петък, 5 февруари 2016 г.

Кремки - пухкави кифли с крем / Cream filled pastries


Каква щастлива случайност!  Тъкмо наближава денят на влюбените и аз се влюбих. Изглежда, че няма да го прекарам сама ( не, че аз някога съм сама, ако ме разбирате :) Обектът на моите чувства може да не е човек, но пък, хей, любовта си е любов. След като някой може да обича парите толкова много, защо аз не да не се влюбя в сладкиш. Което е малко странно, защото аз съм винаги в търсене на поредната изкусителна вкусотия и не се обвързвам с рецепта за дълго време. (Явно не съм кулинарно-моногамна) 


Днешната обаче е наистина специална и ме накара да се чувствам и аз така. Освен, че ме накара да се оценя като майстор в кухнята, защото резултатът бе перфектен още от първия опит, което говори за успешността на рецептата, освен това ме дари и с удоволствието да хапна най-вкусните домашни кифлички, които някога съм опитвала. 


Още щом се разнесе ароматът им от фурната го познах - това е перфектно тесто за кифли, което помнех от детството си. В комбинация с плътния, хладен крем, магията на рецептата  е толкова силна, че може да ви накара да затръшнете вратата и да прекарате следващите почивни дни в компанията на тестените изделия (и без това се очертава навън да е студено)
Надявам се няма да взимате думите ми на доверие, а направо да вземете да проверите като ги направите още този уикенд. 

Ето и необходимите продукти:
За тестото: 
Около 400 г брашно
250 мл прясно мляко
щипка сол
5 с.л. захар
1/2 кубче мая (около 20 г)
3 жълтъка
3 с.л. масло


За крема:
750 мл прясно мляко
2 бр. пудинга
1-2 ванилии
6 с.л. захар
180 г масло

Още: 
яйце за намазване
пудра захар за поръсване

Започвам с тестото. Още веднага ще кажа, че макар и да спазих рецептата почти дословно, направих някои промени и ви съветвам и вие да правите рецептите на усет. Сладостта например на всяка захар е различна, затова преценете колко сладки искате да бъдат компонентите и намалете или увеличете количеството захар. Аз сложих малко повече захар в крема и използвах пълни супени лъжици за мярка при тестото. 
Тъй като нямам везна, отмервам брашното с чаени чаши от 200 мл. В купата на миксера (вече замесвам тесто само там) слагам за начало две чаени чаши пресято брашно, солта и три супени лъжици захар. След това прибавям шупналата мая (Предварително разтворена в леко затопленото мляко с останалата захар. Оставих да набъбне.)
Пускам миксера  (или вие ако замесвате на ръка, започвате да бъркате).


Започвам да прибавям един по един жълтъците, а след това и малко по малко от разтопеното масло.


Започнах да добавям, редувайки постепенно още малко брашно, масло, брашно, масло..на малки порции, докато се образува хубаво, еластично и меко, но нелепнещо тесто. (Вие можете да правите това, месейки на ръка.)


Изваждам тестото от купата и оформям на топка. Поставям в леко намаслена купа и оставям да втаса за час. (При мен бе много по-малко като време, но пък в стаята има камина и е много топло.)


След като тестото втаса, разделям тестото на две части. Всяка от тях разделям на осем равни части.

               

От всяка част правим фитили с дебелина около сантиметър и дължина около 20 см.


След това превиваме на две и завиваме около себе си ето така: 


Нареждам в тавичка с хартия за печене и оставям да се надигнат още веднъж. Преди печене ги намазваме с малко разбито яйце за блясък.

                                      
Печем кифличките за около 15 минути на 200 градуса.


Приготвяне на крема: Избрах крема да е смес от два пудинга - ванилия и сметана. Сложих млякото да се затопли на котлона със захарта. В отделна купа изсипах пудингите и добавих с лъжичка малко от топлещото се на котлона мляко, така че да мога да разбъркам съставките на еднородна смес. След като млякото тръгне да завира, прибавям пудинговата смес, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка и на тънка струйка. За секунди кремът ще тръгне да се сгъстява. Дърпаме от котлона. Прибавяме ванилията и маслото. Бъркаме, докато маслото се интегрира напълно в крема. 

