сряда, 7 юли 2021 г.

Бързо руло с тиквички, кашкавал и шунка / Zucchini, Ham & Cheese Puff Pastry Roll

 

Да не кажете, че съм се загубила пак нещо, но и така да е - няма да се сбъркате. Забелязвате ли как всички около вас започнаха да изперкват малко по малко. Е, аз съм една от тях и няма да го крия. Жонглирането между работата, социалния живот, блога, готвенето, снимането, контактите с близките и опитите да се дотъркалям до фитнеса с триста зора, освен че не ме стопиха по килограми, ами само ми стопиха финансовия отдел. А, не готвя много напоследък, защото не остава време и половинката все по-рядко пита какво има за вечеря. Като вижда, че се прибирам след него му е ясно, че пак има храна чак събота и неделя. 

Решена да промени това, този уикенд се нахъсах и освен, че си харесах някакви нови неща на промоция в магазина за хранителни продукти, реших, че ще сготвя и поне 2-3 нови рецепти, с които да го изненадам и то през седмицата. За целта трябва да са бързи и лесни, така че да става за около 30 минути. Е, днес искам да ви представя една от тях, тъй като знам, че никога не са излишни рецепти с тиквички, особено сега. Това руло ни накара да си оближем пръстите, а той нашия уж не ядеше тиквички. Като замириса обаче на печено тесто, сирена, шунка, той какъвто е фен на пиците и метални стружки да бях сложила щеше да го изяде. 

Тъй като обелих тиквичките, се сляха малко с цевта на кашкавала, но ако искате повече цвят, може да сложите и такива с кората или пък от тъмно зелените. 

Аз ги попарих за малко във вряла вода, за да омекнат, но вие може да ползвате гриловани или пък дори сурови, ако обичате сурови тиквички. 

Олеее, нормално ли е да ти текат ли*ите от собствените снимки на собствената гозба??? Толкова беше вкусно, a сега се почва сезонът на тиквичките и вече знам кое ще ме спаси от безумното пържене по сто часа.

Необходими продукти: 

275 г бутер тесто
1 средна тиквичка 
100 г шунка 
200 г кашкавал
100 г крема сирене
1 яйце 
сусам за поръсване 

Взех тестото от Лидл, по-малко е, но не знам дали на мен ми се струва така, не ми мирише толкова на маргарин като останалите, но аз не купувам често. Работим с охладено такова, защото от жегата бързо се отпуска и започва да лепне.


Намазваме го с  кремата сирене и отгоре нареждаме шунката, 


а върху нея нарязаните на кръгчета леко бланширани и подсушени тиквички Отгоре завършвам е с кашкавал.


Завиваме рулото и подвивам двата края навътре.


Намазваме го с разбито яйце, като моите бяха домашни и много жълти. Направих малко шарки по тестото, за да съм сигурна, че няма да се пукне и поръсваме със сусам.


Печем в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 20 минути. 


Тоооокова е вкусно, че само по уханието ще се убедите в това.


Комбинацията на сирената с тиквичката и тънката и деликатна шунка прави рулото засищащо, но и свежо. 


Призовавам ви, опитайте тази вкусотия. Яжте я топла, макар и като изстине да е чудесен бърз обяд за работа, става да се яде с ръце като малки, апетитни банички. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!








вторник, 29 юни 2021 г.

Домашни равиоли с артишок и сушени домати / Italian Ravioli with Spinach, Artichokes, Capers, Sun-Dried Tomatoes

 

"Лелее, какво е това ястие?! Повод ли имаме?" Това са думите, които може да получите ако сервирате на половинката си или пък някои от домашните тази красота. Домашните равиоли са специалитет сам по себе си, но щом ги напълните с вкусна плънка от въздушна рикота и артишок, а отгоре я залеете с пикантен сос от сушени домати и италианска подправка, може да бъдете сигурни, че сте сервирали ястие за престилка в Мастършеф. 

Онзи ден видях пак една позната, че "отскочила" до Италия нашата на почивка, а аз тука от работа до Марулево не мога да отида. Не отсъстваше и задължителната снимка с паста и чаша вино в ръка, което ме накара да си сипя рязко и на мен...пък било то по домашно му. 

Не след дълго вече се бях заредила пред любимия ми италиански онлайн магазин Вера Италия и си шопингувах продукти за някоя истинско италианско ястие, което ще ми напълни душата.

