сряда, 20 август 2014 г.

Торта "Фереро Роше" / Ferrero Rocher Cake



Дойде време и за последния пост от тортената фиеста, посветена на Люсенските празници, или иначе казано - Честит рожден ден на мен! Да, точно така, днес ставам с една годинка по-голяма, и реших, че има само една торта, която може да почете този празник, както трябва, и това е не друга, а великолепната - Фереро Роше.




Ако има торта, която смятам, че отразява моя вътрешен свят (ако въобще това е възможно), то това най-вероятно е тази изискана и приказна на вкус и визия торта!
С нея слагам край и на тортената поредица, която посветих на рождения си ден и следващият ми пост ще бъде нещо соленичко ( ама не обещавам :) ).
Тортата оформих да прилича на кралска корона, с което лъвицата в мен, сигурно "несъзнателно", реши, че е подходящо да се накичи :)

  

Истината е, че не веднъж съм ви разказвала, че реалността не е любимата ми част от живота, затова и хобитата ми са често свързани със сфера, доста далече от нея. За да хвърля малко повече светлина за тази част от живота ми, смятам, че е удачно да ви разкажа за едно от любимите ми преживявания - Елфическия фестивал, който се провежда всяка година в Холандия.


За някои хора, това може да е място на откачалки, които сигурно си нямат друга работа. За мен това е място, където срещаме много сродни души, които превръщат света в малко по-магическо място. Всеки от тях е творческа натура, която може цяла година да е затворена в офиса на някое престижно работно място, но вечер да се прибира за да подготвя с усърдие костюма си за следващата годишна среща.

 

Едва ли мога да ви обясня каква е атмосферата да се разхождаш сред толкова много хора (и орки, и джуджета, и назгули :) )

   

Както много други прекрасни събития, и това споделих с моята прекрасна сестричка - Мими, която се спука от смях, когато видя развълнуваната ми физиономия при репликата "ОМГ, Роханец на хоризонта :)"

За малко да си разлея медовината  :) Но все пак това не е нещо, което една милейди може да си позволи.
Разхождайки се  в този магически свят, където на близката поляна се разиграват битки,



а някои просто си почиват или готвят, осъзнаваш, че може би все още е останало мъничко магия на този свят. И за да не протаквам много рецептата,  ще публикувам останалите снимки от галерията на фестивала в края на поста :)


И така, време е да премина към самата рецепта, която е една от най-лесните, които съм правила, но изглежда най-ефектно!
А сега - необходимите продукти :) :

Необходими продукти:
За блатовете:
5 яйца
7 с.л. захар
2 с.л. какао ( аз сложих малко повечко :) ) 
2 с.л. брашно
2 ч.л. бакпулвер (равни)
200 г млени лешници



За крема:
200 г меко масло
200 г шоколад
5 с.л. Нутела
14 малки вафлички с лешников крем

Започваме с най-важния елемент от тортата - лешниците. Аз имах сурови, затова леко ги начупих,


и запекох в сух тиган, докато заухаят прекрасно :)


След това ги накълцах в чопър на много ситно :


Следващата стъпка е да разбием яйцата със захарта до пухкава смес, като започвам последователно да добавям брашното, какаото, бакпулвера и лешниците (като отделяме малко, за украсата) .


Разпределям сместа в две тавички с диаметър около 20 см, подмазани и застлани с хартия за печене на дъното.


Печем блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час или до готовност:


Оставяме блатовете да се охладят и се заемаме с приготвянето на крема. За него ще ни трябва шоколад и често ме питат какъв използвам. Харесвам този много достъпен вариант на черен шоколад от Кауфланд, но този път комбинирах и с един млечен, за да омекотя вкуса:


Разтапям шоколада на водна баня в купа, а в друга купа - разбивам маслото. 


Започвам да прибавям постепенно от леко охладения шоколад (за да не разтопи маслото), лъжица по лъжица.


След това прибавяме и начупените вафлички. Спрях се на тези, те са доста мънички, затова и бройката им е голяма:


Разбъркваме ги хубаво с крема,


а след това прибавяме лъжица по лъжица от



Господаря на течните шоколади - Нутела!


След като кремът е готов, преминаваме към сглобяването на тортата. За целта разрязваме блатовете на половина по хоризонтал. Започваме да редуваме блат, крем, блат, крем


и така докрай, като измазваме и отвън.


