понеделник, 2 май 2016 г.

Пролетна спаначена торта / Spring Spinach Cake


Великден е! Освен това е пролет, което обяснява защо вчера беше слънчево, днес вали, а следобед може да е отново двайсет градуса. Но пък е хубаво! Хубаво е да видим поредната пролет с очите си! Да отпразнуваме поредния празник заедно с любимите си! 
Това им е хубаво на тези малки, специални моменти! Които сякаш за миг успяват да спрат времето, за да се насладим на случващото се около нас! 
Всяка година на този ден виждам как хората преминават през един и същи цикъл - трепетно очакват празника, като започват предварителна подготовка с различни рецепти за козунаци. Околните са във възторг, усещайки тези така познати аромати на "празници", почивни дни и време със семейството. След като обаче тенденцията повлече крак, се започва едно втръсване и мрънкане колко много яйца и козунаци още ще трябва да се покажат?! 
В същото време някой решава да напомни на тези "гладници", че празникът е преди всичко за християнските ценности като толерантност, смирение, любов и надежда. Разбира се, надежда! Какво друго би могло да означава едно възкресение?! 


В същото време няма много толерантност към хората, които показват поредната доза козунаци и яйца, обаче! Но уви, такава е човешката ни природа! И макар със своите понякога малки, друг път големи недостатъци, ние се опитваме. Всяка година. Отново и отново, да запазим традициите, да омесим домашен хляб, да научим децата да боядисват яйца, да си споделим празника с други българи по света, празнуващи "нашия Великден". И ако се опитаме за момент да видим старанието и любовта на хората към този празник, може би няма да има нужда да слагаме етикети - постещи, непостещи, мислещи само за храната, яйцата, украсени с много боя, козунаци - не на конци и др.
Нека обърнем внимание на друго! В тези тежки времена хората все още отиват да вземат своето "огънче" надежда. От съседните апартаменти забелязвам как излизат следобед млади семейства с децата си, които са били на празничен обяд при родителите си. Деца, които все още имат желание да се нацапат и да украсят яйцата за празника, преди да са измисли приложение на телефона и за това. Съпруги и майки, които все още избират да запретнат ръкави и накляпат кухнята, само и само да поднесат най-вкусната и качествена храна на близките, макар кварталният супермаркет да им предлага далеч по-евтин вариант. 


И не приемайте думите ми за лекция или нещо подобно. Понякога започвам да пиша и не знам накъде ще ме отведат думите! Явно исках да споделя с вас, че макар и хората да имаме тежки моменти, в които дори такива празници или пък показност може да ни подразнят, не означава, че догодина не може да се чувстваме различно. И това е хубаво! Когато имаме тази възможност, за още един опит, следващата година. Докато имаме време пред нас, винаги има възможност да ни се случат още по-хубави (и вкусни) неща! :) 
Като тази тортичка например :) Тя красеше нашия празничен обяд тази година, макар и поради различни стечения на обстоятелствата, местата около масата да бяха много малко на брой. Липсата на близките хора в такива моменти е толкова осезаема и настина би те отказала от всякакво празнуване, но пък се радвам, че въпреки всичко събрахме сили и го правихме. Отдадохме се на малко спомени, тихи разговори и наистина приготвена с много любов храна! 
Моят принос бе не само ефектна, но и много вкусна пролетна спаначена торта, което преобръща представите ми за спаначения вкус с хастара нагоре! :) 


Но тъй като и без това въведението се проточи, ще премина направо към рецептата, а за вкусът и ще говорим повече по-надолу :) 

Необходими продукти:
4 яйца
200 г замразен спанак
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 бр. бакпулвер
1 ванилия
Крем:
300 мл течна сметана за разбиване
200 г крема сирене
1/4 ч.ч. пудра захар 
1 ванилия

Сиропиране: 
подсладено с мед прясно мляко

Разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. Добавяме и ванилията.


Пюрираме спанака заедно с олиото.


Пресяваме брашното и бакпулвера и започваме да прибавяме постепенно от него и от спаначената смес


към яйчената, докато се получи хубава, пухкава и нежно зелена смес за блатове. 


Разпределяме я в три тавички с диаметър от 20 см, предварително застлани с хартия за печене на дъното, леко намаселни.

                 
Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност. Проверете с дървен шиш. Оставете блатовете да се охладят напълно, преди сглобяване на тортата. 

През това време правим крема, като разбиваме течната сметана на сняг, прибавяме крема сиренето, захарта и ванилията. Опитайте на сладост и ако желаете - добавете още захар. Аз харесвам по-свежия аромат на крема, който може да засилите, ако добавете и лимонов сок в него, но това е по желание ;) 


За сиропиране на блатовете избрах леко затоплено прясно мляко, подсладено с малко мед!


Изравнете блатовете с нож, като запазите трохите за украса. 


Сглобяваме тортата като сиропираме блата, а след това нанасяме и от крема. Измазваме цялата торта с крем и украсяваме с останалите ни трохички.

                 

Украсяваме по желание, като аз използвах тематично - пролетни цветя. Уханието им се носеше из цялата торта!


Сигурна съм, че макар и вече доста популярна, все още има хора, които не са опитвали или не могат да си представят вкуса на такава торта, заради използването на спанак. Мога да ви уверя, че няма да го усетите нито за миг.


