понеделник, 5 март 2018 г.

Постна (веган) торта с крем / Vegan crazy cake with cream



Имам си един приятел, Давид(ко) :),  който постоянно ме "тормози"с неговите пости. Kара всеки дълг пост и почти е невъзможно да го хванеш в месарско-сладкарски сезон. Сега, покрай Великден пак е запостил и реших, че вместо да го чепкам, че ми създава трудности, ще се възползвам от момента и ще вдигна левъла на веган десертите. Така де - когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонада ( след като текилата очевидно не била за пости) 





И така, след като не веднъж той ме гощава с невероятни постни ястия, последното от които бяха невероятно вкусни кюфтенца от леща ( спокойно, записала съм ги и ще ги направя), то реших да го изненадам с цяла торта, подходяща за неговия хранителен режим сега.

Мисля, че ще бъде чудесно предложение и за тези от вас, които или постят или са станали вегани по други неведоми пътища, но аз както винаги гледам да съм полезна навсякъде :) 




Тортата, която спретнах е добре позната по целия свят като луда торта, която е без мляко, яйца и масло, но този път реших да я обогатя с един пласт вкусен крем ванилия, направен със соево мляко. Видях, че Кауфланд са пуснали своя веган марка и реших да го опитам, тъй като цената му бе доста по-разумна от на останалите. Доста се чудех дали да взема соево или оризово, но защото последните такива десерти правих с оризово, реших, този път да използвам соя. И тук просто ще ви падне шапката! Оказа се, че моят Давидко бил алергичен и към соя. Направо ми идеше вече да го удуша със стрък праз.


Той обаче не ми каза веднага, а си взе тортичката за вкъщи и в последствие ми каза, че си я хапва малко по-малко, колкото и да му е вкусна, само и само да не стане беля.
 Обаче не се отказа- изяде си я до последната трохичка, и затова си го обичам - голям сърдечко е! 


Реших, че през изминалите празници, постещите вече сигурно са се нагледали на сладкиши, които не могат да опитат, затова днес ще ви предложа нещо, което ще ви хареса изключително много:
Ето и самата торта:
За блата:
1 1/2 ч.ч брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
5 с.л. олио
3 с.л. тъмно какао
1 ч.л сода
1 с.л. ябълков оцет
1 ванилия
щипка сол

Хубавото на тази тортичка е, че може да я приготвите без миксер и всичко в една купа. Пресявате брашното, солта и какаото. ( Аз даже ползвах брашно от спелта, за още по-полезен вариант на тортата) Прибавяме захарта и разбъркваме с телена бъркалка, докато получа еднородна смес, в която правя три кладенчета. В едното поставяме оцета, в другото олиото, а в третото ванилията.
Прибавяме содата към оцета и оставяме за няколко секунди да шупне. Прибавям водата и разбърквам добре.


                             

Бъркаме на ръка, докато получим хубава еднородна смес. Изсипваме в тавичка, намазана с олио и брашно или с хартия за печене - форма по-желание. Размери- около 20 см.



Печем на 170 градуса с обдухване за около половин час. Оставяме да се охлади и разделяме на две. 
По средата мажем с пудинг, който сме приготвили от следните продукти и според указанията на опаковката. Преди да го намажа го оставих да се охлади. Може да ползвате шоколадов или друг вкус, аз ползвах с вкус на ванилия. Лично аз не съм голям фен на соевото мляко и ако го правя пак ще го заменя с бадемово или оризово, но щом Давид го одобри - значи става :)  

                         

Поднесох го украсен само с  поръска от пудра захар и резенчета карамбол :) 


 Кремът е наистина това, което липсва в повечето постни десерти и се радвам,че опитах и този вариант.
Блатът е много пухкав и лек, а вие може да украсите с каквито плодове желаете.


 Както вече ви споменах, гласуването за наградите започна, като тази година съм номинирана за първи път и в нова категория "Бързо и вкусно" - ежедневни рецепти за вкусни и бързи ястия. Много се радвам за тази категория, тъй като тя бе пожелана от вас, Преди време някои от вас поискаха точно такива рецепти да има повече в блога и се радвам, че след като се постарах да ги има, не е останало незабелязано.
С всяка година ще се опитам да покорявам нови върхове и кой знае - може би скоро ще ме има и в графа здравословни рецепти, тъй като определено е нещо, което искам да им още повече в блога.

