сряда, 9 септември 2015 г.

Лесен прасковен сладолед / Easy Peach Ice Cream Recipe

 

Нарекох днешния десерт сладолед, макар да не е точно такъв. Малка моя измислица, тъй като искам да употребя няколко застаряващи праскови :) и остатъка от сметаната в хладилника. Рецептата е като за Френска нуга, но с прибавено пюре от плодове, което допринася за естествения и много свеж вкус на сладоледа.
Няма изкуствени есенции, които да могат да се конкурират с истинското ухание на праскови.


Необходими продукти:
100 мл течна сладкарска сметана
1 белтък
3 с.л. захар
2 праскови

В две отделни купи разбиваме сметаната и белтъка със захарта до получаването на пухкав сняг. Аз прибавям капка естествена боя към сметаната - за да засиля цвета.
С помощта на пасатор или чопър смиламе прасковите.


Прибавяме част от сметаната към прасковения сос, за да се олекоти при смесването с другите въздушни смеси. Накрая разбъркваме всичко заедно и пренасяме в подходяща кутия за фризера.

Оставяме във фризера, като разбъркваме периодично.



Този десерт е идеален, ако имате зрели плодове и малко време, а пък трябва да приготвите бърз десерт за неочаквани гости.



Вкусът е вълшебен - на истински праскови.

Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 7 септември 2015 г.

Най-вкусната : Бисквитена торта с маскарпоне и праскови / The Best ever : Cookie cake with Mascarpone and Peaches


Е, много съм доволна значи.. то  бива да ме бива, ама бива ли да ме бива чак толкова :) ( Бива, бива!!!) 
Пак имахме поводи за торти у дома, а именно рождения ден на бащата на моята половинка. И тъй като вече сме заедно от толкова много време, смятам, че разполагам с петдесет процента от правата над неговите родители, така че мога да кажа, че и моя татко имаше рожден ден! А всеки мой татко няма как да се размине без торта за рождения ден, особено ако обича сладичкото. 
Температурите миналата седмица не бяха много благоприятни за пускане на печката у дома, затова изборът ми от торти бе ограничен до тези без печене. Не мислих дълго преди да се сетя за любимата ми бисквитена торта, която бях сигурна, че и всички останали ще обикнат. Още повече, че е с праскови, а пък сега им е сезонът! 


И тъй като, като чуем бисквитена торта, повечето от нас се сещат за нещо съвсем семпло, реших да ви разбия представите и да ви отвея главата с някаква супер спираща дъха украса, която пък да бъде също толкова лесна, като тортата. Някаква иновация в домашната кухня, както се казва! 
В главата ми отдавна се въртеше идеята за украса от типа на рог на изобилието (ОТ ШОКОЛАД), но исках украсата да е лесна и нещо, което всеки може да си приготви сам у дома, без да се налага да търси материали от сладкарски магазини.
Така се роди идеята за тези потопени в ШОКОЛАД вафлени фунийки, пълни с ШОКОЛАД!


И за да не си помислите случайно, че тортата е хубава само на вид, ще кажа нещо и за вкуса. БОЖЕСТВЕНА Е! 
Това е най-много получилата комплименти досега торта от ВСИЧКИ! Представяте ли си?
Толкова е мека, с този богат нежен крем от маскарпоне, ароматни и сочни парченца от праскови, а сервирана изстудена от хладилника, може да ви накара да ядете това като три основни ястия за деня!
Като че ли предимствата й са малко, та вижте само колко лесна и с колко малко продукти се прави!
Необходими продукти:
2 пак. бисквити закуска ( х 370 гр)
500 г маскарпоне
200 мл сладка сметана за разбиване
2-3 бр. праскови

200 мл прясно мляко за напояване на бисквитите (може и вода) 

За фунийките:
10 бр. сладоледени фунийки
шоколадов ганаш (100 мл сметана/ 100 мл шоколад)

Започваме като разбиваме сметаната. Сметаната разбиваме винаги студена и се разбива много лесно в метална купа, тъй като също запазва температурата на продукта.

                

Към разбитата на сняг сметана добавяме маскарпонето и разбъркваме на пухкав крем.


Във форма за торти с диаметър 25 см започвам да редя бисквитите, които преди това съвсем за кратко потапям в затопленото мляко. Наистина за кратко, колкото да ги погали, иначе ще поемат прекалено много течност!
За кръглите форми нарежете бисквитите ето така, за да оформите лесно ъглите ( сн.2)

                    

При мен на ред отидоха по седем бисквити.  След като наредих първия ред, сложих малко от крема, а след това наредих плътно от нарязаните на много тънко обелени праскови.


 Отгоре слагам още малко от крема, колкото да изравни реда, ето така:


Слагам втория ред бисквити, отново не забравяйте бързото потапяне в млякото, което може да замените и с топла водичка.


