четвъртък, 29 март 2018 г.

Солена картофена торта "Пролет" / Savory salad cake with potatoes


От много време исках да направя солена торта, но все не можех да си довърша идеята в главата. Разбира се в нета има различни варианти на такива торти, но ако трябва да съм честна, нито една не ми е била толкова апетитна, че да си кажа - струва си да се опита. Или ще е тип сандвич - малко по-суха, или с някакви неща, така че хлябът да прогизне, или пък нещо друго, дето няма да ми е по вкуса. 
И като всяко нещо, решавам, че ако искаш да е както трябва, трябва да си го направиш сам. Сега, когато на фона отново се задават празници и ще искам да се представя добре, знам, че ще поднеса идеалната солена торта, изцяло измислена от мен като вкус и вдъхновена от много източници на вид, но единствена по рода си в тази форма :) Една кокетна, красива, пъстра, пролетна и неописуемо вкусна солена торта с картофи.


Създадох я в три пласта от три различни видове картофени салатки, разделени с новия ми любим продукт (арабските питки, които помните от Благоевградската торта тук). Те омекват, но не стават клисави, а пък са и лесни за разрязване. 
Самата торта пък е стабилна, без да е необходимо да се добавят желатини, да се пече и какво ли още не. 
След като я споделих с аудиторията, нямаше човек, който да не се влюби и я описаха като идеална за чинийка, ракийка, мезенце и основно, следобедна закуска и просто лек обяд. А бе, истински шедьовър! 



Благодаря на Bonduelle, че ме вдъхновиха да създам тази вкусотия на прага между два сезона - пролетта и зимата. Точно по този повод, реших да използвам зеленчуци от консерва, които едва ли има някой, който да не ползва или да не пази от зимата. Те обаче не са само за тогава, а ето как може да ги превърнете в нещо свежо и много пролетно. 



Актуализация 2019-та година: Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм в пет категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:



Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

 

И така, ето и самата рецепта:
1- 1.5 кг картофи
4 бр. арабски питки 
1 бр. морков
1 шепа магданоз
2 с.л. майонеза
100 г сирене
250 г кашкавал
50 г масло
черен пипер
олио
сол

за украсата:
100 г заквасена сметана
200 г крема сирене
зеленчуци: (магданоз, репички, моркови, маслини, чери домати)
1 яйце

Започваме като измиваме, обелваме и нарязваме картофите на средно големи парчета. Обливаме с вода, слагаме супена лъжица - две олио и щипка сол и оставяме да се сварят. Времето за варене ще е различно в зависимост от големината на парчетата и сорта на картофите, но щом са нарязани ще станат по-бързо. 
Отцеждаме водата, като аз винаги я запазвам за кратко, тъй като може да ми потрябва, ако случайно направя пюрето твърде сухо.
Започвам да мачкам картофите като добавям маслото и черен пипер на вкус. Може да добавите от картофената вода или още сол, ако е необходимо.

                     

Разделям пюрето на три части, като на котлона слагам да се загрее тиган, с една чаена лъжичка мазнина. Запичам за кратко арабската питка от двете страни, колкото да омекне и да се ароматизира.
Слагам на дъното на форма за торта с падащи стени с диаметър 20 см. 
Върху нея разпределям първата част от картофите, към които съм прибавила настъргания морков, натрошеното сирене и 1/3 до 1/2 от цвеклото (отцедено) от консервата. Не слагам цялата консерва, тъй като цвеклото има доминиращ вкус и не искам да е твърде натрапчиво. Разбърквам хубаво и нанасям равномерно върху хлебчето. Поставям втора питка, която също съм запекла.

                         

Втория пласт от пюрето е с грах, като прибавям още две супени лъжици майонеза и шепа кълцан магданоз за свежест.
Слагаме трета питка и разпределяме последния пласт. Той е от останалото пюре, консервата отцедена царевица и 150 г рендосан кашкавал.

                           

Завършваме с последната затоплена питка. Пъхаме в хладилника да стегне за няколко часа. След това изваждаме от формата и измазваме с крем.

                            

Кремът е от кремата сирене и заквасената сметана, като измазваме като обикновена торта.
Украсявам отстрани с малки листенца магданоз, а отгоре - с рендосан кашкавал, зеленчуците и едно сварено яйце.


Тортичката се реже без проблеми, а всеки пласт е едно пъстро и вкусно удоволствие!


Три вида солени картофени салатки, пухкава глазура от сирена и украса от свежи зеленчуци - те правят тази рецепта уникално съчетание на пресни и готвени продукти!


