петък, 19 април 2013 г.

Пържоли с ябълки и сос от дижонска горчица / Pork chops with apples in mustard sauce




Срамота е човек да си хвали собствените ястия, но понякога е по-голяма срамота да не кажеш истината. А тя е, че просто Свинското с ябълки rocks!!!
Бих го определила като диетичния вариант на свинското с картофи, с тази разлика още, че е по-леко за стомаха и далеч по-ароматно. Тайната на тази рецепта обаче се състои в прекрасния сос от дижонска горчица, който допринася за лекия пикантен вкус на иначе сладките ябълки. Ето защо препоръчвам да намерите наистина хубава горчица като тази например. Аз я купих от Кауфланд, така че повечето от вас могат да я намерят лесно.


Що се отнася до самото ястие, невероятната вкусова симфония  присъства дори и в колекцията от рецепти на небезизвестния ми любимец Гордън Рамзи. Харесах го като идея от него в един от епизодите на Kitchen Nightmares. Това е реалити шоу, в което Гордън дава съветите си и помощта си да спаси ресторанти на ръба на фалита. Често се налага и промяна в менюто, където пък можете да попаднете на наистина много добри идеи. Като тази например :) Ястието толкова се хареса у дома, че ми се наложи да го приготвя три пъти за три дни.

Месото трябваше да е свинско, затова се спрях на нещо, с което няма как да се сбърка. Пресни вратни пържоли :)



Но преди да продължим натам, ето и списъкът с необходимите продукти:

6 бр. свински вратни пържоли
2 бр. червени ябълки
1 бр средно голяма глава червен лук
1 ч.л.мед
2.ч.л. масло
1/2 ч.ч. пилешки бульон
1/2 ч.ч. готварска сметана
1 ч.л. дижонска горчица


Започваме, като запържваме на грил-тигана пържолките, подправени на вкус със сол и черен пипер.


През това време нарязваме ябълките на полумесеци. Използвах червени ябълки от сорта Грани Смит - червени.



След като извадим пържолите, в същия тиган слагаме маслото, ябълките и нарязания кромид. Добавяме и меда и запържваме, докато пуснат ароматите си.


След като извадим и ябълките, в същия тиган слагаме бульона. Оставяме да загрее достатъчно и добавяме сметаната и горчицата. Бъркаме непрекъснато, докато получим консистенцията на средно рядък сос. 
В чиния подреждаме гарнитура от ябълки с лук, пържола и я поливаме с няколко лъжици от соса.

Всяка хапка от това невероятно ястие ще радва сетивата ви!


Макар и леко карамелизирани, ябълките много наподобяват на картофи, като комбинацията им със соса и свинското е уникална.


Опитайте и вие и споделете :)













сряда, 17 април 2013 г.

Панирани пилешки хапки в юфка и свеж лимонов дип / Fried chicken nuggets and lemon dip

 


Понякога едни от най-хубавите ястия се получават в резултат на чиста случайност и може би една появила се внезапно идея. Като това ястие например! Отдавна исках да намеря приложение на домашната юфка от баба ми (различно от стандартното :) ) и ето, че ми се отдаде възможност. Предположих, че ще се получи страхотна панировка за пилешко месо, и се оказах права. По-хрупкави пилешки хапки не съм яла!!!!!! Най-хубавото в използването на  домашна (по-възможност) юфка за панировка е, че липсва типичният дъх на промишлени ароматизатори и овкусители, които ни напомнят на заведения за бързо хранене.
А иначе в приготвянето на ястието няма нищо кой знае колко сложно.
Но ето първо и необходимите продукти:

500 гр пилешко филе (една пеперуда)
юфка за овалване

За маринатата:
1 с.л. дижонска горчица
1 яйце
сол
черен пипер
лют пипер
чесън на прах

За лимоновия дип:
150 гр майонеза
3 с.л. кисело мляко (според вкуса)
1 лимон
1 морков
1 стрък пресен кромид

Започваме  приготвянето на ястието като нарязваме пилешкото месо на хапки и поставяме в подходящ съд, заедно с маринатата - в хладилника. Оставяме пилешкото за около час да поеме от ароматите.
Втората стъпка от рецептата е да оваляме пилешките хапки в леко понатрошената юфка. Подреждаме хапките в кутия  за свежо съхранение и поставяме във фризера за поне 20 минути. Така панировката се фиксира и не се разпада при пърженето.
Следва да приготвим соса. В купичка смесваме майонезата и киселото мляко. Киселото мляко е на вкус - ако желаете по-лек сос, сложете повече. Прибавете нарязания кромид,  наренданите на ситно морков и кората на лимона. Прибавете и сока на лимона. Аз сложих сока само от половин лимон, но имах доста голям лимон :)

Остана само да изпържим хапките. Пържим в силно загрята мазнина до златисто.


