сряда, 2 ноември 2022 г.

Шоколадов крем Фереро Роше / Ferrero Rocher Cream

 

Вече е ноември и аз вече съм на коледна вълна. Ако трябва да съм честна, аз съм на коледна вълна цяла година, но сега мога открито да го заявя, защото винаги ме гледат странно, когато си пускам коледни песни през август. Обичам Коледа, защото тя успява да съчетае в себе си усещането за домашен уют и топлина, заедно с блясък и празничност. Тогава желанието да не излизаш навън не се приема с укор, че не си достатъчно социален, а и мога да пренеса цялата магическа обстановка от филмите около мен. Всичко става с лампички, всичко е пухкаво, червено, ухае на канела или борова гора, всичко около мен ми нашепва: седни си на дупенцето, пусни си филмче и си хапни, пийни и дремни.

Душичката ами определено очаква този момент, затова и вече почнах да си готвя най-различни сладкиши, сладки и загадки за предстоящите празници, с които да ви изненадам. 

Днешната рецепта е специална, защото може да я ползвате самостоятелно, като десертен крем, в чашки, намазан на филийки за закуска, следобедно кафе или пък да включите като крем за торта. Ще се включите във вкуса му и съм сигурна, че ще ви дойдат още много идеи за използването му ( освен да го ядете тайно посред нощ под светлината на хладилника, докато останалите спят) 


Вижте колко лесно се прави:

Необходими продукти:
150 г лешници 
350 г крема сирене
250 г Нутела ( или друг лешников крем)
100 г тъмен шоколад
( когато имам добавям и лешников тахан на око) 

За цялата ни трябват печени лешници, Може да купите готови или да изпечете във фурната, като аз слагам и малко сол. След като се изпекат, ги разтривам леко за да паднат шлюпките.


Слагаме в чопър и назряваме на средно ситно. През това време разбиваме кремата сирене и добавяме Нутелата. Може да ползвате и друг лешников крем, но с Нутелата е най-близо до вкуса, който търсим. Прибавяме и лешниците.


Ако искате кремът да има по-наститено шоколадов вкус, може да добавите и 100 г разтопен тъмен шоколад, но тогава ще стяга повече при охлаждане. 


Готовият крем прехвърляме в бурканче и съхраняваме в хладилника.


Толкова е вкусно, а усещането за хрупкавите лешници ще ви накара да си помислите, ч е наистина хапвате от любимите бонбонки..


Сега е моментът да си пожелаете някоя рецепта за празниците в коментарите, а аз, ако имам възможност, ще я изпълня :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!

понеделник, 31 октомври 2022 г.

Шарен сач с пилешко / Delicious Chicken and Vegetable Clay Pot Sach

 

Месо ни дай на нас у дома и това е. Казвала съм го, ще го повторя, защото е самата истина. Вие ще ме запомните с тортите, но всъщност имам повече рецепти за месо в главата си, отколкото сладкиши някога съм правила или показвала. Всеки ден е ново 20 или ако не е, то поне да е златно 100 , или иначе казано - изпитана рецепта, която се изяжда винаги, всеки път. 

Дори и когато повечето хора се глезят с някой джънк фууд като пици, хамбургери и тн. ние пак ще изберем пиле от KFC - чисто месце както се казва. Истината е, че откакто разбрах, че готвят само с наше си, българско месо, от Лудогорско пиле дори не се крия като се редя на опашката за втора кофа крилца. Любовта ми към месцето, и пилешкото в частност явно не остана незабелязана и от тях, затова днес ще ви покажа още една любима семейна рецепта с любимото лудогорско пиле.

Кой не е бил прецакван я по морето, я в някоя механа като види уж големия грамаж на автентичния сач, и си мисли, че всички ще се нахранят от него? Е, на нас отдавана ни писна да ядем само стари картофи поръсени отгоре с останалото месо от скарата по заведенията и се наложи да станем спецове на сача у дома. Ето на това му се казва вече сач с пилешко, в което има правилен баланс на зеленчук и мръвка.

