сряда, 14 март 2018 г.

Бриош / Brioche


Тези дни толкова козунаци ми минаха през ръцете, а Великден дори още не е дошъл. Това не спира българина обаче да си прави генерална репетиция на яденето, което ще прави след по-малко от месец :)
Ех, голяма работа сме. И какво пък. Всеки народ си има проблемите - японците ги тресе през ден, норвежците ходят като вампури в тъмницата, на острова им брулят не само хълмовете, но и ги вали почти целогодишно, а нас, е, нас може много да ни тормозят, като е спорен въпроса, дали сами не се тормозим, но пък поне знаем как да си похапваме :) 

И така, подготвила съм ви толкова голям избор от вкусни рецепти, че в никакъв случай няма да ви кажа да затягате коланите, колкото и да се използва като израз точно за такъв случай. 

Аз ще ви кажа да слагате еластичните гащи, да зашиете една усмивка на лицето и да се насладите на пролетта, както и където ви свари. Мен например вчера ме валя дъжд, пече слънце, духа ме вятър, а и малко градушка намазах. 

 

Но все пак успявах да доловя песните на птичките и получаващите се все повече нюанси на зелено в храстите и тревичката около мен.  Дааа, пролетта определено идва и аз ще я посрещна с една чудесна, отрупана с вкусотии трапеза.
И докато във фейсбук групите почнаха вече да публикуват първите козунаци, то аз ще започна отдалече - с един бриош. Ако не сте правили козунак досега, съветвам ви да започнете с бриоша. Почти същото е, а е по-лесно за приготвяне и ще ви даде нужната увереност да продължите с козунаците.
Бриошът е вид сладък, френски хляб, който се получава с лекота на конци, без да има нужда да го тряскате сто пъти в масата. 


Сестра ми ме научи на него при едно от последните ми гостувания при нея и й обещах, че ще го направя и аз. Даже намерих същите черешки за украса в магазина и го счетох за знак от съдбата. Прибрах се и запретнах ръкави, а след около час на масата ми се охлаждаше вече ето тази красота. Ако искате и вие да го направите, вижте и самата рецепта:)


Необходими продукти:
200 мл прясно мляко
1/2 кубче жива (20 г) или пак. суха мая (7 г) 
10 мл портокалов ликьор/портокалова вода
3 яйца и един жълтък
70 г меко масло
60 г пудра захар ( мож и повече)
1-2 ванилии
щипка сол

За украса:
захаросани череши
бадеми
захар

Започваме като шупваме маята в леко затопленото мляко с една-две с.л. кристална захар.
През това време пресяваме брашното, а в купата на миксера разбиваме леко две яйца и един жълтък с пудрата захар и ликьора/портокаловата вода. Аз го направих с био сироп от рози, тъй като това имах за доизразходване. Добавяме маята.

                            

Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло. 

Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне.

                            

Слагаме го в леко намаслена с олио купа и покриваме с фолио. Слагаме във фурната на 50 градуса и оставяме да удвои обема си.

Когато е готово, изсипваме на плота и оформяме от топка на правоъгълник

                             

След това разделяме тестото на три фитила, които сплитаме на плитка не много стегнато. 
Пъхаме черешки в нея и оставяме да втаса на топло за около 30 минути.

                           

Преди печене намазваме бриоша с малко размито с мляко яйце и поръсваме щедро с кристална захар и бадеми.


Пъхаме да се пече във фурна на 180 градуса за около половин час, като, ако тръгне много да се запича, може да сложите лист фолио отгоре.


Никога не успявам да чакам сладкишите да се охладят напълно преди да ги нападна. Ароматът им е като наркотик, който не ми дава шанс да седна на място и да изчакам. Така и стана тук - бързо зарових пръсти и започнах да късам от горещата му сърцевина.


А отвътре едни конци.......и конци....та цели прежди :) 

            

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Усмихната седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 12 март 2018 г.