Докато маслото още не е стегнало, можете да поръсите стените на тортата с малко от смлените лешници:


И защото тази торта е уникална сама по себе си, не се нуждае от голяма украса, освен златото на изкусителните бонбони "Фереро Роше" :


Приберете тортата в хладилника, за да стегне, но имайте предвид, че кремът е на маслена основа. Това означава, че ще трябва да оставяте тортата няколко минути на стайна температура преди сервиране, за да може да омекне.

Често хората забравят това и консумират тези торти директно от хладилника, като след това ги намират за сухи.


Бях толкова запленена от собственото си творение, че не можах да спра да снимам, и да ям :) 


Ето защо и последната част от поста е обещаната галерия :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


 


  



 
  



   




 




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 





петък, 15 август 2014 г.

Торта "Малинова целувка" / Raspberry Kiss Cake

  

Още щом видях тази украса на един сладкиш, докато си търсех нещо в нета, се влюбих в нея. Толкова е сладурска, че просто си казах "това трябва да го направя". Дълго време търсих тези мини маршмелоу бонбони и тъй като не успях да ги намеря из българските магазини, бях решила да купя от големите и да ги нарежа. Вече бях пробвала такъв вид украса и мога да кажа, че се получава чудесно. За мой огромен късмет обаче прекрасната ми сестричка ми изпрати точно тези малки бонбонки, директно от Холандия, и успях да я направя с оригиналната украса.
Вкусът на тортата е изцяло моя импровизация, но се получи чудесна хармония между вкус и цвят :) 

 

Комбинирах пухкави пандишпанени блатове, нежен крем с лек цитрусов вкус, малиново сладко (може да използвате и желе) и тънък пласт сметана.

Тъй като бе експериментална торта, а пък и цялата трябваше да я покрия с бонбонки, се спрях на мини размер от 16 см в диаметър. Оказа се повече от достатъчен, защото макар и тортата да е малка, тя е височка и доста богата на вкус.



Време е да премина и към самата рецепта, като започнем със списъка с необходими продукти:
За блатовете:
2 бр. яйца
6 с.л. захар
7 с.л. брашно
1 ванилия

За крема:
1/2 доза от този крем 
половин грейпфрут

Още:
80 мл течна сладкарска сметана за разбиване
1 бурканче малиново сладко / желе
бонбони маршмелоу 

 

Блатовете приготвяме като разделяме белтъци от жълтъци. Разбиваме белтъците със захарта до получаването на твърд сняг. Продължавайки да бъркаме с миксер, прибавяме един след друг жълтъците. Накрая, пресявайки постепенно и бъркайки с бъркалка на ръка, бавно интегрираме и брашното и ванилията. 

 

Изсипваме сместа в две алуминиеви тавички с диаметър 15-16 см (от тези за еднократна употреба, купих ги от "Джъмбо"), които леко сме намазнили. Аз изрязвам винаги и кръг от хартия за печене, който слагам на дъното на тавичката, като също го подмазвам с олио, и ми помага много за по-лесното отделяне на блатовете от тавата.

Печем блатовете на 150-160 градуса. Тъй като са малки, стават за броени минути, така че ги наблюдавайте. Готовите блатове оставяме да се охладят напълно, а след това разрязваме на две.

Крема приготвям по дадената рецепта, но само половин доза. Кремът е много вкусен, така че можете да си приготвите пълна и да изядете останалата половина с лъжица, докато е още топъл (както правя аз). Тук обаче замествам портокала с грейпфрут. Капвам и няколко капки от сока на плода в млякото с цел да засиля лекия цитрусов аромат. Ако не ви допада вкусът на грейпфрут, можете да го замените с лимон или пък портокал.


Докато оставяме крема да се охлади, разбиваме сметаната в отделна купа.
Преминаваме към сглобяването на тортата. За целта, използвайки еднократен пош или по-здрава торбичка с изрязан връх, шприцовам сметанов кръг около края на блата. Правя го на два или три пласта, образувайки нещо като кладенче. Намазвам с хубаво малиново сладко,


 а отгоре изсипвам и част от крема. Накрая "затварям" с едната половинка от блатовете. По този начин процедирам докрай.


С останалата сметана измазвам тортата отвън, което ще ми помогне, да залепя бонбонките.


Дори и да нямате от този размер, можете да се спрете на много различни видове украса с този тип бонбон или пък да вземете ножица и да направите малки бонбонки:


И в заключение няма да ви убеждавам колко нежна и пухкава е тортата, колко прекрасна комбинация се получава от тези два вкуса - малини и млечно-цитрусов крем.

 

Ще оставя, както и друг път, снимките сами да ви говорят:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...