четвъртък, 24 септември 2020 г.

Кекс с моркови / Carrot bundt cake


My Plan On Weekend Funny hamster eating carrot in bedЗнаете ли кой е коронният номер на Люсата? Да си купи голямо количество от даден зеленчук, за да не ходи всеки ден до магазина и после да изпада в истерия какво да го прави. Един от тях са морковите, които понякога купувам за фрешове, здравословно похапване пред телевизора, когато искам да гризкам нещо ( и да не е шоколад) и като цяло за всички любими вкусни манджички и яхнийки.

Да, ама последният път купих от големите разфасовки с моркови, където имаше толкова много и толкова големи ( че се чудиш кой за какво ги подбира), че се наложи да им намирам приложение. За щастие на помощ ми се притече кекса на Ваня, който ми допадна хем като идея, хем като вкус, хем като начин на приготвяне. 

Може да го направите и на ръка, без миксер, а продуктите се намират във всяка кухня. Сигурна съм, че ще ви хареса, затова и няма да се бавя много, а направо преминавам към рецептата: 


Необходими продукти:
3 яйца
200 г захар
300 г рендосани моркови
100 мл олио ( плюс още за намазване на формата) 
1 пак.ванилена захар ( ванилия)
по желание ( малко млени орехи) 

За заливката:
шоколадов ганаш


Започваме като си пресяваме брашното и към него прибавяме ванилената захар. Ако нямате брашно за КЕКС може да го направите с класик и да сложите едно пакетче бакпулвер. 
Рендосваме си и морковите, като аз използвах по-малкото ренде.


В купа слагаме захарта, морковите и яйцата и почваме да бъркаме с телена бъркалка ( може да включите и миксера, ако не ви се занимава) 


Всичко се обърква много лесно. Тук може да добавите и малко счукани орехчета.
Прибавяме и олиото.


Накрая прибавяме и сухите съставки  и разбъркваме отново.


Намазваме отвътре добре форма за за кекс с олио и полепваме с брашънце. 


Изсипваме кексовата смес и тупваме леко, за да се разпредели равномерно. 


Пъхаме кекса да се пече в предварително загряна фурна на 170-180 градуса за около 40 минути.
Кексът ще се напука леко, когато се пече в горната част, а вие проверявайте дали е готов с помощта на дълъг шиш, но не отваряйте фурната поне първите 20-минути от печенето. 


Готовия кекс изваждаме почти веднага от формата и го оставяме да се охлади напълно. 


След това заливаме с малко шоколадов ганаш и украсяваме с още ядки, макар аз да предпочитам пресни лентички моркови, които са сладки сами по себе си.


Много по-цветно и пъстро.
Много семпъл и вкусен десерт, който може да приготвяте по-различни начини, но винаги ще прави впечатление с наситения си цвят и истински свежи вкусове, които носят естествена сладост.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!









петък, 18 септември 2020 г.

Сладолед "Чийзкейк " с малини и шоколад / Cheesecake Ice Cream with raspberry and chocolate



Доста се чудех дали да не ви оставя без десерт за събота и неделя, че последният бе толкава сладък и голям като количество, трябваше да сте подсигурени. Читателка обаче ме попита за десерт с малини и реших, че няма да е хубаво от моя страна да не ви предложа и нещо, което не се пече и да е по-свежо, защото все пак сме в последните издихания на лятото.

Ice Cream GIFs - Get the best GIF on GIPHYРазнесе ли се ароматът на "парфюм" Чушкопек. Номер 5 във въздуха знаем, че есента ни диша във врата и скоро няма да ни личат палските, които умело ще стегнем в дънки с висока талия. 
Не знам за вас, но аз обичам да ям сладолед целогодишно и когато някой ми изгледа така, че си поръчвам сладолед през зимата сякаш продавам лед на ескимос ми е много странно.

 Това  е най-лекият десерт за който винаги има място и честно казано чудесен начин да си похапнем и малко повече плодове, защото се съчетават идеално почти с всеки вкус. 

Днес искам да ви представя един много бърз сладолед с вкус на чийзкейк, с малини и шоколад. Може да ползвате замразени малини, които навярно много от вас ще си "консервират " за зимата. Малините са предпочитани и защото са едни от плодовете препоръчителни за диета, заради по-ниското съдържание на захари, а гарнирате ли ги с черен шоколад направо може да задушите чувството си за вина с възглавница докато спи. 