Пълнено пикантно пиле с картофи във фолио / Stuffed spicy chicken with potatoes


Такива хубави почивни дни се отвориха, че най-сетне "мрежата" остана празна и хората излязоха навън. След като и аз си намерих извинение да изляза още рано в събота, макар да нямах големи планове, но просто цялото ми тяло крещеше "слънце". И ето го и него, заедно с първите обещания за пролет, хубаво настроение и още повече светлина. И докато се усетим, ще дойде и Великден и пак ще се чудим какви софри ще слагаме, но засега е нещо като затишие пред буря и нека да си поотпочинем. 
В такива периоди е хубаво да имаме по-бързи и лесни вечери у дома, за да ни остава повече време за шетане навън. Знам, че всяка рецепта е полезна, а още по-полезна ще ви се стори тази, която направих с новото фолио на Fino. Едва ли има домакинство, което да не е ползвало продуктите им, а може би и сега имате у дома. Е, и аз съм така, затова и не ми бе никак трудно да се съглася да опитам новите им продукти и да споделя мнение. А то съвпада с рецептата и се изразява само в думите : "Впечатлена и очарована съм!"


Знаете, че често готвя с фолио, но едно от досадните му страни е, че залепва по хубавата кожа на месото и понякога може да развали фасона на цялото ястие.
Новото фолио на Fino 2 в 1 обаче e и също хартия за печене от едната страна, което го прави просто незаменимо. Идеално и за печене на картофи, тъй като те, колкото и да са лесни за готвене, доста често се случва да залепнат за тавата, така че страната с хартия за печене е идеална за това.
Като един истински авантюрист и изследовател реших да тествам теорията си като изпека с това магическо фолио цяло пълнено пиле върху легло от картофки.
Получи се чудесно, както може да видите от снимките. Установих и още една страна на продукта, която много ми хареса и това е, че тъй като е по-дебело, не се къса и може да сте сигурни, че едва ли ще ви се наложи да чистите тавата, а също може с лекота да преместите ястието от един съд в друг, без проблем! Какво повече?! Ето и самата рецепта:


Необходими продукти:
1 бр. пиле
5-6 чери домати
1 шепа крутони
1-2 скилидки чесън
3-4 големи картофа
2 с.л. масло
3 с.л. сладко-пикантен сос
подправки: сол, черен пипер, лют червен пипер, чубрица, див чесън сушен и др. по желание
олио
Още:
Fino - хартия за печене и алуминиево фолио 2в1

Като кажа бързо, значи наистина е бързо :) Нарязваме измитите картофи на шайби и ги редим в тавичка, в която сме сложили лист от фолио 2 в 1 на Fino, със страна - хартия за печене. Отгоре поръсваме от чубрицата, сушения див чесън и малко сол. Завършваме с една-две поръски олио върху тях.


Измитото пиле посоляваме с две щипки сол отвътре и пълним с няколко чери доматчета и шепа крутони, които имам винаги у дома, тъй като така употребявам стар хляб като ми остане. Много са трайни и са подходящи за всякакъв вид супа. И самите крутони овкусявам с подправки, в повечето случаи пикантни :) Прибавяме и пресования чесън.

                             

Слагаме пилето върху картофите и намазваме добре със соса. Сосът може да е всякакъв, какъвто имате, но е хубаво да съдържа захар, за да придобие пилето този красив карамелизиран цвят. Аз имах сладко-лют азиатски сос, но вие може да ползвате и сладко чили с манго или защо не сос барбекю.
Поръсвам отгоре щедро с червен лют пипер, черен пипер и сол и поставям няколко парченца масло.


Слагам още някое чери доматче в тавата и завивам хубаво с фолиото. Пъхам във фурната да се пече на 180 градуса до час.


Накрая само леко отвих фолиото за около две-три минути, колкото да хване коричката още повече цвят.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

                                                         Усмихната седмица, приятели! 





Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

четвъртък, 8 март 2018 г.

