четвъртък, 30 март 2017 г.

Тайната на козунака: нова изпитана рецепта с гарантиран успех / The secrets of the Easter bread : New fool-proof recipe


Пости по време на пости - може, но диета? Моля, да не изпадаме във фантазии!  Всеки път, когато прочета или ми каже някой, че възнамерява да спазва някакви режими по време на подготовката и самите Великденски празници, ме напушва смях, който много наподобява на този на Брад Пит от известната сцена в "Бандата на Оушън" :) 


Ето защо, жестоко препоръчвам амбициите за подобни действия да бъдат прибрани в някой по-висок шкаф и да се извадят едва след Великден, когато и времето ще бъде (надявам се) по-топличко, а не като сега - един ден лято, три дена зима, четири дена Чукотка! 


Ето защо, следвайки тази философия, реших, че е време за първите проби на нови рецепти за козунаци. Макар в блога вече да имаме няколко доста добри ( виж тук) , стигнах до заключението, че всяка година ще изпробвам някоя нова. Дори да открия перфектната рецепта, съм убедена, че на следващата година ще ми се иска да изпробвам нещо ново. Пусто любопитство и лакомия ;) 
Не съжалявам, че го направих и този път обаче. Попаднах на тази рецепта на Мариана Манчева в една от групите във фейсбук и веднага реших, че ще се пробва. Тъй като нейната рецепта е за хлебопекарна, реших да я адаптирам за миксер, като почти не съм променяла нищо в продуктите. Браво, Марианка, и благодаря, че я сподели с нас. Получи се наистина чудесен козунак и определено поставя добро начало на рецептите тази година! 


Тя я е описала много добре, но аз ще ви я покажа и стъпка по стъпка в снимки, което се надявам да ви улесни още повече. 
Актуализация 2019-та: Преди да премина към рецептата обаче, искам да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител тук - http://kulinarninagradi.com
Номинирана съм в пет категории: 

Категория “Крилце или Кълка” 
Категория “Гозбите на баба” 
Категория “Бързо и вкусно” 

Категория “Жител; на света”

Категория "Топло от фурната" ,


 като наградите са най-голямото признание за кулинарни блогъри в България и ще ми помогнат много за бъдещо развитие, ако ги спечелия:


А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Регистрацията става много бързо и получавате код за потвърждение, който ако не виждате - проверете папка "Спам" :) 
. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)


Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! Може да го направите и като споделите тази моя публикция във фейсбук!!! 


А ето и рецептата:
Необходими продукти:
1 кг пресято брашно
6 бр. яйца
300 г захар
300 мл прясно мляко
180 мл мазнина (смес масло и олио)
1 (42 г)  кубче жива мая (или 11 г суха)
кората на 2 лимона
1 с.л. уиски
1 пак. захар с аромат на ром
шоколадови капки за плънка
ядки за украса (орехи и бадеми)
жълтък за намазване

Всички продукти е добре да бъдат на стайна температура и леко затоплени. Започвам като разтварям живата мая в половината от леко затопленото мляко, в което съм сложила една супена лъжичка захар и оставям да шупне на топло. 
През това време в миксера разбивам яйцата със захарта на крем. Прибавям ароматите - уискито, захарта с ром и 

                

рендосаните кори от лимон.


След това прибавям около половината брашно, шупнатата мая и остатъка от млякото и разбивам още малко, докато сместа стане като кексово тесто. Сменям накрайника за разбъркване на миксера с такъв за тесто.

               

Започвам да прибавям от останалото брашно. Прибавих по малко и от мазнината, като след това прехвърлих мекото тесто на плота, който е добре намаслен с олио и го размесвах, докато интегрирах в него и останалата мазнина. 


Готовото тесто е много меко и ако не сте с намаслени ръце - лепнещо, но е добре да го оставите така. Мариана го прехвърля в машина за хляб на функция месене, но аз го сложих в миксера  и го пусках за по-дълго време на средна степен за месене.
След това го прехвърлих в добре намаслена тава, покрих със стреч фолио, намазано отвътре с олио, а после и цялата тава в торба и го пъхнах във фурната за около час, на 50 градуса.
За това време трябва да удвои обема си ето така:

                        

Готовото тесто изглежда супер пухкаво и на мехурчета. Направо душичка, а как ухае....


Разделям го на две неравни части - по-голяма и по-малка. От по-малката направих един по-малък козунак, който ще ви покажа тези дни. По-голяма част разделих на четири фитила с такива дебелини. 


Леко притиснах и поръсих с шоколадови капки, като още от снимките може да видите колко много конци има в тестото. Усуквам фитилите около себе си, а след това и два по два.


Едната двойка завивам на охлювче в средата, а другата около тях, образувайки тази форма. Размерът на тавичката ми е 24 см диаметър, като е добре намазана с олио. 


Оставям козунака да втаса още малко - около 20 минути, а след това намазвам с разбито яйце и поръсвам със захар и ядки. 
Пека на 150 градуса за около 40 минути, тъй като е по-голям.