На втория ред може да сложите праскови или пък да рендосате шоколад - зависи от това, дали искате да имате повече плод или повече шоколад :)

                  

Правя още един ред с праскови и крем, като първия, и накрая - последен завършващ ред бисквити. Измазвам тортата отгоре с крема и пъхам в хладилника за една вечер, да омекне.

Украсете тортата по желание, като аз избрах следното:

1. Малко бита сметана
2. Резенчета праскови, оформени като розичка в средата и ...
3. Страхотните шоколадови фунийки, а ето как да ги направите:

Изрязвам с помощта на ножче тип трион фунийките, бавно и внимателно, за да не се счупят. Можете да сложите и цели, но смятам, че по-малки са по-ефектни, а и дават пространство на шоколада да се разлее върху повърхността на тортата.


Потапям фунийките в ганаш, приготвен от затоплена до точка на кипене сметана, в която прибавяме начупения шоколад и бъркаме до неговото разтопяване. 
Шоколадовите фунийки слагам на поднос и за кратко в хладилник за да стегнат.


 Останалия ганаш шприцовам в тях, изливайки част от него по ръбчетата ето така:


 Направо се влюбих в крайния резултат!


И както тези рогчета изобилстват от шоколад, така пожелавам на нашия татко да изобилства от здраве, щастие, късмет и много, много успехи!



И макар тортата да е толкова мекичка и да ми бе малко трудно да отрежа перфектно парче, все пак успях, с което се надявам да ви подкокоросам да си спретнете едно такова удоволствие за през седмицата :)

 

А пък аз ще съм тук в случай, че искате да ми кажете колко ви е харесала или да ми пратите сметките от дебелариума :)

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


петък, 4 септември 2015 г.

Бързо хлебче с шест съставки / Easy Bread with 6 Ingredients

 

Тъкмо се чудех коя от вкусните та по-вкусни рецепти да ви споделя днес и изведнъж се сетих - съвсем забравих да ви кажа рецептата за това толкова апетитно хлебче, по което ви останаха очите от рецептата за печения чесън. Някои от вас даже ми писаха да ме подсетят, та нали обещах, ама аз се отдадох на летен релакс и съвсем забравих и обещания и всичко - като политик след избори. И защото все пак, за разлика от тях, аз имам опомняне, ето я и нея:
Бързо хлебче с шест съставки



Рецептата за това супер лесно хлебче е подходяща точно за сега, защото освен, че в тая жега всичко може да бухне за нула време (аз така си обяснявам, защо през лятото си мислим, че сме дебели за плажа), ами е и идеалната седмична вечеря. Какво по-лесно и вкусно от малко току-що изпечен хляб, гарниран със салата от много сочни домати, лук и сирене. 
Ако и вие се замисляте, дали пък днес да не пропуснете мръвката и да забъркате едно бързо хлебче от само 6 съставки, то ето и рецептата за него.
Необходими продукти:
1 пак. суха мая
1 ч.л. захар
3 3/4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. прясно мляко (може да се замени с вода)
1/8 ч.ч. зехтин
1/2 с.л. сол

Още: морска сол, розмарин

Прибирате се у дома, сваляте си обувките, дрехите до приемливо за околните ниво (ако живеете сами то може да стигне и само до гащи), измивате ръцете и слагате в купичка млякото. Затопляте го леко в микровълновата, а след това прибавяте към него маята и захарта. Разбърквате и оставяте да шупне.
През това време в тавичка пресявате брашното, слагате солта и прибавяте вече шупналата мая.


Добавяте зехтина и набързо омесвате меко, но нелепнещо тесто. Слагате го в намаслена купа, покрито с кърпа и оставяте да втаса. Обикновено ще ви отнеме около час, ноооо...в тези жеги няма да ви отнеме повече от 30 минути.


Докато го "чакате", се пльосвате на дивана, вдигате отеклите през работния ден крака и почвате да си преглеждате я телефони, я таблети, телевизори, мелевизори и всичко, което си мислим, че правим само пет минути, а накрая се пулим кое време е станало. Ами със сигурност поне половин час е минал и отиваме да си видим тестото.

Готово и пухкаво като оформяме по желание. Аз - по-плосък вариант, за да се изпече по-бързо :)

Преди да го пъхнем в горещата фурна (около 200  градуса), го намазваме леко със зехтин и поръсваме с морска сол и парченца пресен розмарин. (По това време може вече и да сме си налели чаша изстудено бяло вино)


Докато хлебчето се пече, пак за има-няма 20 минути правим салата или режем мезета, но определено вече сме си налели чаша студено бяло вино (или там, който каквото предпочита).

Топлото хлебче слагаме на поднос с останалите продоволствия, които сме избрали за гарниране, и пак се отправяме към дивана, в компанията на гореспоменатата чаша. Ами да, това ще е моята вечеря днес..:)
А, вашата ?


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...