                           

Оставям крема да се охлади, като можете да го покриете с опаковъчно фолио на повърхността, за да не се образува коричка. По-късното (при мен на следващия ден - какво да се прави, все готвя по нощите :))) режем кифличките по хоризонтал и шприцоваме от крема.

                           

Поръсваме кифличките с пудра захар и готово:


Бих искала да уточня, че на мен ми стигна кремът за две трети от общия брой кифлички, но нали съм си алчна, не съм го пестила. И на другите кифлички обаче не им бе простено, тъй като се хапнаха с охота в комбинация на топло мляко, сладко и сирене :) 


Тези с крем обаче свършиха за отрицателно време и само мога да съжалявам, че някакси съм затрила кадрите, които направих на отхапаните вече сладкиши. В тях явно можеше да се види пърхавата текстура на тестото и лъскавината на плътния крем.



Може би една от най-лакомо сниманите фотосесии, при които не се сдържах да мляскам, докато снимам :)


И така, горещо препоръчвам тази рецепта, и се надявам и на вас да ви хареса, колкото и на мен!
Спокойни и вкусни почини дни, приятели!

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 

 

Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

вторник, 2 февруари 2016 г.

Пълнени гъби със сирене / Stuffed mushrooms with cream cheese


Кога се изтъркули този януари така и не разбрах, но ето, че вече сме февруари (или както баба ми казваше усмихнато -  фафруари). Освен това е и празничен ден, в който честваме здравето и плодовитостта на мъжката половина от населението. Айде, да са ни живи здрави!
Има различни традиции, свързани с Петльовден, като някои от тях не са толкова приятни като хапването на петел. На този ден по време на турското "съжителство" се е събирал кръвният данък от домовете на семействата с мъжка рожба, но явно пак сме се объркали и това са били някакви междусъжителствени бъзици, които на сме чатнали. Нооо аз няма да го обръщам на политика, че няма да ни дойде апетитът. Затова пък ще ви представя една много вкусна рецепта за пълнени гъбки, които можете да приготвите за бърза седмична вечеря.
На път за вкъщи днес минете през близкия магазин, грабнете няколко свежи гъбоци, а ако някои от нещата не ви се намират у дома и не ви се експериментира, минете и през близкия магазин - всички продукти са лесно достъпни. 


Ако сте от пъргавите в кухнята, няма да ви отнеме повече от десет минути да ги приготвите и малко повече да ги запечете, което ще ви даде повечко време за релакс след работния ден, в компанията на ухайна вечеря и чаша вкусно питие.


Гарнирах гъбките с малко свеж копър, защото някакси си го изисква, пък вече сякаш апетитът ми клони към традиционните пролетни залении. :) Но няма да отлагам повече, убедете се сами във вкуса им, щом видите рецептата:

Необходими продукти:
200 г гъби печурки
8 бр. маслини
30 г бекон / шунка / св. филе
50 г  кашкавал
100 г крема сирене
шепа орехи
сол
свеж копър

Измиваме гъбите и премахваме пънчетата им. Нареждаме гъбите в леко намаслена с олио тавичка ето така:


Нарязваме пънчетата им, филето и маслините на дребно. Запържваме ги за кратко в тиган с малко мазнина. След като заухаят и гъбите и месото се запекат, махаме от огъня и овкусяваме с щипка - две сол.


Прибавяме крема сиренето и натрошените ядки и разбъркваме.


С тази смес пълним гъбите, а отгоре завършваме с кашкавал - нарязан или рендосан. Аз предпочитам да е на парчета, за да бъде по-дебела покривката на плънката.


Пъхаме гъбите да се запекат за около 15-20 минути в силна фурна, докато кашкавалът стане златист, а гъбите се запекат.


Сервирам с поръска от пресен копър за свежест или поднесени в листо хрупкава маруля. 


Не мога да ви опиша с какъв апетит ги изядохме тия гъбки. Ако някой ни гледаше отстрани, щеше да ни предложи да се борим за ролята на Тасманийския дявол : The movie!
Ако пък не вярвате - опитайте и се убедете сами :)
Усмихната седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



събота, 30 януари 2016 г.

