и нея:

Необходими продукти:
500 г брашно София мел Класик ( плюс за доомесване)
300 мл вода/ прясно мляко ( леко хладки)
2-3 с.л. кисело мляко
1 пак. суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
40 мл олио

За заливката:
150 г кисело мляко
200 г краве сирене
1 яйце* по желание
60 г масло
1 с.л. брашно
морска сол

Започваме с приготвянето на тестото. Слагаме две-трети от брашното в купата на миксера и правя кладенче в средата. Изсипваме останалите съставки  и пускаме миксера с приставка за брашно. Започваме постепенно да прибавяме от останалото брашно, покрай ръба на купата, докато стане меко, нелепнещо тесто. 


Може да добавите повече олио или вода, ако е необходимо да получите тази консистенция.
Прехвърляме го в намаслена с олио купа и го покриваме с памучна кърпа/ стреч фолио. Пъхаме в предварително загрята на 50 градуса фурна, докато удвои обема си.



След като тестото втаса, го прехвърляме на леко намаслен плот и го разделяме на четири равни части ( режем на кръст) .


Всяка част правим на отделно топче, което леко сплескваме и разделяме на още осем равни части. всяка от тях също правим на топче. Разпределяме във алуминиеви формички , с диаметър  на дъното около 16 см, предварително намаслени с олио. Оставаме ги да втасат за още 20 минути на топло. Аз го правя на вратата на фурната, която съм оставила отворена, а вътре съм я пуснала да загрява на 180 градуса.


През това време приготвям компонентите за заливката. В купа смесвам киселото мляко и натрошеното сирене. Може да добавите и яйце. Оставяме на страна.

В тиган слагаме и брашното и маслото да се разтопят и запържваме за минута, докато заухаят приятно и добият златен цвят.


Когато милинките се надигнат ( ето така), 


разпределяме част от заливката със сирене, а отгоре разпределяме малко от маслената запръжка.


Завършвам с поръска от морска сол, която може да пропуснете, но аз имам под ръка, а бях твърдо решена да пресъздам този спомен :) 


Пъхаме във фурната да се пекат на 190-180 градуса с обдухване за около 15 -20 минути.


Не мога да ви опиша ароматът, който се разнесе след изваждането им!

 

Тестото е толкова пухкаво, че се отделя почти на конци!


Заслужава си да ги опитате, а ако го направите - обезателно ми пишете в коментарите вашите отзиви за рецептата!  
Прекрасен уикенд, приятели! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди

 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели!


79 коментара:

  1. Люси,
    чудесни милинки.Не знам дали твоята рецепта е същата каквато е за купешките милинки.Надявам се твоите да са още по - вкусни.Чудесно изглеждат и се правят много лесно и бързо.Моята баба навремето правеше подобни, но на село ги заливаше с подсирено мляко и яйце или каймак и яйце.Чудесни се получават.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила, Лени! Почерпи с моите, пък дано да ти харесат, макар бабините ти да звучат като от приказка! усмивки и поздрави от сърце!

      Изтриване
  2. Красота сигурно и на вкус са уникални.

    ОтговорИзтриване
  3. Спомням си ги. Невероятни! Еххх ако разбирах от работа с мая....бих се престрашила :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) И аз се страхувах много от маята преди време, но след няколко опита най-стене я схванах. Опитайте и вие - няма какво да загубите :) Поздрави!

      Изтриване
  4. Неустоими са, Люси, толкова мекички, пухкави, разкошни! Убедена съм, че са много по-вкусни от тези, които продават сега. ПОздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна рецепта! Благодаря за споделянето ѝ с нас! Получиха се невероятни милинки!

    ОтговорИзтриване
  6. Милинкович по вашата рецепта са невероятни. Със сигурност ще се правят отново. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте искам да Ви попитам може ли тестото да се омеси от вечерта? Благодаря Ви предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Аз избягвам да работя с такова тесто, тъй като има опасност да превтаса и не ми се рискува. Ако имате опит с такова тесто, може да опитате да го сложите да втасва в хладилника, но поред мен е по-добре да се направи преди печене. Ако го оставите да втаса във фурната на същия ден става много бързо, така че за мен е по-удачно.

      Изтриване
    2. Здравейте! Аз рискувах и замесих тестото от вечерта. Сутринта само оформих и сложих заливката. Всички във къщи много ги харесаха. Благодаря Ви за изключителните рецепти!

