понеделник, 26 март 2018 г.

Сладки "Зайчета" / Rabbit cookies


Тъкмо си мислех, че няма да я паля вече тая камина, но ето че пак ме хващате да мъкна дърва от терасата с досада. Няколко дена пусках само радиатора, защото оптимистът в мен реши, че утрешният ден ще е по-топъл, но това не стана, а когато после получих сметката за тока, песимистът мен събуди садиста в мен и стана страшно! Доста натоварена седмица имах и не ми бе никак лесно да се фокусирам върху хубавите неща, колкото и да се стараех. 

Така например, вървейки за работа сутрин, нарочно пресичам от другата страна на задната уличка за да мина под едно красиво разцъфнало дърво и да му се полюбувам. Обичайно вятъра подухва и върху мен се поръсват малки, красиви венчелистчета. На следващия ден като станах обаче бе завалял такъв сняг, че се чудих колко дълго съм спала. По-късното, минавайки под същото дърво видях, че е цялото покрито от сняг и ми стана толкова тягостно. Защо не идва тази пролет! Не вижда ли как се нуждаем от нея?! 
Почти всеки, който срещах мрънкаше за времето и сякаш усмивката му зависеше от Емо Чолаков. За капак на всичко, в петък ме заболя и гърло и съвсем се отчаях. Легнах си да спя, пускайки си едно от любимите ми неща за гледане за унасяне, а именно някаква документалка за космоса, галактиките, планетите, като този път бе за създаването на планетата Земя. Определено планетата ни е видяла къде къде по-лошо време и реших, че усмивката ми не може да зависи от това сега. На следващия ден реших да се захвана с пролетни приготовления, а тя, като всяка стойностна дама, ще реши кога е готова да дойде. Аз ще съм тук и ще я посрещна с усмивка! Тъй като нямах много глас за говорене и енергия за изразходване, реших да се заема с нещо изключително разтоварващо и спокойно, а именно направата на малко вкусни, домашни празнични бисквитки, с които да напълня бурканите за сладки.

Освен, че стават много лесно, декорирането на бисквити е една чудесна терапия за всеки от нас, който има нужда да спре времето за малко. Сядаш на удобна масичка, пускаш си приятна музика (или в моя случай няколко серии на любимия си комедиен сериал) и почваш да си украсяваш, гледайки как под пръстите ти започват да изникват малки, сладки творения, носещи невероятен заряд.
Първата партида бяха за тези сладурести и дундурести зайчета, които стават много лесно и не ви трябват особени умения в декорирането на бисквити. Самата аз не съм много умела в тази част, но смятам, че главната идея я постигнах.


Сега ще ви покажа как да ги направите и вие, но преди това ще ви помоля да ми подарите още по-голяма усмивка, като ме подкрепите с гласа си в тазгодишните награди на Блоговодител.
Тази година съм номинирана в четири категории, с ваша помощ и подкрепа - догодина може и повече ;) , но ето кои са сега:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря от сърце на всеки, който ще го направи, защото вашата подкрепа значи много за мен и ме вдъхновява да продължа напред да създавам, изнамирам и споделям все така добри и подробни рецепти! 

А ето и днешната:


Базова рецепта за бисквити с айсинг:
Около 3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. фина захар
щипка сол
250 г масло
2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1 яйце

( есенция по желание - масло, ванилия, бадем и т.н) 

Започваме като в подходящ съд смесвам всички съставки, които са на стайна температура. Получаваме меко, нелепнещо тесто, за което може да прибавим още брашно, ако е необходимо. 
Този вид тесто не е необходимо да се охлажда и може да работите директно с него. Разточете леко на не много тънък лист и с помощта на формичка за сладки изрежете фигурки. Аз използвах такава във формата на яйце.

                             

Готовите сладки редим в тава с хартия за печене на дъното на разстояние една от друга. Печем на 170 градуса за 6-8 минути. ( Или докато крайчетата им започнат да порозовяват)
Оставете сладките леко да се охладят преди да ги извадите, тъй като докато са топли са още крехки и чупливи. 

