понеделник, 18 април 2016 г.

Пиле Капрезе / Caprese Chicken Recipe


Хубавото на този понеделник е, че е почти към края си! И затова и вече започнах да се замислям какво да ви предложа за бърза и лесна вечеря, която да спретнете, щом се приберете у дома. Веднага се сетих за това супер бързо, вкусно пиле "капрезе", което приготвих преди около две седмици (не се притеснявайте, не го пазя от тогава ;)) Най-сетне успях да го вмъкна между великденските рецепти, с които ще ви засипвам и тази седмица. Но рано или късно трябва да успея да ги публикувам преди празниците, тъй като тогава няма да седна пред компютъра и пари да ми дават за това. (Добре де, зависи за каква сума говорим ...не съм чак пък толкова забогатяла) 


И така, да се върнем на тази рецепта, която ме вдъхнови да си направя мой вариант, в къде-къде по-скромни количества, но пък вкусът беше невероятен. Обожавам италианска кухня по това време на годината!  


И така, ето и самата рецепта, в моите скромни количества или използвайте оригиналната, за по-голям грамаж:
Необходими продукти: 
1 бр. пилешки гърди (1/2 пеперуда) 
100 г моцарела
две шепи чери домати
2 с.л. масло плюс малко олио
3 скилидки чесън
2-3 с.л. тъмен балсамиков оцет 
2-3 с.л. брашно
2-3 с.л. песто
сол / черен пипер
пресен босилек за поръсване

Започнах като разполових пилешките гърди, така че да си направя две по-тънки филета. Така си гарантирах по-бързото им приготвяне, че няма кой да ги чака, когато съм гладна. Овкусих с малко сол и черен пипер.


В малко тиганче разтопих една супена лъжица масло и сложих малко олио на око. Комбинирам двете мазнини, за да не ни прегори маслото. Овалвам филетата в малко брашно и запържвам до хрупкава и красива коричка от двете страни.  


Ако имаме останала загоряла мазнина и брашно в тигана, изваждаме филетата и я изхвърляме. Слагаме останалото масло, още малко олио и нарязания чесън. Загрявам на котлона (или направо във фурната, тъй като ще я ползваме). Прибавям филетата, завивам с фолио и пъхам във фурната на 180 градуса да се запекат до готовност. Отнема още около 15 минути. (Аз използвам малко чугунено тиганче, така че няма проблеми да ползвам тигана и във фурната.) 


След като месото е готово, прибавям нарязаните на половинки чери домати, овкусявам с подправки и слагам оцета. Запичам за още няколко минути, като отварям и разбърквам от време на време. След това слагам няколко парчета моцарела върху пилешкото и запичам още няколко минути, докато сиренето се разтопи.


Поднасям с малко песто и късчета или цели листа пресен босилек. Ароматът е просто неустоим!  Опитайте и вие!

 

Пожелавам ви много усмихната седмица, приятели! 
 ***
 П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  

Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


петък, 15 април 2016 г.

Хлебчета с вкусна плънка "Писани яйца" / Bread rolls "Еaster eggs" recipe


В днешния петъчен ден, посветен на целодневно мечтаене как ще си прекараме уикенда, ще ви дам още една идея за вкусна и сладка мечта - тези невероятно ухайни и апетитни домашни питки "Писани яйца". Нарекох ги така, защото..ами, я ги погледнете! 


Както ви обещах вчера, напълно в духа на наближаващия Великден ще се посветя на рецепти, които за чудесно допълнение към трапезата на този ден. И тъй като от Др. Йоткер бяха достатъчно любезни да ме снабдят с един щедър пакет от техните продукти, които предполагам повечето от вас знаят, че използвам доста често ( в частност какаото :)), реших да поекспериментирам с някои от продуктите, които са по-нови и за мен. Като тези за украса например! 


Продуктите са лесни за използване, придават много настроение, а  са и истинско удоволствие за децата, ако ви се се намират такива у дома :) Ако пък ви трябва вкусна рецепта за домашни хлебчета, опитайте тази, като ще ви покажа как да оформите хлебчетата, както и предложение за невероятно ароматна кокосова плънка, но вие можете да използват и друга по желание. Без повече дрън-дрън, ето и рецептата!
Необходими продукти:
За тестото:
Около 4 ч.ч. брашно
2/3 ч.ч. течна сметана
1/3 ч.ч.захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 пак.мая на Др. Йоткер ( или половин кубче жива +1 с.л. захар)
1/3 пакетче бакпулвер на Др. Йоткер
2-3 с.л. масло
щипка сол
(+едно яйце за намазване на питките отгоре)
За кокосовата плънка:
6 с.л. масло
3 с.л. брашно
3 с.л. пудра захар
кокосови стърготини
ванилия

За украса:
конфитюр за намазване
цветен айсинг и конфети на Др. Йоткер

Преди да започнем приготвянето на тестото, продуктите трябва да са на стайна температура. Ако използвате жива мая, оставете я да шупне в леко затопленото мляко и добавената захар. Ако използвате суха, пригответе тестото, като в купа (при мен на миксера) прибавете пресятото брашно ( първоначално около 3 чаши), захарта и солта ( и сухата мая) . Направете кладенче и добавете течните съставки : течната сметана, млякото, леко разбито яйце ( ако сте ползвали жива мая - шупналата мая).
Разбъркайте всичко на ръка или в миксера с приставка за тесто. Добавете постепенно от мекото масло и останалото брашно, докато се образува хубаво, меко, но не лепнещо тесто.  Оставяме го да втаса на топло за около час и да удвои обема си. 


