събота, 19 декември 2015 г.

Най-вкусните меденки / The Best Filled Honey Cookies



Много е хубава зимната сутрин! Макар да няма сняг навън, което понякога пък може да е доста полезно за дупето, можем да се насладим на спокойни разходки в не толкова студеното време, докато слънцето огрява лицата ни, или напича гърбовете ни, ако сме се цуцнали на някоя приятна пейка. 
Макар и почивен ден, и тази сутрин ми се наложи да изляза по-раничко, и да се насладя на "зараждането" на наближаващата коледна суматоха. 
Малки сергиики със сурвачки и коледни чорапчета, свещички и други украшения в цветове от рубин и злато.
Забързани господа се поздравяваха и споделяха, че излизат за подаръци за малките, за да отменят половинката. Възрастни дами правеха много сложна проверка на мандарините пред плод-зеленчука, а от дървените къщички в базарчето на центъра от рано се разнесе неустоимият мирис на скара - най-добрата ароматерапия според мен!
Не да съм се настроила за празниците, ами направо вече си празнувам, като не пропускам възможността у дома също да заухае я на печено месце, я на някой вкусен коледен десерт или дребни сладки. 


Сетих се, че е време вече да споделя така обещаната (от миналата година чак), рецепта за меденки. Тази рецепта е единствената и най-вкусната, която правя, и не бих променила нищо в нея. 
Толкова са нежни, мекички и истински! Така де, меденки по магазините колко щеш, но в  тях сякаш винаги има някакъв дъх на есенция, която ме кара да се чувствам все едно съм яла ароматизирана свещ.


Това е рецепта от тетрадката на мама и е време да заеме своето достойно място в  блога, тъй като вече й се начака чакалото.

Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно
6 с.л. мед ( пълни)
1 ч.ч. пудра захар
1/2 пак. канела ( 5 г)
2-3 капки оцет
1 ч.л. сода
2 яйца
1/2 пак. масло от 125 г

За плънката трябват още:
1 ч.ч. прясно мляко
1 пак. масло от 125 г
1 ч.ч. млени орехи

Започвам като от изброените продукти замесвам меко тесто. Намаслявам си ръцете с олио и започвам да късам малки парченца от тестото, оформяйки топченца, които леко притискам. Редя в тавичка с хартия за печене, на един-два сантиметра разстояние едно от друго.


Пека в предварително затоплена фурна на около 180 градуса с обдухване (или 190 без). Меденките увеличават размера си при печене и когато започнат да придобиват лек, златно-розов загар, ги вадим. Слагаме следващата тава да се пече ( тук е добре да имате помощници:) )
Докато са още топли, меденките се издълбават, тъй като иначе се втвърдяват и е по-трудно, тъй като рискуваме да ги натрошим. Обикновено майка ми оформя следващите, а пък аз издълбавам вече изпечените. Запазваме трохите от издълбаването!


Трохите смесваме заедно с орехите, маслото и леко затопленото мляко и разбъркваме, докато получим плътен крем.
С него пълним меденките и слепваме две по две.


За шоколадовата глазура разтопявам един шоколад с една-две супени лъжици масло. Някои правят просто пръски по меденките, но у дома ги потапяме на половина, за да сме сигурни, че ще има достатъчно шоколад :)



Чудното на тази рецепта е, че с всеки изминал ден меденките стават все по-вкусни! Все повече поемат от крема и омекват, а хапнеш ли ги, те очаква най-нежната текстура за сладки, която някога ще опитате, комбинирана с прекрасния орехов крем. 


И тъй като тези снимки са от миналата година, но сега, сядайки да я описвам, си припомних и се размечтах за вълшебния им вкус, май няма да издържа и ще забъркам една порция. Но затова пък е събота и каква друга работа си имам. :)
Весели празници, приятели!

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




сряда, 16 декември 2015 г.

Пудинг сладки по три начина / Pudding Cookies three ways


Още щом попаднах на тази рецепта, на лицето ми се появи усмивка. Само каква лесна и достъпна идея за ароматни сладки с всякакви вкусове - банан, ванилия, шоколад, а защо не и карамел. Как не се бях сетила за това по-рано! Ако и вие искате нова рецепта за коледни сладки, без да присъстват задължителните канела и джинджифил, опитайте тази!  


Аз реших да ги направя с пудинг ванилия, като за първи път, но затова пък ги поднесох в три варианта - с топнати в шоколад връхчета, с пудра захар и изцяло залети в шоколад. От рецептата излизат много бройки, така че успяхме да напълним коледните буркани, а сутрин да подслаждаме чая или кафето с една-две от тези домашни сладки.
И тук реших да използвам миксера за направата на тесто, тъй като отново е на маслена основа и може да се размекне прекалено от топлината на ръцете. 
Но сега ще ви споделя всички трикове, ето и рецептата:
220 г брашно
120 г масло
100 г пудра захар
1 пак. пудинг 
2 жълтъка
2 с.л. прясно мляко

В купа пресяваме брашното. Добавяме пудинга ( използвах ванилия, но може да използвате всякакъв аромат), прибавям и останалите съставки. 


