понеделник, 14 ноември 2016 г.

Гювечета: Сирене по мераклийски


Като се има предвид колко често си правя гювечета, цяло чудо е, че не съм пускала рецепта за тях в блога. Може би защото в повечето случаи използвам въображението си и наличното в  хладилника за "рецепта". Най-честата комбинация за мен обаче, са разновидностите на любимото ни сирене по шопски, къде с повечко зеленчуци, къде с колбас или гъби, а защо не и с всичко изброено. Точно такова е и днешното сирене по мераклийски. 


Гювечетата са ми любими за бързи обяд или вечеря, леки като ястие само по себе си затова и ги предпочитам, когато съм на някакъв хранителен режим. Друг плюс е, че се приготвят като отделни порции, което ми гарантира идеално разпределение на продуктите и възможност да си приготвя точно количество винаги току-що сготвено ястие :) 
Сигурна съм, че и вие имате повечето продукти и дома, затова, ако днес нямате много време за готвене, ето как да си спретнете едни богат гювечета.
Необходими продукти за 2 броя:
200 г сирене
2 яйца
1 голям домат
1 чушка
2- 3 гъби печурки
1/2 глава лук
1/2 наденица ( друг колбас)
шепа кашкавал
1/2 ч.л. червен пипер ( сладък или лют)   Kotany
олио


На дъното на гювечетата слагаме малко олио и нарязания на кубчета кромид.


Отгоре разпределяме половината от сиренето, като може да го нарежем на кубчета или натрошим. Овкусяваме с малко червен пипер, а след това редим: нарязаната чушка ( аз използвах и червена и зелена),


доматите, още малко сирене, наденицата, гъбите и кашкавала. Ако сиренето е сухо, може да долеем малко вода, но повечето сирена пускат такава по време на печене. Пъхаме във фурната - аз винаги слагам в студена фурна, все пак са глинени съдове и пускам на 200 градуса. Пека общо около 30 минути, като малко преди да ги извадя окончателно, чуквам по едно яйце и поръсвам с още малко червен пипер.

                 

връщам във фурната за още една минута или само докато яйцето леко се запече - препоръчам да оставите жълтъка леко рохък.
Аз заравям виличка в гювечето и почвам да хапвам лакомо, докато внимавам да не се опаря от лакомия, а на вас пожелавам една усмихната и вкусна седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

неделя, 13 ноември 2016 г.

Горещ шоколад с подправки / Hot Hot Chocolate


Днес няма да се впускам в дълги приказки за това какво е довело до създаването на днешната рецепта, защото истината е, че до тази вкусотия може да доведе само лакомия. То бива бива да си направиш горещ шоколад, но аз направих нещо толкова шоколадово, вкусно и засищащо, че направо си минава за десерт.


Хубавото е, че в рецептата няма "готвене" само по себе си и може да си го приготвите толкова бързо, че ще бъде готов, още преди да сте дочели статията. И макар това да е просто една напитка, мога да ви гарантирам, че няма по-голямо удоволствие да заровиш устни в пухкава сметана, а под нея да се подаде от сгряващата гърлото шоколадова течност, така ухайна от всички подправки. 


Но ето как стана всичко::
Необходими продукти за една порция:
250 мл прясно мляко
50 мл течен шоколад/ шоколадов ганаш
1 с.л. какао
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. лют кайенски пипер  Kotany
бита сметана
орехи или лешници ( по желание)  


Затоплям млякото с подправките и какаото. 


Намазвам с ганаш  отвътре чашата, в която ще изсипя горещата течност. Аз използвах от домашно направения си ганаш от черен шоколад, но вие може да ползвате някакъв течен шоколад. 

След като сипя ароматното какао, добавям малко бита сметана, върху "доукрасявам" още с ядки, ганаш и малко пипер за още малко пикантност. 


Ами както се казва..това е всичко, приятели!
Аз си придърпвам вкусната чашка, от която буквално се излиза сладост и смятам така да прекарам мързеливия, неделен следобед!
Опитайте и вие !



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 11 ноември 2016 г.

Кюфтета по Чирпански / Chirpan-Style Meatballs


Дойде ли студеното време не мога да спра желанието у дома винаги да къкри нещо топло на котлона - я яхния, я някаква супа. Има нещо толкова очарователно в усещането, да отвориш вратата на жилището, след като си бил в студа навън, и да усетиш аромата на готвено ястие. сякаш веднага триста спомени от кухнята на баба ме пляскат през лицето като мокър парцал, 
Знам, че ще си сипя една купичка от горещата гозба, ще затварям очи опитвайки се да попия всички ухайни подправки от издигаща се пара, и докато примлясквам лакомо, ще се пресегна за филия хляб, с която да си топя от вкусния сос. 


Ако искате да изживеете всичко това, препоръчам ви да си сготвите днес за вечер чудните Кюфтенца по Чирпански. Една традиционна българска рецепта, която не отнема много време за приготвяне, а бъка от полезни зеленчуци и подправки. Загрейте коремчето и започнете почивните дни с усмивка. 


Но ето и самата рецепта, като започнем със списъка с необходимите продукти:
За кюфтетата:
500 г кайма
1 средна глава лук
1 бр. яйце
2 с.л. галета 
1 ч.л. млян кимион
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. черен пипер
сол
брашно за овалване

За яхнията:
2-3 картофа
2 моркова
2 зелени чушки
2 червени чушки
1 голяма глава лук 
2 ч.ч. доматен сос
1 с.л. чубрица
сол
олио


Започваме като в купа смесваме продуктите за кюфтетата. Аз използвам кайма от свинска плешка, тъй като е с намалено съдържание на мазнини, но вие може да изберете и смес. Главата лук прекарвам през чопър и смилам на доста ситно, за да може кюфтенцата да имат колкото може по-еднородна консистенция. Омесвам всичко хубаво. 

                         

С помощта на лъжица за сладолед дозирам количеството кайма за кюфтенцата, като след това оформям на ръка и овалвам в малко брашно. От това количество кайма при мен излязоха общо 14 кюфтета.

                          

Пускам кюфтетата да се варят за около 4 минути в предварително кипната подсолена вода, докато придобият този цвят. Оцеждам от водата и оставям на страна. 

                          

В подходящ съд и в малко загрята мазнина запържвам нарязания на средно големи парчета лук за яхнията. Запържвам за кратко, като по принцип тук може да сложите и малко целина. 


След това прибавям нарязаните отново на средно големи парчета чушки и моркови. Запържвам докато омекнат, като през това време обелвам и нарязвам картофите.


Прибавям ги и тях и отново запържвам за няколко минути. Подправям със сол на вкус.


Идва моментът за червения пипер, който аз обичам да е в повече 


и слагам една равна супена лъжица и запържвам и разбърквам, докато хубаво полепне навсякъде и пусне прекрасния си аромат.


Накрая прибавям доматения сос ( около 400 мл млени домати,  сос от консерва или  домашен сос) и доливаме с около 500 мл вода ( може и повече в зависимост от това дали обичат по-редка или гъста яхния). Похлупваме с капак и оставям яхнията да заври.


След като заври, прибавяме кюфтенцата и намаляме огъня на ниска степен, така че ястието само да къкри. Оставяме леко открехнат капака, за да извира по-малко от течността и яхнията да се сгъстява. 


Оставяме го да покъкри около 40 минути, а след това сервиваме с по две- три кюфтенца в порция. 

 

Ако още не сте измисли вечерята, не мислете повече! 
Опитайте тази чудесна рецепта още днес! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...