понеделник, 2 юни 2014 г.

Торта "Павлова" и вариация на торта "Павлова" / Pavlova Cake Recipe



Ето ни в сезона на вкусните череши, ягоди и  кайсии. Сами по себе си те са невероятен начин да подсладим деня си, но все пак можем да решим да ги включим и в десерт. Едно правило в десертите с плодове - плодовете трябва да са звездата в ястието, а не обратното. Ето защо останалите продукти трябва само да помагат истинската сладост на свежия плод да излезе наяве. Точно такъв десерт е и днешният - Нежната и известна в цял свят вкусна торта "Павлова" със сочни череши! 


Тортата носи името на известната балерина Анна Павлова, но за произход и оригинална рецепта се борят от доста години Австралия и Нова Зеландия. Вторите май печелят засега, като тортата е част от националните им ястия. Интересен факт обаче е, че първите записки за десерт с името "Павлова" са именно в австралийско издание, но основата не е от белтъци, а желатинова.


Е, този вид дебати едва ли ще ни разколебаят да спретнем една такава супер лесна торта още днес, особено ако у дома ни се намират свежи ягоди или череши. Приготвяла съм я и с малини, но май е още рано за тях. Можете да се спрете на различни комбинации като тропическа - банани, ананас, манго и т.н, или пък изцяло от червени плодове. Каквото и да изберете, няма да съжалявате, тъй като хем ще похапнете вкусни плодове, хем ще хапнете торта, хем пък тя няма да е от брашно, което си я вкарва в графа "диетични". Какво повече можем да желаем от един десерт, така че да го наречем перфектен!


Да си призная, приготвяла съм торта "Павлова" вече няколко пъти и то все по различни рецепти. Последната, която открих обаче е най-добрата, най-лесната и най-вкусната и затова искам да споделя с вас точно нея. И без да губя повече време, ето и какво ви трябва:


Необходими продукти:
3 белтъка
100 гр кристална захар
50 гр пудра захар
1 щипка сол
1 с.л. оцет
1 с.л. нишесте


Разбийте белтъците, като добавите и щипката сол. Когато тръгнат да се запенват, прибавете кристалната захар на тънка струйка и разбивайте, докато захарта се разтвори, а белтъците се втвърдят. Накрая прибавете, пресявайки и пудрата захар. Последно добавяме разтворената в оцет супена лъжица нишесте. То ще спомогне за стабилизирането на белтъците, както и това  белтъченият блат да остане мек отвътре.

 

Очертайте върху хартия за печене кръг с диаметър 16 см - 18 см и разпределете белтъците, като се опитате да образувате нещо като кладенче в средата.



Сложете целувчения блат във фурната, като сушите за около два часа - два часа и половина на слаба фурна - 80-100 градуса. Следете фурната си, тъй като всички печки са различни като сила на печене. Аз променях градусите по време на печенето, тъй като исках първо да изсъхне отвън хубаво, но накрая увеличих леко, за да се запече повече отвън и да бъде още по-хрупкава. Ето го резлутатът:




За пълнежа обикновено се използва около 100 мл разбита сладка сметана (според мен и 50 мл ще са достатъчни) и плодове по желание. Аз обаче ви препоръчвам да заместите битата сметана с разбити белтъци. Разбийте един белтък с около 50 гр захар (5 с.л.) или повече / по-малко, според вкуса ви. Този пълнеж според мен засилва вкуса на целувката и е много по-вкусен заедно с плодовете. Можете да го заместите и със сладолед, но трябва да се напълни непосредствено преди сервиране.




Друго предложение е да заделите половината череши (ако се спрете на този плод) и да ги почистите. Аз добавих малко захар и вода на око и ги затоплих на котлона, докато захарта се разтвори и сосът леко се сгъсти. Получава се страхотна комбинация от свежи и топли череши, обвити в ароматен захарен сироп.



