петък, 8 април 2016 г.

Шоколадова торта "Наполеон" / Chocolate Napoleon Cake


Като по традиция - петъчният ден е запазен за сладка рецепта! Защото няма по-сладко от петък! (Освен за тези, които работят в събота и неделя, за което искрено им съчувствам) Но пък друго си е у дома да те чака парче вкусна, домашна торта, а ако обичате по-мързеливите рецепти, ще се влюбите в тази - Шоколадова торта "Наполеон" .


Причина за тази хрумка бе една малка госпожица, която, докато ми бе на гости, изяви желание да направим торта, и по-точно  "Наполеон", защото обича много кроасани с крем, но "ако може да е шоколадова!". Аз й казах: "Ами не съм опитвала, но ако искаш да я измислим заедно". Така се роди тази тортичка, и се оказа много успешна, тъй като изчезна доста бързо. 


Украсата е по детски му небрежна и хаотична, но затова пък определено е доста безгрижна за направа рецепта и няма как да не се забавлява човек :) За богатство на вкуса добавихме малко банани между блатовете (играхме на сигурно - банани и шоколад : желязна комбинация), и украсихме с тях и отгоре, като ги изрязахме във формата на звездички. 


Ако идеята ви допада и ви се иска през почивните дни с малчуганите да направите нещо забавно заедно или да ги изненадате с вкусна, богата на крем торта, която да не ви кара да цапате много кухнята, това е тортата за вас. Ето и продуктите: 

За тортата: 
800 г до 1 кг бутер тесто
1 литър прясно мляко
3 яйца
1 ч.ч. захар
125 г краве масло
1 ванилия
7 с.л. брашно
1/2 ч.ч. тъмно какао
100 г млечен/ черен шоколад

Още:
2-3 бр. банани
2-3 бр. ягоди
шоколадов ганаш* и пръчици за украса

*рецепта по-долу в обясненията

Сега, за да съм напълно честна, ще си кажа, че тази торта я правим малко джаста-праста на око, така че имайте едно наум. Например, не знам точно колко какао сме сложили, тъй като сипвахме на око, но като цяло кремът е базовият от традиционната торта, така че няма много къде да се сбърка. И така, ето и как я направихме. 

Но котлона в подходящ съд слагаме около 850 мл от млякото, маслото и захарта. В отделна купа слагаме трите яйца, 


брашното и какаото. Добавяме останалото мляко и разбиваме с телена бъркалка.



Когато млякото заври, а маслото и захарта са напълно интегрирани в него, прибавяме на тънка струйка от какаовата смес, при динамично и непрекъснато бъркане. Скоро след това кремът се сгъстява. Махаме от огъня и добавяме ванилията и начупения на парченца шоколад. Бъркаме докато се разтвори напълно в горещия крем. Оставяме крема да се охлади, като може да го покрием с прозрачно фолио, за да не образува коричка.


Захващаме се с блатовете. За целта аз ползвах две блокчета бутер тесто от по 400 г, но вие можете да използвате и повече. Всяко блокче разточих на правоъгълник, който разделих на две. Така получих общо четири правоъгълни кори с приблизителни размери 20 х 31 см. Всеки лист печем върху хартия за печене, като преди това надупчваме с вилица на места, за да не се надига много. Печем на 180 градуса до зачервяване. (Аз позапекох моите още малко, за да имат по-шоколадов цвят.


Тортата сглобяваме, като върху един лист разпределяме част от крема, после нареждаме ред резенчета банани. Повтаряме процедурата и с останалите кори, като на последната мажем само крем, и измазваме отстрани.


Украсяваме с шоколадови стърготини страните, а шарката върху тортата направих с домашен ганаш, който често имам в хладилника и съхранявам в бурканчета.


За него затоплям около 100 мл течна сметана до температура пред завиране, а след това дърпам от огъня и добавям 100 г шоколад. Разбърквам, докато вторият се разтвори напълно в горещата сметана и стане на шоколадов крем. Може да си направите и по-голямо количество и да го ползвате в продължителен период от време, като го разтопявате набързо на водна баня, гореща течаща вода или пък само малка част в микровълновата.


Тортата е хубаво да се охлади в хладилника напълно, като кремът ще стегне допълнително между блатовете, ще ги напои и ще стане още по-сочна и ароматна. Това определено е една бърза торта за тези от вас, които обичат торта "Наполеон", но обичат и шоколад.:) 


Точно като за мен и малката госпожица - главен инициатор и "виновник" за това вкусно изкушение пред вас!


С най-голямо удоволствие почерпихме и роднините и приятелите с десерта, но когато видя с каква скорост изчезва, моят помощник-готвач научи една от истините в живота на кулинаря:
"Ех, колко време се трудихме, а тя вече свърши! ". :)


И как няма да е така...вижте това парче! 


И така, оставям ви с идеята да си спретнете този десерт още днес, а пък ви пожелавам усмихнат ден и дано минутите до края на работния ден се стопят по-бързо. :)
***


П.П. Гласуването за наградите е в разгара си и ако съм ви симпатична и смятате, че заслужавам вашата награда, ще се радвам да ме подкрепите в следните категории.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

четвъртък, 7 април 2016 г.

