петък, 20 юни 2014 г.

Палачинкова торта "OMG" / Crapes Cake "OMG"


Като голям перфекционист, винаги гледам да изпипвам нещата до краен предел. И ако не отговарят на изискванията, се повтарят, докато достигнат желания резултат. Е, не такъв е случаят с тази торта. Първоначално мислех да не я качвам в блога, заради експеримента ми с украсата си мислех, че ще влезе в графа "неуспешни". Не знам защо реших да се уча на нови умения с шприца в единадесет и половина вечерта на две чаши бира, но очевидно пивото ми е дало не само крила, а и няколко чанти с делюзии :)

 

Чувствах се като Ван Гог, който вместо четка има пош, вместо боя има ганаш, и вместо с едно ухо, е с едно око, защото само така мога да си обясня как не съм видяла как съм се изгаврила с глазурата.

 

Та, както казах, бях решила да не я споделям - защо пък хората да ми гледат резилите. На другия ден обаче Митко ме убеди, защото се оказа една от най-вкусните торти Ever! Ако не се брои украсата, наистина се оказа много, ама много успешен експеримент, който в крайна сметка си струва да се сподели с публиката, макар и с риск за няколко освирквания :)
Звездата на тази торта са палачинките - това чудо на природата. Кой не ги обича?! Сериозно питам?! :)

 

Можете да изберете моята рецепта за тях или да приготвите палачинки по вашата любима рецепта за тях, но да ги оцветите в трите цвята на тортата.
Другите два важни елемента на тортата са течният шоколад / шоколадов ганаш и консервата дулце де лече. Това е всъщност една доста бърза торта, която можете да направите в различни вариации, така че още отсега отговарям на въпросите от рода..."може ли да се замени това..или онова". Всичко може! Стига да запазите комбинацията - палачинки, шоколад, карамел...и карамелизиран лук да й сложите, пак ще е вкусно :)



Идеята за името на тортата отново се роди съвсем спонтанно, просто това беше искрена реакция от първата хапка на този божествен десерт. "OH, MY GOD!!!" Сигурна съм, че поне 50 процента от вас чуват "медения" глас на Джанис да отеква в главата ви всеки път, когато прочетете името на тортата :) Но какво да се прави, ако имаше по-добре описващо вкуса на този десерт име, бих го сложила. Без да ме е срам мога да кажа, че много се гордея с творението си в крайна сметка.



Може би едно от най-големите удоволствия е, когато наистина сам измислиш десерт from scratch, че после и вземе да ти се получи толкова добре. И не знам, защото направих много снимки ли, но накрая даже и глазурата вече не ми изглеждаше толкова лошо решение :) Но стига съм се обяснявала, знам, че искате да научите рецептата, затова ви я пиша, но първо, както винаги, необходимите продукти:


За палачинките:
4 бр. яйца
1 ч.ч. захар
3 ч.ч. брашно
1-2 с.л. разтопено масло
3 ч.ч. прясно мляко
2 бр. ванилия
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. бакпулвер
какао / нес кафе на вкус

Отделяме жълтъците от белтъците, като разбиваме белтъците със захарта до твърд сняг.


Жълтъците разбиваме с млякото и брашното, като накрая добавяме бакпулвера, содата и ванилията.


Смесваме двете смеси и получаваме пухкаво тесто.


Трябва да е с консистенцията на боза, така че добавете още малко мляко, ако ви се стори гъсто. За тази цел аз използвам първата направена палачинка, по която преценявам от какво още има нужда сместа. ( След това я изяждаме, за да унищожим доказателствата :) )


Разделете сместа на три равни части. Първата, бялата оставете така. Към втората прибавете малко нес кафе, докато придобие приятен карамелен цвят и ухание на кафе.


Към третата прибавете какао, като количеството е на вкус. И все пак не трябва да прекалявате, за да не станат твърде горчиви палачинките, като се изпекат.


За тортата използвах по около пет броя палачинки от трите цвята.

Крема приготвих от:
200 мл сметана за разбиване (сладка)
250 гр маскарпоне

още:
консерва дулце де лече
шоколадов ганаш */ течен шоколад
ядки (по желание)

Ето как стоят нещата с крема. Разбиваме сметаната на сняг и прибавяме сиренето. Разбиваме до получаването на хубав крем. Този крем отново разделяме на три части.

