четвъртък, 7 май 2020 г.

Известната торта за бебета и малки деца / How to make baby cake - Smash cake recipe


Не мога да повярвам, че най-сетне реализирам тази отдавна запланувана, желана, обещана и чакана от приятели, читатели и кой ли не рецепта. През годините не малко пъти са ме питали за рецепта, подходяща за първата годинка на бебето - без захар, без алергени, подходяща за хапване от бебчовците, но и да бъде достатъчно празнична за отбелязването на този така важен и вълнуващ момент. 
Цял племенник ми се роди от тогава, който вече ще направи 4 годинки, а леля му още отлага тази публикация, But no more!!! Тя е тук и може би няма да бъде най-търсената торта в блога и може би няма да ми донесе Viral статус ( освен ако всички мами, не я споделят), но истината е, че се стремя да изпълнявам желанията на всички мои читатели - колкото и голяма да всяка отделна група.

 С всеки един ден някой бебчо става на 1 и ще покаже цифрата с пухкавото си пръстчета, а видя ли тази гледка от чревоугодник се превръщам в човекоядец, защото не може да ми кажете, че сладките бебета не ви карат да ги изядете. Толкова са бузести и миришат на прегръдки(е, не винаги) 
Не, не ме тресе baby fever, но подкокоросвам сестра ми, ако може да "опече" второ, защото да бъдеш леля е просто страхотно :) 


Днешната торта вярвам, че се хареса на мамите по ред причини, и може да я използвате не само за този, ами и следващите рождени дни, а украсата сведох до минимум, защото всички знаем колко са ангажирани мамите и а не бива да вдигаме летвата толкова високо още първата годинка. За сметка на това заложих на готова декорация от любимото си магазинче Reia.bg, от където закупих тази страхотна парти украса, която може би е повече за baby showеr, но пък защо не - тъкмо рецептата ще е с един куршум, два заека. Украсата е на шведската фирма Jabadabado, и за разлика от тези в левчето е много по-плътна и качествена. 


Тортичката пък направих с пълнозърнестото брашно на София мел, защото проучвайки въпроса за този тип торти се оказа, че пълнозърнестото брашно е най-предпочитания вариант. И преди да преминем към рецептата, знаете ли че този вид торти си имат име - казват се smash cake :)

Но ето и рецептата: 


Необходими продукти: 
1 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер
 1 1/2 ч.ч. банани пюре ( около 3 бр)
3 яйца леко разбити
1 ванилия
1/4 ч.ч. кокосов масло или краве масло ( леко разтопено)
1/4 ч.ч. кленов сироп или агаве сироп

за крема:
300 г безсолно крема сирене/ маскарпоне
150 мл хубава истинска животинска сметана  
подсладете с агаве. кленов сироп или пък само плодове


1 ч.ч= 200 мл


Както казах пълнозърнестото брашно е предпочитано в този вид рецепти, а аз мога да ви препоръчам да използвате и някои от Био линията на София мел. Може да сложите само чаша и половина брашно и още половин чаша кокосово брашно или стърготини,ако искате да има още по-тропически и лек вкус.
На мен и в този най-семпъл вариант ми хареса. В рецептата може да използвате чудесно и стари и потъмнели банани, които покрай децата често се 
намират. 
В купа слагаме първо сухите съставки, после подсладителя ( агаве/ кленов сироп, и ако е за малко по-големи деца, които вече са хапвали може и мед, но както знаете той не е препоръчителен за малките деца поне до една годинка) 


Прибавяме после леко разбитите яйца, най-добре домашни, 


и пюрето от банани. Прибавяме и леко разтопената мазнина, като вие може да изберете дали да заложите на растителна или животинска, но най-важното е да бъде с естествен и качествен произход. 


Разпределяме сместа в две тавички с диаметър от 20 см  и пъхаме да се пече на 180 градуса за около 30 минути. 


Блатовете са плътни, ароматни, но и не са глетави - излиза суха клечка :) Оставяме ги да се охладят.


