вторник, 4 юли 2017 г.

Мусака от тиквички / Moussaka With Zucchini


Тиквената фиеста продължава и то не само по канал Планета. Днес например ще ви предложа едно ястие, което освен чудесен вкус, има и забавна история. 
Когато бяхме малки, аз и сестра ми не бяхме големи фенове на ястията с тиквички или храненето на сила, например. Но тъй като и двете бяхме "вейки на ветъра" слаби, както се казва, понякога се налагаше да ни заставят да си изядем яденето. Да, но за нещастие това ядене беше точно тази мусака от тиквички. Вуйна ми я беше приготвила, но ни беше казала, че ще ядем мусака. Настроени за перфектната комбинация от картофки и кайма, каква изненада ни очакваше когато заровихме вилици в това чудо от тиквички, които нито една от двете не обичаше. 
Със сестра ми ни трябваше един поглед за да се разберем, че ще правим системата с терасата, а тя бе такава: "Може ли да си го хапнем на терасата ?"
Може би трябва да поясня, че живеехме на десетия етаж, имахме голяма тераса, а на нея саксии с цветя, голяма пейка и понякога хапвахме там. Естествено никой не подозираше причината за нашето неустоимо желание да се храним на въздух от време на време, а то бе леко по леко да си изхвърлим яденето през терасата. Целия номер свърши след време, когато вуйна ми ме хвана да си изсипвам горчивата билка, с която ме "тровеха" заради някакво боледуване върху карамфилите на баба. Как можеше да е полезно, като и те увехнаха?! :) 


Е, детска му работа...какво да ви кажа. Не се гордея с постъпките си, но пък не може и да накараш някой да яде всичко просто ей така. Години по-късно, когато тиквичките вече са сред любимите ми зеленчуци, реших да дам още един шанс на пустата мусака. И ето я пред вас.
Направих я вчера, а днес - тавата вече кисне в мивката празна, защото всичко се изяде.
Наистина ястието ми хареса много, а още повече, че става много по-бързо от тази с картофи. Затова и ви я предлагам днес, като идеално ястие за през седмицата, а ето и как да си я направите:

Необходими продукти:
2 средни тиквички ( около 500 г) 
1 голяма глава лук
200 г бял ориз
1 по-голям домат 
3 яйца
1  ч.ч. прясно мляко
1 1/2 ч.ч. кашкавал
сол/ черен пипер на вкус
олио
копър и джоджен

Нарязваме лука на средно ситни парченца и загряваме дълбока тенджера с малко мазнина. 


Запържваме лука до прозрачност за няколко минути. През това време нарязваме тиквичките на малки кубчета и измиваме ориза под течаща вода, докато се избистри. 


Прибавяме ориза към лука, запържваме за още малко, а след това прибавяме и нарязания на ситно домат.

                         

Накрая прибавяме и тиквичките. 
Запържваме всичко, овкусявайки със сол и пипер на вкус. Ако тиквичките пуснат вода, оставяме тя да поизври, като обикновено и оризът става почти готов по този начин. Ако тиквичките на и са по-сухи, може да запържим всичко за няколко минути и да добавим вода по време на печене.

Прибавяме една шепа наситнен копър и пресен джоджен в ястието, разбъркваме и изсипваме в леко намаслена с олио тавичка. Моите тиквички бяха сухи, затова и оризът не бе съвсем готов. Добавих 2 ч.ч. вода към ястието и пъхнах да се запече за около 20 минути на 200 градуса.


Когато ястието е готово, заливам със заливката от яйцата, прясното мляко и щипка сол.  Пъхам за 5 минути във фурната, а след това наръсвам и настъргания кашкавал, като оставям да се запече още 5 минути.

                     

Готовото ястие поднасям с още малко пресен копър за свежест.


За пореден път не бях случила на най-качествения кашкавал :( , но като изключим това, всичко останало се получи много вкусно и най-вече лесно.


Ще се радвам да се хареса и на вас!
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 30 юни 2017 г.

Тарта "Сникерс" / Snickers Tart


Продължавам с предложения за десерти, които няма да ви поизпотят нито от към усилия, нито от към включване на печката. Освен това, тази седмица предвиждат температурите да достигнат 44 градуса, така че просто може да ползвате мястото зад предното стъкло на колата за фурна, ако ви се наложи. 

Тъй като тази вкусотия се нуждае от има-няма 5 минути печене общо, този метод е напълно възможно да сработи идеално. Освен времето навън, и десертa, който ви предлагам е изключително горещ, не като начин нa поднасяне, а емоциите които ще ви връхлетят. 


Каква по-секси комбинация от тази на шоколад и карамел, а когато я комбинираш с щедро количество фъстъци е доказано, че лекува и лошо настроение :)

Няма по-голЕм звЕр от гладния човек, затова не си го причинявайте, независимо колко сте се стиснали за лятото.




За да си успокоя душичката например, направих кората с пълнозърнесто брашно, за разлика от оригинала, и използвах готов карамелен крем, за да спестя още време. С една дума - десерта става наистина бързо, нечовешки вкусен е ( цитирам опиталите го :)), а хубавото е, че малко парченце може да засили желанието ви за сладко, без да е нужно да натикате дебело парче тестена торта в стомаха си.



