понеделник, 1 май 2017 г.

Торта "Естерхази" / Esterhazy Torte



Някак логично е в деня на труда да се почива, нали така?  Почти като да започнеш първия ден от диетата с торта, но след като днешния ден поддържа тази логика, коя съм аз да й се противопоставям. Та това са някакви вселенски закони, може би днес калориите не се броят?! 


Ето защо ви предлагам да използвате дългия уикенд, който така и така е към края си и да си спретнете една невероятна торта, която да ви чака у дома в края на предстоящите работни дни.

Торта "Естерхази" е класика и винаги участник в листата на световноизвестните торти, така че цяло чудо си е, човек да не я опита поне веднъж-дваж в живота си. 

И тази вкусотия носи началото си от Австро-унгарската империя, където явно бая са се облажвали предвид сладкарската им история. Кръстена е на принц Пол Трети Естерхази де Галанта ( последния да затвори вратата), с цел подмазване най-вероятно, така както направиха и вафли Бойко у нас.
Унгарските сладкари обаче създали една невероятна кулинарна магия, която представлява тънки, бадемови платки, обвити в нежен маслен крем, подправен с вкус на коняк или ванилия, залети с бяла глазура и щрихи тъмен шоколад.


При мен всичко се получи идеално с изключени на последното, но аз ще ви обясня защо сгафих и вие няма  да имате този проблем :)
Затова пък вкусът й беше точно такъв какъвто си го представях в описанието - богат, плътен, но същевременно нежен и фин.


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 



Това не е рецепта, която ще направите за 40 минути, но поводи пред нас колкото щеш, а и допълнителни почивни дни, така че нямате оправдание . Ако ви се иска да опитате тази вкусотия, сега е моментът. Ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За блатовете:
8 белтъка
200 мл млени бадеми / орехи
170 г захар

За крема:
8 жълтъка
250 мл прясно мляко
150 г пудр захар
250 г масло
50 г брашно / нишесте
10 г ванилова захар

За глазурата:
1 белтък
200 г пудра захар
1 с.л. лимонов сок
40 г тъмен шоколад

Разделяме жълтъци от белтъци в две отделни, сухи купи. Разбивам белтъците със захарта на сняг. Прибавям смлените на ситно бадеми ( или орехи). По принцип тортата се прави с бадеми, но на много места в Унгария може да я опитате към днешно време приготвен а орехи. Ако ползвам бадеми ги запичам за кратко на сух тиган. 
Прибавям две трети от млените ядки към белтъчената смес и разбърквам внимателно, така че да я оставя колкото може по-въздушна.

            

След това с помощта на лъжица, разпределям сместа върху седем предварително изрязани / очертани кръга от хартия за печене с размери 26 см в диаметър. Най-добре да правим това с блатовете един по един, за да не ни спада много сместа. ( максимум по два във фурната)
Поръсвам отгоре леко с останалите ядки, тъй като така смятам, че стават още по-вкусни :)



Печем всеки блат за около 7 минути на 200 градуса. Оставяме да се охладят напълно платките. Тогава се и отлепват по-лесно от хартията.
Докато пека блатовете, правих и крема, защото явно реших, че имам още 2-3 чифта ръце, но се справих. ( Макар, че беше вечер, бях пила кафе, поспах до по-късно този ден и кипях от енергия)
В купа разбъркваме жълтъците със захарта и ванилията. Прибавяме и бавно от брашното.

            

След това и свареното мляко а тънка струйка, като разбърквам енергично. Връщаме цялата смес на огъня, като разбъркваме докато кремът се сгъсти. 


След като кремът се сгъсти, дърпаме от огъня и оставяме да се охлади леко. Прибавяме маслото като мързеливият начин е да го прибавим на бучки към все още топлия крем и го оставим да се разтвори в него, разбърквайки с телена бъркалка. 
Другият вариант е да разбием маслото на крем с миксера и да почнем да прибавяме бавно по бавно от жълтъчения крем.
Който и вариант да изберете, все ще получите вкусен крем :) 

                   

Сглобяваме тортата като разпределяме крема между готовите, охладени бадемови платки и оставяме в хладилника да стегне. ( При мен това беше за през нощта, но и няколко часа ще са достатъчни) 


На сутринта направих заливката, която представлява най-обикновен айсинг. За целта разбиваме белтъка с пудрата захар и лимоновия сок на бял крем. През това време разтопих в микровълновата шоколада.



Следващата стъпка е да излеем айсинга, а отгоре да направим спирала от тъмния шоколад. След това с помощта на клечка за зъби правим шарките от вътре навън и обратно, така е да се образува шарка като на паяжина. 



Тъй като аз сгафих се ошашках и не успях да снимам метода, но потърсих полезно за вас клипче в тубата и мисля, че това ще ви свърши работа за шарката - тук.
Грешката ми беше, че подцених температурата на белтъка и си мислех, че за малкото време извън хладилника се е затоплил, но Не. 
Веднага щом изсипах шоколада върху айсинга, той почти мигновено стегна и направата на шарката беше доста трудно след това. Опитах се да замажа положението с няколко допълнителни щрихи, но следващия път ще си знам :) 




И така..пътят към щастието е да приемем това, което не можем да променим, затова реших, че вкусът на тортата ще компенсира малко нескопосоната й визия, пък й направих допълнителна украса, която също й придаде индивидуалност. 
Пък и като всяко хубаво или не чак толкова хубаво кулинарно творение и това го очаква само една съдба ...и то е да бъде хапнато.
Усмихната, слънчева и вкусна седмица, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 26 април 2017 г.