Кремът е много лек и лесен - просто разбиваме малко млечна сметана на сняг и прибавяме домашно/ био или пък качествено крема сирене, което само да предаде свежест на тортата и вид на празничност. Подсладете го с малко сироп от агаве или пък добавете парченца плод :) 


Тъй като украсата ами бе достатъчно крещяща заложих на семпла naked cake, но според мен се получи ефект WOW колкото и скромна да е. Вярвам,че малките детски очички ще бъдат толкова развълнувани от празничността на тортата,



 

Никога няма да сбъркате да украсите торта с плодчета, а за децата - това е най-добрия вариант!
Ето отново и отново информация за украсата тук, а тук може да разгледате и останалите парти артикули


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!








неделя, 3 май 2020 г.

Много шоколадов веган и безглутенов тарт / Vegan & Gluten-Free Chocolate Pie


Стремя се да правя статиите си така, че да са актуални с всяка година, но тази е толкаво извънредна и откачена, че искам-  не искам, все ще трябва да я отчетем някакси. 

След като намекват, че извънредното положение в страната може да приключи по-рано ( ако четеш това от бъдещето, годината е 2020-та),  така се развълнувах, тъй като чаках този момент, а ето че въобще не съм готова.  Така бях отпуснала положението, че вече нито диета спазвах, а наместо ударна доза витамини за превенция използвах само "любимата ни социална дистанция". 


Да се изложим изведнъж на силно слънце, контакти с хора и огромни дози сладолед е не само жадувано от нас, но и твърде рязко.  
Затова аз реших, че най-добре е бавно и плавно да преминем в предишното си русло. Не мога изведнъж да се отърва от глада за шоколад, но мога да го заместя с нещо по- полезно. 

Температурите ще се покачват и студената бира ще изглежда все по-апетитна отколкото горещия чай, затова пък има и студен чай и  като казвам студен чай нямам предвид онези захарни концентрати от магазина, които носят само такова име. 



Знаете, че от известно време съм посланик на Verve, защото джинджифилът и здравето вървят ръка за ръка!
За човек като мен, който обича да си похапва от всичко, добре е в менюто му да има полезни неща за да балансира останалите. 

След като последните месеци си пийвах от богатия им асортимент от топли чайчета с джинджифил, дойде време да ви покажа и тяхната алтернатива за топлите дни. Да пиеш топло в топъл ден всъщност е много полезно, но и на това ще наблегна в някоя от следващите си публикации. Сега иска да ви покая да опитате тези вкусни, разхлаждащи и вкусни студени чайове, подсладени само с медец и произведени чрез класическо запарване – както приготвяш своя чай у дома :)


Освен това те са приготвени само от специално подбрани билки и подправки с доказани полезни свойства, без захар, синтетични и преработени подсладители, без консерванти, изкуствени оцветители и аромати и един от моите любими елементи - бутилирани в 100 % безвредни и рециклируеми стъклени бутилки!

Не, това не е скрита, а доста явна реклама, но знаете, че обичам да заставам зад идеи, които намирам за близки до мен. Обичам и да комбинирам напитките си с някакъв неустоим десерт като днешния, за който също ще кажа няколко думи, а после ще ви покажа как лесно да си го приготвите :) 


Отдавна му бях хвърлила око, но не знам защо като видя някакви сурови, веган, безглутенови десерти все си мисля, че ще ми излязат скъпо или пък че няма да ги одобрят у дома. Ако и вие сте така, започнете с тази рецепта, защото няма грешка. Рецептата става за има няма 15 минути, а текстурата на плънката е толкова свежа и кремообразна, че се чудиш шоколад ли ядеш,сладолед ли ядеш. Меката коричка от ядки пък е наситено шоколадова и за разлика от други основи за тартове и пайове не се рони, а е също толкова вкусна.  


Необходими продукти: 
1 1/2 ч.ч. сурови ядки ( лешници, бадеми, орехи)
1/3 ч.ч. неподсладено  какао
1 ч.ч. фурми без костилка
300 г шоколад ( веган, най-добре тъмен)
340 г кокосова сметана

1 ч.ч = 200 мл

Аз сложих микс от ядки, каквито имах у дома - сурови бадеми и лешници. Може да добавите и орехи, но с лешници е най-вкусно, тъй като засилват най-вече шоколадовия вкус познат ни от Нутелата например :) 

Смиламе ги на чопъра.