Както вече споменах, вече няколко пъти съм опитвала да правя тази торта, но по тази рецепта се получава най-хубавият целувчен блат:


Хрупкав и крехък отвън, но мек и сочен отвътре:

 

 И въпреки това, стените и дъното са добре изпечени :


Тази рецепта дава много свобода за експериментиране както визуално, така и вкусово. Тук например я бях направила с ягоди, което може би е най-класическият вариант. Това беше първият ми опит за тортата и беше преди повече години, отколкото ми се иска да си призная :) 



А тук се спрях на белтъчен блат от рецептата ми за целувки на водна баня. Блата оформих като решетка, която закрепих с течен шоколад върху шоколадов блат, останал ми от тази торта
И тъй като тортата носи името на балерина, украсих именно по този начин :)
Плодовете този път обаче бяха малини:



На който и вариант да се спрете, едва ли ще сбъркате, тъй като това е наистина много лесна за изпълнение торта. И тъй като е от целувчен блат, е идеална да подарите и такава целувка на някого, когото обичате!


17 коментара:

  1. Никога не съм правила тази торта, Люси, но твоята изглежда много примамливо.

    ОтговорИзтриване
  2. Колко й се каня и аз, ако знаеш... Ама все ще й дойде времето. :) Твоята е чудесна, Люси!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз досега това чудо не съм го правила, но вече съм изкушена! Как добре изглеждаааа...Прегръдка, Люси!

    ОтговорИзтриване
  4. Люси, страхотни са, поздравления, а и снимките ти са прекрасни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Не красиво! Просто божествено красиво! Браво Люси!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни са и трите торти, а за балерината съм безмълвна!

    ОтговорИзтриване
  7. Весела, Гери, Павлинка, Таня, Яна и Зори, благодаря ви от сърце, момичета! Ако не сте правили тортата и не сте много по сладкишите, тази е много лесна и няма как да сбъркате :) И тъй като мога да се радвам ( за сега ) само на виртуално приятелство, сядайте на виртуалната масичка, слагам чай, кафе и от тортата парче :)

    ОтговорИзтриване
  8. Пробвах я веднъж и бях впечатлена от тази съвсем простичка, но много ефектна торта.
    Люси, всичките ти варианти са страхотни :)
    Хубав ден ти желая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Nas! И аз ти желая прекрасен ден!

      Изтриване
  9. Както винаги приказно! Ще пробвам задължително, Твоето "Рафаело" е любимото на толкова много хора вече :) Иии един въпрос, моля те, откъде да си купя такава стойка за торта, знам, че ти е подарък, но мнооооги ми трябват, поне две бройки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Мария, благодаря ти за коментара :) Наистина поставката ми е подарък и не мога да ти кажа от къде е, но има много подобни продукти в интернет. Просто потърси в търсачката "поставка за торти цена" и ще ти се изпишат различни онлайн магазини. Надявам се да си намериш нещо подходящо. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. Люси, твоята Павлова с череши е умопомрачителна... Не съм съгласна , обаче, че е лесна тази пуста Павлова ! Моята първа, преди доста години, беше провал. Заради белтъците. Изядоха я, разбира се, но от тогава винаги много внимавам. Използвам яйца преседели няколко дни в хладилника и задължително ги оставям 5-6 часа на стайна температура , преди да ги разбия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Петя :) Разбира се, като повечето десерти на белтъчена основа и този си има тънкости, но не знам, за мен е лесна. Няма много работа по-нея. Само едни белтъци, сметана и свежи плодове! Благодаря ти, че сподели тези важни "тайни", наистина тяхното спазване ще гарантира добър резултат. Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  11. Здравей , Люси ! Блатът вече се пече , но се чудя дали ще издържи до утре , ако го увия във фолио ? Естествено , след като изстине напълно .Благодаря за рецептата , стана бързо и лесно , макар че не бях правила белтъчно тесто .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Соня! Това е един вид целувка, няма да има проблем да издържи :) Радвам се, че ти е харесала рецептата! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  12. Здравей Люси!

    Искам да попитам крема, който се слага отгоре, може ли да се сложи на блата и да остане до следващия ден, без да се "разпадне" цялата торта, или е по-добре грема да се добави преди сервирането? Аз направих крем, който е комбинация от разбити белтъци, сметана и портокал. Консистенцията не е течна, но не е и като на твърдо-разбита сметана.

    Благодаря предварително,
    Илиян :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. зависи от температурата на помещението. Все пак говорим за сурови белтъци, а и сметаната трябва да е на хладно. Аз лично препоръчвам да се слага крема преди поднасяне. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...