 

Засега обаче може да ме подкрепите като гласувате в следните категории, а аз ще бъда много щастлива, като го направите на kulinarninagradi.com.
Може да се впишете с фейсбук или една от другите опции и да гласувате за мен в следните категории:
- Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
- Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
- Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
- Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Ето как става това:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".


Благодаря на всеки, който ще отдели време и ще гласува за мен, тъй като тези награди са много важна оценка за труда ми, който влагам през годината, както и огледало на моите взаимоотношения с читателите, на които знаете, че държа изключително много! 
Благодаря ви!  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


събота, 3 март 2018 г.

Панакота "България" ( Панна кота трикольор) / Panna Cotta Tricolore


Честит трети март, българи! Тази година реших да отбележа празника и кулинарно, нещо, което не съм правила досега, но ето, че моментът назря. Признавам си, не бях от най-големите патриоти през последните години (последните близо двадесет :))
Дали постоянното стягане на куфари ме изтощи или просто вечният фокус върху по-зелената трева някъде другаде взе да става все по-мъглив, но ето, че след толкова време най-сетне успявам да се радвам на мястото, където се намирам сега. Не знам как ще бъде в бъдеще, но да, за момента съм тук и съм доволна.
Имах нужда от моя дом и той беше до мен в лицата на близките ми, роднини и приятели, като последните все повече и повече се прибират от чужбина и споделят емоциите ми. И макар от една страна нищо да не се е промнило в живота тук (все същите корумпирани политици, наглост, безхаберие, беззаконие и бедност), от друга - виждам промени, които правят впечатление. 


Все повече бащи се включват в отглеждането и възпитаването на деца, все повече дами желаят да бъдат ценени извън дансинга в кръчмата, все повече стремеж към естетика около нас, в храната, дома, изкуствата като кино и телевизия. По-трудно просташките послания в музиката и медиите грабват окото и все повече търсим стойностното около нас и макар и трудна аудитория за впечатляване, младото поколение има критерии, които трудно биха били купени с бял мерцедес, както преди години. Винаги ще има няколко червиви ябълки, които ще ни размахват под носа,  но вие просто изключете телевизора и гледайте примерите около вас. Те са там, българите, които все още искат да направят промяна, макар и да не знаят още от къде да почнат.
Засега може да са малките неща. Да бъдат по-галантни един към друг в семейството, да прекарват повече време заедно, да имат интелигентни хобита, да развиват частен бизнес, да пишат блогове, стихове, да създават игри, филми, да споделят и черпят градивни идеи от целия свят, но прилагайки ги на практика в тяхната малка страна.
Българите сме всякакви, но по дяволите, можем да оцеляваме и имаме чудесно чувство за хумор. 
След като жените ни могат да идат за хляб и да си купят ЧЕЗ, за какво говорим :) 


Много можем да говорим по темата, но гледам да не досаждам прекалено. Все пак е празник и някои от нас ще почиват и в понеделник, така че нямате причини да избягвате десертите, дори и да става въпрос за диета. Още е зима - къде сте тръгнали?!
Ако не сте правили десерт обаче, имам един много лесен и вкусен, който измислих вчера преди лягане. Спретнах една много вкусна панакота с бял шоколад, която оцветих като нашето знаме.
Залях с малко био сироп от рози и шам фъстък преди поднасяне, за още повече  ефект "WOW"


Но ето как я приготвих:
Необходими продукти:
300 мл течна сметана
300 мл прясно мляко
150 г бял шоколад
1 пак. желатин
червена и зелена ядлива боя

Започвам като в купа смесвам млякото и сметаната. Разчупвам шоколада на три порции по 50 г.

                           

За целия десерт ползвах едно пакетче желатин, което е достатъчно за 500 мл течност и макар да е малко повече тук, няма проблем, пак желира. На око го разделих и него на три части - горе-долу по една чаена лъжичка, като ги накисвах малко преди обработка с 1 с.л. студена вода, за да набъбне.
Започвам като взимам 200 мл от млечно-сметановата смес и загрявам на котлона до степен на кипене. Дърпам и слагам начупения 50 г бял шоколад и набъбналия желатин. Разбърквам хубаво, докато всичко се разтвори в топлата смес добре. Може да се върне на котлона за кратко, но той да е на минимална степен, тъй като сместа не бива да завира.