Сред приготвените последно време десерти, не торта, а точно тази тарта стана фаворит на моя клуб на чревоугодника ( a.k.a family and friends), който обслужвам напълно доброволно и безвъзмездно, затова я споделям с вас с голяма увереност за гаранция за качество :) А ето и самата рецепта:


Необходими продукти:
1 ч.ч. млени фъстъци
1 ч.ч. дулсе де лече/ варена сгущенка
1 -2 шепи цели печени фъстъци
2 с.л. светла кафява захар
115 г масло
3 с.л. ледена вода
щипка сол

Още: 
100 г шоколад
100 мл течна сметана

Започваме като в купа слагаме 3/4 ч.ч от млените фъстъци в купа. Заделяме останалата част за украса на тартата. 

                       

Прибавяме брашното, захарта, солта, маслото и ледената вода. 


Омесваме всичко на ръка, докато получим еднородна смес. Разпределяме сместа във форма за тарт, с диаметър около 20 см, внимателно разпределяйки я равномерно по дъното и стените на формата. Слагаме тартата за около 10 минути в хладилника да стегне, а през това време, от хартия за печене изрязваме кръг с размерите на тартата. 
Поставяме я върху охладената кора, а отгоре поставяме някаква тежест - може да са зърна стар боб, специални тежести за пайове или просто шепа чаени лъжички и вилички.

                

Ако избере последното, внимавайте после да не се изгорите при изваждането им, а целта на това е кората да не се надигне много по време на печене.
Пъхаме кората да се запече за около 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса, а след изпичане оставете да се охлади напълно.
След това нанесете половината от карамела, сложете целите фъстъци ( аз ги слагам заедно със солта, тъй като се съчетава идеално с карамела) 


и разпределете останалата половина от карамела. Аз имах у дома това малко бурканче от дулсе де лече, но вие може да ползвате и друг по желание.
Пъхам в хладилника за кратко, докато приготвя ганаша, а за него следваме стандартната процедура, която съм описвала хиляди пъти: загряваме сметаната до степен на кипване, дърпаме от котлона и прибавяме начупения на ситно шоколад. Разбъркваме двата компонента, докато получим хубав, лъскав , шоколадов крем.
Изсипваме върху тартата и пъхаме в хладилника отново.

                   

Може да ви изглежда повече работа отколкото е, но истината е, че десерта наистина отнема малко време за приготвяне :)


Отгоре украсих с поръска от останалите млени фъстъци и парченца сникерс :)


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


сряда, 28 юни 2017 г.

Рулца от тиквички със сирене / Zucchini and Cheese Rolls


Дами и господа, имам си нова любима храна! Точно така! Толкова е добре, че ме кара да римувам, но най-вече да се чувствам супер щастлива, че си спретнах тази рецепта, която отдавана ми се въртеше в главата. Както забелязвате напоследък наблягам на тиквичките, не само защото са полезни и диетични, но и защото тази година ги обичам повече от всякога. Дойде ли лятото не мога да се наям на зеленчуци, защото през по-голямата част от годината хапвам предимно месо, риба и яйца, затова появят ли се първите тиквички, чушки, аспержи, зелен боб и домати - глей какво става!!!





Представяла съм ви досега рецепта за пълнени тиквички с кайма, тиквички бурито, сладко-кисела салата от тиквички, пиле с тиквички "Абуелос", лазаня от тиквички, огретен, пастет, хапки от тиквички, десерт от тиквички (и сигурно пропускам още някоя рецепта ), но ето я рецептата, която ще приготвя още няколко пъти това лято.Защо ли - ами защото е лесна за приготвяне, запазва свежестта на тиквичките, лесна е за сервиране, може да се направи в различни вариации и порции и е най-вкусното нещо, което съм слагала в устата си напоследък, ако не броим бузите на малкия ми племенник - бебока Ноа! 


И така, ето как да си го приготвите:
Необходими продукти:
1-2 тиквички
2 домата 
250 г извара
200 г крема сирене
150 - 200 г кашкавал
копър 
магданоз
черен и червен пипер
чеснов пипер
сол 
олио

Измиваме тиквичките, подсушаваме и ги нарязваме на тънки ленти. Най-лесно става на ренде.


В купа смесваме изварата, кремата сирене, малка шепа накълцан магданоз и копър и овкусяваме с по половин чаена лъжичка от всички видове пипер. Подправяме със сол на вкус.


Взимаме една лента от тиквичките, слагаме около една чаена лъжичка от сместа и 


завиваме на рулце ето така :) 


Нареждаме в леко намаслена с олио тавичка и подреждаме като сармички.


В блендер смиламе доматите, със стърк магданоз, сол и олио.


Изсипваме върху тиквичките и доливаме малко водичка. Пъхаме ястието да се пече на 200 градуса, като след като заври, намаляваме на 180 градуса. Печем около 40 минути общо, като малко преди изваждане, поръсваме с рендосан кашкавал и запичаме още 5 минути.


ОООО, да! Струва си да опитате! А после - не забравяйте да пишете с отзиви в коментарите! 
Сладка седмица, приятели!

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...