петък, 10 март 2017 г.

Веган шоколадова торта с пълнозърнесто брашно ( Постно) / Vegan chocolate cake with whole wheat flour


Отдавна не бях пускала веган десерт, а бях обещала да се случва по-често. Сега обаче, когато сме в пости, пък и петък, реших, че е идеално да ви споделя един много интересен, и нека интересен да не ви звучи като синоним за странен, а наистина интересен десерт! Интересното в  случая е, че е такава шоколадова експлозия, че умът ви няма да го побере как може да няма нито масло, нито яйца или други уж задължителни за сладкарството елементи, но има този невероятен, наситен шоколадов вкус. Вече втори ден гарнирам кафето си с него, като за целта си правя и следобедно такова, защото как иначе ще оправдая второто парче за деня. Вината за сладкиши тук обаче не е много голяма, защото освен, че десертът не съдържа много брашно, на всичкото отгоре е и пълнозърнесто.



Това е сладкиш, който е с толкова плътна, сочна шоколадова сърцевина, че единственото нещо, което може да го допълни е само свежестта на пресните плодове - в случая ягодите и нежна поръска от кокос. Две неизменно класически вкусови комбинации към шоколада.


Ако постите или пък избягвате белите брашна, а днешното време достатъчно ви е стъмнило настроението, повдигнете си го с една наистина бърза и лесна рецепта, която предлага множество варианти за експериментиране, както като продукти, така и като украса. Но ето как я приготвих аз:




Необходими продукти
за торта с размер 24 см в диаметър:

180 г пълнозърнесто брашно София Мел
1/2 ч.ч. тъмно какао
1/2 ч.ч. плодово пюре ( ябълка / тиква)
1 ч.ч. захар
360 мл ядково мляко ( орзиово, бадемово, соя и др)
6 с.л. олио ( кокосово масло)
1 ч.л. оцет
1 ванилия
1 ч.л. сода
1/2 пак. бакпулвер


За заливката:
80 мл ядково мляко
100 г черен / веган шоколад





Започваме като слагаме оцета в млякото и оставяме да се пресече. Аз имах само шоколадово оризово мляко, затова нямаше голям ефект при мен, но за да ви демонстрирам тази стъпка, я спазих. (Може да ползвате оцета и да загасите содата.) В купа смесвам брашното, какаото, бакпулвера и содата и разбърквам с телена бъркалка.

                    

В миксера разбивам след това захарта с олиото или разтопеното кокосово масло. Аз имах и от двете, но сложих олио. Искам да ви уверя, че няма нужда да ползвате по-странните продукти, ако ви плашат. И обикновено олио върши същата работа. Добавям ванилията и пюрето. По принцип се ползва ябълково пюре, но аз имах у дома останали тиквени такива от домашното ми производство и ето къде реших да ги похарча. По данни на мама, бурканчето е от 190 г, а аз сложих цялото. Това направи сладкиша ми много по-сочен и тежък, което лично аз препоръчвам, затова смело увеличете количеството на плодовото пюре.

                         

След като всичко се е хомогенизирало, смесвам сухите съставки постепенно с млякото и с плодовата смес, образувайки се гъста и лепкава шоколадова такава.



Изсипвам всичко в намаслена тавичка, на дъното на която съм сложила кръг хартия за печене и пъхам да се пече в загрята на 170 градуса фурна. Печем около половин час, като имайте предвид, че заради пюрето блатът ще стои леко лепкав и сочен и проверката с дървен шиш може да ви заблуди.        

                        

Охладената торта украсявам с шоколадов ганаш приготвен от затоплено оризово мляко, в което съм разтопила начупения черен шоколад. 
Украсих тортата с ягоди, кокосови стърготини и тиквени семки.


И така, аз сядам да довършвам последното си едвам-едвам заделено парче от тортата, а ако ви харесват рецептите с пълнозърнесто брашно, пригответе се, защото ще има още много интересни такива скоро :)
АКТУАЛИЗАЦИЯ 2019-та ГОДИНА: И тъй като вече сме на финалната права, ако сте доволни от моята работа през годината, начина по който ви представям рецептите, тяхното разнообразие и разбира се успешност, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети.

Номинирана съм тази година в следните категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

 А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.


Благодаря ви, приятели!

вторник, 7 март 2017 г.