                     

Изсипвам бялата смес по равно в чашки и оставям да се охлади леко, като след това пъхам в хладилника за около 20 минути да стегне.
След това правя зелената част - като повтарям горните действия, с тази разлика, че прибавям към шоколада и желатина и зелена сладкарска боя.
След това разпределяме върху белия (вече стегнал пласт) панакота от хладилника, като гледам топлата смес винаги да е леко охладена, за да не разтопи предния слой.
Накрая завършвам по същия начин и с червения пласт.

                     

Прибирам в хладилника и е готов на сутринта (а всъщност и след около час :)) 

 

Панакотата е наистина много вкусен десерт, тъй като е идеален за всички сезони и изключително приятен за гарниране с всякакви вкусове - шоколад, плодове, ядки и какво ли не.
Аз щях да я украся с листенца рози, тъй като това е друг български символ, но нямах под ръка, затова използвах сиропа от рози, макар че на мен ми стана твърде сладко в последствие. Белият шоколад е доста сладък продукт и не го подценявайте, ако не сте свикнали :) 


И така, това е моят жест към всички българи за днешния празник. 
Аз ще ви пожелае един прекрасен празничен ден, а ако искате да ме зарадвате, може да ме последвате и в моя инстаграм акаунт тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/  :) 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


вторник, 27 февруари 2018 г.

Меки италиански хлебчета / Soft Italian Breadsticks


Няма да отслабвам пък! То се е видяло. Докато времето не ми влезе в положението, няма да рискувам да хвана някоя болест заради недохранване :) 

Тъкмо се бях стегнала да минавам на режим в последните седмици и буквално стисках зъби, макар всяка клетка в тялото ми да крещеше за още подкрепа, аз реших, че сега, още зимъска, ще мисля за морето. Стига толкова!
След като вчера падна такъв сняг, при все, че онзи ден си купих първата пролетна рокля, а се очертава да си нося зимната шубичка още няколко седмици, ще си позволя да се поглезя с още някое хлебче, преди да е наложително НАИСТИНА да се слабее.
Сега обаче, скъпи приятели и читатели е време да се празнува, да се пийва ( много рождени дни този месец, ей), да се веселим и все още да не се притесняваме колко килца носим под дебелите дрехи.  Забелязах по температурите навън, че изолация си трябва понякога и природата си знае своето :)  Уверена и заредена положително с новата си философия, решиха да си позволя отново нещо тестено, този път един чудесни италиански хлебчета



Стават много бързо, вкусни са до припадък и определено симпатичната им форма ще ви накара да хапнете повече, отколкото бихте искалия здравия разум да ви позволи. Толкова са пухкави и ароматни и най-вече остават такива през целия ден.


При мен не оцеляха за по-дълго, но тези, които майчето си взе за работа, каза че са били също толкова мекички и на другия ден. Сега ми остава само да ги правя по-често, защото все ще ме пита за тях, но за разлика от други рецепти, тази е много лесна и няма да ми коства особени усилия. Вижте и самата нея;



Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно София мел класик
1 ч.ч. хладка вода
1 пак. суха мая
2 ч.л. захар
3 с.л. зехтин ( масло)
сол
1 ч.л. италиански микс подправки

За намзване:
1 с.л. масло
1/ 4 ч.ч. рендосан пармезан

Започваме супер лесно. Слагаме брашното в купа, аз го премерих за да видите колко ми отиде :)
Добавих, отстрани на купата около една половин супена лъжица сол, а в средата направих кладенче, където сипах маята,

                

а след това захарта, водата и зехтина. Омесих хубаво на топка, прибавяйки още от италиански микс подправки на вкус. При мен това е готов микс, който купувам от магазина - има риган, босилек, мащерка, сушени домати, чесън на прах и т.н. 
Вие може да си добавите подправките и по отделно.

                     

Оставям тестото да втаса в намаслена купа, покрита със стреч фолио във фурната на 50 градуса, докато се понадигне - около 20 минути.
След това правя на дълъг фитил ( или топка) и разделям на осем равни части.

                             

Всяка от тях правя отново на фитилче и редя в тава с хартия за печене.
Оставям да втасат още веднъж на топло, като мажа с разтопено масло и поръсвам отгоре с рендосан пармезан и подправки.


Пека във фурната на 180 градуса за 20 минути или докато станат златисти.


Голяма наслада са - казвам ви!
Опитайте ги и вие!
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...