                           

Приготвяме айсинг за декорация като разбиваме един белтък с около една чаена чаша пудра захар на крем, прибавяйки и малко лимонов сок. Започваме да прибавям постепенно още пудра захар или лимонов сок, постигайки наситен бял цвят и консистенцията на бял сос, който е подходящ за шприцоване, но леко се точи.
Оцветяваме част от него в различни цветове, като с белия правим основното покриване на бисквитите.
Слагаме част от айсинга в празен пош за еднократна употреба и само изрязваме връхчето съвсем малко, така че да получим малък отвор. (Не ползвам накрайник, тъй като ако пудрата захар не е много фина, често се получават задръствания.)
Правим първо очертанията на бисквитката, а после запълваме. Оставяме да изсъхнат.

                             

Едва след това правим топчица за опашчица и ушички от розов айсинг. Очичките може да направите и с малко шоколадов ганаш или разбира се - черен айсинг.


От тази доза излизат доста бисквити ( около 80 бр), но разбира се зависи и от големината им. Аз използвах половината тесто за друг вид бисквити, които ще ви покажа съвсем скоро.

А дотогава...почерпете се с тези малки скокливковци и нека ви донесат усмивка..и малко пролет!

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 21 март 2018 г.

Веган кюфтета от червена леща и булгур / Red lentil and bulgur patties



Помните ли, че ви обещах тази рецепта за постните/веган вкусни кюфтенца от леща и булгур на моя приятел Давидко? И да сте пропуснали, не е голяма беда, защото важното е, че може да видите рецептата сега и да разберете защо толкова ми харесва. Не само защото са пости (макар и малко да остана още), но аз съм голям лещоман и ако имаше нещо с лъжица, което да ядях като малка, то това бе само леща-гореща. Ние, българите, и кюфтетата само с месо свързваме, но ето че светът стана по-шарен и все повече нови идеи и вкусове навлизат в нашата кухня. Тази рецепта нахлу в моята като Давидко в магазин за бири - с гръм и трясък! Влюбих се веднага във вкуса им, защото, за разлика от традиционните кюфтета, няма шанс да ти стане тежко, полезни са, засищащи, а може да си ги хапваш с ръка, без да се притесняваш от мазнина.
Точно бях решила да споделя тази рецепта в блога, за да се подсигуря, че и правнуците ми ще имат рецептата записана, и от Магазин Зелен ми изпратиха ей тази кошница с вкусотии:


Подаръкът им е в знак на техния проект "Вкусно и полезно", с който целят да покажат, че здрвословното може да бъде и много вкусно! 
В кошницата видях два от необходимите ми продукти и си казах, че е знак от съдбата или знак Божи (зависи в какво вярвате), но определено на някой му се ядяха вкусните лещени кюфтенца.
А ето как ги приготвих :) 


Необходими продукти:
200 г булгур
2 с.л. домашна едра лютеница 
1 печена чушка
1 малка глава лук
1 морков
2-3 с.л. кълцан магданоз
лют пипер
сол
олио
галета 

Супер лесна рецепта - казвам ви!
Сложих на двата котлона да се сварят по отделно лещата и булгура, като станаха за доста бързо време - булгурът - за около 15, а лещата - 20-30 минути. Отцедих и смесих в купа.

                      

"В купата прибавяме задушения лук, рендосания морков, нарязаната на ситно червена печена чушка и лютеницата."- пише Давидко :)

Аз се изхитрих съвсем, защото вместо лютеница, добавих зимнина, в която имаше и лук, домати, морков и печена чушка. От свежите неща добавих само наситнения магданоз.
Овкусих с малко подправки, като аз обичам люто и не пропуснах и щипка лют червен пипер.
От тази смес оформяме кюфтенца, които овалваме в галета.

                             

Редя в тава, застлана с хартия за печене, а отгоре съвсем леко поръсвам с олио.
Пека на 180 градуса за около 20-30 минути.


От мен едва ли ще стане веган или пък постещ в скоро време, но според мен е важно човек да се храни разнообразно, защото само ако хапваш достатъчно редовно полезна и питателна храна, може да си позволиш да се поглезиш със сладкиши и меса. Същото е и с акъла - само ако си натрупал достатъчно акъл, може да си позволиш да загубиш някоя и друга мозъчна клетка от пиене, но уви, ако не си си свършил работата - по-добре стой настрана от него :) 
Слава Богу, никога не е късно да се учим на нови неща, затова тази рецепта ще ви бъде полезна - хем да опитате нещо ново, хем да разнообразите добре познатите ви рецепти с леща. Скоро постите свършват и ще имате възможност да се наядете на месце.


