вторник, 25 юни 2013 г.

Вишновка / Sour Cherry Liqueur




Ако има нещо, което приготвям всяка година, то това е домашната вишновка. Много я обичам и то главно, защото е идеална за приготвянето на всякакви видове десерти. Друг е въпросът, че "пияните вишни" са ми любимите бонбони :) Ето, че и тази година не пропуснах да направя някое и друго шише, въпреки че имам още от миналогодишната. Ако не сте правили досега, а имате вишни под ръка - последвайте тази рецепта за вкусно опиянение :)

За вишновката ви са необходими:
2 кг вишни
1 кг захар
1 литър ракия с около 45-50 C, или спирт

Такаааа... правила съм я по няколко начина, затова ще ви ги кажа всичките, а вие ще си прецените как ще я направите така или иначе. Все пак ще трябва да измиете вишните и да ги  почистите. Най-лесно е да използвате голям 3-литров буркан, тъй като по-лесно ще можете да изваждате вкусните плодове. Можете разбира се и да я затворите в няколко стъклени бутилки.  Сложете плодовете, а след това сложете и захарта. Залейте с ракията и затворете съда.  Хубаво е да ги поставите на слънце, на терасата например, за около 3 седмици, като не забравяте да ги разклащате. Можете по-късното да прецедите течността и да я сипете в (други) бутилки. Аз обаче си ги държа така, като по този начин си запазвам плодовете за различни видове десерти.

Ето тук разликата между миналогодишната вишновка в буркана (със силен наситен цвят) и новата реколта, с блед розов цвят:


Ако решите да направите само едно шише от вишновка, сложете почистените вишни в бутилката, като те трябва да са почти до средата на бутилката.


С фуния сипете около 300 гр захар или горе-долу колкото са вишните. Долейте с ракията и продължете с процедурата, както е описана по-горе.

Така или иначе, няма къде да сбъркате - алкохол, захар и ароматни плодове. Можете да добавяте различи видове аромати и подправки по желание (карамфил или канела), но аз я обичам чиста.

А цветът й е просто неустоим...заповядайте на по чаша :)



четвъртък, 20 юни 2013 г.

Многопластова салата с кус кус / Multi-Layered Salad with Couscous


Високите температури определено намаляват апетита и ни се иска да консумираме по-леки и свежи храни. Като салатките, без които лятната трапеза би била невъзможна. Понякога дори една по-богата салата ни е достатъчна да се заситим за вечеря, особено ако я гарнираме с чаша студена бира (не че на някой му стига само една :) )
Едно такова салатище ви представям и сега, защото определено не е в малко количество, пък и си е една голяма витаминна бомба. Подходяща е особено, когато имате гости, именно защото е голяма, пък и е ефектна като начин на представяне. Прилича на традиционен английски трайфъл, но със зеленчуци. Салатата съм я правила няколко пъти, като съм включвала и разни меса - като шунка и луканка, но обичам по-лекия й изцяло зеленчуков вариант. 
Най-важният инвентар в случая е голяма прозрачна купа, в която ясно да се виждат различните видове слоеве.

Ето и примерните продукти за една средно голяма салата:

1 бр. краставица
2 бр.  домати
1 бр глава лук
1/2 консерва царевица
1 ч.ч. сварен кус кус
1/4 глава зеле
2бр. моркова
2бр. зелена чушка
1/2 връзка копър
150 гр майонеза
100гр кисело мляко
1 ч.л. горчица
зехтин/олио
сол

Започваме, като на дъното поставяме зелето, тъй като то става най-вкусно, когато е най-омачкано. Можете предварително да го овкусите. След него са наренданите моркови, поръсваме половината нарязан копър, а след него и царевицата. Върху този пласт слагаме майонезата. Продължаваме с пласт от сварен кус кус, а върху него нарязаните на кръгчета зелени чушки. Заливаме с киселото мляко, разбито с горчица. Накрая добавяме нарязаните на кръгчета домати, краставици и лук.
Ето и още няколко съвета за салатата:
Можете да овкусявате салатата през 2 пласта с малко сол и олио, но внимавайте да не прекалите. За завършек на салатата можете да нарендате сирене, но трябва да внимавате да не стане прекалено солено.
Можете да замените киселото мляко с още майонеза или заквасена сметана, в зависимост от това колко тежък дресинг искате да има.
Сложете любимите си продукти в тази салата и направете сами своите идеални пластове и цветове - няма как да сбъркате.
Да ви е сладко!

понеделник, 17 юни 2013 г.

Двойно шоколадова тарта с вишни / Double Chocolate Tart with Sour cherries



Няма как - в сезона на плодовете сме и все търсим нови и интересни рецепти, с които да изненадаме близките си, а и да включим някой от наличните плодове. Така направих и аз, като експериментирах с тази лесна за приготвяне двойно шоколадова тарта. Рецептата е адаптирана от книга на сладурана Джейми Оливър, като избрах да използвам вишни вместо малини.
И този път не минах без да си взема няколко бележки за следващия път, тъй като рядко става идеално още с първия опит, но пък важното е, че си стана много вкусно. Нямах много наличен черен шоколад и използвах млечен, което реших, че подслади използваните от мен вишни. Ако и вие обаче се спрете на малини, може би черният шоколад ще е наистина по-подходящ.

Да си призная - успях да направя голяма беля, като смених съставките за кората.
Оказа се, че бях останала без брашно и избрах да направя кората със счукани бисквити като за чийзкейк, но когато я правя по оригиналната рецепта повече ми харесва и затова ви препоръчвам да си следвате рецептата.
Сигурна съм, че ще ви хареса, затова и веднага ви казвам необходимите продукти:

За кората:
1/2 ч.ч. масло (около 8 с.л. или 110-115 гр)
1/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч.какао
1 1/3 ч.ч. брашно
1бр. яйце
щипка сол

За пълнежа:
шепа почистени вишни
1 1/3 ч.ч. течна сметана
5 с.л. захар
50 гр хубав (черен) шоколад
1 яйце


Тестото за кората приготвяме, като в купа смесваме брашното, какаото, солта и захарта и разбъркваме добре. После прибавете маслото и почнете да мачкате, докато добие вид на мокър пясък. Накрая прибавете и разбитото яйце, оформяйки хубаво топче тесто. Както обикновено се прави с такова тесто, увийте в свежо фолио и оставете за час в хладилника.

След час разточете тестото и оформете върху добре намаслена тавичка за пай. Ако използвате малки тавички, тестото ще ви стигне за две кори.


За да избегнем надигането на тестото при печенето, трябва да надупчите добре тестото с вилица или да поставите парче хартия за печене със зърна стар боб върху нея. Готовото тесто печем в предварително загрята фурна на около 180 градуса.

През това време преминаваме към направата на шоколадовия крем, като в подходящ съд слагаме сметаната и захарта на средна температура на котлона. Когато е пред завиране, махаме от огъня и добавяме натрошения шоколад. Разбъркваме до пълното разтваряне на шоколада.


В отделна купа разбийте яйцето и към него започнете да прибавяте постепенно от топлата шоколадова смес, като продължавате да бъркате. Върнете обратно в съда на шоколада и преместете отново на котлона. Оставете да поври за няколко минути.

Извадете готовата шоколадова кора от фурната и изсипете в нея шоколадовата смес. Сложете почистените вишни и върнете в печката.


Печете за около още 10 минути. Тартата е готова, когато сместа е запечена, но все още се тресе леко.
Опитайте и вие и се насладете на тази вкусна шоколадово - плодова комбинация!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...