Украсете празничната си трапеза с тази красота, а защо не и без повод. Ако пък познавате човек, който не обича сладки неща, а има рожден ден - може да го изненадате и с тази торта!


Оставям ви да си напълните очите, а аз - отивам да си хапна!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 26 март 2018 г.

Сладки "Зайчета" / Rabbit cookies


Тъкмо си мислех, че няма да я паля вече тая камина, но ето че пак ме хващате да мъкна дърва от терасата с досада. Няколко дена пусках само радиатора, защото оптимистът в мен реши, че утрешният ден ще е по-топъл, но това не стана, а когато после получих сметката за тока, песимистът мен събуди садиста в мен и стана страшно! Доста натоварена седмица имах и не ми бе никак лесно да се фокусирам върху хубавите неща, колкото и да се стараех. 

Така например, вървейки за работа сутрин, нарочно пресичам от другата страна на задната уличка за да мина под едно красиво разцъфнало дърво и да му се полюбувам. Обичайно вятъра подухва и върху мен се поръсват малки, красиви венчелистчета. На следващия ден като станах обаче бе завалял такъв сняг, че се чудих колко дълго съм спала. По-късното, минавайки под същото дърво видях, че е цялото покрито от сняг и ми стана толкова тягостно. Защо не идва тази пролет! Не вижда ли как се нуждаем от нея?! 
Почти всеки, който срещах мрънкаше за времето и сякаш усмивката му зависеше от Емо Чолаков. За капак на всичко, в петък ме заболя и гърло и съвсем се отчаях. Легнах си да спя, пускайки си едно от любимите ми неща за гледане за унасяне, а именно някаква документалка за космоса, галактиките, планетите, като този път бе за създаването на планетата Земя. Определено планетата ни е видяла къде къде по-лошо време и реших, че усмивката ми не може да зависи от това сега. На следващия ден реших да се захвана с пролетни приготовления, а тя, като всяка стойностна дама, ще реши кога е готова да дойде. Аз ще съм тук и ще я посрещна с усмивка! Тъй като нямах много глас за говорене и енергия за изразходване, реших да се заема с нещо изключително разтоварващо и спокойно, а именно направата на малко вкусни, домашни празнични бисквитки, с които да напълня бурканите за сладки.

Освен, че стават много лесно, декорирането на бисквити е една чудесна терапия за всеки от нас, който има нужда да спре времето за малко. Сядаш на удобна масичка, пускаш си приятна музика (или в моя случай няколко серии на любимия си комедиен сериал) и почваш да си украсяваш, гледайки как под пръстите ти започват да изникват малки, сладки творения, носещи невероятен заряд.
Първата партида бяха за тези сладурести и дундурести зайчета, които стават много лесно и не ви трябват особени умения в декорирането на бисквити. Самата аз не съм много умела в тази част, но смятам, че главната идея я постигнах.


Сега ще ви покажа как да ги направите и вие, но преди това ще ви помоля да ми подарите още по-голяма усмивка, като ме подкрепите с гласа си в тазгодишните награди на Блоговодител.
Тази година съм номинирана в четири категории, с ваша помощ и подкрепа - догодина може и повече ;) , но ето кои са сега:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря от сърце на всеки, който ще го направи, защото вашата подкрепа значи много за мен и ме вдъхновява да продължа напред да създавам, изнамирам и споделям все така добри и подробни рецепти! 

А ето и днешната:


Базова рецепта за бисквити с айсинг:
Около 3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. фина захар
щипка сол
250 г масло
2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1 яйце

( есенция по желание - масло, ванилия, бадем и т.н) 

Започваме като в подходящ съд смесвам всички съставки, които са на стайна температура. Получаваме меко, нелепнещо тесто, за което може да прибавим още брашно, ако е необходимо. 
Този вид тесто не е необходимо да се охлажда и може да работите директно с него. Разточете леко на не много тънък лист и с помощта на формичка за сладки изрежете фигурки. Аз използвах такава във формата на яйце.

                             

Готовите сладки редим в тава с хартия за печене на дъното на разстояние една от друга. Печем на 170 градуса за 6-8 минути. ( Или докато крайчетата им започнат да порозовяват)
Оставете сладките леко да се охладят преди да ги извадите, тъй като докато са топли са още крехки и чупливи. 

                           

Приготвяме айсинг за декорация като разбиваме един белтък с около една чаена чаша пудра захар на крем, прибавяйки и малко лимонов сок. Започваме да прибавям постепенно още пудра захар или лимонов сок, постигайки наситен бял цвят и консистенцията на бял сос, който е подходящ за шприцоване, но леко се точи.
Оцветяваме част от него в различни цветове, като с белия правим основното покриване на бисквитите.
Слагаме част от айсинга в празен пош за еднократна употреба и само изрязваме връхчето съвсем малко, така че да получим малък отвор. (Не ползвам накрайник, тъй като ако пудрата захар не е много фина, често се получават задръствания.)
Правим първо очертанията на бисквитката, а после запълваме. Оставяме да изсъхнат.