За да остане мека кората след изпичане, поставям купичка с вода на дъното на фурната по време на печене и покривам козунака с лист фолио, веднага щом достигне желания от нас загар :)

Не мога да ви опиша нито уханието, нито вкуса от леко разтапящите се шоколадови капки, пухкавата текстура на козунака, нито конците.
За съжаление повечето снимки с по-големи конци не са фокусирани и само тази е що-годе добре, в която се загатва колко много от тях има в него.



И така, ако сте решили да правите първите си проби този уикенд, започнете с тази рецепта, пък после пишете! 
И един жокер - утре ще ви представя една невероятно интересна рецепта, която повярвайте ми, не ви се иска да пропуснете ;)
Усмихнати, дебеланчески дни, приятели! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 



Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

вторник, 28 март 2017 г.

Месо в солена саламура / Slow-roasted meat in salt bath



Хем е топло, хем е студено, хем ми се яде пролетно, хем все още имам нужда от нещо питателно. Ето защо днес ще ви предложа една рецепта, която е не просто вкусна, не просто идеална за хапване по всякакви начини, но и нещо, което трябва да си приготвите поне веднъж. Освен  това не е голяма философия за правене, но може би ще ви отнеме малко повече време. Както казват обаче, хубавите неща стават бавно, което обяснява защо ми трябва толкова време да се събудя сутрин :) 
Рецептата пазя от преди четири години, когато се появи във вестника и е на Веселина Казакова под името "Замразен къс" със свински варт. 
Аз я адаптирах леко по мой вкус, с което съкратих и времето за печене значително много. За да не ви държа в неведение обаче, ще ви напиша и нейния варинат в описанието, пък вие може да избирате.


Месото е крехко, невероятно за хапване като основно, за салати, мезета, сандвичи и въобще може да си направите една щедра порция, с която да си изкарате седмицата, дет` се вика ;) Но ето и какво ви трябва:
Необходими продукти:
Около 1 кг месо : немазно свинско или телешко
черен и бял пипер
щипка сол
дижонска горчица
олио

За саламурата:
1 литър вода
1/2 ч.ч. морска сол
дафинов лист


В своята рецепта Веси използва свински врат, но аз имах във фризера няколко парчета останало домашно телешко месо и използвах тях. Измивам и подсушавам хубаво месото, за да се получи хубава коричка при пърженето. Запържвам месото в малко олио от всички страни.


След това овкусявам с подправките и намазвам хубаво с горчицата. (Наистина не слагайте много сол, тъй като ще се потапя после в осолена саламура и ще има достатъчно от нея!)


Прибавям към мазнината, в която съм пържила, две-три чаши топла вода и кипвам за кратко, така че да се отдели от дъното на съда и прехвърлям в тавичка, в която ще печем месото. Хубаво е течността да е на половината на месото. Запечатвам с фолио и пъхам във фурната да се пече първоначално на максимална температура, докато заври, а след това намалявам на около 150 градуса с обдухване. Печем около 3.5 часа или докато месото започне да се разпада при натиск с вилица. В зависимост от големината на парчетата месо, времето за печене ще варира. За най-добър вкус обаче препоръчвам бавно печене на ниски градуси! 


За саламурата: Кипвам водата със солта и дафиновия лист, а след това потапям леко поохладеното месо в нея и оставям да престои няколко минути. 


Веси прави това за 2-3 часа, но за моите парчета бяха достатъчни и няколко минути, тъй като бяха по-малки. 


Солената саламура овкусява по един много интересен начин, като същевременно глазира и месото става неустоимо апетитно.
Набързо искам да спомена и варианта на Веси със свинско: тя овкусява месото с подправките като го оставя във фолио за поне 2 часа в хладилника, а след това го замразява за още 2 часа или за по-дълго, ако се пече след няколко дни. След това го разопакова и го слага неразмразено във фурната да се пече на 100 градуса за 10-12 часа. После го кисне в саламурата още 2-3 часа, като реже месото на филийки.


Аз предпочетох любимия ми вариант, за месо на конци, тъй като е много крехко и става за консумиране под всякакви варианти. Гарнирах с вкусни, печени картофки и прясна салата с лимон, която балансира соления вкус на месото.


Сигурна съм, че тази рецепта ще ви хареса, затова не пропускайте да я опитате, пък виждате, че може да й се насладите и със значително по-малко време за приготвяне.

Ако моите рецепти ви харесват, искам да ви помоля още веднъж да подкрепите с гласа си моя блог в тазгодишните награди на Блоговодител. Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 

Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

петък, 24 март 2017 г.