Това от мен за днес, приятели, а ако моята житейска философия, личност, блог и рецепти ви допадат, не пропускайте да ме подкрепите с гласа си в категориите, в които съм номинирана тази година в наградите на Блоговодител, а те са четири:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря от сърце на всеки, който ще го направи, защото вашата подкрепа значи много за мен и ме вдъхновява да продължа напред да създавам, изнамирам и споделям все така добри и подробни рецепти! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


понеделник, 19 март 2018 г.

Тайната на хубавите ореховки / Orehovki - bulgarian flourless walnut cookies


Много пъти съм правила ореховки и никога не ставаха като от магазина. Знам, че обикновено даваме за пример купечките неща, като нещо некачествено, но няма какво да се лъжем - понякога те са точно това, което ни изкушава и целта, която искаме да постигнем. Било то фрашканият с оцветители козунак, който е винаги на конци, или целувките, които винаги са обемни, но не и сухи, или пък точно те, ореховките, които са винаги лъскави, меки и с лепкава сърцевина (освен, ако не са престарели на някой прашлясал щанд).


Години наред съм правила ореховки - кога успешни, кога по-малко, но колкото и да се доближаваха почти-почти към търсената от мен текстура, все ми липсваше още нещо малко...докато не открих тази рецепта.
Смело мога да твърдя, че вече знам как се правят истинските ореховки и каква е тяхната тайна. 






В повечето стари класически рецепти белтъците се разбиват на сняг, както и при целувките. Аз обаче реших да използвам по-скоро моя начин от целувките, където загрявам белтъците и захарта на котлона (помните от моята рецепта тук), с тази разлика, че белтъците след това не се бият въобще. По-скоро имаме една ароматна, лепкава смес, която става чудесна за изпичане на идеалните ореховки. 
Те са точно такива - с лъскава и суха коричка, но мека и разтеглива сърцевина!


За още по-голямо удоволствие слепих някои две по две с маслен крем с пудра захар и буквално се върнах в първи клас. Реших, че няма да отлагам дълго, а ще споделя с вас и тази рецепта от старите бабини тефтери, като част от вече създадената от мен поредица. Актуализация 2019-та година: Затова и тази година съм номинирана и в тази категория за тазгодишните кулинарни награди, а ако на ви харесва да ви представям все така стъпка по стъпка, подробни и точни рецепти, моля да ме подкрепите с гласа си в следните категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/


Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


Но ето и самата рецепта:
100 г млени орехи
150 г захар
2 белтъка
1 с.л. царевично нишесте (брашно)
няколко капки лимонов сок
1 ванилия

Започвам като смилам на блендера орехите на ситно, може и на мелничка за ядки разбира се.


В тенджера слагам белтъците, половината от ядките и захарта и слагам на котлона. Почвам да разбърквам, докато захарта се разтвори напълно.


Всичко правя на умерена до ниска температура, тъй като искам сместа да се хомогенизира добре, но и белтъците да не се "сготвят". Първоначално ще бъде по-светла и течна, а впоследствие сместа ще става по-светла и ще се сгъсти като крем. Тогава я махаме от огъня.


Добавяме останалите орехи и лимоновия сок и разбъркваме добре.  


Накрая прибавяме нишестето и ванилията и смесваме отново. Оставете сместа леко да се охлади преди да печете, но не прекалено, тъй като ще се сгъсти при изстиване и ще ви е по-трудно.
  

Загребете по лъжичка от сместа и слагайте от нея върху хартия за печене, като оставяте разстояния между тях.


Печете на 160 градуса за около 15 минути.


Първата порция, която изпекох, станаха малко по-сухи (те бяха три-четири броя), тъй като сместа не беше много изстинала или ги препекох, но затова пък ги слепих с крем. 
От втората порция натам пък станаха рай :) 


Полезен съвет: Винаги, когато пека бисквити, слагам една-две в първата тава, само да преценя тестото - колко се разтича, колко време му трябва, дали трябва да намаля или увелича температурата. 
А между другото знаете ли, че има село в Молдова, което се казва Ореховка?


Съвсем се разсеях, но само ако знаете колко вкусотии съм ви подготвила за предстоящите празници, думите няма да ми стигнат, а знаете, че имам в излишък!
Затова грабвайте по една-две-пет сладки и бягайте на работа, че утре пак ще ви изкушавам с нещо изумително вкусно като днешната рецепта.

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/



п.п. И гласувайте! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...