Десерт на божурчета / Mom`s Chocolate Syrup Cake


Помните ли как преди години ви споделих тази прекрасна рецепта за панакота с чия и кафе? А помните ли повода? Ако не, време е да си я припомните, защото поводът е същия. Осми март или невероятното постижение да бъдеш жена, буквално в която и да е било историческа епоха. 
Докато някои си мислеха, че нещата са се променили коренно за жените през последните години, светлината, която се хвърли върху добре познатите ни събития в една от най-привилегированите професионални сфери в света, показа, че това далеч не е така. Оказва се, че да бъдеш жена и в днешно време е най-опасната професия и си е направо екстремно преживяване. 
Ето защо сега, повече от всякога, имаме нужда да се похвалим, да се погрижим, да се подкрепим и да застанем една зад друга! 


Развитието на технологиите може да е улеснило част от задачите ни, феминистките процеси да са ни донесли права (които така и така би трябвало да имаме), но все пак някои неща си остават стари като света и дори сега всяка жена, излизайки навън за работа или среща, трябва да мисли като смесица от древногръцки философ и закоравял следовател от Скотланд ярд какво точно да облече, така че тоалетът й да подчертава нейната красота и да демонстрира уважение към себе си, да не бие на очи, но да не е невзрачна, да не е твърде предизвикателна, но да не прави впечатление на консервативна стара мома и всичко това, за да иде да купи хляб от Билата. (После се чудите защо ни отнема двойно повече време да се приготвим!)

Сигурна съм, че много от вас усещат натиска за всички тези изисквания, касаещи от външния ви вид, очакваното от вас поведение до тона на говорене, които просто сякаш са създадени, да ви поставят на място, в което душата ви не вирее. Но като всяко нещо и това има край!
Искрено вярвам, че равноправието, оценяването на красотата и нуждата от всеки пол, използването на силните и слабите им страни за създаването на едно по-добро бъдеще за всички нас е в собствените ни ръце. Именно ние, жените, сме силата, която може да наклони везните, ако само успеем да намерим гласа си и се преборим със скрупулите и страха от последствията на промяната, която така силно вътрешно желаем. 


За целта подкрепата и уважението една към друга е от изключително значение и затова смятам, че днешния празник е чудесен повод да демонстрираш такива. Сигурна съм, че много от нас ще заменят един празник на жената срещу целогодишно равноправие в професионалната сфера и заплащане, но тъй като засега няма такова предложение от господата, ще се възползваме да отбележим деня си. 

Аз бих искала да поздравя всяка една дама, млада или възрастна, майка, баба или просто забавна леля, която е допринесла със своя дух, колорит, трудолюбие, жизнерадостност и любов към пъстрата палитра в света. Жените имат тази магическа енергия, която поглъща всичката болка около тях и някак успяват да я превърнат в красота и радост.

Точно такава е и моята майка и макар вече да съм голямо "момиче", осми март си остава ден на мама. Помня как правех в училище сгънати от лист картички и писах своите пожелания с частично обърнати букви, които в 90 % в съдържанието си бяха ( "Честит осми март. Обичам те, мамо!"  със слънце в ъгъла) 


Ето защо, тази година реших да отбележа празника именно с един десерт на майка ми и много стара класика за сладкиш "Негърче". Тъй като не е никак политическо коректно, няма да използвам това име, а ще ви разкажа как и защо в нашата семейна книга с рецепти е записан като "Сладкиш на божурчета".

Майка ми приготвя този сладкиш от много години, но винаги го разрязва на малки, перфектни квадрати (ех, този математически мозък нейн, значи) и когато го сервира просто всяко квадратче е с размерите на хапка. Докато си се усетил, си омел половин тава и дебнеш никой да не гледа, да довършиш останалото. Тъй като името й е "Божурка", скоро след това десертът придоби това име, заради специфичното и точно нарязване на малки квадратчета. Е, аз не мога да ги докарам тези фини малки квадрати, затова ги направих по-големи, но затова пък ги украсих с цветчета, които да носят нейното нежно усещане.