Готовото тесто разделяме на четири равни части, а всяка от тях на три. Всяка част оформяме на топче, а след това разточвам на овал ето така:


Намазваме с предварително приготвената от изброените продукти плънка. аз я направих на око, като затова и не можах да преценя използваните от мен кокосови стърготини, но да кажем малко по-малко от 100 гр. Трябва да получим нещо като паста, която може да нагласите на сладост или пък да използвате съвсем различна плънка. (У дома обожаваме вкуса на кокос и тази много ни хареса :) ) 


Намазваме един пласт върху тестото и завиваме на пура ( Ако искате хлебчетата да имат още по-яйцевидна форма, разточете единия край на овала малко по широк! ) 


Подгъваме двата края навътре ето така и редим в тавичка с хартия за печене: 


Оставаме да се надигнат още малко на топло, а след това намазваме с малко размито с вода яйце за блясък.

Печем ги в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15-20 минути. Готовите питки намазвам отгоре с малко затоплено светло сладко/ конфитюр(като кайсии) или захарен сироп, като по този начин си гарантирам залепването на захарните конфети. 


Украсяваме отгоре и с малко от цветните айсинги, кой колкото може :) и готово. Нашите хлебчета "писани яйца" са готови, а причината да няма снимка в разрез, за да се види плънката е, че бяха нападнати унищожени преди да мога да си кажа, че не съм свършила със снимките. :) 


И така, ако това предложение ви харесва и искате да потренирате да го направите, може да участвате тази събота и неделя в безплатния уъркшоп в София Ринг Мол, където ще украсяваме великденски изделия с продуктите на Др. Йоткер. ( Повече за събитието вижте тук) А сега ви оставям да симулирате работа до кая на деня и да планирате един незабравим и усмихнат уикенд! 
***
П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

четвъртък, 14 април 2016 г.

Пълнени целувки с крем / Cream filled meringues recipe


Полека-лека трябва да се стягаме за Великден, мисля аз, а?! То аз така съм се стегнала, че ако не почна да пускам натрупалите се рецепти, ще останат пак за догодина. А не бих искала да се случва, тъй като все се получиха толкова сполучливи, вкусни, пъстри и най-вече грабващи вниманието, което е едно от най-необходимите качества, които една поднесена на празничната трапеза храна трябва да притежава. 
Днес например, тъй като е още седмичен ден, ще ви предложа нещо много лесно и сравнително бързо - целувки с крем. Напълно в духа на Великден, наподобяват на яйца на очи, а комбинацията на сладката, хрупкава коричка на меренгето, и с пълнежа от вкусен крем, може да ви накара да възкликнете от почуда. Просто на вид, ама такъв вкус! 


Рецептата е идеална, ако ви останат няколко белтъка, както често се получава, особено когато ползваме жълтъците за намазването на козунаците преди печене. Аз  комбинирах тази рецепта с кифличките с крем, тъй като пък там се ползват жълтъците. 
Рецептата за самите целувки си е моята изпитана, която съвсем наскоро още една читателка потвърди, че е най-успешната и лесна за приготвяне на идеални целувки. Изпълнението на самите целувки стъпка по стъпка можете да видите отново тук, а аз ще си покажа останалите компоненти от рецептата :) 
Ето и необходимите продукти:
За целувките:
5 белтъка 
2 ч.ч. захар
1 ванилия

За крема:*
600 мл прясно мляко
50 г нишесте
50 г масло
6 с.л. захар
1 бр. ванилия
3 жълтъка (или цели яйца)
щипка куркума за засилване на цвета (ако яйцата не са домашни)
* можете да ползвате и готов пудинг по желание за пълнеж

Започваме с направата на целувките, тъй като те се сушат по-бавно, но затова пък стават бързо като приготвяне. Обичам да ги забърквам привечер и да ги оставя във фурната, след като съм направила вечерта и прочие :)
Ето как приготвям моята смес за целувки, без да се налага да бъркам над котлона, а пък гарантирам идеално разтваряне на захарта ( вижте тук)
След това шприцовам с голям накрайник белтъците под формата на кошничка ето така и пъхам да се сушат във фурната (без вентилатор!)


На следващия ден приготвям крема. Можете да използвате готов пудинг, останалите жълтъци или цели яйца. Аз реших да направя домашен крем с жълтъци. 
За целта сложих млякото и захарта да се затоплят на котлона, а в купа разбих жълтъците с нишестето. Започнах да прибавям малко от затопленото мляко, като разбърквам, така че яйчената смес да се темперира и да не се се пресече, когато се прибави в последствие към горещото мляко. (Тъй като яйцата не бяха домашни, жълтъците не бяха толкова жълти, а исках кремът да бъде с по-наситен цвят, реших да го засиля с една-две щипки куркума, която не се усеща на вкус, а пък не е изкуствен оцветител, който да избягвате) 

             

Когато млякото тръгва да завира, а нашата яйчена смес е готова на рядка каша, прибавяме към млякото и бъркаме до сгъстяване на крема. Махаме от огъня, оставяме леко да се охлади и добавяме маслото, което ще се разтвори напълно във все още топлия крем и ще го направи лъскав и по-стабилен след като изстине. Прибавете и ванилията и разбъркайте. 

       

След като кремът изстине напълно, пълним готовите целувки и поръсваме с малко пудра захар.



Ако ви харесва това предложение, и искате да  видите приготвянето му на живо и да го опитате, можете да дойдете тази събота и неделя в София Ринг мол, където ще направя първия си кулинарен уъркшоп на тема "Великден". Повече за събитието тук, като входът е свободен.
Ако искате да ме видите колко се притеснявам пред хора, но все пак любовта ми към кулинарията надделява, можете да наминете и да готвим заедно :) 
Сега ви оставям с пожелание за хубав и усмихнат ден и не планирайте менюто за почивните дни още! Утре ще ви предложа още нещо изкусително, вкусно и празнично! 

***


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...