Лепкав тофи пудинг / Sticky toffee pudding


Ако има десерт, който заслужава своята популярност, то несъмнено това е известният лепкав тофи (или карамелен) пудинг. Не случайно това е един от десертите, който сервира и в своите ресторанти един от моите любими майстори в кухнята - Гордън F***** Рамзи!!!

Освен традиционен английски десерт с дълга история, този сладкиш може да ви привлече с уникалния си вкус, създаван от метода му на печене и цялостната комбинация на съставките.

И още не съм ви казала най-хубавото - дори не е толкова труден или скъп за приготвяне.
За сметка на това обаче, сервиран както традицията повелява, гарниран с топка сладолед и залят с вкусен карамелен сос, тази вкусотия може да бъде идеален завършек на всяка вечеря, а защо не и празничната такава.


Именно наближаващият ден на влюбените ме подсети, че е време да ви представя няколко по-минималистични, но романтични и ефектни десерта, които може да поднесете за случаите, който са по-така  :)

Не ми се наложи да мисля дълго за първият от тях, тъй като лепкавият пудинг е нещо, което ще се хареса на повечето любители на сладкото и нежния, кадифен вкус на карамела, а комбинирането на топлия, сочен десерт със студения сладолед е нещо, което не съм сигурна дали ще охлади или доразпали страстите :) 


Като повечето такива по-стари рецепти и тази има повече от милион и един варианти, затова ми се наложи да грабна един за ушите и да го опитам. Ето и рецептата:
Необходими продукти за 4 броя:
1/2 ч.ч. нарязани фурми 
75 г масло (плюс малко за намазване на формичките) 
50 г светла кафява захар
2 яйца
1 ванилия 
140 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
За соса:
150 мл течна сметана
100 г кафява захар 
25 г масло

Започвам като нарязвам фурмите. Препоръчвам ви да използвате колкото може по-меки и влажни фурми, за да бъде наистина лепкав. По рецепта се използва това количество, но аз мога да ви кажа, че сместа може да поеме и повече, така че ако обичате фурми - сложете си повече.


Нарязаните фурми заливам със 75 мл вода и оставям на котлона да поврят 3-4 минути. Нека омекнат хубаво. След това отцеждаме от излишната вода и намачкваме фурмите хубаво с вилица, докато станат на пюре. 

                 

В купа слагаме маслото и кафявата захар и разбиваме на крем.


Започваме да прибавяме едно по едно яйцата (на стайна температура), после брашното и бакпулвера (пресети) и накрая - пюрето от фурмите. Разбиваме до еднородна, пухкава смес.

         

Намасляваме с малко масло четири чашки (моите са метални като за крем карамел) и разпределяме сместа равномерно.
Слагаме ги в тавичка, в която сме сложили вряла вода до половината на формичките.
Завиваме всичко с парче фолио и пъхаме да се пекат (задушат) за около 25 минути в предварително затоплена фурна на 180 градуса.


През това време се заемаме със соса. Слагаме половината сметана, захарта и маслото в касерола и загряваме, докато захарта се разтвори. След това намаляваме силата на котлона  и оставяме соса да поври 3-4 минути, докато се сгъсти и стане лъскав. Когато е готов, махаме от огъня и прибавяме останалата сметана (трябва да е на стайна температура) и разбъркваме.


По този начин получаваме много лесен и доста по-нежен и лек карамелен сос. За по-тъмен цвят може да добавите повече захар или пък да сложите и малко тъмна кафява захар.


Ако искате обаче истински, плътен карамелен сос, ви препоръчвам да ползвате тази рецепта от тук . 

И така, заливаме десерта със соса преди поднасяне. Самият сладкиш е толкова дунапренен и нежен, че само лек натиск на лъжичката и тя се плъзга по пухкава, сочна текстура.


Опитайте и вие!
Ако искате да научите първи кои са следващите романтични десерти, последвайте страничката ми тук, и научете първи за най-новите рецепти.


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!  


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...