петък, 21 ноември 2014 г.

Рецепти от филми: Махагонова торта / Mahogany Cake


Махагонова торта или как да победите в Игрите на глада! Точно така, днес е световната премиера на поредната част от филмовата поредица "Игрите на глада" и аз реших, че ще е страхотно да отбележа събитието подобаващо (разбирай под "подобаващо" нещо сладко :)) 


Много харесвам книжките и макар да са от типично комерсиалната през последните години младежка литература, смятам, че са наистина увлекателни и вълнуващи. Няма да тръгна да убеждавам някого в гениалност или оригиналност на написаното, защото нито блогът ми е посветен на литературни ревюта, нито смятам, че е необходимо всяка книга, която сме прочели да е "голяма работа" в литературния свят.

 

Даже бих се нарекла литературен "помияр" и чета всичко, което ми харесва - влизам в книжарницата, както някои хора влизат в магазин за дрехи. Нямат нужда от конкретно нещо и определено нямат място за него в гардероба (или в моя случай в библиотеката), но им харесва и го купуват. Мога да прочета и упътване за направата на 300 вида морски възли, ако предишната вечер съм се замислила колко ще е интересно да сложа точно тази информация в главата си :)

Да, четенето определено е сред хобитата ми, но смятам, че като всяко нещо, мнението ни за дадена книга зависи в какъв момент от живота се намираме и в какво настроение сме, когато се "запознаваме" с нея. Понякога имаме нужда от "тъпа, но развлекателна" книга, както някои хора се нуждаят от това да гледат блудкав коледен филм, в който всички заживяват щастливо, като в реклама на дамски превръзки :)



И така, Първата част от последната част на трилогията на Игрите на глада (последният да затвори вратата) вече е факт и аз съм ентусиазирана и няма да се ядосвам на тъпите холивудски решения да разделят финала на две части за да ни цицат за пари, защото аз колко филми съм свалила, те не могат толко да направят :) Много харесвам избрания актьорски състав, но най-вече решението да вземат Ви Нийл за make up дизайнер, което се усеща навсякъде. Аз съм й страшен фен :)

Та с наближаването на премиерата се разрових за нещо тематично и се сетих за Ефи и нейната нечовешка привързаност към махагона, която винаги ме кара да се усмихвам.



Реших, че ще направя за нея, за мен и за всички нас една супер шоколадова махагонова торта, която украсих с малки бисквитки "сойка-присмехулка". Рецептата за бисквитите можете да намерите тук.


Но сега за самата торта. Идеята за блатовете взех от тук, а кремът е моя измислица, защото реших, че ще се връзва чудесно, а пък продуктите ги имах в хладилника и дето се казва, този крем сам се направи. Аз ще ви предложа няколко сходни варианти, но съм сигурна, че и обикновен ганаш е достатъчен за тази торта, за да ви остане в ума. Отличава се с наистина много сочни блатове, което се усеща още при първата хапка:)

И няма да се бавя повече, елате насам да ви кажа и рецептата:


Списъкът с необходимите продукти
За тортата:
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. масло (170г)
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
100 г.  шоколад
3 яйца
1 ванилия
 щипка сол
1 ч.ч. горещо кафе 


За крема:
200 г. заквасена / 100 мл. бита сметана
1/2 консерва дулсе де лече
малко нарязан шоколад (аз използвах тоблерон)

За шоколадовия ганаш:
100 мл. течна сметана
100 г. шоколад

 
Започваме блатовете като разбиваме маслото и захарта.


След това прибавяме едно по едно яйцата до получаването на пухкав крем.


В отделен съд пресяваме брашното, към което прибавяме содата, бакпулвера, ванилията и солта.

В купичка разтапяме шоколада на водна баня или в микровълнова. Оставяме го леко да се охлади (да не е много горещ) и прибавяме към яйчената смес, като бъркаме с миксера.


Аз го направих последователно и започна да се оформя една наистина пухкава, ухайна смес :)


Следващата стъпка е да прибавим към нея на два пъти кафето и брашнената смес, като продължаваме  да разбиваме.

Готовата смес изсипваме в две 20см тавички, предварително застлани с хартия за печене.


Печем във фурна, която сме загрели на 170-180 градуса

Кремът-пълнеж измислих от останалите в хладилника продукти: 200г. заквасена сметана смесих с половин консерва от сгущенката, която ми бе останала от направата на тази торта. Вие можете да заместите заквасената сметана, с обикновена бита.


Към сметаната реших да добавя и още малко вкус на шоколад, затова нарязах две триъгълничета от голям тоблерон. Тук можете да се се спрете на друг вид шоколад, като количеството зависи изцяло от вашия вкус :)



Сглобяваме тортата като слагаме блат, крем, блат :)




Сигурно си мислите, че дотук съм спряла с шоколада и щяхте да сте прави, ама не сте. Реших да я залея и с шоколадов ганаш за отгоре, но този път се спрях на черен шоколад, който да контрастира с останалия.