Рецепти от филми : Хари Потър и Еклерова торта / Profiterole cake / Harry Potter and the Eclair Cake


Странно, но факт! Тази торта е изцяло вдъхновена от филмовата поредица за Хари Потър и по-точно "Хари Потър и Орденът на феникса". А ето как стана всичко:

Шетам си аз из кухнята, но ми трябва някакъв фон, който да слушам с едно ухо, а телевизор не ползвам от години, тъй като от там нищо хубаво не излиза.
И докато обикновено това е музика от моята зловеща плейлиста, то този път реших да си пусна един от филмите за Хари Потър. Още щом чух първите ноти на встъпващата мелодия, в душата ми стана едно такова приказно и по детски му весело.
Направих си кафе, грабнах судокуто и реших да направя една пауза, докато хвърлям по едно око на филма, който по мои сметки съм гледала около хиляда деветстотин четиридесет и четири пъти .
За моя изненада обаче вниманието ми прикова кадъра, в който Луна си взима парче от една от най-апетитно изглеждащите еклерови торти ин май лайф.






Секунди по-късно Хармаяни си хапва парче от същото кулинарно постижение и притваря очи от наслада.
Направо щях да се задавя с кафето! Хари Потър изглеждаше леко тъжен и притеснен, както винаги, но това е, защото бере гайлето на Волдеморт, вместо да се тъпче с тази сладост.  
Знаех си, че точно като във филма, вече съм омагьосана и няма как да не я приготвя. Трябваше само да си изградя някаква стратегия, как да направя тортата да изглежда така и да бъде точно толкова вкусна, само по картинка. 
Но когато има вдъхновение, идеите не се бавят много. За около половин час вече бях готова с рецептата, бях запретнала ръкави и бях потънала до уши в парено тесто за еклери. 
Разбира се, първата стъпка за това творение бе да си приготвя домашните еклери, за които рецепта вече ви представих тук.


От същото тесто направих няколко средни размера за пълнежа и няколко съвсем малки, които щяха да бъдат за украса отгоре.

Запазих цялостната визия на тортата от филма, защото именно тя ме накара да осъществя Еванеско* върху желанието ми за диета. 

След като завърших творението си, смея да твърдя, че бях изключително доволна от резултата. 
Не само изглеждаше чудесно и точно като от кадрите, но вкусът, вкусът беше толкова прекрасен, че дори киселяк като професор Снейп не би могъл да не каже "Браво". :) 

*Описание: Кара предмета да изчезне.



'Виждано/споменато: От Сивиръс Снейп в Орденът на Феникса
 От лат. evanesco — „да изчезне“.



Няма да се бавим повече с излишни приказки, време е  да направим тортата, а ето как става това;
Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
1 шепа крокан

За пълнежа:
400 г заквасена сметана
200 мл сладкарска сметана за разбиване
2/3 консерва подсладено кондензирано мляко (около 300 г)
1 пак. желатин
13-14 броя еклери ( рецепта тук) 

За украсата:
мини еклери
бита сметана
карамел (рецепта по-долу)
крокан

Започваме с направата на блата. Това е стандартна рецепта за пандишпан, но с добавка от крокан. Размерът на блата е 24 см в диаметър. За целта отделям жълтъци от белтъци. Разбивам белтъците със захарта на сняг, а след това добавям един по един жълтъците.

                          

След това изключвам миксера и пресявайки на порции, с помощта на телена бъркалка или шпатула интегрирам брашното, с въртеливи движения, така че да се запази въздушността на сместа. 


Добавям от начупения крокан, като за да си спестя цялото цапане по направата му, счуквам в хаванче по една голяма фъстъковка и сусамка. Слагам в блата около една малка шепа като количество и поръсвам и отгоре. Пека в предварително загрята фурна на 150 градуса за около 20 минути.
Готовия блат оставям да се охлади във фурната на леко открехната вратичка, за да стане постепенно и да не спадне.

                             

След като блатът се охлади напълно, го разрязвам на половина. Ясно се виждат карамелените парченца от ядките, а ароматът му е неустоим.


Подготовка за пълнежа: За еклерите в тортата избрах среден размер, кръгли и по-пухкави. Направих ги заедно с големите еклери в рецептата от линка, но се спрях на крем, който е само с масло. Исках да е по-плътен, тъй като обграждащият го крем е достатъчно сметанов. 
От дадената рецепта направих тези малки еклери, големите от снимката (бяха около 20 броя) и няколко съвсем малки, които в сурово състояние бяха с размерите на монета от 10 ст. Тях използвах само за украса отгоре. 