Аранжираме хапките върху зелена салата, поляти с малко лимонов сок и гарнирани с няколко лъжици от дипа. И един съвет  - мноооого си вървят с бира :)))



понеделник, 15 април 2013 г.

Макарони и сирене по американски / Mac and Cheese

 

Понякога мозъкът ни прави много интересни връзки между думи и картини, звуци и миризми, рецепти и ...сериали :) Точно такава асоциация определя и решението да сготвя последното си откритие в бързо разрастващия ми се кулинарен свят. Вярвате или не, но всеки път, когато се сетя за макарони със сирене, се сещам за сериала "Приятели".  Това е сериалът, който винаги може да ме накара да се усмихна и често върви като фон на компютъра ми, когато готвя. Въпреки, че го знам наизуст,  все още се смея като бавноразвиващ се на определени сцени.
"Макароните със сирене" имат голямо място в сериала. Именно тази рецепта накара Чандлър да посъветва Моника да стане готвач :), и второ - невероятният сериал с участието на Джоуи "Mac and C.h.e.e.s.e.".


В шоуто има много кулинарни шедьоври, като например смесването на овчарски пай и  английски трайфъл, който приготви Рейчъл за деня на благодарността. Или иначе казано пластове сладко, заливка, бишкоти, задушено говеждо с грах и лук и така докрай :)


Да не забравяме и страхотния чийзкейк от "Mama`s Little Bakery", който се превърна в ябълката на раздора между Чандлър и Рейчъл.


Мога да продължавам цял ден, защото кулинарните шеги в сериала са многобройни, но да се върнем към основната идея на този пост, а именно - невероятният вкус на макароните със сирене по американски.


Ние в България също приготвяме макарони със сирене, но с ръка на сърцето си признавам, че този му вариант е далече пооооооооооо-вкусен. Рецептата, която избрах е тази, не само, защото е обяснена много добре стъпка по стъпка, но и ме грабна идеята за използването на горчица.

Необходимите продукти:
500 гр макарони
1 яйце
4 с.л.масло
4 с.л.брашно
1 ч.ч.течна готварска сметана
1 1/2 ч.ч.прясно мляко
1 с.л. дижонска горчица
300 гр кашкавал  ( за класическата рецепта използвайте чедър)
300 гр краве сирене (за класическата рецепта използвайте отново чедър)
черен пипер
сол

Започваме, като сваряваме макароните в подсолена вода, малко по-твърди от ал денте, все пак ще ги печем след това :) Измийте ги със студена вода и оставете настрани.


Нарендайте кашкавала и сиренето. В купичка разбийте едно яйце и оставете настрана.

 

Започваме да приготвяме соса, като разтопявам маслото и към него прибавям брашното. Разбъркваме и запържваме получената каша, докато леко покафенее. После прибавяме млякото и сметаната. Продължаваме да бъркаме на средна температура, докато сосът се посгъсти. 
Прибавяме една-две лъжици от соса към яйцето при непрекъснато бъркане, за да предотвратим пресичане. След това прибавяме яйчената смес към соса. Добавяме горчицата, сол и черен пипер на вкус.


 

Накрая прибавяме сиренето и кашкавала. Аз оставих малко кашкавал за отгоре. :)

  

Объркваме соса и макароните и разпределяме в тавичка, предварително намазана с масло. 

 

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса.


 

Готовите макаронки поръсих с малко пресен лук.
 

Кремообразната текстура на соса, богатият му аромат и пикантната нотка на горчицата допринасят за това, ястието да изпъкне, макар и толкова просто на пръв поглед.

  

Макароните със сирене са едно от предпочитаните ястия на моя любимец Гордън Рамзи, който нееднократно е казвал, че понякога най-обикновените ястия, но приготвени по вълнуващ начин, носят най-голямо удоволствие.

  

Опитайте и вие и се убедете сами! :)

 

И накрая..ако случайно сте забравили...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...