Представям ви уникалните равиоли с артишок, спанак ( ако искате), сушени домати и каперси. Бая богато звучи, нали? Може да премахнете някой елемент, като спанака например, но преди да го направите вижте рецептата и защо си заслужа да опитате автентичния вкус. Равиолите направих със специално италианско брашно, заради което станаха от себе си толкова вкусни, а тъй като артишок все още трудно се намира по нашите магазини, а пък и не е най-лесния за почистване, ако трябва да сме честни, ви препоръчвам да опитате този от буркан. Уникален е! 

Но да не се бавим, ако имате гости за впечатляване, половинка за умилостивяване, свекърва за състезаване и апетит за задоволяване, това е вашата рецепта! 


Необходими продукти:

За равиолите:
100 г обикновено брашно
2 яйца
2 с.л. зехтин


За плънката:
250 г рикота
1 буркан артишок от Пулия ( виж тук) 
шепа пресен спанак ( бейби спанак)
черен пипер/ сол


Започваме като в купа пресяваме брашната.


Прибавяме към тях леко разбитите яйца ( моите са домашни) и зехтина, но и от самата семола Тестото става доста жълто. Може да ползвате и само брашно семола, но аз нямам машинка за разточване и ми е по-лесно да има и бяло брашно, за да оформя тънки кори. 
Замесваме твърдо тесто, което оставяме да почине няколко минути, и се заемаме с плънката.

    

За плънката реших да сложа от любимия си артишок. Този маринован артишок е толкова вкусен, а самия зехтин, в който е маринован, използвам за готвене. Става за салати и всякакви ястия и е много крехък.


В купа слагаме рикотата и прибавяме към нея около 1/3 от бурканчето нарязан артишок, като аз го правя на око разбира се. Става супер ароматно. 


Прибавяме и шепа накълцан на ситно спанак, като може да го задушите с малко чесън или да го ползвате суров, както аз направих. Исках да го хапна възможно най-полезен, затова го ползвах суров. 
Прибавяме към рикотата и разбъркваме всичко, като овкусяваме с малко пипер и сол. Артишокът е достатъчен сам да направи плънката супер апетитна на този етап :) 

    

Разделяме тестото на две части. дали на ръка или с машинка за паста разточваме тестото на тънко, но не и твърде тънко, така че да четем вестник през него. Трябва да бъде достатъчно дебело да държи плънката, без да стои пастата дебела.
Разпределяме по една чаена лъжичка от сместа и покриваме отгоре с втората кора. Притискаме леко около плънката, за да изкараме въздуха

      

и изрязваме с помощта на резец за равиоли. Моята може да видите на снимките, но ако нямате, може да режете с чаша и да запечатате с виличка. 
Получават се ето такива хубавелки. 


Пускаме равиолите за 2 минути във вряща подсолена вода, докато се сварят леко. Изваждаме и отцеждаме. От това тесто излизат около 24 броя равиоли.

        

В сгорещен тиган загряваме маслото и малко от зехтина, пускаме една чаена лъжичка от лютата подправка за спагети да пусне ароматите си. Прибавяме няколко 


лъжички от соса от сушени домати да се отпусне и разтвори в мазнината.

            

Прибавяме равиолите и ги запържваме за няколко минути от всички страни, като прибавям още листа спанак 


и каперси, да се запържат. Може да добавите още и парченца артишок. 


Завършваме ястието с малко рендосан пармезан както традицията повелява ;) 


Наистина всичко стана много вкусно, но може би само каперсите ми бяха в повече. Дали защото бяха в сол, но аз лично бих ги пропуснала. Може би ще допаднат повече на хора, които харесват този солен вкус, но аз да си кажа моето впечатление. 
Хубавото разбира се е, че наистина  са много по-трайни когато са затворени в сол и се запазва свежия им вкус.


Може да пропуснете и спанака, но аз имам почти винаги в хладилника и гледам да го сложа където мога,защото имам нужда от желязо, пък и не може да се живее само на шоколад и паста.

Не може да си представите как ми напълни душата тава ястие. Точно майка ми ми беше дошла на гости и като му pop-нахме винцето , поседнахме на терасата с по една чиния от тези равиоли и гледай какво означава наслада :) 


Ако и вие имате нужда от почивка, но Италия не е опция, поне Вера Италия е. Опитайте тези уникални вкусотии, а самата подправка не спирам да я поръсвам някъде. Направих най-вкусните яйца на очи онзи ден с нея и обезателно ще присъства и в следващата ми поръчка. 
А, ако искате още идеи за равиоли, потърсете ги в търсачката на блога, имам даже шоколадови с плънка от шоколад :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 




Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...