Подбрах си няколко подходящи за пълнежа, като предварително си ги разпределих по дъното, за да видя колко ще ми отидат. При мен бяха 13 броя. Съветвам ви да не ги правите много плътни един до друг, тъй като няма да има този красив ефект при разрез. 
След като сте си ги заделили, извадете ги отново от формата и се захващаме с крема на тортата.

                           

За него: Накисваме желатина според описанието на опаковката в малко студена вода. Разбивам половината сладка сметана на твърд сняг и заделям настрани. Другата част загрявам на котлона, като след като достигне степен преди завиране, дърпам от огъня и прибавям набъбналия желатин. Разбърквам в топлата сметана, докато се разтвори напълно.
През това време в миксера нека се разбива заквасената сметана и кондезираното мляко. За по-засилен карамелен вкус може да използвате и карамелизирано мляко, но ако не искате да е твърде сладка тортата, сложете несварено такова. 
Започнете да прибавяте на тънка струйка от желатиновата смес. Важно е и останалите продукти да са на стайна температура (без битата сметана), за да не се пресече кремът.


Ако искате още сладост, тук е моментът да добавите малко пудра захар на вкус. За мен беше ненужно, тъй като бе достатъчно сладка. 
Накрая прибавям и битата сметана, финализирайки крема като още по-пухкав.
Във формата на тортата слагам единия блат, разпределям половината крем, нареждам еклерите и завършвам с останалата половина от крема.
"Затварям" с втория блат. Прибирам тортата в хладилника. Нужен и е около час и ще е стегнала напълно. 

                       
Украсяване на тортата: След като тортата се е охладила, я изваждаме от формата. Измазвам стените й с битата сметана и облепвам с останалия начукан крокан. Украсявам с още малко сметана.
В центъра правя пирамида от малките еклерчета, които слепвам с помощта на карамел.
За по-лесна версия може да разтопите малко бонбонки карамел му, с няколко лъжички масло, но ето как направих аз моя карамел:


Карамелизирах 1/2 ч.ч. захар, след което добавих около 100 мл подсладено кондензирано мляко (или останалата част от цялата консерва) и 2 с.л. глюкоза. Имайте предвид, че този карамел става твърд, така че е идеален за направата на тези интересни "конци" по еклерите и шарки по самата украса, но не е добре да слагате голямо количество на едно място, а по-скоро тънки щрихи.


Ако искате карамелът да е по-течен, добавете към него малко течност - прясно мляко например. Ако тръгне да се втвърдява бързо, върнете на котлона на ниска степен и оставете да се разтопи отново.
Аз се влюбих в тази тънка, леко хрупкава карамелена коричка, под която се крие пухкавата текстура на еклера и плътният ванилово-маслен крем...ммммммм :)


Ако искате и вие да се почувствате като в приказка, доставете си това удоволствие да опитате истинска домашна еклерова торта. 


Няма какво да кажа повече...просто е перфектна! 


Ако ви харесва блога  и работата, която върша, моля гласувайте за мен, като как става това може да видите в публикацията горе в дясната лента на блога за повече подробности, а ако искате, може да ме последвате и в инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/

Усмихната седмица, приятели! :) 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

понеделник, 27 февруари 2017 г.

Еклери / Cream Puffs Recipe


НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 

Може понякога да се забавя, но каквото обещая, го правя. Вече на няколко пъти, а пък в последно време и доста по-често получавам ваши писма и заявки да пусна рецепта за еклери и упътване за работа с парено тесто. След като в чернови вече си изчакаха чакалото две нечовешко вкусни еклерови торти, на които вече им се вижда the release date, трябва първо да ви споделя базовата рецепта за еклери. 

Сигурно сте разглеждали доста рецепти за тях, но в основата си всички са еднакви, така че по-скоро има няколко хубави трика, с които може да си подсигурите вкусни и красиви еклери.
Не знам дали моите този път станаха най-перфектните по визия в колекцията досега, но определено вкусът им беше като представата ми за рая на земята : 

Пухкав, ароматен  крем, 
въздушно парено тесто,
шоколадова глазура на корем
- всичко изброено в едно! 