За целта избирам поне две различни части от пилешкото месо, овкусявам по различен начин и слагам зеленчуци, които да допълват вкуса, но и картинката подобаващо: 

Необходими продукти:
За месото:
Около 300 г пилешки пържоли от бут Лудогорско пиле
Около 300 г пилешко филе Лудогорско пиле
Червена марината:
(1-2 скилидки чесън, 1 с.л. лют сос, 2 с.л. червен пипер, 1 с.л. соев сос, 1 ч.л. черен пипер, 3 с.л. олио, 200 мл мляко. сол) 
Зелена марината:
( 1ч.л. чубрица, 1 ч.л. риган, 1 .л.1/2 ч.л. босилек, 1 скилидка чесън, 3 с.л. олио) 

Още за сача:
морков, кисели краставички, царевица, червена и зелена чушка, лук, домат, гъби, яйце
олио за сача
сол

Започваме като мариноваме месото. За целта първо нарязваме пържолите от бут, като една режем на четири части ( на кръст). Аз използвах половината пакет, около 330 г и излязоха общо 6 мини пържолки, които начукваме леко с чукче.
Слагаме ги в купа заедно с червената марината и втриваме добре в месото.

  

Прибавяме олиото, а след това и млякото и прибираме в хладилника да се маринова поне за час, най-добре за една нощ.

Гърдите нарязваме на бонфиленца и мариноваме в зелената марината и олио, 

 

като също прибираме в хладилника. Може да добавите и лимон, ако решите, но тъй като правя по-скоро зимен сач, ги оставих без него.

След като месото е мариновано, го запържваме в олио от всички страни. Тъй като е пилешко не му отнема много време, а и не е нужно да  е напълно сготвено, 

  

тъй като ще го запечем и в сач след това, нека хване само хубав загар от едната страна. 

След като месото е готово подготвяме сача. Намазваме го добре с олио и го пъхаме в студена фурна да се затопли постепенно до 180 градуса.  

През това време запържваме леко зеленчуците - лука, чушките, морковите и гъбите.

Изваждаме сача и слагаме зеленчуците и прибираме за кратко във фурната, разбърквайки от време на време. Може да не го правите на тигана първоначално, направо във сача, но ако са повече е добре да слегнат леко, за да не ви се изсипват от сача ( зависи колко е дълбок)

В последствие добавяме царевицата, кисели краставички и домати ( поръсвам и с още червен пипер) 

Нареждаме отгоре и пилето и пъхаме във фурната да се запекат за още 10 минути ( може да добавите и кашкавал по желание) 


Преди да извадим сача чукваме едно яйце по средата и допичаме, оставяйки го по-рохко. Завършваме с малко пресен магданоз. 


Какво да ви кажа ...има от всичко! И със сигурност е много шарен, даже и месото е с различен вкус. Не се размотавайте по ресторантите, и без това качеството им е ужасно, а с таз инфлация само за това си давайте парите. Я, извадете сача, или пък някоя подходяща тавичка  ( да, точно така, ще стане и в нея) и си спретнете тази вкусотия. 
Ако го направите, не забравяйте да ми изпратите снимки, а ако са в Инстаграм направо ме отбележете, мен, или пък Лудогорско пиле. Със сигурност ще се радват да видят какво сме им приготвили :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



петък, 28 октомври 2022 г.

Торта "Черна магия" / Black Magic Cake

 

Готови ли сте за една брутална торта? I was born ready! Ако ме четете от години, знаете за любовта ми към метъла, готиката, хоръра, специалните ефкети, Хелоуин и де що има изкилиферчено и страшничко. 

Положителният ефект от тези "тъмни изкуства" отдавна е доказан от науката и затова повечето от нас сме много усмихнати и мирни граждани, ядящи торта, очевидно :) Мистичното и окултното винаги ме е вдъхновявало, но отдавна не си бях отделяла време да "творя" за блога нещо outside the box, затова ето, че най-сетне си позволих да бъда себе си отново.