                             

Едва след това правим топчица за опашчица и ушички от розов айсинг. Очичките може да направите и с малко шоколадов ганаш или разбира се - черен айсинг.


От тази доза излизат доста бисквити ( около 80 бр), но разбира се зависи и от големината им. Аз използвах половината тесто за друг вид бисквити, които ще ви покажа съвсем скоро.

А дотогава...почерпете се с тези малки скокливковци и нека ви донесат усмивка..и малко пролет!

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 21 март 2018 г.

Веган кюфтета от червена леща и булгур / Red lentil and bulgur patties



Помните ли, че ви обещах тази рецепта за постните/веган вкусни кюфтенца от леща и булгур на моя приятел Давидко? И да сте пропуснали, не е голяма беда, защото важното е, че може да видите рецептата сега и да разберете защо толкова ми харесва. Не само защото са пости (макар и малко да остана още), но аз съм голям лещоман и ако имаше нещо с лъжица, което да ядях като малка, то това бе само леща-гореща. Ние, българите, и кюфтетата само с месо свързваме, но ето че светът стана по-шарен и все повече нови идеи и вкусове навлизат в нашата кухня. Тази рецепта нахлу в моята като Давидко в магазин за бири - с гръм и трясък! Влюбих се веднага във вкуса им, защото, за разлика от традиционните кюфтета, няма шанс да ти стане тежко, полезни са, засищащи, а може да си ги хапваш с ръка, без да се притесняваш от мазнина.
Точно бях решила да споделя тази рецепта в блога, за да се подсигуря, че и правнуците ми ще имат рецептата записана, и от Магазин Зелен ми изпратиха ей тази кошница с вкусотии:


Подаръкът им е в знак на техния проект "Вкусно и полезно", с който целят да покажат, че здрвословното може да бъде и много вкусно! 
В кошницата видях два от необходимите ми продукти и си казах, че е знак от съдбата или знак Божи (зависи в какво вярвате), но определено на някой му се ядяха вкусните лещени кюфтенца.
А ето как ги приготвих :) 


Необходими продукти:
200 г булгур
2 с.л. домашна едра лютеница 
1 печена чушка
1 малка глава лук
1 морков
2-3 с.л. кълцан магданоз
лют пипер
сол
олио
галета 

Супер лесна рецепта - казвам ви!
Сложих на двата котлона да се сварят по отделно лещата и булгура, като станаха за доста бързо време - булгурът - за около 15, а лещата - 20-30 минути. Отцедих и смесих в купа.

                      

"В купата прибавяме задушения лук, рендосания морков, нарязаната на ситно червена печена чушка и лютеницата."- пише Давидко :)

Аз се изхитрих съвсем, защото вместо лютеница, добавих зимнина, в която имаше и лук, домати, морков и печена чушка. От свежите неща добавих само наситнения магданоз.
Овкусих с малко подправки, като аз обичам люто и не пропуснах и щипка лют червен пипер.
От тази смес оформяме кюфтенца, които овалваме в галета.

                             

Редя в тава, застлана с хартия за печене, а отгоре съвсем леко поръсвам с олио.
Пека на 180 градуса за около 20-30 минути.


От мен едва ли ще стане веган или пък постещ в скоро време, но според мен е важно човек да се храни разнообразно, защото само ако хапваш достатъчно редовно полезна и питателна храна, може да си позволиш да се поглезиш със сладкиши и меса. Същото е и с акъла - само ако си натрупал достатъчно акъл, може да си позволиш да загубиш някоя и друга мозъчна клетка от пиене, но уви, ако не си си свършил работата - по-добре стой настрана от него :) 
Слава Богу, никога не е късно да се учим на нови неща, затова тази рецепта ще ви бъде полезна - хем да опитате нещо ново, хем да разнообразите добре познатите ви рецепти с леща. Скоро постите свършват и ще имате възможност да се наядете на месце.


Това от мен за днес, приятели, а ако моята житейска философия, личност, блог и рецепти ви допадат, не пропускайте да ме подкрепите с гласа си в категориите, в които съм номинирана тази година в наградите на Блоговодител, а те са четири:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря от сърце на всеки, който ще го направи, защото вашата подкрепа значи много за мен и ме вдъхновява да продължа напред да създавам, изнамирам и споделям все така добри и подробни рецепти! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...