По принцип у дома нямам големи любители на еклерите, главно защото малкото пъти, когато са ги хапвали, са били почерпка от някой друг и винаги купечки. Затова, когато и да съм предлагала да направя, се е гледало скептично на предложението ми. Този път обаче хич не ги и питах - обещание имам да изпълнявам.
И добре, че го направих...толкова ги харесаха, че ми ги нападнаха по време на снимките още, наглеците недни! 


Всеки ще се съгласи, че освен хубавото тесто, един от най-важните компоненти за този десерт е именно кремът. Аз ще ви дам точно два варианта на него, като разликата е съвсем малка, а вие ще прецените кой от тях е по-близо до вкуса, който търсите. 
Няма да отлагаме повече, ето и списъкът с необходимите продукти:




За еклерите:
150 г брашно София Мел Класик
125 мл прясно мляко
125 мл вода
100 г краве масло
3-4 бр. яйца
щипка сол
1 ч.л. захар

За крема:
500 мл прясно мляко
150 г захар
3 бр. жълтъци
30 г нишесте
50 г масло
1 ванилия 
150 мл сметана за разбиване или 100 г краве масло

За глазурата:
100 г шоколад
100 мл течна сметана

Още: 1 разбито яйце за намазване




Започвам като си отмервам продуктите за тестото. В тенджера смесвам млякото, водата, захарта и маслото. 

                          

След като маслото се стопи, захарта се разтвори и течността тръгне да завира, изсипваме изведнъж брашното, смесено с щипката сол. 


Започваме да бъркаме енергично с дървена лъжица и дърпаме от огъня, докато тестото почне да се отделя от стените на съда и стане на хубава топка. Оставяме тестото да се охлади за кратко, като по-бързо става като го разнесем на някаква повърхност, в моя случай - дъска за рязане.

            

След като тестото се поохлади леко, слагаме го в миксера и почваме да добавяме едно по едно яйцата. Ако са по-дребни - четири, но аз имах размер L , затова ползвах три. Оставете тестото леко да се точи от врътките, за да ви е по-лесно да го ползвате с поша, но не и прекалено рядко. Внимавайте и да не го охладите прекалено, тъй като тогава ще ви е твърде гъсто за изстискване и ще е по-трудно.


С помощта на пош правя различни по размери формички - кръгли за кръгли еклери и продълговати за големи еклери като от снимките. Кръглите ползвах за Еклеровата торта :)

Заглаждам, ако има остри неравности по повърхността с леко навлажнен пръст с размито яйце и след това намазвам целите еклерчета.
Пъхам да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса, докато порозовеят, а после намалявам на 170 градуса до пълното им изпичане.


Не отваряйте вратата на фурната, докато се пекат, за да не спаднат. 


Докато се пекат се захващаме с крема. Слагаме на котлона около 400 мл от млякото, със захарта и 50 г масло да се затоплят. В друга купа разбиваме жълтъците с нишестето и останалото мляко на каша. 
Когато млякото в тенджерата тръгне да завира, изсипваме яйчената смес на тънка струйка, при непрекъснато и енергично бъркане, докато кремът се сгъсти. Прибавяме ванилията. Оставяме да се охлади напълно, като покриваме крема със стреч фолио, за да не образува коричка. 

           

Когато кремът се охлади, го смесвам с битата сметана или пък меко масло. 
В първия случай кремът е по-пухкав и въздушен, а във втория - по-плътен. И двата крема са ми любими и правя често и от двата вида, като просто го разделям на две части :)
Този тук е с бита сметана :


Пълня еклерите с помощта на пош, като си правя по две дупки от горната страна, тъй като няма да се виждат щом се покрият с шоколад.


Тъй като използвах пухкавия крем за еклерите, си позволих да ползвам по-голям накрайник, но ако ползвате по-редкия крем с маслото (преди да е стегнал напълно), може да ползвате и острия накрайник за пълнене на понички. 
След като ги напълня, ги обръщам в чиния, в която съм изляла готовата глазура, като за нея използвам стандартен ганаш, рецепта за него тук.

                           

Нареждаме на поднос и оставяме в хладилника да стегнат или пък ги нападаме веднага....защо не :) 


Ех, друго нещо са си домашните еклери. Ако ви харесат тези, нямам търпение да ви покажа и еклеровата торта, като от сега казвам, очите ще ви останат :)
Но днешното кафе ще си гарнирам с ето това вкусно, пухкаво удоволствие!

Усмихната седмица, приятели!

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...