 

Към първата част прибавяме течен шоколад или шоколадов ганаш. Аз си приготвих един ганаш, защото обичам вкуса на черен шоколад. Приготвих го по тази рецепта тук. От шоколадовия ганаш прибавете към едната част от крема, като количеството е според вкуса. С останалата част украсих тортата отвън.
 
           

Получава се хубав шоколадов крем-мус :)
 

Към втората част прибавете от карамела (дулце де лече / сгущенка). Отново на вкус, с останалото можете да украсите тортата, както съм направила аз.


Третата част ставяте бяла. Редите палачинките от тъмно към светло. На кафявите палачинки слагате от шоколадовия крем, 


На кафените палачинки - от карамеления крем, като реших да добавя и малко счукани лешници на тези пластове :) На белите палачинки - бял крем.


Ако ви останат от кремовете, измажете отвън и по-късното можете да украсите с останалия ганаш и карамел :



 Разбира се, защо не и още някоя ядка от лешниците :)



В разрез ясно се виждат преливащите цветове на тортата, което първоначално ме накара да я нарека торта "Омбре", но после се спрях на новото име, което побългарено може да звучи като ..."Лелеле, майкууу!!!".


 Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!




понеделник, 16 юни 2014 г.

Пикантен карфиол по китайски / Chinese Cauliflower Recipe

 

Почти всеки човек има някой плод или зеленчук в списъка си с нещата, които подминава в магазина, защото така и не се научил как да го готви или пък не е бил впечатлен от вкусът му, когато го е опитал. За мен това е карфиолът!  Не мога да кажа, че имам голям опит в карфиолояденето, освен на туршия, но това си е изключение в правилото. Рядко се яде туршия през лятото, а пък сега този зеленчук само ми вади очите по щандовете в магазина. Реших, че му е дошло времето буквално да мине под ножа и да му намеря рецепта, която да му приляга.


Няма да сбъркате с китайски подправки, когато готвите зеленчуци, които не са толкова богати на вкус. Получва се естествен баланс между свежестта на зеленчука, който винаги остава леко хрупкав, но пък обвит с ароматен и настиен сос. 
Ако тази комбинация е сред любимите ви, не пропускайте да я опитате - няма да съжалявате!  Ето и рецептата:

Необходими продукти:
1 глава карфиол (или половин, ако е по-голяма)
1 ч.л. чили на прах
3 ч.л. царевично нишесте
1 ч.л бял ( черен ) пипер
2-3 малки зелени чушки (сиврия)
1 стрък зелен лук
1-2 скилидка чесън
1/2 ч.л. джинджифл, млян
1 ч.л. соев сос ( тъмен)
4 с.л. кетчуп ( моя беше пикантен)
3 капки оцет
сол (по желание)
олио за пържене

Измиваме карфиола, отцеждаме го и го разкъсваме на малки парченца, така че да са подходящи за консумация. Слагаме ги в подходящ съд ( купа), като прибавяме чилито на прах, пипера, оцета и нишестето. Разбъркваме ги, като леко ги подхвърляме във въздуха, така че подправките да обвият хубаво зеленчука.


 Пържим карфиола в малко олио, предварително затоплено, докато покафенеят и станат хрупкави отвън. Изваждаме от тигана. Оставяме тигана на котлона, тъй като ще го ползваме отново.



Нарязваме чушките, чесъна и бялата и светло зелената част на лука и ги запържваме за кратко в горещия тиган.


Прибавяме останалите продукти - соевия сос, кетчупа, джинджифила и разбъркваме, докато се образува хубав сос.Изсипваме го върху пържения карфиол и разбъркваме.


Сервираме още топло, поднесено с нарязана тъмнозелената част на лука.


Макар силните подправки, ястието остава много свежо, тъй като карфиола е изключително пресен и хрупкав отвътре. Идеално мезе за топло време, студена бира...а защо не и малко световно по футбол. ;)


петък, 13 юни 2014 г.