Разбивам всичко с миксера за няколко минути. ( Делимано имат много удобна приставка за този вид смеси)


Прави тестото много гладко, което е съществено за всяко бисквитено тесто.


За разлика от други бисквитени теста, това остава под формата на паста, което го прави лесно за нанасяне с шпатула върху формата ето така:



Минаваме с острата страна на шпатулата (или нож) през повърхността, като забираме излишъка и го връщаме към останалата ни смес, за втората порция сладки. Ако нямате такава тавичка за сладки, може да добавите още малко брашно и/ или пудинг, така че да направите тестото по-твърдо и да можете да ги оформите на ръка!



Пъхам да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса.


От тази доза излязоха общо 63 бройки, които разделих на три. Една част поръсих с пудра захар, друга - потопих връхчетата на сладките в разтопен шоколад с малко масло, 


а третата - потопих изцяло в шоколадовата заливка. 


У дома ухае на Коледа вече, а ако тези сладки ви харесват, почакайте да видите, когато ви споделя любимата ни семейна рецепта за пълнени меденки и джинджифилови сладки! 
Весели празници! 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

петък, 11 декември 2015 г.

Пухкаво руло с шоколад и банан / Chocolate Banana Swiss Roll


Представяте ли си, че в блога си нямам рецепта за руло. И на мен ми е странно как така се е получило, но сега забелязвам, че дори не съм успяла да пусна миналогодишната рецепта за коледно пънче. Ох, колко много рецепти чакат, а толкова малко време остава до началото на коледно-новогодишните софри. А планирането на менюто винаги става от рано, затова и моите предложения трябва да достигнат до вас на време.  Днес обаче искам да си направя сефтето за рулата в блога с една много лесна и естествено вкусна рецепта ( оставаше и да не е :)) за пухкаво руло с пълнеж от шоколад и банан. 


Комбинацията на шоколад и банан е толкова класическа като диня с мастика, но пък обичана и от деца. И ако вие искате да зарадвате малките през следващите почивни дни или пък лакомото дете в себе си, ви предлагам тази наистина лесна рецепта за десерт. 


Но ето и необходимите продукти:
За блата:
5 яйца
1 ч.ч. захар
150 г брашно
За крема:
1 пак. шоколадов пудинг
500 мл мляко
2-3 с.л. захар
1 желатин
1/2 шоколад
Още:
3 банана
шоколадов ганаш за заливка

Започваме като разбиваме с миксера яйцата със захарта.


Прибавям постепенно от пресятото брашно. Миксерът на Делимано има специална приставка за тази цел, която улеснява този процес.


Готовата смес изсипвам в тавичката от фурната, която предварително съм застлала леко намаслена хартия за печене.


Пека блата на 170 градуса с обдухване, и тъй като е тънък, ще отнеме само няколко минути. Готов е, когато се зачерви и забучена в него дървена клечка излиза суха.
Още топлия блат обръщаме върху леко навлажнена кърпа, премахваме хартията за печене и навиваме на руло.
Захващаме се с крема. На котлона загряваме 400 мл от млякото и захарта, а останала част от млякото смесваме с пудинга на каша.


В чашка накисваме желатина в малко вода, докато набъбне. През това време млякото тръгва да завира и ние прибавяме пудинга, като енергично разбъркваме с телена бъркалка. Само за секунди кремът се сгъстява и го дърпаме от огъня. Прибавяме към него 1/2 шоколад и набъбналия желатин, докато е още горещ, и бъркаме, докато се разтворят напълно в пудинга.


Когато кремът поизстине, но не да бъде напълно студен, тъй като ще се желира и ще е труден да се нанася, започваме сглобяването на рулото.
Сложете рулото върху опаковъчно фолио. (Можете да премахнете кърпата, за да не се нацапа, но ако я прежалите, може и да ви е по-лесно при навиването.)
Разпределям крема върху блата, нареждам бананите и навивам на руло.



Тъй като кремът е все още течен, ще започне да излиза от краищата, но с помощта на опаковъчното фолио, ние ще го завържем "като бонбон", здраво и от двата края, и кремът ще остане вътре в рулото. Важното е да стегнем и да завържем рулото добре, така че да не нарушаваме формата му и да бъде колкото се може по-кръгло.


Пъхаме рулото в хладилника, да стегне за няколко часа. 


Украсих рулото с малко още течен ганаш ( рецепта тук) и редица топящи се в устата коледни, маслени сладки ( рецепта тук)


Този десерт е най-вкусен директно от хладилника, когато вече изстуденият пудинг обгръща все още пресния и свеж плод, всичко завито в пухкаво одеалце от вкусен, дунапренен блат. 
Опитайте и вие! 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...