вторник, 4 юли 2017 г.

Мусака от тиквички / Moussaka With Zucchini


Тиквената фиеста продължава и то не само по канал Планета. Днес например ще ви предложа едно ястие, което освен чудесен вкус, има и забавна история. 
Когато бяхме малки, аз и сестра ми не бяхме големи фенове на ястията с тиквички или храненето на сила, например. Но тъй като и двете бяхме "вейки на ветъра" слаби, както се казва, понякога се налагаше да ни заставят да си изядем яденето. Да, но за нещастие това ядене беше точно тази мусака от тиквички. Вуйна ми я беше приготвила, но ни беше казала, че ще ядем мусака. Настроени за перфектната комбинация от картофки и кайма, каква изненада ни очакваше когато заровихме вилици в това чудо от тиквички, които нито една от двете не обичаше. 
Със сестра ми ни трябваше един поглед за да се разберем, че ще правим системата с терасата, а тя бе такава: "Може ли да си го хапнем на терасата ?"
Може би трябва да поясня, че живеехме на десетия етаж, имахме голяма тераса, а на нея саксии с цветя, голяма пейка и понякога хапвахме там. Естествено никой не подозираше причината за нашето неустоимо желание да се храним на въздух от време на време, а то бе леко по леко да си изхвърлим яденето през терасата. Целия номер свърши след време, когато вуйна ми ме хвана да си изсипвам горчивата билка, с която ме "тровеха" заради някакво боледуване върху карамфилите на баба. Как можеше да е полезно, като и те увехнаха?! :) 


Е, детска му работа...какво да ви кажа. Не се гордея с постъпките си, но пък не може и да накараш някой да яде всичко просто ей така. Години по-късно, когато тиквичките вече са сред любимите ми зеленчуци, реших да дам още един шанс на пустата мусака. И ето я пред вас.
Направих я вчера, а днес - тавата вече кисне в мивката празна, защото всичко се изяде.
Наистина ястието ми хареса много, а още повече, че става много по-бързо от тази с картофи. Затова и ви я предлагам днес, като идеално ястие за през седмицата, а ето и как да си я направите:

Необходими продукти:
2 средни тиквички ( около 500 г) 
1 голяма глава лук
200 г бял ориз
1 по-голям домат 
3 яйца
1  ч.ч. прясно мляко
1 1/2 ч.ч. кашкавал
сол/ черен пипер на вкус
олио
копър и джоджен

Нарязваме лука на средно ситни парченца и загряваме дълбока тенджера с малко мазнина. 


Запържваме лука до прозрачност за няколко минути. През това време нарязваме тиквичките на малки кубчета и измиваме ориза под течаща вода, докато се избистри. 


Прибавяме ориза към лука, запържваме за още малко, а след това прибавяме и нарязания на ситно домат.

                         

Накрая прибавяме и тиквичките. 
Запържваме всичко, овкусявайки със сол и пипер на вкус. Ако тиквичките пуснат вода, оставяме тя да поизври, като обикновено и оризът става почти готов по този начин. Ако тиквичките на и са по-сухи, може да запържим всичко за няколко минути и да добавим вода по време на печене.

Прибавяме една шепа наситнен копър и пресен джоджен в ястието, разбъркваме и изсипваме в леко намаслена с олио тавичка. Моите тиквички бяха сухи, затова и оризът не бе съвсем готов. Добавих 2 ч.ч. вода към ястието и пъхнах да се запече за около 20 минути на 200 градуса.


Когато ястието е готово, заливам със заливката от яйцата, прясното мляко и щипка сол.  Пъхам за 5 минути във фурната, а след това наръсвам и настъргания кашкавал, като оставям да се запече още 5 минути.

                     

Готовото ястие поднасям с още малко пресен копър за свежест.


За пореден път не бях случила на най-качествения кашкавал :( , но като изключим това, всичко останало се получи много вкусно и най-вече лесно.


Ще се радвам да се хареса и на вас!
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

7 коментара:

  1. Люси,
    чудесна, много лесна и бърза мусака.Аз понякога правя обикновената мусака с кайма вместо с картофи, с тиквички.Но правя и подобна постна мусака с ориз и заливка от кисело мляко и яйце.Така я харесват у дома.
    Много леко лятно ястие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Следващия път ще опитам и с кайма, но напоследък наблягам повече на постните рецепти. Поздрави, мила!

      Изтриване
  2. Аз приготвям за тази мусака заливка от яйца, кисело мляко, малко брашно и сирене.Сиренето прави вкусът й уникален.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделената идея. Ще опитам и със сирене!

      Изтриване
  3. Страхотно изглежда. Добра идея за лятото.Браво Люси, както винаги страхотна.

    ОтговорИзтриване
  4. Свежо и лятно! Много хубаво предложение, Люси :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...