понеделник, 28 април 2014 г.

Филе от сьомга на грил със свеж лимоново-млечен сос / Salmon Fillets with Fresh Lemon Sauce Recipe


Пролетта определено дойде, но явно не е в най-доброто си настроение! Толкова дъжд се изля през последната седмица, че можех да си карам кануто по булеварда :) Започна да се прокрадва и пролетната умора, затова реших, че трябва да наблегна повече на полезната храната, която да ми даде енергия да се справя по-лесно с нея.


Може би знаете, че сьомгата е една от най-богатите на Омега 3 мастни киселини храна. Освен това е богата на протеини, но същевременно бедна на калории, което я прави чудесна за разтоварващия режим след Великденските празници.
Макар звездата на ястието днес да е именно тази невероятно вкусна риба, то всеки един от компонентите, допринасящи за обогатяването на вкуса й, можем да кажем с ръка на сърцето, че също са изключително полезни - зехтин, чесън, лимон, кисело мляко, копър и мед!


Но без повече предисловия, снимките говорят повече от хиляда думи, така че преминавам направо към рецептата!

Необходими продукти:
200 гр филе от сьомга
зехтин
сол
пипер
един лимон
5 с.л. кисело мляко
няколко стръка копър
2 скилидки чесън
мед

Филето посоляваме и овкусяваме с пипер и няколко капки лимон. Слагаме на предварително загрята грил-плоча или тиган с малко захтин. Силата на огъня трябва да не е максималната възможна, а над средното ниво. Слагаме сьомгата първо откъм страната на кожата.


Печем, докато побелее до средата, а след това обръщаме и печем от другата страна. Малко преди да я извадим минаваме филето с четка, потопена в мед...


...и отново изстискваме малко лимон.


Соса приготвяме като в купа слагаме киселото мляко (Аз използвах 0,1 процента. Знам, че не е от хубавото мляко, но когато съм на диета, преминавам на него). Към млякото прибавяме нарязания копър, чесън и няколко капки лимонов сок.


Сервираме сьомгата в част от соса.


Вкусът на меда трябва леко да се загатва, но самото ястие трябва да се усеща по-скоро свежо, отколкото сладко.


Обожавам тази комбинация и това е едно от ястията, които приготвям най-често.


Можете да ядете колкото си поискате и нищо няма да се отрази на фигурата ви :)


Здравословното хранене никога не е било толкова вкусно!

четвъртък, 24 април 2014 г.

Сладки "Жълъдчета"/ Sweet Acorns Recipe


Реших днес да ви почерпя с класически вариант на тези толкова любими за мен домашни сладки. Моята прекрасна майка ги приготвяше винаги около Коледа, но на мен са ми толкова любими, че ги майсторя от време на време просто така, за компания с кафето :)
Написах, че ще ви представя класически вариант, защото вече съм ви показвала моята тематична импровизация по темата, която нарекох "Снежковци." Рецептата е същата и можете да я видите в линка, със съвсем малки изключения, които ще ви кажа сега.

 

Разликата тук е, че правим "шапките" на жълъдчетата, като ги потапяме в разтопен шоколад (плюс малко масълце, за да не стяга прекалено), а след това ги овалваме в кокосови стърготини или смлени орехи. Колкото и да обичам орехи, не знам защо, но комбинацията на мармалада от сливи или шипки, с които винаги ги слепвам, повече ми се връзва вкусово с кокоса.


Е, това винаги е въпрос на личен вкус, но едно е сигурно - тези сладки стават все по-меки и вкусни с всеки изминал ден. Ако имате търпението да ги изчакате поне 24 часа преди консумация, мармаладът ще се пропие леко в котешките езичета и ще ги направи да се топят в устата, при консумация.
Аз лично не мога да се хваля, че успявам винаги да спазвам това правило, затова и си правя двойна доза, като поне едната от тях успявам да запазя за следващия ден.

И добре, че е така, за да мога да направя снимките, които виждате...е, хайде, не се срамувайте, почерпете се, и кафето е сервирано! :)

 

понеделник, 21 април 2014 г.

Направи си сам: Украса за Великденски яйца 2 / DIY : Easter eggs decoration 2



Преядох, Воистина, преядох!

Май не е изненада за никой, защото за това са празниците. Няколко дена преди тях се "мъчим" с подготовката на храната, а после се "мъчим" с изяждането й. То не бяха козунаци ( с плънки, на центрофуги :) ) ,  козуначени коминчета и други, ами към тях прибавете и няколкочасово украсяване на яйца.


Аз съм привърженик на забавните яйца, както вече съм ви показвала тук. И тази година не изневерих на стила си, като същевременно не пропуснах възможността да опитам нещо ново. А именно реших да "сваря" (тоест опека) половината от яйцата във фурната. Отново нещо, което видях в интернет. Имаше доста изброени предимства като това, че например яйцата не се напукват ( да, бе , да !!@ :)


Или аз имам супер пауърс да чупя яйца с поглед, или просто едно почти не експлоадира в печката! Но сега ще ви разкажа повече за този експеримент. Като начало успях да намеря 10 бели яйца, които исках да боядисам с по-ярки цветове, и много ме беше страх да не се спукат при варенето, та реших да ги направя във фурната. В същото време поставих да се варят други десет (домашни, с жълта черупка) яйца. Оказа се, че и двата метода дадоха по точно две жертви.




Белите сложих в тава за мъфини да се пекат във фурна на около 170 градуса за около 30 минути. В нета пишеше, че може да отнеме няколко опита да се нагоди точното време и температура за "печене" на яйцата,  в зависимост от различните фурни. 
При мен май си беше точна температурата, но може би трябваше да ги извадя няколко минути по-рано, тъй като две яйца се напукаха, а едното леко припука :)
Е, и на котлона резултатът беше същият, така че май е все тая. От много отдавна се бях спряла на този вариант на украсяване на яйцата - с хубави, свежи, пролетни цветове, на леки пръски.


 




Тази година реших да използвам за оцветяване боичките, които ползвам и за десертите - гел боите на Wilton. Получиха се много хубави цветове, най-вече на белите яйца, разбира се.

С по-голяма четка, потопена в черна боя направих и пръските по яйцата и се получиха много хубави, поне според мен!



Тази година реших да се развихря с още един елемент - въртящите се очички :) Паснаха идеално за направата на сладурските minions от "Аз, проклетникът": 


Те дадоха тон за "песен" и сътворих още няколко любими героя:


Майк Уазовски от "Таласъми ООД" ,  един Ктхулу (специално за Митко, който е "луда фенка" на H. P. Lovecraft)  и един-два-три великденски символа - пиле, овца и заек!

И защото с Митко не пропускаме възможност да се заловим за смешното, спретнахме и три яйца със супер известните meme faces!


Ето и още няколко идеи за украса на яйца:


Всичките яйца са рисувани с обикновени четки, потопени в ядливите боички на Wilton.



Разгледайте пълната галерия от снимки на яйцата по-надолу:






















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...