Питки "Плетеница" / Mini Tangle Bread


Пролетта винаги ми носи смесени емоции. Като времето - ту студени, ту топли. От една страна ме наляга една една тежка въздишка по поредния завъртял се цикъл на отиващата се зима и равносметката, която щеш, не щеш си правиш. Кога аджеба изминаха тия 365 дни и какво се случи?
 От друга старана обаче, увеличаващия се ден, постепенното появяване на повече цвят около нас започва да ме зарежда с нови сили и усещането за настъпването на нов период. Една нова възможност да започнем от начало,  да постигнем целите си или  да научим нещо ново като днешната рецепта например.
Тя е една от тези, които грабват от пръв поглед, но почти веднага си мислиш - това няма как да го направя. Или поне аз така си мислех в началото.
Окажеш ли се обаче с готовото тесто в ръце, бързо ентусиазмът надделява и след броени секунди вече правиш едни от най-интересните хубави питки, които човешка ръка може да създаде.


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят!



А ето и самата рецепта:
Ето и необходимите продукти:
За тестото: 
Около 400 г брашно
250 мл прясно мляко
щипка сол
5 с.л. захар
1/2 кубче мая (около 20 г)
3 жълтъка
3 с.л. масло

За основа използвах добре познатото ви тесто от кремките, тъй като е идеално за моделиране, меко, но не лепнещо и приятно за работа. 
Не мога да кажа точно колко бройки излизат от тази доза, тъй като направих някои по-малки, други по-големи, а и тествах няколко други фигурки, но определено ще стигнат за всички. 
В линка може да видите как да направите тестото. Когато е готово, откъсвате малки парченца и го разточвате на тънки фитили с дължина около 30-40 см.
Първо правите външната част ето така:


След това правим прехвърляне отзад ето така:


Завъртваме един път във вътрешността и пак прехвърляме отзад-  напред:


Завършваме спиралата във вътрешността, като може да откъснем излишното тесто, ако имаме такова.
Можем да направим две или три прехвърляния, зависи колко големи искаме да направим хлебчетата.

Оставяме хлебчетата да втасат за няколко минути на топло, а след това пъхаме във фурната да се запекат за 10-15 минути на 200 градуса.
Може да ги намажете с размито с малко мляко яйце по желание.


Уханието, което се разнася в кухнята кара дори краткото време за печене да изглежда като цяла вечност.
Веднага щом г извадим от там обаче, можем да се насладим на тези вкусни, пухкави сладки хлебчета.

И така, оставям ви с тези приятни кадри и надявам се пробуден апетит, а аз ви пожелавам една по-топла, пъстра и красива седмица!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 24 април 2017 г.

Чили кон карне с майенски пикантен шоколад / Chilli Con Carne with Mayan' Spiced Chocolate



Когато Spicentice ме попитаха дали искам да опитам някои от техните продукти, първото нещо, което ми грабна окото беше този микс от подправки за чили кон карне с майенски пикантен шоколад.
Традиционалистите сред вас сигурно вече бръчкат чело в недоумение като плеймейтка пред судоку, но аз сега ще ви въведа в един изкусително очарователен на аромати свят на известното и любимо на всеки американски пожарникар - чили.

Чилито е вид яхния, която се приготвя по много различни начини, но главно е от говежда кайма или месо, в комбинация  с боб, приятно лютив вкус, отварящ апетита все повече с всяка една лъжичка.
Това ту студено, ту топло време е идеално да сгреете душата и стомаха с едно бързо чили, а ако използвате и готовия пакет от подправки на фирмата, ще може да се насладите на един наистина автентичен вкус.


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят!


Ето и списъкът с продуктите:
500 гр кайма
4 глави лук (средно големи)
3 скилидки чесън
300 мл домати от консерва
400 гр боб (консервиран)
3 с. л. доматено пюре
1 лайм
Кубче телешки бульон разтворен в 220 мл вода
6 с. л. олио
1 ч. л. сол
½ ч. л. захар

микс от подправки чили кон карне

Започваме като нарязваме лука и чесън на не много ситно. През това време в дълбока тенджера загряваме малко олио. Прибавяме съдържанието на пакетче едно и запържваме закратко, зада пуснат подправките ароматите си.


Прибавяме лука, разбъркваме докато поомекне и прибавяме и чесъна, а после и каймата.


Запържваме всичко за около 10 минути, докато разбъркваме, з ада може каймата добре да се раздроби.

След това прибавяме доматите,сол, захар и пакетче с номер две. Разбъркваме всичко, добавяме доматеното пюре, сока от лайм ( може и лимон ) и боба. Разбъркваме отново и оставяме ястието да къкри още няколко минути.
Накрая прибавяме бульона, останалите подправки захлупваме ястието да поври още 20 минути до готовност.


От майенски шоколад се носи един наистина опушен вкус, който не може да се сравни с друго, което съм опитвала. 
Гарнирам ястието с малко сварен бял ориз и пресен магданоз за свежест.



Не бих казала, че ястието е толкова люто, колкото си мислех, но определено има една неподражаема пикантност, която може само да ви накара да хапвате с по-голяма охота.
И така, ако искате нещо ново, интересно и бързо, опитайте това чили, а пък ако искате да изминете целия път, скоро ще ви представя и отделна рецепта за тази яхния с пълния списък с подправки.
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...