Въпреки дебелите блатове ви уверявам, че тортата е наистина много сочна и няма нужда от напояване.




Кремът от заквасена сметана е леко резлив и контрастира на цялостната сладост на тортата, макар че в него има и карамел и шоколад.


Като цяло реакцията, която получих за тортата у дома бе такава:



 




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 19 ноември 2014 г.

Постни арменски сладки /Armenian Cookies


Започнаха коледните пости и по традиция трябва да ви предложа и някоя постна рецепта. Този път не ми трябваше много да мисля, защото тази е една от любимите на семейството ми и и у дома доста често се хапват. Вече няколко пъти съм правила снимки на вкусните арменски сладки, но тази година реших, че е крайно време да я пусна тази рецепта. Не само защото са идеални за постите, но и защото са в тематините за наближаващата зима форма на снежни топки. 
Тези сладки са наистина едни от най-лесните за правене, затова и с лекота можете да ангажирате дори малките да помагат. 


Със своята сърцевина от разтопен локум и хрупкава ядка, сладките са най-вкусни, когато са още топли, но ако имате късмет да ги опитате и като изстинат ( което при по-многобройно семейство няма шанс :) ), ще се убедите, че са прекрасни на вкус, дори когато престоят.


Добре е, че от една доза излизат доста сладки и ако не се изядат веднага, няма проблем, защото десертът е много траен и лесно се съхранява.

И така, няма да отлагам повече, ето я и самата рецепта:

Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сода ( може да се замени с бакпулвер, ако не обичате сода :) )
щипка сол
шепа орехови ядки
кутия локум

За овалване:
пудра захар
ванилия

В подходящ съд слагаме да заври на котлона водата и олиото. 

 

Веднага щом заврат, прибавяме содата и солта и махаме от огъня. ( Забележка: Тук е мястото, където ще кажа, че содата може да се замени с бакпулвер. Аз слагам малка равна, чаена лъжичка, но тези от вас, които нямат търпимост към содата, могат да ги направят само с половин чаена лъжичка, или да изгасят содата предварително в малко оцет


Изиспваме наведнъж пресятото брашно и бъркаме с дървена лъжица до получването на горещо "мокро" тесто.


Докато тестото е още топло, късаме малки парченца от него и оформяме кръгчета с дланта си. 
В средата слагаме парче локум и четвърт орехче.


Аз се спрях на локум с  вкус на нар, който бе наистина много мек и ароматен.


Завиваме на топче и редим в тавичка, застлана с хартия за печене.


Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса докато сладките порозовеят.


Когато са готови, още топли овалваме в пудра захар, в която сме сложили една ванилия :)


  Опитайте и вие!


вторник, 18 ноември 2014 г.

Направи си сам: Златна есенно-зимна украса / DIY: Golden decoration

 
Още сме далеч от астрономическата зима, но тя се промъква много упорито у дома. Първо вече открихме сезона на  камината, а онзи ден и успя да се шмугне и в пухкавите ми домашни пантофи, които нахлузвам сутрин. Брей, че студени дни се завъдиха. И все пак успяват някакси да се прокрадват и няколко топли, слънчеви, пъстри дни, които ни напомнят, че е още есен и най-добрата идея за деня може да бъде една хубава разходка в гората.

 


 

  Как иначе да се насладим на тази красота в най-чистата й форма.


Обичам нашите разходки с Митко! Ние определено не вървим бавно и със скръстени зад гърба ръце, обсъждайки задачите за следващата седмица и как да се справим с чалгата на комшийте. По скоро обикаляме като лабрадор на разходка, игриво хвърляйки се с интерес в някоя купчина листа, отбелязвайки чудната форма на шишарка и прилежно събиращи жълъди, кестени и всякакви други природни "сувенири", които можем да отнесем у дома.

 

Един от тях бе и този изсъхнал трън (долу в снимката), който реших, че ще се превърне в страхотна украса, веднага след като го боядисам в златно. 

 
 

Тази година няма да купувам украсите от левчето, ами ще си ги направя сама - така и така ги има под път и над път, с малко въображение, желание и пет минути време ще стане като "ново". Разбира се, когато правя украса винаги избирам от "падналите герои" и никога не късам здрави клонки, защото така не се прави!


И така, съберете малко паднали клонки, листа или трънчета, като мен. Вземете златист, (или пък сребърен спрей, както направих тук) и ги напръскайте. Можете да намерите и много достъпен брокат, ако желаете да придадете по-коледен вид на творението си.
Аз се ограничих с останалото от златния спрей и си направих тази прекрасна украса, която сега краси камината ми :)

Ползотворен ден беше....събрах малко слънце в очите, малко есен в джобовете и се полюлях на люлките!


Наистина добър ден!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...