Постни оризови кюфтета / Potato and rice croquettes


Като съм обещала - обещала съм! Обещах не само рецепта почти всеки ден, но и че тази година ще има повечко постни рецепти, но тъй като самата аз не спазвам поста, са определено по вкуса и за непостещите. Като например днешните оризови кюфетнца. (В моя случай -  кюфтища или шницели, IDK) 


И тъй като скоро почти във всеки дом ще се носи аромат на агнешко или друг вид месо, големият избор от зеленчуци на пазара и пробуждаща се пролет навън (то направо лято, ама айде да не почваме темата за времето) ме карат все по-често да посягам към този вид ястия. 
А тези кюфтенца определено са нещо, с което си заслужава да разнообразите менюто си, ако от дълго време се храните с един вид храна. Хубавото е, че можете да сварите част от продуктите предната вечер (както аз направих) и да ги спретнете за около 15 минути на следващия ден. 


Така ще имате бърза, но току-що приготвена храна, която ви обещавам, ще ви хареса повече отколкото си мислите. Но ето и продуктите:
1 ч.ч. сварен ориз
2 варени картофа
1 глава лук
1 морков
( гъби и/ или маслини по желание) 
стръкче магданоз
олио за пържене
сол, черен пипер, лют пипер
галета

Както казах - предварително сварявам ориза и картофите.
В чопър нарязвам лука и моркова на ситно. 


След това ги запържвам, докато омекнат в малко олио. Подправям с щипка сол. (Ако искате да направите ястието по-богато на вкус, може да добавите малко гъби или маслини)


В купа смесвам  сварения ориз, задушените зеленчуци, рендосаните картофи и подправям на вкус с подправките.


Взимам от сместа и оформям кюфтета, които овалвам в галета.


Пържа ги в малко мазнина до златисто от всяка страна. Тъй като сами по себе си съставките са вече сготвени, не им трябва много време - вие ще трябва да решите колко препържени ги искате :)



Готовите кюфтенца поднесох гарнирани с малко свежа салата от бейби спанак, маруля и краставица.



За непостещите имаше и тутманик (в далечината, рецепта тук), но пък макар и постно, ястието се хареса от всички. И така, преди да се разделим, бих се обърнала към вас отново:


Актуализирано от 2017 : И така, надявам се и днешната рецепта да ви е харесала, което ще ми помогне по-лесно да ви помоля да ме подкрепите в тазгодишните награди на Блоговодител. а ето как да го направите: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
- С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Сега ви оставям с тази вкусна и апетитна хапка и ви пожелавам усмихнат ден! (Избутаме ли го този, вече го броим уикенд, а какво е хубав уикенд без ТОРТА ;) )


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 6 април 2016 г.

Постни бързи сладки с бира / Quick and easy beer cookies with sugar syrup


Днес си мислех да не пускам рецепта, макар да ме е срам да си призная колко рецепти имам в чернови - готови, снимани, ухание се носи от тях, а аз, мързел с мързела, все си казвам: "Е, и утре е ден!" 
Не знам дали е пролетна умора вече или просто лекарствата против алергията ме карат да се чувствам като стара джапанка, но определено нищо не ми се прави. Освен може би да се излежавам някъде на слънце, на някоя полянка с някаква (или няколко) биричка/и в ръка. 


Преди да сте се възмутили и казали: "То пък Люси освен за пиене за друго не мисли!", мисля, че е очевидно, че не е така, защото мисля и за ядене. Щом и в най-най-мързеливите дни мога да приготвя нещо, значи има сила у мен по-голяма от желанието за почивка, а именно - желанието за ядене! За това пък по света има много идеални за целта рецепти, наричани  още мързеливи или супер лесни, и точно такава ви представям днес. 


Ще ви отнеме има-няма половин час, а накрая ще се радвате на щедро количество вкусни, домашни сладки, които освен, че са постни (идеални за това време от годината), се правят с бира, но и си вървят с нея. :) 
Представям ви бързите постни сладки с бира! 


Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. бира
1/2 пак. бакпулвер (5 г)
1/2 ч.ч. грис

За захарния сироп:
3 ч.ч. захар
450 мл вода
сока на половин лимон
Още:
кокосови стърготини за овалване

1 ч.ч. = 200 мл

Първо си приготвяме сиропа за да има време да се охлади напълно. На котлона слагаме да заври захарта и водата, като след като водата кипне и захарта се разтопи, оставяме да поври няколко минути и прибавяме лимоновия сок (или пък ванилия). 
За тестото:
В купа (или в моя случай, на миксера, защото и за това ме домързя да си цапам ръцете) слагам пресятото брашно и след това останалите продукти за тестото. 


Оформям хубаво, нелепнещо, но меко тесто, което разточвам на кора и изрязвам формички. Аз си избрах цветенца и кръгчета, които по-скоро приличаха на яйчица! Нареждам върху хартия за печене


и пека на силна фурна (около 200 градуса с обдухване) за около 15 минути или до златисто кафяво.
Още горещи ги слагам в охладения сироп и ги оставям за по половин минута от всяка страна в сиропа,


а след това ги овалвам в кокосовите стърготини. 


Сладките омекват, но не са силно сиропирани и поемат точно толкова сладост, колкото им трябва от сиропа,

                  

тъй като няма никаква захар в тестото. Изключително леки и нежни на вкус, тези сладки спасиха няколко постещи познати от жаждата за сладичко, която вече ги тормозеше от дни.


Аз пък, постеща или не, няма как да не ги опитам, макар и да ми отне няколко опита, докато се убедя, че наистина са много, много, много вкусни!


Ако искате и вие да направите същото, пригответе ги още днес, а после не забравяйте да оставите в коментарите своите впечатления :) 


И преди да ви оставя, като ви пожелая супер усмихната, слънчева и успешна седмица, ще си обещая и на мен, и на вас, че тези дни ще се опитам да споделя по-голямата част от рецептите, а те си заслужават!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...