      Изтриване
    3. Много се радвам, че не е имало проблем и са ви харесали! Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  8. Здравей, Люси!
    Току-що ги направих и искам да кажа, че по-вкусни, меки и пухкави милинки не съм яла! Поздравления за рецептата! Аз често меся, но такава вкусотия скоро не помня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Веси! И аз знам, че има много рецепти за милинки, но ми се иска като публикувам нещо да е нещо наистина, ама наистина супер вкусно! е, тези са такива и толкова се радвам, че и на теб са се усладили! Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  9. Здравейте, рецептата изглежда чудесно, само и аз да попитам (защото гледах ваша рецепта за тутманик пак с подобно тесто),понеже не съм работила с мая,а се консултирах с доста баби: не трябва ли да се сложи в чашка с малко топла вода и сол ,за да шупне леко, гледам ,че направо я слагате в брашното като кубче, без горният процес? Много искам да пробвам милинките,само това ме притеснява.... Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Ако ползваш жива мая, тя е на кубче и се шупва предварително в малко хладка вода, в която има захар , не сол, тъй като маята се захранва от сладко, а солта я убива. Това е важно, но в случая аз ползвам пакетче суха мая и затова си я слагам директно с всички съставки :) Поздрави и оставам на линия, ако имаш още въпроси :) хубав ден!

      Изтриване
  10. Здравей, Люси!
    Може ли да попитам с прясно мляко или с вода си замесила тестото? В рецептата си отбелязала и двете възможности, но си мисля, че има разлика във вкуса според това дали е с вода или с мляко.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) Замесих ги с мляко, но това не е толкова усещащ се компонент като вкус, затова и може да го заменяте. Когато имате мляко, ползвайте него, но ако пък нямате, пак може да си ги замесите.

      Изтриване
    2. Благодаря, Люси!
      Месят се вече. С мляко. :)

      Изтриване
  11. Здравей, Люси ! От доста време следя вкусният ти блог и все се каня да пробвам нещо с мая(имам лош опит с живата,все не се надига).Пробвах тази рецепта и всичко е като на снимките —пухкаво,надигнато и ароматно.Благодаря за рецептата, помогнаха и думите ти,разбира се—всичко звучи леко и лесно,когато пишеш рецептите.Предполагам е много успокояващо да знаеш,че си помогнала на таакъв карък с тестата като мен.Е, направи го. Със здраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря за така милия коментар! Пропуснала съм да отговоря покрай суматохата на празниците, но ето че макар и по-късно, държа да го направя! Радвам се, че рецептата ти е помогнала и се чувстваш по-уверена с маята след нея! Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  12. Милинките станаха невероятни,за втори път правя, като първите бяха по друга рецепта и пълен провал, но тези отиват в любими и ще се повтаря многократно рецептата. Благодаря ти Люси за прекрасните рецепти, които публикуваш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за отзивите и думите, Буболинкаа! Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  13. Страхотни са, любими вече. Адмирации!

    ОтговорИзтриване
  14. Защо станаха глетави и недопечени? Може ли да е от маята?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Може би просто не е втасало добере тестото, може да е от маята или просто да не е замесено много добре. Като цяло няма причина да не стане - доста стандартно тесто, но понякога се случва. Надявам се да не ви обезкуражава. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  15. Преди 4г някъде попаднах на този сайт и твоите вкусотийки, Люси. Изпробвала съм не една от твоите рецепти и ако приятелят ми не беше толкова капризен (яде само месо и шоколад :D) щях да съм пробвала много повече рецепти. Месенето никога не ми е било сила, въпреки че много обичам, и мога да правя само 2-3 неща добре. Току що извадих милинките от фурната....просто превъзходни, точно като твоите (въпреки, че сложих повече сиренце понеже моя така обича) Много благодаря за тази чудесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, че ми писа :) Много ме зарадва, че от толкова време и ми читател. Специално за твоя приятел писнах рецептата тази зима за пържоли с шоколад, така че се надявам да му харесат :) Убедена съм, че ще намериш още вкусотии, с които да го изкушиш. Прегръдки и продължавай да пишеш :)

      Изтриване
  16. Здравейте, може ли тестото да се замеси с половин кубче жива мая и в случая грамажът на другите съставки какъв ще бъде?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Благовеста :) Няма да има промяна в останалите съставки, просто ще трябва да активираш маята в топлото мляко или вода със захарта предварително :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  17. Здравейте пробвах рецептата станаха много вкусни миленки. Благодаря ви че я споделихте.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, че се включи с отзиви, Zeyka! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  18. Много вкусни милинки станаха.Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
  19. Не ме бива с месенето на тесто, но тези милинки ми се получиха невероятно сполучливи и вкусни. Аз нямах морска сол, и ги поръси с галета, за хрупкавост. Благодаря за страхотната РЕЦЕПТА!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Непознат! Така се прави, намираш си подходяща рецепта, а след това добиваш смелост и почваш да постигащ още нови нива в месенето :) Поздрави и усмивки от сърце!