След това добавяме какаото и фурмите, които предварително сме нарязали на парчета и накиснали за около 10-15 минути във вряла вода. Те трябва да бъдат и леко отцедени. 

                             

Готовата смес има текстурата на паста и с лекота може да я притиснете и оформите по дъното на форма за тарт / пай. Аз имах порцеланова такава, но тъй като не се маха дъното, сложих първоначалото  стреч фолио отдолу, за да мога после по-лесно да я извадя, щом стегне. Не исках да рискувам и да залепне твърде много по стените на съда, затова я направих така, че хем да има форма, хем да не лепне. 

Прибираме в хладилника или най-добре фризера да стегне за около 10 минути. 


Заемаме се през това време с крема. За целта разтопяваме шоколада на водна баня или микровълнова, а през това време сипваме кокосовата сметана в миксера и разбиваме. (Кокосовата сметана се продава на много места в по-големите вериги, и се предлага в консерва) 

                             

Прибавяме постепенно и от разтопения шоколад, докато получим хубава хубав крем. 
В зависимост колко е сладък шоколад, толкова сладък ще бъде и крема. 
Изсипваме го в във изстудения пай и пъхаме отново на студено в хладилника. 


След около 15-20  минути паят вече е стегнал и може да го повдигнете с две ръце и да махнете стреч фолиото Поставете го отново във формичката.



С ръка на сърцето си мога да кажа, че няма нищо по-хубаво от това да ядеш вкусен десерт и да не изпитваш вина.


Опитах го с всички видове чай -
С джинджифил и мед и лимон, 
С джинджифил , праскова и хибискус и 
С джинджифил мента и бъз...ами с всички си върви идеално! 


Толкова е свеж, лек, въздушен, не натрапчиво сладък, а кремът е идеална комбинация между мус и течен шоколад.


Радвам се, че мога да ви предлагам и вегански и безглутенови десерти, без да изглеждат твърде изискващи и трудоемки.


Чайчета пък могат да ви послужат за имуностимулант и бустер, от какъвто определено имаме нужда. Различните видове ще ви помогнат при преумора, стомашен дискомфорт, намалена концентрация, простудни заболявания, нервност и други.


Ах, че апетитна хапка! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!





неделя, 26 април 2020 г.

Ризото с лимец и аспержи / Еinkorn risotto with roasted asparagus ( Vegan, gluten-free)


По това време на годината с Ваничка обичахме да си правим един ден само по ресторанти - хапваме салата на ново място, после пием кафе в друго заведение, което сме набелязали, после отивахме в някой магазин за козметика да си купим някоя помада, хайде и на следобедно хапване в някое китно заведение и темата беше приемно здраволсовна. 

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να συναντάμε τις φίλες μας για να ...
Какво ли не обикаляхме по София и то не бяха веган кюфтенца, смутита и био магазинчета, което ни караше да се чувстваме толкова отговорни към себе си и света. Друг е въпросът, че вечерта прекарвахме в някой метъл бар, където също наблягахме на веган продукти от ечемик, малц, и картофи но в алкохолен вариант. 

Но нека да продължим със здравословната тема, защото истината е, че както се забелязва и в блога с годините ми става все по-любима. Признавам си, никога няма да ми писнат десертите, но дори и любимата ми торта не предизвиква в мен вълнение, колкото това да сътворя нещо вкусно със съвсем нови и различни продукти. Още повече, че като го ям да не чувствам вина, защото е част от балансираното хранене. 

Днешната рецепта е точно такава. Все още не мога да се върна на пълен режим на диета, макар да се опитвам през ден честно казано. Затова и реших, че докато карантината трае, поне да се опитам да поставя основите й с ястия, които са здравословни, супер вкусни и определено ще се отразят добре на организма ми. 


Звездата на днешното ястие  Лимецът. Готвила съм вече с  него ТУК и ТУК и след като от магазин Зелен решиха да ме предизвикат с още една рецепта за лимец, знаех какво точно ще приготвя без да се замисля. Любимото си ризото с лимец. 

Предизвикам ви и вас да го опитате, защото обещавам ви, ще се почуствате в пет-звезден ресторант и леко ще разтърси основите ви дали ризотото с ориз всъщност е най-вкусното? 


