вторник, 25 юни 2013 г.

Страхотен шоколадов сладкиш с тиквички / Amazing Choco cake with zucchini



Тези дни  ме подсетиха за тази рецепта и реших, че явно трябва да я приготвя и споделя с вас. Наистина на пръв поглед изглежда странно, но може би това е един от най-хубавите и лесни десерти, които ще опитате. Да, наистина използвам тиквички, зелени тиквички, а не тиква :)
Можете да го забъркате точно за 5 минути, а количеството, което се получава, може да нагости и най-гладните гости. Но стига съм го хвалила, направо ще ви покажа как се прави и как изглежда и съм сигурна, че ще го приготвите още тази седмица. А когато го направите, не пропускайте да споделите с мен :)
И така, ето и необходимите продукти:
4 яйца
250 гр брашно
375 гр фина захар
350 мл олио
340 гр нарендана тиквичка
65 гр хубаво какао
2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
1.ч.л. канела
1/2 ч.л. сол
90 гр орехи/ лешници


И така, започваме, като в дълбока купа смесваме брашното, захарта, содата, бакпулвера и солта. Ако нямате фина захар, можете да я смелите леко в блендера или да я замените с пудра захар. Добавете какаото и канелата и разбъркайте хубаво, докато сместа придобие равномерен цвят.


 В друга купа разбийте леко яйцата и ги прибавете към сухата смес заедно с олиото. Започвайте да разбърквате хубаво - получава се плътно шоколадово тесто. (Ако е много гъсто, можете да добавите малко гореща вода. )

 

Докато бях в магазина, премерих на кантара една средно голяма тиквичка, която беше към 400 гр, така и прецених колко голяма тиквичка да използвам. Напълних около 2 чаши и половина от 250 мл - ето такива за нужното количество. ( Ако трябва да съм честна, според мен сладишът може да побере поне 400-450 гр тиквички, ако не и повече. Всичко е въпрос на личен избор, но следващият път ще сложа поне 3 чаши и половина)

 
Накрая прибавих и начуканите орехи (лешници). Разбъркваме хубаво и изсипваме в намазнена и набрашнена тавичка за печене. Сместа никак не е малко, почти пълна купа за миксер, затова пекох в два съда и направих общо два сладкиша. Единият просто беше по-малък.


Сладкиша печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 - 40 минути или докато забучен нож излиза чист от центъра на сладкиша.

Можете да украсите сладкиша с шоколадов ганаш, пудра захар или просто още ядки. А защо не и трите наведнъж :)


Заповядайте едно парче от това пухкаво шоколадово удоволствие!
 
 

Вишновка / Sour Cherry Liqueur




Ако има нещо, което приготвям всяка година, то това е домашната вишновка. Много я обичам и то главно, защото е идеална за приготвянето на всякакви видове десерти. Друг е въпросът, че "пияните вишни" са ми любимите бонбони :) Ето, че и тази година не пропуснах да направя някое и друго шише, въпреки че имам още от миналогодишната. Ако не сте правили досега, а имате вишни под ръка - последвайте тази рецепта за вкусно опиянение :)

За вишновката ви са необходими:
2 кг вишни
1 кг захар
1 литър ракия с около 45-50 C, или спирт

Такаааа... правила съм я по няколко начина, затова ще ви ги кажа всичките, а вие ще си прецените как ще я направите така или иначе. Все пак ще трябва да измиете вишните и да ги  почистите. Най-лесно е да използвате голям 3-литров буркан, тъй като по-лесно ще можете да изваждате вкусните плодове. Можете разбира се и да я затворите в няколко стъклени бутилки.  Сложете плодовете, а след това сложете и захарта. Залейте с ракията и затворете съда.  Хубаво е да ги поставите на слънце, на терасата например, за около 3 седмици, като не забравяте да ги разклащате. Можете по-късното да прецедите течността и да я сипете в (други) бутилки. Аз обаче си ги държа така, като по този начин си запазвам плодовете за различни видове десерти.

Ето тук разликата между миналогодишната вишновка в буркана (със силен наситен цвят) и новата реколта, с блед розов цвят:


Ако решите да направите само едно шише от вишновка, сложете почистените вишни в бутилката, като те трябва да са почти до средата на бутилката.


С фуния сипете около 300 гр захар или горе-долу колкото са вишните. Долейте с ракията и продължете с процедурата, както е описана по-горе.

Така или иначе, няма къде да сбъркате - алкохол, захар и ароматни плодове. Можете да добавяте различи видове аромати и подправки по желание (карамфил или канела), но аз я обичам чиста.

А цветът й е просто неустоим...заповядайте на по чаша :)



четвъртък, 20 юни 2013 г.

Многопластова салата с кус кус / Multi-Layered Salad with Couscous


Високите температури определено намаляват апетита и ни се иска да консумираме по-леки и свежи храни. Като салатките, без които лятната трапеза би била невъзможна. Понякога дори една по-богата салата ни е достатъчна да се заситим за вечеря, особено ако я гарнираме с чаша студена бира (не че на някой му стига само една :) )
Едно такова салатище ви представям и сега, защото определено не е в малко количество, пък и си е една голяма витаминна бомба. Подходяща е особено, когато имате гости, именно защото е голяма, пък и е ефектна като начин на представяне. Прилича на традиционен английски трайфъл, но със зеленчуци. Салатата съм я правила няколко пъти, като съм включвала и разни меса - като шунка и луканка, но обичам по-лекия й изцяло зеленчуков вариант. 
Най-важният инвентар в случая е голяма прозрачна купа, в която ясно да се виждат различните видове слоеве.

Ето и примерните продукти за една средно голяма салата:

1 бр. краставица
2 бр.  домати
1 бр глава лук
1/2 консерва царевица
1 ч.ч. сварен кус кус
1/4 глава зеле
2бр. моркова
2бр. зелена чушка
1/2 връзка копър
150 гр майонеза
100гр кисело мляко
1 ч.л. горчица
зехтин/олио
сол

Започваме, като на дъното поставяме зелето, тъй като то става най-вкусно, когато е най-омачкано. Можете предварително да го овкусите. След него са наренданите моркови, поръсваме половината нарязан копър, а след него и царевицата. Върху този пласт слагаме майонезата. Продължаваме с пласт от сварен кус кус, а върху него нарязаните на кръгчета зелени чушки. Заливаме с киселото мляко, разбито с горчица. Накрая добавяме нарязаните на кръгчета домати, краставици и лук.
Ето и още няколко съвета за салатата:
Можете да овкусявате салатата през 2 пласта с малко сол и олио, но внимавайте да не прекалите. За завършек на салатата можете да нарендате сирене, но трябва да внимавате да не стане прекалено солено.
Можете да замените киселото мляко с още майонеза или заквасена сметана, в зависимост от това колко тежък дресинг искате да има.
Сложете любимите си продукти в тази салата и направете сами своите идеални пластове и цветове - няма как да сбъркате.
Да ви е сладко!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...