И така, няма да отлагам много рецептата този път, първо защото съм скапана ( днес освен на работа, сготвих и два безумно вкусни десерта след това, които съм затворила в каторгата на хладилника за утре, когато ще ме чакат на село да пека чушки - не си мислете, че не съм балканска мома) 

А ето и как набързо да си направите сладолед ( без скреж) :

450 мл високомаслена сметана ( най-добре животинска)
430 г подсладено кондензирано мляко ( от гъстото) 
200 г крема сирене
100 г черен шоколад
300-400 г малини ( захар на вкус) 


Започваме като като пасираме малини с малко захар на вкус с пасатора. След това, за да отстраним семките, претриваме сместа пред цедка или сито като отделяме само кремообразната им част.

            

През това време разбиваме сметана на сняг, а след това постепенно прибавяме и кремата сирене и кондензираното мляко. Внимавайте, вземете то тежките консерви, но не карамелизирано.


Сложете в подходящ съд и изсипете вътре сместа от малините и нарязания ( по-добре е отколкото рендосан)  на ситно половин тъмен шоколад, ако искате да бъде тип Страчатела. 
Разбъркваме и прибираме в хладилника Изваждаме на няколко пъти и разбъркваме. Накрая изсипваме малко домашен шоколадов топинг за сладолед, който ползвам за различни видове сладкиши, но така и не съм качила рецепта. Ако ви интересува как се приготвя, напишете ми в коментар и ще ви споделя следващия път :) 

                             

Харесва ми свежестта на този сладолед. Хем е сладък, хем е въздушен, а резливата нотка на малини е дозата свежест, която да ви кара да искате още и още. Парченцата шоколад се усещат само на места, което е като малка доза "ендорфини" , която рязко получаваме, но секунда след това малиновата нишка балансира вкуса. 


Досега не съм снимала май празна чиния в блога, но това се получава само докато се опитвам да го заснема. 


За да огранича порциона накрая почнах да слагам сладоледа във вафлени фунийки, но моля да не ме питате колко съм изяла накрая :) 


Супер много ще се радвам и на вас да ви хареса и да ми кажете какво мислите :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



сряда, 16 септември 2020 г.

Гръцки сладкиш Галактобуреко / Traditional Greek Galaktoboureko


Докато съм се заровила в работа не искам да си мислите, че изкарах цялото лято почивайки на плажа. Особено, ако не е истина! Да беше, нямаше да има проблем. С днешната рецепта искам да ви припомня, че освен блога, водя и рубрика в сайта на София мел, където специално представям разнообразни рецепти от различни краища на света. 

Една от рецептите, които направих бе класическото галаткобуреко, което ще се хареса на любителите на сиропираните десерти. Аз съм сред тях, макар и да ги открих много по-късно в живота си. Като малка не разбирах защо у дома възрастните се "избиват" за последното парче баклава, когато има торта, но вече и аз съм част от клуба. Ако сте и от пиячите на бира, има нещо невероятно в комбинацията на бира и сиропирани сладкиши - горчивината й убива прекалената сладост и мога да ви кажа, че като нищо може да ме видите да се хиля като зелка след няколко "тулумби"



Тъй като всяко време е подходящо за вкусен десерт, тази сряда ви каня да си спретнете един гръцки пай с крем.  Галактобуреко е познат още от османската империя. Името значи "млечен бюрек" и представлява вкусен крем от грис, между пластове точени тънки кори.

Десертът е чудесен за летните месеци, тъй като е най-вкусен добре изстуден.



Необходими продукти:
14 броя кори за баница
1, 5 литра прясно мляко
200 г грис София мел
150 г захар
4 яйца
2 жълтъка
1 ванилия
кората на един лимон
250 г масло

Сироп:
700 г захар
500 мл вода
2 резена лимон
1 пръчка канела  (по желание)

След като се убедихте, че в съставките няма нищо изискващо и ако се навихте да го приготвите, вижте и пълната рецепта, която е поместена ТУК ( НАТИСНИ ТУК) !!

                               
Ще се постарая да кача и останалите рецепти, които приготвих за рубриката по този начин, така че да може да ги виждате и от блога и да имат пряк път до тях :)

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...