  Отдавна и исках да направя такава торта и обмислях как ще стане най-добре, а  задачката както на мен, така и на други читатели, които я поискаха е много черно-шоколадова торта, която да не използва или да не се прекалява с черна хранителна боя. Ако вече сте опитвали да готвите с такава, сигурно сте усетили, че наистина трябва да се сложи голямо количество боя за да се промени цвета на сместа до черно, а това донякъде променя и вкуса. Знаем, че и не са особено полезни, но аз намерих решение с нещо, което даже е полезно - активен въглен на прах. Закупих го от био магазин в града и по-надолу може да го видите на снимка, като марката не е от значение, предполагам има други и със същия ефект, но аз намерих такъв и ви го показвам. 


Нарекох тортата "Черна магия" защото наистина е такава. Супер вкусна, супер шоколадова и много впечатляваща. Като нищо ще се носите из въздиха след някоя парче и то от кеф.                                                                                                                                  В рецептата ще ви покажа как да направите и този ефект отгоре сякаш е пръскана с спрей velvet който е също много актуален, но няма нужда. Тази баба Яга знае два и двеста и измислила и това. хайде, яхвайте метлата и да забъркаме нещо магическо...




Необходими продукти:
 За блата:
5 яйца
220 мл кока кола
300 г захар
350 г брашно
100 г тъмно какао
15 г активен въглен на прах
15 г бакпулвер
180 г масло
100 мл олио
1 ванилия 
щипка сол

За крема:
300 г черен шоколад
360 мл сметана 
черна хранителна боя за подсилване на цвета ( по желание)
черници ( по желание) 

Започваме като разтопяваме маслото и смесваме с олиото. Прехвърляме в купа и разбиваме 

 

заедно със захарта, прибавяйки едно по едно яйцата.


Докато разбиваме с миксера слагам на котлона да се приготви и ганаша. За целта кипваме сметаната и нарязваме на ситно шоколада. 

 

Прибавяме към горещата сметаната и разбъркваме докато се разтвори напълно и стане на крем.
Тук е моментът да добавите черен боя, ако искате да затъмните крема.


Връщаме се към блатовете и смесваме в купа всички сухи съставки и разбъркваме с телена бъркалка, за да получим хомогенна смес.  Започваме да прибавяме постепенно към яйчената смес, 

 

докато получим тъмно черна шоколадова смес, заедно с колата.


Разпределяме в две тавички с размери 20-22 см и печем на 170 градуса за около 25 минути или докато от тях извадим суха клечка. Оставяме блатовете да се охладят и изравняваме с нож, заделяйки изрязаните части.

 

Разпределяме по средата от крема и 


искаме може да сложим тъмни плодове, които допълнително да дадат вкус и сочност на тортата. Аз избрах черници, тъй като имах домашни.


Останалите ни изрезки надробяваме на ръка или в чопър, стривайки на ситно. След това ги слагаме в сито и пресяваме от тях върху тортата, правейки това кадифено покритие.


Украсих "семпло", както за "домашните" :) 


Удоволствието да разрежеш тази торта е неописуемо. не знам защо, но е толкова наситено черна, че е истински кеф, че в шоколада има някакъв блясък, иначе е като черна дупка. 


Балтавете не са сухи но не са и от влажните, затова може да я сиропирате ако желаете допълнително, но аз съм се погрижила просто да има повече крем.  


Черниците също допринесоха до овлажняването на блата, но и почти никой не можа да познае какъв е този плод, докато я хапваше.


Определено е торта, която може да претрепи още много превъплъщение и аз съм се заела, защото малкото ми черно сърчице се вълнува толкова много, когато може да се забърква всякакви магии в кухнята.


Каквато и да съм, изпълнявам желания на моите читатели, така че не се притеснявайте да ми пишете тук или в социалните мрежи, а аз ако мога ще създавам рецепти по вашите хрумки :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...