      Изтриване
  20. Прекрасни милинки благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей, Люси!
    Това са любимите ми милинки, спомен от детството, които продаваха в баничарниците на родния ми град Гоце Делчев. Единствената разлика е, че в заливката имаше и галета.
    Благодаря сърдечно за рецептата, както и за всички останали в блога, в които влагаш толкова душа и сърце...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за милите думи, Кати. Много се радвам, че съм те зарадвала с моите рецепти и благодаря, че ми писа :) Винаги си добре дошла тук :) Прегръдки!

      Изтриване
  22. Здравейте, милинките които аз помня бяха едни мънички топчета наредени в голяма тава и се продаваха на бройка, кой колкото поиска, за вкуса не мога да го опиша но това ни беше редовната закуска. Ако някой ги помни и е знае рецептата нека да я сподели.

    ОтговорИзтриване
  23. Чудни станаха,направо се топят в устата.Ако има и други като мен,които се чудят в колко часа да ги започнат,че да са готови за закуска в 8 сутринта(моите деца закусват винаги в 8) - аз започнах да ги правя в 5 сутринта и в 07:30 вече бяхме на масата :) Даже като видях,че подранявам се помотквах. Препоръчвам рецептата,уникално тесто :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милия коментар, Анонимен! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  24. Здравей,искам да попитам и вода и прясно мляко ли се слага или само едното?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може да използвате едно от двете или двете заедно, 50 на 50 :) Поздрави!

      Изтриване
  25. Много вкусни станаха 🤩😀🙂🍪🍩🥧🍿🥤🍯🍰🍮🎂🧁🍭🍬🍫✌️

    ОтговорИзтриване
  26. Уникало стана много е вкусно.Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам. Благодаря, че споделихте отзиви.

      Изтриване
  27. Получиха се перфектни милинки ! Пробвала съм и други рецепти но никога не са ставали толкова меки и пухкави . Определено вече ще се правят само по този начин. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставените отзиви, Анонимен. Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  28. Рецепта, която започва с "Ъндър-а" няма как да не е страхотна :)Получиха ми се отлично, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  29. Уникални милинки станаха, страхотна рецепта! Вече си я добавих в тефтера със сполучливи рецепти! Благодаря ви! Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за милия отзив, Женя :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  30. Тази сутрин ги направих. Станаха страхотни! Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря за рецептата!Станаха уникални милинки! Семейството ми ви благодари!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, че ми писахте отзиви :) Поздрави и от мен на всички!

      Изтриване
  32. Люси, стана мозък! Не намерих формички с този диаметър, а и трябваше да направя количество за двама не особено яшни души! :) Затова направих 1 по-голяма милинка. На мен във фурната не ми се наду толкова тестото, отколкото навън на жегичката, която е сега. 10x! Ще се пробва отново!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) Благодаря за споделените отзиви :)

      Изтриване
  33. А могат ли да се изпекът е една по-голяма тава?

    ОтговорИзтриване
  34. Здравейте! Току що, ги направих и искам да ви кажа, че са уникални. Направих ги в голяма тава, тъй като нямам такива формички, но се получиха божествено вкусни. Благодаря ви, за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че са се харесали :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  35. Невероятно вкусни, правя ги за 6ти път и цялото ми семейство просто ги обожава. Благодаря сърдечно за страхотната рецепта!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря сърдечно за оставените отзиви 💗

      Изтриване
  36. Здравей, Люси! Много исках да пробвам да направя милинките и се престраших, но за съжаление не ми се получиха, предполагам е защото опитах да направя половин доза, вместо цяла (защото сме само два човека). Тестото изобщо не се надигна, но няма значение, ще опитам пак, само имам две въпросчета. За да направя половин доза, трябва просто да сложа наполовина продуктите ли? Колко време трябва да изчакам тестото да втаса горе-долу?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. Да, просто разделяш продуктите на половина, а във фурната на 50 градуса втасва за половин час :)

      Изтриване
  37. Мъжа ми е влюбен в тях редовно ги правим във вкъщи . благодаря за хубавата рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставения отзив :) Поздрави на всички у дома :)

      Изтриване
  38. Привет ! Харесвам се рецепта...започвам я, правя я и всеки път си казвам сега ще я снимам....и НИКОГА не става....ама как да си мисля за снимки, когато ме гледат от едни тавички едни милинки...Прекрасни станаха. Благодаря ти, че те има! Благодаря за прекрасните рецепти !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...