Шоколадово-бананова торта с много крем / Choco-banana Cake with SO MUCH Cream


"Вина" за днешната торта има фактът, че баба ми е най-готината баба на света и аз постоянно искам да я зарадвам с някоя сладост. Ами да, тя как се трепе да ми отглежда ягодите, макар че има цяла градина за гледане. Но като пристигна при нея и почвам "баааабооо, а защо не ми засадиш повече ягоди?" и тя запретва ръкави, като естествено не съм сигурна дали под носа си не си казва "ще те видя дали цяла зима ягоди ще ядеш или картофи", ама пък аз имам нужда от ягоди. 
Няма нищо по-хубаво от това да се чувстваш като дете и да си позволиш пет минути глезене, а това е възможно винаги, когато си при баба на гости. Това, и че над прага й има табела, на която пише "диета всяка тука оставете". Баба ми готви много вкусно, по много и не разбира защо не ям по 3-4 пъти на ден. "Нямало да имам сили да работя". Колкото и да й обяснявам, че далеч не харча толкова енергия при седенето в офис, колкото тя харчи за първите два часа на градината, някакси така и не й става ясно. И как, като тя смята, че се е успала, когато спи до 6 без 15, и работи седем дни в седмицата без почивка :


Да, наистина, баба ми е истински терминатор, затова понякога й казвам " бабинатор"!!!


Много неща може моето бабче, но правенето на десерти не е сред тях, а пък обича да си ги похапва. Идеалната за нея торта трябва да има меки блатове, много крем, малко шоколад и доста от любимия й плод - банан.
Е, и аз реших, че заради нея ще запретна ръкави и ще й измисля въпросната торта, пък каквото ще да става. След известно търсене в нета за вдъхновение, накрая се спрях на този вариант. Без повече увъртане ето и самата рецепта:


Необходими продукти:
За пандишпанения блат:
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно



За крема:
70 г / 1 пакетче нишесте ванилия
700 мл прясно краве мляко
1 бял шоколад
1/2 ч.ч. захар
1/2 пакетче желатин
4 банана

За шоколадовия ганаш:
100 мл течна сметана
100 г шоколад

Започваме като приготвяме блата. За целта разделяме жълтъците от белтъците.


Разбиваме белтъците, като постепенно прибавяме захарта, докато накрая се разтвори напълно, а белтъците станат на твърд сняг. Продължавайки да бъркаме с миксера, започваме да прибавяме един по един и жълтъците към сместа.


И накрая, пресявайки постепенно брашно, го разбъркайте в сместа, като използвате дървена лъжица. Изсипете я във форма за торта с диаметър 25 см, предварително покрита с леко намаслена хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 150-160 градуса до готовност. 
След като блатът се изпече, оставете го при открехната врата на фурната за няколко минути. Докато блатът се охлажда, е време да се захванем с крема. За целта отделяме 100 мл от млякото, в което разтваряме нишестето, а в отделен съд, в малко вода, накисваме желатина.

                              
Останалото мляко слагаме в тенджера заедно със захарта и ги оставяме да се сварят, но без да завират. Прибавяме нишестето, при непрекъснато разбиване, а след това и желатина. След като всичко се хомогенизира, прибавяме и начупения на парченца бял шоколад, като продължаваме да бъркаме, докато се разтвори хубаво в горещия крем. По мое мнение кремът може да "хапне" поне още един бял шоколад, но колко ще сложите, оставям сами да прецените.


Сглобяването на тортата става по следния начин. Разрязваме изстиналия пандишпанен блат хоризонтално и го поставяме в метален ринг (или пък форма с махащи се стени). За по-лесно отделяне можете да сложите намаслена хартия за печене по стените, за да не залепне кремът по формичката. Аз използвам ринг за стягане, който леко намаслявам.


Върху блата изсипваме крема и подреждаме нарязаните на големи парчета банани. Колкото повече банани събере, толкова по-добре :) Кремът ще ги обгърне, а самата торта ще стане по-висока.

               

Поставяме втория блат и слагаме тортата в хладилника за една нощ.
На другия ден приготвяме ганаша по метода от тази рецепта. Използвах половин доза, тъй като го използвах само за заливка отгоре. Също така не съм чакала ганашът да стегне, а я залях с още топъл такъв, за да се получат тези прекрасни и апетитни шоколадови висулки.


Оставих да стегне на стайна температура, а след това и в хладилник. Украсих тортата с  розички от сметана и малки бишкоти :)


Вие разбира се можете да се спрете на друг вид украса!


Накрая се получи един наистина добър резултат, затова и занесох цялата тортичка на село за "професионална оценка"


Празните чинии говорят повече от хиляди думи, така че аз съм доволна.



Изглежда и бабчето е много доволна, защото тая година ми е засадила повече ягоди :)


Още малко снимки на тортата:



Последвайте в моя инстаграм акаунт тук - https://www.instagram.com/lussievtimova , където ще ви споделям малко превю какво още се готви у дома, преди да се появи в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...