Пасти "Витоша" / Vitosha cake


Съвсем наскоро с бабетката излязохме пак да пием нашето традицонно кафе в сладкарница или, както си го казваме, "баба-внучка парти". Харесва ми, когато остава в града за през зимата, макар че нея хич не я свърта и едвам чака да се позатопли и да се качи на село, в нейната хубава, спретната къщурка, която винаги ухае на нещо вкусно.  
Докато се опитваше подробно да ми обясни как бъдещето на Земята зависи от чакащия я за засаждане разсад и как същия ден се е била успала толкова жестоко, че е станала ЧАК в шест без петнайсет, аз с умиление разглеждах милото й бабешко личице, покрито почти наполовина от огромните й очила.
Всеки миг с нея ми е толкова ценен, тъй като неотдавна срещу мен седяха и  двамата с дядо ми. Те си падаха много по сладичкото, та винаги кафе се пиеше по сладкарниците и може би от там и невероятната ми любов към вкусотиите, които красяха витрините. 


Може би от носталгия по това прекрасно време, когато бях малка и  най-вкусното нещо беше да хапна скаличка, паста "Витоша" или просто да ръфам някоя мека бишкота, докато щъкам насам-натам в заведението, в очакването на "натоварения" ми ден, изпълнен с разходки и следобедни дрямки в компанията на баба и дядо, реших да извадя наяве този малко позабравен десерт : пасти "Витоша".
Да си призная, разгледах рецептите в нета и нито една не ми отговаряше изцяло на вкуса, който помнех, а може би е било така само в нашия град. Затова и ги направих по Люсенски или както аз си знам най-добре. Станаха просто невероятни! 


А ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
За един блат:
5 бр. яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно (или 3 с.л. брашно и 2 с.л. какао за кафявия) 

За крема:
250 г меко масло
200 мл бита сладка сметана
1/2 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. млени фъстъци (орехи)
2 с.л. какао
1 ванилия

За заливка: шоколадов ганаш (рецепта по-надолу) 
кокосови стърготини

Помня, че блатовете бяха много пухкави, затова и реших да се доверя на добрия стар пандишпан. Реших да направя един бял и един кафяв блат, като вие може да изберете и само един цвят.
За пандишпана разделяме жълтъци от белтъци. Разбиваме белтъците със захарта на сняг, 


а след това прибавяме един по един жълтъците.
Изключваме миксера и започваме да прибавяме брашното на ръка, пресявайки,


докато разбиваме с бъркалка и се интегрира добре в сместа, която е важно да остане въздушна. Дадените продукти са за един блат с размери на тавата 34 см х 24 см.


За кафявия блат единствено заместваме две супени лъжици от брашното с толкова какао. Разпределяме сместа в тава, застлана с хартия за печене и леко намаслена. Печем на 150 градуса с обдухване, докато порозовее.

                     

Охлаждането трябва да стане постепенно, за да не спаднат блатовете.
След като са охладени, разрязвам блатовете по дължина на половина.


Приготвяне на крема: Разбиваме мекото масло с пудра захар на крем, 


а след това прибавяме какаото, ванилията и млените ядки. Аз ползвах микс орехи и фъстъци, но определено фъстъците тук са важен елемент за класическия вкус на десерта.
Накаря прибваме 200 мл бита сладка сметана. Тя ще направи крема малко по-мек и пухкав. 
Намазваме с крема всички блатове, като редуваме бял - кафяв.

                    

Заделям една част от крема за слепване на парчетата след рязане. Първо обаче трябва да приберем десерта да стегне в хладилника за няколко часа, за да ни е по-лесен за рязане.
Снимка от "Къкрещо гърненце" 


Опитах се първоначално да го направя с целия десерт, като следвах схемата от блога на Вили тук, но не беше никак лесно (тук няма да лъжа).

Затова реших, че ще е по-лесно да го разрежа на половина и определено така стана фасулска работа.
Слепих двете половини с предварително заделения крем, като го бях оставила малко да се отпусне на стайна температура.



Ако кремът не ви стигне да измажете десерта отвън, винаги може да нанесете един тънък пласт бита сметана и да го пъхнете в хладилника за няколко минути да стегне.
През това време си направете ганаша, като рецепта за него има на много места в блога, но можете да погледнете този тук.  


Заливам с него охладения десерт и поръсвам с кокосови стърготини.
Тъй като кремът е на маслена основа, е хубаво да държим този десерт на стайна температура, за да бъде наистина мек кремът или да го оставяме за един час извън хладилника преди сервиране, за да се поотпусне.



Ето това вече наистина е вкусът на моето детство! 
Прекрасен, пухкав и най-вече - домашен. 
Ние с баба си го хапнахме на следващия ден с кафето и седмицата ни стана още по-сладка, тъй като беше повод както за още една среща, така и за няколко вкусни спомени :) 
АКТУАЛИЗАЦИЯ 2019-та:
Ако моите рецепти ви харесватискам да ви помоля още веднъж да подкрепите с гласа си моя блог в тазгодишните награди на Блоговодител. А ето как да гласувате за мен: 

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Това е и най-важното събитие за мен за годината и вярвам, че ако съм ви била полезна и приятна през годината, ще го направите за мен :) 

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...