Освен, че спанакът е чудесен заместител на изкуствените бои, дори и в този сладкиш, той запазва ценните си качества и е идеален начин да го "пробутате" на малчуганите, ако не го харесват.

 

За мен пък едва ли има по-подходяща торта за пролетните празници като Великден, Гергьовден или майските празници! Ще се радвам да я опитате, ако не сте го правили досега и още повече, ще ми е интересно да видя вашите варианти и украси - няма да пропусна да ги споделя на страничката във фейсбук! 
И така, преди да се разделим, искам още веднъж да честитя този светъл християнски празник на всички празнуващи! 
Бъдете жив и здрави, обичайте се и се радвайте на живота всяка минута от всеки ден! 


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



28 коментара:

  1. Здравейте,рецептата е чудесна :) Искам да попитам спанака суров замразен ли е или е бланширан преди това и тогава е заледен?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! аз използвах замразен, но предполагам, че може да ползвате и пресен, стига преди това да го бланширате за кратко. Поздрави!

      Изтриване
  2. Вълшебствата, които сътворяваш с нежни ухания, фини аромати и впечатляващи идеи нямат сравнение, Люси!
    Поредната прекрасна торта - пролетен празничен разкош!
    Честито Възкресение Христово с пожелания за здраве,
    мир, любов и светлина, много радост, щастие и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди! Самото ти присъствие тук е вдъхновение за мен! Прегръдки и най-топли поздрави!

      Изтриване
  3. Много топлина и светлина, много обич и любов, много здраве и разбирателство желая от все сърце на теб и цялото семейство, Люси!
    Прегръдки, мила, и се почерпвам с прекрасната ти торта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря , Хриси! Черпи се спокойно, пък аз ще взема парче от твоят нов рафаело чийзкейк! Усмихната седмица, мила!

      Изтриване
  4. Интересна рецепта и красиво изпълнение!Поздравления,Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка! Поздрави и много усмивки от мен!

      Изтриване
  5. Люси,наистина много красива торта!Пролетна, свежа и прекрасно поднесена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Нат! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  6. Полина Андреева4 май 2016 г., 0:48

    Страхотна торта, Люси. Цялото семейство много я хареса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Поли :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  7. Прекрасна, нежна, пролетна торта! Много красиво е декорирана! И аз отдавна ѝ се каня, ама да видим кога:))) Честит Великден, Люси, бъдете здрави и благословени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Най-сърдечни поздрави и на теб!

      Изтриване
  8. Люси,
    страхотни великденски изкушения.За тортата няма да говоря , знаеш мнението ми , ти си страхотен майстор на торти - солени и сладки.Но явно и козунаците са твой приоритет.Ще опитам твоята рецепта.Много ми харесаха също мъфините с чери домат, със спанак и яйце.Наистина са страхотна изненада.Също и предястието в картофено - кашкавалени кошнички.Какви страхотни идеи ти хрумват Люси ! Очароваш с вкус и голямо майсторство.
    Поздрави и весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Ще се радвам да ти харесат и козуначетата :) Поздрави и от мен и пожелания за успешен и усмихнат май месец!

      Изтриване
  9. Мило момиче, днес ти честитя и другия бългаски голям празник - Гергьовден!
    Бъди си все така истинска, нежалеща сили и енергия да зарадваш близките, за запазиш традициите, или просто да си "начешеш крастата".
    Онези, които коментират всичко това с лошо чувство аз слагам в отделна графа хора, с които не сме от една порода и най-добре да не си общуваме много, по възможност. Нямам нищо против това, че те не правят това, което правя аз, така, както не искам и те да имат против това, което избирам да правя!
    Прегръдки от мен!
    Правила съм спаначена торта и знам за какво става въпрос. Опитай я и в солен вариант - неустоима е също!
    Твоята е много красива.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, много ще се радвам да я направя и в солена вариант, още повече, ако ми пратиш рецептата :) Много поздрави на теб и здрав и щастие на цялото ти семейство.

      Изтриване
  10. Има ли как да махнеш рекламата с разкривените пръсти на краката, хич не ми се връзва с това над нея:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, рекламите не са статични - те се генерират за всеки различно, така че ще видя какво мога да направя ;)

      Изтриване
  11. Имам едно въпросче само,дали ще отива на вкуса на тази торта да добавя ягоди между блатовете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ще бъде вкусно и с ягоди. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  12. Невееоятна торта.Днес я направих , но да попитам може ли да се съхранява в хладилник?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, може, Невена! :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  13. Алена Дякова13 април 2017 г., 19:15

    Здравейте,най- накрая и аз се престраших да направя тази красива торта.Само имам въпрос ,усеща ли се много сметаната или става пухкав крем с вкус на крема сирене? Питам ,защото някои членове на семейството не обичат сметана ( обикновено го правя със заквасена сметана),но искам да спазя рецептата.Весели празници

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Алена. Според ме си се усеща предимно крема сиренето, но ако искаш може да го замниш с маскарпоне, то има по-силен вкус и ще надделее над сметаната със сигурност. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  14. Здравей, Люси! Спанакът размразява ли се предварително?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако е замразен, да, за да може да го изстискаме от водата. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...