Майка ми е най-прекрасната, фина и добра жена на света, носеща ухание на пролет и чувство за неземна топлина, а същевременно в нея гори най-смелото сърце и желание за шоколад, което съм виждала някога.
Каквото и хубаво да кажа за нея, няма да е достатъчно, но поне знам, че десертът ще е такъв. Ще стигне и за вас, ако решите да се почерпите, макар и виртуално, а вие обезателно го направете! 


Ето как да го направите:
2 ч.ч. брашно София мел Класик
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 1/2 ч.ч. захар
1 пак. бакпулвер
2-3 с.л. какао  
60 г масло

Заливка:
1/3 ч.ч. какао
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
60 г масло

Това е рецептата на мама, като тя ползва по половин пакетче (от 125 г) от маслото и за блата и заливката, но вие може да сложите и повече, ако искате да бъде още по-вкусно :)
Аз самата направих доза и половина, тъй като тавичката ми бе с по-големи размери (38 см х 25 см). За заливката обаче си спретнах направо двойна доза, защото обичам да има много шоколад (разбирайте - майка ми обича ;)) 

Започвам като разбивам яйцата и захарта на крем, след което добавям прясното мляко.

                     

В купа пресявам сухите съставки и след това ги добавям постепенно, бъркайки с миксера, добавяйки и от мекото масло.

                     

Изсипвам сместа в тава, в която съм сложила хартия за печене на дъното и леко съм намаслила с олио. 
Пъхам да се пече на 160-170 градуса за около половин час.
Готовия блат нарязвам на квадрати (Моят блат се беше поиздул в средата, затова докато беше още горещ, го притиснах леко с ръка, за да го изравня. Така заливката щеше да попие равномерно навсякъде. Внимавайте да не се изгорите все пак

                    

Докато се печеше блатът, направих заливката, като за целта в касерола сложих захарта, водата и какаото и маслото. Загряваме на котлона, докато се разтопят твърдите съставки и получа еднородна смес.

                        

Заливам със соса, като той ще попие чрез прорезите. Тъй като аз направих двойна доза, залях половината вечерта и другата половина на следващия ден, като само леко го загрях отново.


Исках да е малко по-гъст сосът, за да получи този шоколадов вид :) 


Може да заделите малка част и да сиропирате парчетата преди поднасяне ;) 

 

Украсих ги още с малко сметана, като нямах много време за изработка на цветчета, та това се получи. Не съм сигурна, че съм влюбена в резултата, но важното е, че мама го направи, а само това имаше значение тогава. Сега е важно и вие да го харесате и ще мога да спя спокойно :)

И така, преживяхте да стигнете и към края на днешната публикация. Знаете, че обичам да ви давам освен идеи за храна, така и храна за душата, затова и се надявам с моите думи да ви вдъхновявам не само за готвене, но и за различни видове прекрасни  жестове, които може да направим към близките си. За нов поглед към нещата и по-добро и позитивно настроение. Ако смятате, че върша тази работа добре и искате да подкрепите още една жена на днешния ден, може да го направите още сега :)

 

Моето и ваше любимо местенце Lussi's World Of Artcraft е номиниран тази година в цели четири категории в наградите на Blogovoditel!
Благодаря от все сърце за оказаната чест, а сега, както всяка година, ще помоля за вашите гласове и подкрепа, като гласувате за мен на kulinarninagradi.com.
Може да се впишете с фейсбук или една от другите опции и да гласувате за мен в следните категории:
- Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
- Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
- Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
- Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/


Ето как става това:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".


Благодаря на всеки, който ще отдели време и ще гласува за мен, тъй като тези награди са много важна оценка за труда ми, който влагам през годината, както и огледало на моите взаимоотношения с читателите, на които знаете, че държа изключително много! 

Благодаря ви!  






И накаря с цялото си сърце:
Честит осми март, скъпи дами! 
Честит осми март, мамо! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...