В рецептата присъстват още любимите ми аспержи, веган-пармезан ( направо съм изумена как е направен, абсолютен вкус на пармезан), лешници и още куп вкусотийки, които си набавих от магазин Зелен

Ще сложа линкове към описанието на продуктите за да може да цъкнете :) върху тях и да видите грамажи, съставки и друга важна за вас информация и да не се се налага да ги описвам в статията. Този път уцелих в десетата и няма продукт, който да се е изложил :) Но да се върнем към лимеца и тази красота в чинийка: 


Необходими продукти: 
1-2 скилидки чесън
200 г аспержи

 По рецепта е хубаво да пуснем лимеца на един -два импулса на кухненски робот, за да се раздроби леко. Моят обаче е твърде "паянтов" и нищо такова не се случи. За щастие ястието стана и така и може би, ако го начупите ще се приготви една идея по-бързо, но не е задължителен елемент. 


Следващата стъпка да разтворим две кубчета ( може и едно и половина, за да не е толкова солен) от бульона в литър вода. Прибавяме и нарязани на ситно чесън за да го ароматизираме. За първи път опитах такъв бульон и наистина ми харесва. Заклевам се виждат се цели парченца зеленчуци щом го разтворите :) 

                           

 Загряваме малко зехтин в тиган на котлона, 


и прибавяме лимеца. Разбъркваме го 3-4 минути, докато пусне аромата си и започваме да прибавяме черпак по черпак от бульона. Започваме с един черпак, като намаляваме температурата на по-слабо до средна степен. Моята беше на 3-4 от общо.

Едва след като лимецът поеме целия бульон, тогава слагаме втория черпак. 
Процесът е по-бавен, отнема около 40 минути, затова аз си направих и един веган десерт в същото време, но за него в друга публикация ;)  

                            

Използваме времето също и да запечем аспержите и лешниците във фурната. 

 За целта почистваме аспержите  от дебелите стволчета, измиваме ги, като нарязваме две от тях на дребно, а други оставяме цели. Измиваме и лешниците и ги слагаме до тях. Слагаме пръска зехтин на аспержите, а на лешниците - щипка сол. 


Печем във фурната на 200 градуса за около 10 минути. аспержите трябва да са още ярко зелени и леко хрупкави. 

През това време рендосваме и пармезана. Наистина ме впечатли тази чудесия- и на вкус и на текстура го докарва. Най-интересно ми беше дали има същите свойства и ще се разтопи в ризотото както трябва. 


След като лимеца омекна и се посвари, накрая прибавих и пармезана към него. 


Стана идеално! Той се разтопи, стана една супер ароматна каша, а към самото ризото добавих нарязаните аспержи,които вече бяха изпечени охладени. 


Поднасяме в чиния като отгоре поставяме целите аспержи, малко нарязани печени лешници и още шипка от пармезана.


Ако и вие като мен като отидете на ресторант се пулите в менюто и накрая все пак винаги избирате ризото, тази рецепта е за вас. Толкова вкусно, креместо, а свежите аспержи и ядките просто го правят незабравимо. Нищо чудно сега да го включат и в менюто на ресторантите :) 

Дали от бульона или от пармезана, ястието стана една идея по-солено за мен, затова го опитвайте и добавете вода ако е така или просто по-малко от пармезана. И все пак, аз съм човек, който консумира доста малко сол и половинката често посяга към солницата за моите ястия :) Аз обаче да си кажа всичко, защото как да съм ви максимално полезна, ако премълчавам нещо ?! 


 Направих ястието във веган вариант, но вие може да използвате и истински пармезан, а искам да уточня, че макар лимецът да съдържа глутен, той всъщност е добър за хората с глутенова непоносимост, тъй като е в много по-ниски количества. Освен това протеинът, който влиза в състава на зърното - глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от цьолиакия. 


Надявам се с днешната ми рецепта да съм ви дала не само храна за размисъл, но и харна за душата и стомаха, Още хубаво настроение, желание за експериментиране и най-вече стимул да си спретнем нещо по-здравословно и щадящо природата :)  


Ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...